Българските лекари и медицина на световно ниво!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
pumpy

Re: Българските лекари и медицина на световно ниво!

Мнение от pumpy »

Колко интересно действие от страна на световните ни медици:
http://news.ibox.bg/news/id_1090770976"
Беше ми направена перинеотомия, въпреки изричното ми несъгласие (в писмена форма и устна по време на самото раждане, неколкократно) и обсъденият дни по-рано план за раждане, където бях отбелязала, че предпочитам естествени разкъсвания. Това насилие над мен като раждаща жена остави голям психологически отпечатък, с който продължавам да се боря до днес!"

Какво невероятно уважение към желанията на болния......
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Коментарите под статията са .... потресаващи :x :x
Очевидно българската медицина е на същото ниво, както на хулиганче шести клас, което е научило няколко мръсни думички и ги размахва, за да докаже колко е "пич". :puke: :puke:

Докато българското общество не може да проумее значението на думичката "респект", не виждам как може да има промяна в каквото и да било. Не виждам просто как може да се промени отношението, което медицинския персонал има към пациентите, след като самото общество не вижда проблем в статуквото. Не виждам и смисъл от тези протести, след като общественето мнение е, че трябва да са доволни, че не раждат в обора :fubar: :devil: :@
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

За българските медици и тяхното ниво не мога да кажа нищо. Виж, за раждането - раждала съм. Темата за това дали да ти направят срезове (епизотомия или перинеотомия) ми се струва преекспонирана. На мен ми направиха епизотомия. Лекарката в родилното и ми обясни, че след толкова тежко раждане (16 часа) ще се разкъсам, няма начин, а разкъсаното се шие по-трудно, зараства по-трудно и оставя повече белези, затова е по-добре да ми направи епизотомия. Да ви кажа честно, в онзи момент да ми беше предложила да ми отреже главата, щях да се съглася :) само и само да излезе това бебе най-сетне.

Не знам за каква точно психическа травма говори дамата от статията - за това, че са я срязали, а не са я оставили да се разкъса ли? И каква травма е това всъщност- че "не е станало на нейното", защото е прочела някъде, че баба й едно време като е раждала, се е разкъсвала сама, и колко е "куул" да се разкъсаш сам, а не да те срежат със скалпел. Но всеки си има право да си мисли, каквото си ще. Проблемът е в лекаря и неговата отговорност в случая. И не е никак прост.

Аз смятам, че е нормално лекарят да прецени кое е необходимо за здравето на родилката, а не самата родилка - все пак лекарят е учил 10 години за това, и го е правил още толкова, а не родилката. Просто тя не може да прецени какво е необходимо във всеки конкретен случай. Разбира се, има лекари, които грешат. Но да се греши е човешко и лекари грешат навсякъде. Професията им е такава, че техните грешки струват най-скъпо в сравнение със всички останали. Но те все пак са хора.

Колкото до "информираното съгласие" на родилката да поеме рисковете от ненамеса, там вече става сложно. Поставям се на мястото на лекаря - виждам, че има нужда от интервенция, знам, че може да има усложения (защото знанията и опитът ми го показват,. за разлика от родилката, която няма как да го знае), но родилката си настоява да има усложнения, и/или дори смърт (зависи от случая). Какво да направя аз като лекарка? Все пак нося отговорност като такава. Разбира се, мога да приема желанието на родилката - все пак животът и тялото са си нейни, и псимената й декларация ще ме оневини пред закона. Но как ще живея с мисълта, че съм осакатила или убила жена и дете само защото жената не знае какво върши? Та така. Не е толкова просто. Изобщо ми се струва голяма дивотия склонноста на гражданското общество да пита хората за неща, от които те не разбират. Как да дадат тогава обосновано и компетентно мнение?! От форумите и блоговете вероятно.....

Освен другото, ако ще отиваме на естествено раждане, мисля, че пледиращите за естествено разкъсване трябва да пледират и за нешиене :) Все пак баба й не са я шили едно време, като се е разкъсала. Тоест, естетсвено ще се разкъсваме и после естествено ще си зарастваме, без да ни шият. Като едно време. Това е логиката. НО гледам, че това не е залегнало в исканията на пледиращите. Странно защо.

