Edin varnenski kebekar ot Ottawa v Calgary

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Canuck
Непукист

Edin varnenski kebekar ot Ottawa v Calgary

Мнение от Canuck »

Golyamo show, dali zaradi tova, che se prestaravam da dokaram kanadski akcent i vse pak leko grleniya mi akcent bg nasledstvo izliza nayave, no kombinaciyata yavno dobiva frankofonsko zvuchene, shtoto dosta chesto me pitat dali sam kebekar, daje i v Calgary. :lol: S drugi dumi pochnah da se chuvstvam kato edin varnenski kebekar ot Ottawa.
Nay-posle i na mene mi se otvori parashuta da skivam Calgary. Metnah se na samoleta i dokato se usetya sled 4 chasa byah v Calgary minalata sryada vecherta. Posreshtna me edin priyatel na moy mnogo dobr priyatel, s koyto pak sashto stanahme priyateli. May stana slojno, ama spoko az imam talanta da pravya neshtata slojni. Sasho i Kircho, moite domakini byaha super friendly i gostopriemni! Prosto nyamam dumi, ama te si znayat, che sa always welcome v moyata brloga v Ottawa. :P
Calgary si e mnogo chist grad i nesluchayno se smyata za nay-chistiyat v Canada i edin ot nay-chistite v sveta, spored OON. Osven tova ulicite sa tolkova dobre podredeni, samo avenues i streets s nomera, taka che dori az ne uspyah da se zagubya. Horata sa super drujelyubni i dori da sgazite luka, shte vi upatyat. Az pitah edna prodavachka v magazin kak da ida ot Fort Calgary do the Saddledome, hokeynata zala na Calgary Flames, koyato e kopie na varnenskata sportna zala i zatova drjah da ya vidya. I taya prodavachka vze edin list i mi napisa podrobno koy avtobus otkade da hvana, za da stigna dotam, as posle mi nacherta i marshrut, ako resha da ida pesh, che daje i mi pisa na sfetofarite nakade da zavivivam. No, comment! Napravo amazing! Osven tova, skoro se e otkrilo nedelno bg uchilishte v Calgary spored moite mestni agenti, i novi imigranti mogat da razchitat na bg community support, koeto e super spored men. Rakiya, lyutenica i mayoneza ot bg se namirat daje, no problem.
Iskam obache da razbiya nyakoi legendi po otnoshenie na Calgary, cenite ne sa mnogo po-niski, kakto nyakoi hora tvrdyat. Kvartirite sa kato v Ottawa gore-dolu, one bedroom apt. okolo 7 kanadski stotaka, a gradskite razgovri na obshtestveni telefoni sa daje po-skapi: 35 centa. no, hubavoto e, che stokite imat samo danak GST 7%, no ne i PST, toest kanadskoto DDS taka da se kaje e samo 7 % v Alberta, za razlika ot Ontario, kadeto e 15 %.
Drugo, koeto mi napravi vpechatlenie e, che ne obichat mnogo horata ot Ottawa i Ontario. Kazaha mi primerno v Glednbow Museum, che hora ot Edmonton i Ottawa gi taksuvat dvoyno. E, tova si beshe bazik, no imashe i zrnce istina. :wink:
Ediniyat ot domakinite mi Kiro e programist i raboti v Calgary bez da e zavrshval neshto v Canada kato programist, samo che me predupredi, che pazarat e dosta nasiten i vsichko e vapros na kasmet, sposobnosti, ambicii, no misalta mi beshe, che i tam rabotata ne izvira pod pat i nad pat, kakto se opitvat da me ubedyat mestnite medii v Ontario. Drugi otricaleni neshta sa, che gradskiyat transport ne e za hvalene i bez kola, ako ne jiveesh i rabotish v downtown e kofti, a vremeto se smenya po-chesto ot nastroenieto na Bush, tu vali, tu slance peche, tu e vetrovito, tu oblachno, posle pak slanchevo, luda rabota. No, Kircho mi kaza, che ako ne mi hareva vremeto da se vrna v Calgary sled 15 minuti. Tova mnogo me razveseli. :lol: Osven tova arhitekturata sashto ne e ot nay-krasivite, ima super gotni nebostrgachi v centra i starata sgrada na obshtinata e yaka, no inache nishto drugo vpechatlyavashto. Obache, vsichko e vapros na vkus, kazalo kucheto i se oblizalo pod opashkata. Gradat sashto mi se stori skuchen kato cyalo, nyakak si nyama takava atmosfera kato Toronto ili Ottawa. Az lichno ne bih jivyal v Calgary, ako ne bada prinuden. Prosto ne e moy tip grad. vyarno e, che sam sviknal veche v Ottawa, no dori i da ne byah, ne me kefi Calgary za zaselvane.
