Първи стъпки....

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Joya

Първи стъпки....

Мнение от Joya »

Здравейте, два пъти почваме процедурата, два пъти забременявам и се отказвам, да тръгвам с малко бебе, е сега имам две деца, и сме готови да започнем, учим френски от няколко месеца, английския ми е ок, както и покриваме точките за селекция, но ми изникват няколко въпроса.
Сигурна съм че много хора които са заминавали, са се питали същото, особено ако са с малки деца. Затова ще ви бъда много благодарна ако ме насочите, и окуражите.
Седя по цяла нощ и мисля, трябва ли предварително да си избера град, и как да се ориентирам за него, дали да е по малък град като Квебек, където разбрах че е по-френдли за семейства, но с по-малък шанс за работа по специалността (и двамата с мъжът ми сме ИТ-та), или град от рода на Монреал, с по-големи шансове за работа. Какво ще правим като слезем на летището без грам познат там, с две деца, едното от което е бебе, и дали ще се оправим (не заради нас, а заради децата), как ще ходя с бебето по институции и интервюта и дали каката (3 години) ще се адаптира лесно. Може би ще кажете, вземи първо интервюто, тогава му мисли, но всеки чове със малки деца, а и без, мисли за това, сигурна съм. Както съм сигурна че ще успеем да вземем визи, само въпрос на време е. Знам че след като сме успяли по някакъв начин тук, където хич не е лесно, след като сме се наложили в професията си, и сме достигнали добър стандарт на живот ще успеем и там. От друга страна мисля, тук имам комфорт, висчко което си пожелая, приятели, а там ще започна от нулата, на първо време ще е мизерия. Но не искам децата ми да растът тук, обичам държавата си, но ме е страх, когато отиват на градина, когато пресичат улицата, когато се разболеят, като гледам поколението което расте, не искам децата ми да са част от него. Не знам дали в Канада ще е по-добре, но имам голяма надежда. Чета много истории на хора които са там, и се нахъсвам още повече, но тези съмнения ме голждят малко, главнно как децата ще се справят по пътя и първият месец там. Малко дълго стана, но съм сигурна че ще ме разберете.
Успех на всички които започват сега :y:
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
demococcus

Re: Първи стъпки....

Мнение от demococcus »

Здрасти, Joya :) Ние още нямаме хлапета, но наши близки приятели занинаха с техния петгодишен Венци. Той е много спокойно, дори срамежливо хлапе, има и малко говорни дефекти. Хората казват че децата много по лесно се адаптират, отколкото възрастните и... това се оказа вярно дори и за срамежливичкия Венци! Записали са го в група, която е точно за такива деца на имигранти и им помага да се оправят с езика. На всичките снимки от Монреал е ухилен до уши. Родителите му още от самото начало можеха да го водят на много по-хубави и интересни места в свободното врме, отколкото в България (паркчета, хокей). А майка му наскоро ми разказваше как като отишла да си го прибира, две момичета го целували по бузите за довиждане и той небрежно обяснил "Те са от моята група" :lol: Тъй че, мене ако питаш - не му мисли много. Колкото до моето семейство - ние движим емиграционната и забременителната процедура успоредно :) И хич никакви притеснения си нямаме относно адаптацията.

Във форума има написано доста за пътуване с малки деца (време е някой да пусне статия по въпроса във вики-то), можеш да прочетеш - на мен ми звучаха окуражаващи разказите на тези, които са летели с хлапета.

Колкото до "непознат в чужд град" - мисля че докато дойде време да тръгвате, все ще завържете някакви контакти. Било то с хора от форума (аз вече съм обещал две посрещания с питка на летището, ако сваря да пристигна пръв), било докато си търсиш работа (със сигурност не е лесно да си намериш работа от тук, но пък вие от IT-то сте доста конвертируеми, сигурно ще успеете), било от други форуми и организации (ще подскажа CouchSurfing - Монреал държи първо място по брой членове на глава от населението).

По отношение на мотивацията - май споделяш същите виждания като мен и като много други хора от този форум. Дето се вика - лесно няма никъде, но наградите за справилите се "там" са по-големи.
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