И накрая - ето една много по-голяма дилема на ирландките лекари. А аз бях изумена и потресена от това, какво се случва в една европейска държава, член на ЕС, през 21 век!

http://www.guardian.co.uk/world/2012/no ... on-refusal"

Проблемът дори не е в абортът по желание (който е много спорна тема), но жената е била в състояние на спонатанен аборт и са отказали да я кюртират, защото са католици и абортът е забранен, а фетусът е имал още сърцебиене. И жената умира от сепсис.

A, забравих да кажа, че на мен ми дадоха бебето веднага сред раждането - този първи контакт, за който се борят. Не знам как е в Шейново, но в АГ на МА дават децата на майките след раждането и след това ги вземат за няколко часа (като обясняват защо го правят), а после пак ги дават. Чувала съм от приятелки, че в Шейново, стара болница със старо оборудване, ги държат в големи общи помещения и ги дават на майките само за кърмене. Аз лично съм доволна от МА.
pumpy

Мнение от pumpy »

Daisy2 написа:З
Не знам за каква точно психическа травма говори дамата от статията - за това, че са я срязали, а не са я оставили да се разкъса ли?
А правото на избор ? Или това не е нещо, което един болен може да си позволи в България. ОТ къде на къде болния ще има права, пък и ще го слушаме ? Какво разбира един болен от медицина ? То ясно, че българите са "пенкелер доктори", но пък ние сме по-силни и ще им се наложим в името на медицината.....ей такива ти ми работи.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:
Не знам за каква точно психическа травма говори дамата от статията - за това, че са я срязали, а не са я оставили да се разкъса ли?
А правото на избор ? Или това не е нещо, което един болен може да си позволи в България. ОТ къде на къде болния ще има права, пък и ще го слушаме ? Какво разбира един болен от медицина ? То ясно, че българите са "пенкелер доктори", но пък ние сме по-силни и ще им се наложим в името на медицината.....ей такива ти ми работи.
Тук става въпрос и за втори живот и аз не съм наясно как точно стоят нещата. Ако лекаря преценява, че ще настъпят усложнения или дори смърт на бебето, ако не направи интервенция? Длъжен ли е да продължава да се съобразява с желанията на родилката?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

pumpy написа:
Абсолютно съм съгласна, че всеки има право да си торши главата, както намери за добре ;) мисля си, обаче, че за тази инциатива е добре изобщо де не влизаме в болницата. Раждаме си в къщи, както Бог е рекъл...Разкъсани, с кръвоизлив, с обърнато седалищно дете - Божа работа.

Някак ми се струва, че със самото си отиване в болницата прехвърляме отговорността за решенията си на друг, по подразбиране по-знаещ и по-можещ от нас. Правото ни на избор е да не ходим там, според мен. Просто защото там ние не сме нито знаещите, нито можещите. И като такива надали можем да направим подходящия избор. Някак, обаче, смесицата между двете му убягва. Но пък защо не -отиваме в болницата, решаваме, че е наш избор да не ни правят секцио и си умираме по свое желание. Само че докторите, неизвестно защо, се плашат от перпективата от усложнения за пациентите си и се стараят да ги изкарат поне живи. Без да се съобразят с правото на всеки да си избере осакатяване или смърт. Факт, че не бива така. Аз лично предпочитам да се доверя на докторите, щом съм отишла там за тяхната помощ, но може би други не са така :) и трябва на хората да се разреши да си се осакатяват по свой избор.

Всъщност не виждам защо лекарите трябва да се хабят с епизотомии - странно ми е, все пак това си е една манипулация повече. Защо се прави, да си усложняват живота ли?

А аз да питам, понеже не съм раждала в Канада - там, като влезеш да раждаш, лекарите имат ли право да преценят дали имаш или нямаш нужда от епизотомия и дали, ако преценят, че имаш, ти дават право да я откажеш? Питам съвсем сериозно. Понеже правата на човека в Канада са много по-зачитани от тези в България, та да се поучим от тях :)

Аз лично бих разрешила, с писмена декларация, на всяка родилка да откаже всичко. И ако се случи нещо, в съда тази писмена декларация да бъде оправдателен документ за лекаря. А лекарската съвест е по-низш императив от правото на човека на избор.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

miteto написа:
Тук става въпрос и за втори живот и аз не съм наясно как точно стоят нещата. Ако лекаря преценява, че ще настъпят усложнения или дори смърт на бебето, ако не направи интервенция? Длъжен ли е да продължава да се съобразява с желанията на родилката?
И защо само за втория живот - и майката може да се осакати или умре при усложнения. А това, че тя не го знае и не може да го прецени, няма значнеие в случая. Правото на майката да си се осакати или да осакати детето си си е нейно изконно право - на избор. Явно така виждат нещата демостриращите. И аз съм съгласна с тях ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

Daisy2 написа: Всъщност не виждам защо лекарите трябва да се хабят с епизотомии - странно ми е, все пак това си е една манипулация повече. Защо се прави, да си усложняват живота ли?

