Nay-posle i na mene mi se otvori parashuta da skivam Calgary. Metnah se na samoleta i dokato se usetya sled 4 chasa byah v Calgary minalata sryada vecherta. Posreshtna me edin priyatel na moy mnogo dobr priyatel, s koyto pak sashto stanahme priyateli. May stana slojno, ama spoko az imam talanta da pravya neshtata slojni. Sasho i Kircho, moite domakini byaha super friendly i gostopriemni! Prosto nyamam dumi, ama te si znayat, che sa always welcome v moyata brloga v Ottawa.

Calgary si e mnogo chist grad i nesluchayno se smyata za nay-chistiyat v Canada i edin ot nay-chistite v sveta, spored OON. Osven tova ulicite sa tolkova dobre podredeni, samo avenues i streets s nomera, taka che dori az ne uspyah da se zagubya. Horata sa super drujelyubni i dori da sgazite luka, shte vi upatyat. Az pitah edna prodavachka v magazin kak da ida ot Fort Calgary do the Saddledome, hokeynata zala na Calgary Flames, koyato e kopie na varnenskata sportna zala i zatova drjah da ya vidya. I taya prodavachka vze edin list i mi napisa podrobno koy avtobus otkade da hvana, za da stigna dotam, as posle mi nacherta i marshrut, ako resha da ida pesh, che daje i mi pisa na sfetofarite nakade da zavivivam. No, comment! Napravo amazing! Osven tova, skoro se e otkrilo nedelno bg uchilishte v Calgary spored moite mestni agenti, i novi imigranti mogat da razchitat na bg community support, koeto e super spored men. Rakiya, lyutenica i mayoneza ot bg se namirat daje, no problem.
Iskam obache da razbiya nyakoi legendi po otnoshenie na Calgary, cenite ne sa mnogo po-niski, kakto nyakoi hora tvrdyat. Kvartirite sa kato v Ottawa gore-dolu, one bedroom apt. okolo 7 kanadski stotaka, a gradskite razgovri na obshtestveni telefoni sa daje po-skapi: 35 centa. no, hubavoto e, che stokite imat samo danak GST 7%, no ne i PST, toest kanadskoto DDS taka da se kaje e samo 7 % v Alberta, za razlika ot Ontario, kadeto e 15 %.
Drugo, koeto mi napravi vpechatlenie e, che ne obichat mnogo horata ot Ottawa i Ontario. Kazaha mi primerno v Glednbow Museum, che hora ot Edmonton i Ottawa gi taksuvat dvoyno. E, tova si beshe bazik, no imashe i zrnce istina.

Ediniyat ot domakinite mi Kiro e programist i raboti v Calgary bez da e zavrshval neshto v Canada kato programist, samo che me predupredi, che pazarat e dosta nasiten i vsichko e vapros na kasmet, sposobnosti, ambicii, no misalta mi beshe, che i tam rabotata ne izvira pod pat i nad pat, kakto se opitvat da me ubedyat mestnite medii v Ontario. Drugi otricaleni neshta sa, che gradskiyat transport ne e za hvalene i bez kola, ako ne jiveesh i rabotish v downtown e kofti, a vremeto se smenya po-chesto ot nastroenieto na Bush, tu vali, tu slance peche, tu e vetrovito, tu oblachno, posle pak slanchevo, luda rabota. No, Kircho mi kaza, che ako ne mi hareva vremeto da se vrna v Calgary sled 15 minuti. Tova mnogo me razveseli.

No, chetvrtak sutrinta poteglih s avtobus za edno planinsko gradche v centra na BC-Kamloops ise nakefih maksimalno na peyzaja po patya. Imah chetstta da vidya moje bi nay-krasiviyat pat v Canada, ot Calgary prez Canmore, Banff, Lake Louise, Golden do Kamloops. Prosto otsechkata Canmore-Golden e SUPEEEEEEER!!!! Napravo se nakefih kato za svetovno, taka yako se voadushevih, che pak shtyah da izbuhna kato foyerverk!

Kamloops e malko gradche s mnogo gostopriemni hora, no za sajalenie nyamah vreme da go razgledam, shtoto cyalden byah zaet s edna konferenciya, na koyato i az predstavih edin doklad.

Ami, ako nyakoi ima vaprosi i moga da otgovorya s udovolstvie shte go napravya. Sledvashtata mi konferecniya e oktomvri vav Vancouver, ako ne otmenya hodeneto do tam, shte napisha vpechatleniya i ot Vancouver i Victoria, a ako posetya i Montreal i Quebec City, shte vzema da napisha edin sravnitelen analiz na osnovnite gradove v Canada, no tova e edva li shte moga da go napisha predi 5-6 noemvri.
Hubavo si precenite kade shte vi e nay-got da se zaselite, no i kadeto i da idete, gledayte da imate priyateli, rodnini ili pone poznati tam.
All the best!