Здравейте, всички! Отдавна ви чета, но за пръв път реших и аз да пиша. Много ви се радвам! Прекрасно е, че тук хората наистина си помагат, споделяйки опита и информираността си в този не лек път на емиграцията. И ние, както повечето хора тук, много си обичаме България, но не искаме децата ни да са част от нейното бъдеще. :( Няма оправия тук, няма и да има... До последно вярвахме, че има шанс да станем нормална държава, но уви, вече и вяра, и надежда за такава НЯМА! От доста време сме взели решението за емиграция в Канада, но все още не сме стартирали процедурата. Причината е, че ми е трудно да преценя по коя процедура - федерална или квебекска, да кандидатстваме. С английски нямам проблеми, но френски тепърва започнах да уча. Вижда ми се много труден, а и с много малко свободно време разполагам, за да наблегна сериозно на учението. По тоя повод си мислех дали е възможно да подадем документи и по двете процедури?? :$ Ако с френския не успея да се представя добре на интервюто, да ни тече федералната процедура, която до колкото разбирам, е малко по-бавна. Изчетох доста информация в официалния емиграционен сайт, но не попаднах на изрични текстове по това дали може едновременно да се кандидатства по федерална и по селекция за Квебек. Ако някой тук би могъл да ме посъветва или да сподели някаква информация, ще съм много благодарна!!! :) Успех и от мен на всички, които сега тръгват по този път! Дано всички достигнем заветната цел!!! :clap:
"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
kaka_dora_Luk4o

Мнение от kaka_dora_Luk4o »

А имаш ли толкова пари да плащаш такси и по двете процедури?
Това въобще не са малко средства и са невъзвратими, независимо какъв е резултата.
Федералната процедура вече е доста опростена доколкото разбрах и се чака по -малко от преди, но някой, който скоро я е минал да каже.
Иначе за квебекската ти трябва френски само на ниво да минеш интервюто ( не много ) а после си кацай във федералната част, никой няма да те върне.
Изображение
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ще се оправите, няма страшно. Мъката в началото е функция на началния капитал с който влизате.
Ако е толкова колкото и без друго искат по процедурата, с вашите (приемаме че са търсени) професии, ще се оправите.
Остава само кураж да има.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
emyangels
Обратна връзка:

Мнение от emyangels »

Здравей Joya,

Аз лично смятам, че децата Ви ще се адаптират много бързо - бебето изобщо няма да разбере за промяната и ще е в естествена среда после, а на 3 годишното детенце ще му е малко по-трудно с езика за кратко време и после и то ще свикне с градината, ще си има приятелчета, ще посещава интересни места и т.н.
Всеки ден виждам толкова много български семейства - някои от по-дълго време, други по-отскоро и мога да кажа, че специално децата им се чувстват много добре тук (района на Монреал) - както вече е споменато по-горе - наистина хлапетата са много усмихнати.
Всеки има колебания, когато мисли за такава голяма промяна, но аз съм убедена, че стъпката си заслужава!:)
Пожелавам Ви успехи и да вземете най-правилното решение.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Освен оправността има и някои други важни качества - адаптивността, способността да се приемат чужди порядки без голямо психическо напрежение. Вярно чувство за собствената си тежест и т.н.

Общо взето един не дотам оправен човек но търпелив и без излишно самочувствие, след първите няколко месеца може да е с по-малка заплата но в по-добро състояние на духа отколкото някой нахакан, амбициозен и напомпан със самочувствие.

Веднъж с един колега канадец говорехме за имигрантите и той рече - извинявай, ама някои имигранти идват тука и се държат все едно ние патки пасем а те са неразбраните гении. Еми сори ама като ще е така да не бяха идвали.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Joya, вчера надничах в темите за федералната процедура и ако правилно съм разбрал в последно време и на тях им отнема малко над една година - като на нас, франкофоните по кебекарската. Може би ще е най-добре за вас да прегледате внимателно условията и точките на федералната - току виж се оказало че няма нужда да се пънете с френския.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Joya написа:...два пъти почваме процедурата, два пъти забременявам и се отказвам, да тръгвам с малко бебе...
Като начало много внимавайте да не станете родители за трети път, защото тогава може би ще е редно да си помислите, че има пръст на съдбата някакъв, който ви "намеква", че не бива да ходите никъде ;)
Joya написа:...Седя по цяла нощ и мисля, трябва ли предварително да си избера град, и как да се ориентирам за него, дали да е по малък .... или град от рода на Монреал
Краткия отговор е "ДА". Много повече смисъл има нощем да четеш за градовете в Канада и да се опиташ да си харесаш някой. Информация има много и щом сте ИТ-та едва ли е нужно да ви казвам как да я откриете. Според мен е задължително към момента на получаване на визата да сте си избрали град и да знаете доста за него. Разбира се колкото и да знае човек преди заминаването, няма как да е достатъчно, но при всички положения ще е от полза.
Joya написа:...дали да е по малък град като Квебек, където разбрах че е по-френдли за семейства, но с по-малък шанс за работа по специалността (и двамата с мъжът ми сме ИТ-та)...
Мисля, че това какви са шансовете за работа по дадена специалност зависят не толкова от големината на града, колкото от самата специалност и от конкретните обстоятелства в града.
kaka_dora_Luk4o написа:...Федералната процедура вече е доста опростена доколкото разбрах и се чака по -малко от преди, но някой, който скоро я е минал да каже...
Да, вярно е че федералната процедура вече е по-бърза в сравнение с това, което беше преди няколко години. Поне последните, които познавам и сме я приключили усшешно сме го направили за между 10 и 18 месеца. За опростена не мога да кажа - няма интервю и това май е доста приятно облекчение, но пък го има списъка с 38 професии, който за мнозина е непреодолима пречка.
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

