krimon написа:и аз съм потресена колко си запознат с най-новата история на България ... аре да не се потрисам, ама Емил Кошлуков изобщо не беше опандизен заради разказване на политически вицове, а като войник е осъден на 6 г. за опит да предизвика бунт в казармата ... И не си говорим какви закони са съществували, а какво е било в действителност - никой не пипаха за разказване на вицове, а за много по-застрашаващи комунистите неща - по този повод си припомни кои са били родителите на Кошлуков и какъв беше той в какъв контекст ... Аз лично съм много по.притеснена от това, което се случи след т.нар. "революция" през 1989 и заминаването на Кошлуков за САЩ с подходяща стипендия от неслучайни фондации.
Кримон, вече се отчайвам как да ти го обясня по-елементарно. Ето ти пак цитата на Г. Данаилов:
На прицела на следствието попадаха произволно избрани хора, срещу които не можеше да се повдигнат никакви състоятелни обвинения, така че страхът да се озовеш в мерника, да те съгледат случайно, пак бе всеобщ.
Ако и това не можеш да схванеш, тури му пепел. Дадох ти примера с Кошлуков, не защото е противоречива личност, а за да ти покажа, че въпросният член от НК
се е използвал на практика срещу когото трябва много години след нещастния В. Червенков.
Повече няма какво да добавя по темата. Възхищавай си се от "светлото и свободно" минало на перестройката колкото си искаш.
Апропо, въпросният Наказателен кодекс, който макар и с доста промени действа и до ден днешен е съчинен и приет през 1968 г., доста години след В. Червенков.