Любо написа:Приятели, моля да ме извините ако задавам въпроси, които вече са задавани, но аз съм отскоро в този форум както вече сте разбрали.
Та на въпроса:
Бихте ли обяснили на неосведомените като мен, каква е системата на данъчно облагане в Канада и по-конкретно ако работиш като наемен работник и ако си юридическо лице т.е. фирма?
Благодаря предварително

Има няколко варианта за получаване на доходи и съответно облагането на тези доходи с данъци:
- Employee (наемен работник) - работодателя ти удържа задължително с всеки чек: Income tax (подоходен данък); Canada/Quebec pension plan (пенсионно осигуряване); Employment Insurance (осигуровка за безработица) - в края на годината си попълваш данъчната декларация (Tax Return) и ако са ти надвзели данък през годината имаш възможност да си получиш обратно надвзетата сума. Тук варианти за други данъчно признати разходи почти няма.
- Self-employed (самонает или самоосигуряващ се работник) - това за което е споменал и Стоян - тогава да правиш тези вноски е твоя грижа. В този случай ще имаш право на повече данъчно признати разходи, но не винаги е толкова лесно да се докаже че си self-employed - може да работиш на конкракт, но от гледна точка на данъчните да си всъщност employee.
- Едноличен Търговец /ЕТ/ (proprietorship) или Събирателно Дружество /СД/ (partnership) - ако развиваш собствен бизнес или участваш в събирателно дружество - декларираш доходите от този бизнес като физическо лице, но ще имаш право на признаване на доста разходи от данъчна гледна точка. Имай предвид обаче че е необходимо да докажеш че правиш бизнес с цел печалба, а не с цел да си намаляваш данъците. Освен това направените от теб разходи трябва да бъдат пряко свързани с предмета на бизнеса ти - няма да ти признаят за данъчен разход разходи които не са направени като част от бизнеса.
- Акционерно дружество - данъците на компаниите (корпоративните данъци), основани като юридически лица са нещо отделно. Собствениците на компаниите (акционерите в тях) плащат данък върху получените от компанията дивиденти като физически лица. Струва ми се обаче че твоя въпрос е повече насочен към ЕТ и СД. Едва ли ще тръгнеш да основаваш акционерно дружество.
Едно допълнение - в известен смисъл да си employee или self-employed е да работиш за някой друг, който ти е работодател, докато ако имаш ЕТ (proprietorship) или участваш в СД (partnership) правиш бизнес за собствена изгода.
А иначе материята за данъците е много широка, едва ли е възможно нещата да се обяснят с няколко думи само.