No, chetvrtak sutrinta poteglih s avtobus za edno planinsko gradche v centra na BC-Kamloops ise nakefih maksimalno na peyzaja po patya. Imah chetstta da vidya moje bi nay-krasiviyat pat v Canada, ot Calgary prez Canmore, Banff, Lake Louise, Golden do Kamloops. Prosto otsechkata Canmore-Golden e SUPEEEEEEER!!!! Napravo se nakefih kato za svetovno, taka yako se voadushevih, che pak shtyah da izbuhna kato foyerverk! :P Jivopisni gradcheta s krasivi planinski hiji, vnushitelni hoteli na fona na smeseni gori i otkroyavashti se visoki planinski vrhove na horizonta, sivo-sini sas snyag po vrhovete. Prosto breathtaking stunning beauty. You gotta see that!
Kamloops e malko gradche s mnogo gostopriemni hora, no za sajalenie nyamah vreme da go razgledam, shtoto cyalden byah zaet s edna konferenciya, na koyato i az predstavih edin doklad. :lol: Daje v moya chest na vsyaka masa na oficialnata vecherya imashe i bg zname, kakto i znamena na vsichki drigu uchastnici, razbira se. No, ostanah trognat ot otnoshenieto kam men, makar che i kanadskoto zname moje da me predstavya lichno men. :wink:
Ami, ako nyakoi ima vaprosi i moga da otgovorya s udovolstvie shte go napravya. Sledvashtata mi konferecniya e oktomvri vav Vancouver, ako ne otmenya hodeneto do tam, shte napisha vpechatleniya i ot Vancouver i Victoria, a ako posetya i Montreal i Quebec City, shte vzema da napisha edin sravnitelen analiz na osnovnite gradove v Canada, no tova e edva li shte moga da go napisha predi 5-6 noemvri.
Hubavo si precenite kade shte vi e nay-got da se zaselite, no i kadeto i da idete, gledayte da imate priyateli, rodnini ili pone poznati tam.
All the best! :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Супер, Канук! Аферим, машалах!
Просто нямам търпение да опишеш и Монреал, след като си видял Торонто и Калгари. Е, и Отава, де ;) Щото аз, пък и много други хора не можем да сравняваме, което е кофти.
Продължавай в същия дух!

И един подарък за теб, нищо че вече май позабрави евро произхода си:
Изображение
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Wow, super podarak, thanks/merci, mon ami! :lol: Ne sam si zabravil evroproizhoda, no si smenih nicka, shtoto drazneshe nyakoi hora. Abe to, llichnite vpechatleniya sa subektivni, ama shte pisha vse pak. Siguren sam, che edin den shte obikolish Canada i ti. Abe, shte tryabva da ti izmislya evtin nachin i na tebe za razmotavane. :beer:
Per aspera ad astra!
Villi

Мнение от Villi »

Koga smiatash da hodish v Montreal Canuck, moje li da enjoy-vame zaedno, a? samo triabva da obe6tae6 che 6te napi6e6 posting sled tova, ot hubavite oba4e :lol: :lol: :lol:
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

he he, shte bade hubav postinga, ako grada go zaslujava :wink: Dnes shte vi se obadya, ama nie kato pravihme planove zabravihme neshto, italokanadskata konferecniya v nedelya! I dvamata tryabva da ste tam s Rumen, prisastvieto e zadaljitelno. :P
Per aspera ad astra!
Заключено