Въпрос към живеещите в Канада.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Любо
Обратна връзка:

Въпрос към живеещите в Канада.

Мнение от Любо »

Приятели, моля да ме извините ако задавам въпроси, които вече са задавани, но аз съм отскоро в този форум както вече сте разбрали.
Та на въпроса:
Бихте ли обяснили на неосведомените като мен, каква е системата на данъчно облагане в Канада и по-конкретно ако работиш като наемен работник и ако си юридическо лице т.е. фирма?
Благодаря предварително :D :?:
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

"Система на данъчно облагане" ми звучи страшно :? и не съм капацитет за да ти отговоря. Но ето нещо от личния ми опит.
Тук ако си работник "на контракт" в някоя фирма, т.е. взимат те да свършиш определено количество работа и ти плащат обикновено на час, ти се водиш "Автономен работник" и плащаш данъци като за малка фирма, да речем ЕТ.
Общо взето бидейки "о кебек" имаш две вноски, които трябва да направиш - за застраховка за безработица (федерална) и за квебекски пенсионен план (провинциална).

Ето една идея - отиди на http://www.ufile.ca/default.asp Това е сайт за онлайн попълване на данъчна декларация. Мисля, че можеш да минеш със ССН 000-000-000. Имай предвид обаче, че това е сериозен сайт, а не просто ориентировъчен калкулатор, така че може да ти е необходимо малко време докато се ориентираш и попълниш цяла декларация.
Аватар
Koko

Re: Въпрос към живеещите в Канада.

Мнение от Koko »

Любо написа:Приятели, моля да ме извините ако задавам въпроси, които вече са задавани, но аз съм отскоро в този форум както вече сте разбрали.
Та на въпроса:
Бихте ли обяснили на неосведомените като мен, каква е системата на данъчно облагане в Канада и по-конкретно ако работиш като наемен работник и ако си юридическо лице т.е. фирма?
Благодаря предварително :D :?:
Има няколко варианта за получаване на доходи и съответно облагането на тези доходи с данъци:

- Employee (наемен работник) - работодателя ти удържа задължително с всеки чек: Income tax (подоходен данък); Canada/Quebec pension plan (пенсионно осигуряване); Employment Insurance (осигуровка за безработица) - в края на годината си попълваш данъчната декларация (Tax Return) и ако са ти надвзели данък през годината имаш възможност да си получиш обратно надвзетата сума. Тук варианти за други данъчно признати разходи почти няма.

- Self-employed (самонает или самоосигуряващ се работник) - това за което е споменал и Стоян - тогава да правиш тези вноски е твоя грижа. В този случай ще имаш право на повече данъчно признати разходи, но не винаги е толкова лесно да се докаже че си self-employed - може да работиш на конкракт, но от гледна точка на данъчните да си всъщност employee.

- Едноличен Търговец /ЕТ/ (proprietorship) или Събирателно Дружество /СД/ (partnership) - ако развиваш собствен бизнес или участваш в събирателно дружество - декларираш доходите от този бизнес като физическо лице, но ще имаш право на признаване на доста разходи от данъчна гледна точка. Имай предвид обаче че е необходимо да докажеш че правиш бизнес с цел печалба, а не с цел да си намаляваш данъците. Освен това направените от теб разходи трябва да бъдат пряко свързани с предмета на бизнеса ти - няма да ти признаят за данъчен разход разходи които не са направени като част от бизнеса.

- Акционерно дружество - данъците на компаниите (корпоративните данъци), основани като юридически лица са нещо отделно. Собствениците на компаниите (акционерите в тях) плащат данък върху получените от компанията дивиденти като физически лица. Струва ми се обаче че твоя въпрос е повече насочен към ЕТ и СД. Едва ли ще тръгнеш да основаваш акционерно дружество.

Едно допълнение - в известен смисъл да си employee или self-employed е да работиш за някой друг, който ти е работодател, докато ако имаш ЕТ (proprietorship) или участваш в СД (partnership) правиш бизнес за собствена изгода.

А иначе материята за данъците е много широка, едва ли е възможно нещата да се обяснят с няколко думи само.
Любо
Обратна връзка:

Мнение от Любо »

Благодаря ви приятели за отговорите!
Честно казано съм искрено очарован и трогнат от вниманието ви.
Казвам това, защото съм бил в западна европа и там, когато потърсиш някаква помощ или съдействие, като информация да речем, веднага се намират някои мили сънародници, които да поискат да припечелят някой лев за да ми предоставят информация. Намират се и други, които просто високо повдигат рамене и на 100 един е готов да ти даде инфо ей така, защото си му сънародник. Това, което виждам тук обаче ме прави много щастлив и ми връща вярата в националното чувство!!! :D
И така стига с лириката. Коко, правилно мислиш, че именно това ме интересува ЕТ или събирателно дружество. В България нещата са ми ясни, но в Канада сигурно стоят по друг начин. Доколкото разбирам данъците са доста соленички и това е нормално, защото в противен случай едва ли биха могли да подържат тази социална политика. Аз обаче като всеки нормален човек, който е тръгнал в Канада с намерение да изкарва добри пари се интересувам от темата за да знам каква линия да следвам. И по-конкретно как по законен начин да си намаля данъците ако това въобще е възможно.
Ето аз например, като пристигна в Канада и след като се установя, изкарам КОФИ и там каквото още е необходимо, смятам да се насоча към шофьорската професия. Имам си цели и съображения за това. Доколкото разбирам там се печелят добри пари и не се губи много време за учене, приравняване и т.н. Разбира се това е мое мнение по въпроса за работата и не искам да се възприема като, че ли го натрапвам на някого. Та предвид всичко това исках да зная кой вариант ще е по добър. Да работа като наемен работник или като ЕТ например. Примерно в България както знаете има дейности, които се облагат с патентен данък, както и такива, които подлежат на данъчно облагане по закона за корпоративното облагане. Освен това както казваш/Коко/ в процеса на работата има и доста разходи, които наемния работник няма как да представи за разходи. По друг начин обаче стоят нещата когато работиш като фирма. Тогава доста от разходите, които така или иначе правиш могат да служат за приспадане на данъците.
Другото, което ме интересува е дали има двойно данъчно облагане, когато да речем с моята фирма извършвам някаква дейност в друга държава. Например в САЩ или Мексико. А също и от една канадска провинция в друга.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Канада има споразумения за избягване на двойното данъчно облагане както със САЩ, така и с доста други държави, включително дори и България, трябва да погледна в списъка къде е Мексико.
Заключено