Кaka_dora_Luk4o и Нadministratora, много ви благодаря за отговорите!
Наистина за финансовата страна на въпроса не се бях замислила. Не си заслужава да се хвърлят толкова пари на вятъра ...
Но това, което ме тормози е, че нямаме много време, понеже ...
... Голямата ми дъщеря скоро ще навърши 16г.
Докато ни трае процедурата (която и без това още не сме започнали), сигурно ще стане на 17. Тя и в момента не иска да напуска БГ и приятелите си, а предполагам, че колкото повече расте, толкова по-трудно ще бъде. :sweat: Голям проблем е да я убедим, че тази стъпка е в името на това да има един по-добър шанс в живота, че там ще създаде нови приятели, че в този глобализиран свят тя постоянно ще може да е във връзка с приятелите си в БГ ... и т.н и т.н. От тази гледна точка просто нямаме вече никакво време за губене. А и дали децата в тази възраст се адаптират лесно? Така, както по-малките?
А относно 38-те професии по федералната - нашите май са там...
Освен това, до колкото знам там се изисква или е препоръчителен IELTS.
Дали някой знае какъв резултат от него е удовлетворителен за процедурата?

Joya, на теб, от опита си като майка, бих искала да ти кажа, че колкото по-малки са децата ти, толкова по-лесно ще възприемат всякакви промени в света, който ги заобикаля, стига ти да присъстваш в него! И постоянно да им доказваш и показваш безусловната си любов! А чуждият език много, много скоро ще им стане дори по-силен от българския. Така, че според мен адаптацията на дечицата ти е последното нещо, което би трябвало да те притеснява!
Пожелавам ви успех! :)
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Lira написа:...Освен това, до колкото знам там се изисква или е препоръчителен IELTS.
Дали някой знае какъв резултат от него е удовлетворителен за процедурата?
Макар да има описани изключения, мисля че спокойно може да се приеме че IELTS е задължителен.
Няма конкретен резултат, който да е "удовлетворителен". Просто колкото повече точки имате на IELTS, толкова повече точки ще имате от имиграционните. На тази страница има таблица, която ще ви изясни въпроса.
Joya

Мнение от Joya »

/много благодаря на всички.
Е ние започваме, ще пиша, ще се информирам, и предполагам че с доста от вас, ще извървим пътя заедно :)
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

Hadministratorе,
много благодаря за отговора!
Видях, че тези дни заминавате...
ЧЕСТИТО ЗА ВИЗИТЕ И НА ДОБЪР ЧАС !!! :y: :)
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

Joya,

И ние сега започваме! Заедно ще вървим по този път и вярвам, че ще се видим на канадска земя!
Още веднъж УСПЕХ! :y: :)
lapine

Мнение от lapine »

Здравейте! Включвам се в тази тема, защото и ние сега започваме първите стъпки по процедурата за Квебек. За щастие, вече преминахме през периода на въпроси, безсънни нощи, колебания и т.н. и сме наясно с желанието си и предстоящите премеждия. Имаме приятели в Монреал и мислим да отидем там, защото помощта им ще ни бъде от огромна полза. Аз съм завършила Френската гимнзия във Варна и МИО с френски и английски и смятам да бъда основен кандидат, въпреки че професията ми (в момента бизнес журналист) не е в списъците с търсени професии. В работата си ежеднвено позвам френски. Мъжът ми е програмист по прогфесия, с много добър английски и никакъв френски (засега), по образование - математик. Мисля, че шансовете ни така биха били по-големи заради моя френски. Подготвяме документите на английски, не на френски. Мислите ли, че това не е добър вариант? Много ще се радвам да споделяме опит с вас, защото съветите ви са безценни.
Ние също имаме 2 деца - на 5 и на 2 години и също сме доста притеснени за адаптацията им. Знаем, че стресът е незибежен и сме се подготвили психически. Надяваме се, че с тази стъпка ще дадем по-добри шансове за живот на децата ни (а и на нас). извинявам се за дългия постинг...Пожелавам успех на всички, които тепърва тръгват по пътя на имиграцията като нас :y: !
Публикувай отговор