А аз да питам, понеже не съм раждала в Канада - там, като влезеш да раждаш, лекарите имат ли право да преценят дали имаш или нямаш нужда от епизотомия и дали, ако преценят, че имаш, ти дават право да я откажеш? Питам съвсем сериозно. Понеже правата на човека в Канада са много по-зачитани от тези в България, та да се поучим от тях :)

Аз лично бих разрешила, с писмена декларация, на всяка родилка да откаже всичко. И ако се случи нещо, в съда тази писмена декларация да бъде оправдателен документ за лекаря. А лекарската съвест е по-низш императив от правото на човека на избор.
Защото епизотомията се шие много по-лесно от естествените разкъсвания - лекаря гледа преди всичко себе си....

Лекарите в Северна Америка не могат да те пипнат без informed consent. Когато работя в Денвър се побърквам, защото преди да съм почнал който и да е зъб на пациент, той трябва да се подпише, че е съгласен да му направя предложената манипулация - напримен пломба с две повърхностти. Ако в процеса на работа се окаже, че помбата трябва да е три повърхности, а не две, трябва да спра работа и да го накарам да се подпише под новата й форма, преди да съм я завършил, в противен случай го "насилвам". Да не говорим ако става дума за дете. Представи си колко трябва да се защитена родилката от произвола на лекарите й.

И няма документ, който подписан от пациента, да ме освобождава от отговорност, АКО не съм си свършил работата както трябва. Не можеш да подпишеш да те оставят да умреш по време на обикновенно раждане, но имаш право да се разпореждаш със собственото си тяло в не спешни случай и не може удобството на лекаря да е на предна позиция........
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

В Канада, ако се наложи да се прави процедура или манипулация, идва лекар или резидент с едно листче, обяснява ти какво се налага, защо се налага и какво ще стане, ако не се направи. Ти съответно си преценяваш и на листчето се подписваш, че даваш/не даваш разрешение да се извърши процедурата и с това снемаш отговорността от лекаря и в двата случая. Ролята на лекарите е да ти обяснят подробно какви са последствията и в двата случая, да се опитат да те убедят, че каквото предлагат е в твой интерес, но в никакъв случай не ти отнемат правото на избор.

За епизотомиите не искам да споря. Тук, когато се включиш в предродилен "курс", подробно ти обясняват какви неща могат да се случат. Та за епизотомията много ясно си спомням, че твърдяха, че естественото разкъсване зараства много по-лесно от хирургическите интервенции. Аз не мога да твърдя нищо, щото не ми се е налагало. Това, което ме възмути, че се отнема безцеремонно правото на избор. Защото доктора може да има диплома колкото портала, с печат колкото шапка, но ти си този, който си познава тялото най-добре и може да прецени кое е по-добре за теб самия. А това изказване, по-добре мри сам в къщи, хич не прави добро впечатление.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Daisy2 написа:
miteto написа:
И защо само за втория живот - и майката може да се осакати или умре при усложнения. А това, че тя не го знае и не може да го прецени, няма значнеие в случая. Правото на майката да си се осакати или да осакати детето си си е нейно изконно право - на избор. Явно така виждат нещата демостриращите. И аз съм съгласна с тях ;)
Точно за подчертаната част не съм сигурен... Примерно както не разрешават законен аборт след като е минала в еди-си-коя седмица...
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

pumpy написа:
Защото епизотомията се шие много по-лесно от естествените разкъсвания - лекаря гледа преди всичко себе си....

Лекарите в Северна Америка не могат да те пипнат без informed consent. Когато работя в Денвър се побърквам, защото преди да съм почнал който и да е зъб на пациент, той трябва да се подпише, че е съгласен да му направя предложената манипулация - напримен пломба с две повърхностти. Ако в процеса на работа се окаже, че помбата трябва да е три повърхности, а не две, трябва да спра работа и да го накарам да се подпише под новата й форма, преди да съм я завършил, в противен случай го "насилвам". Да не говорим ако става дума за дете. Представи си колко трябва да се защитена родилката от произвола на лекарите й.

И няма документ, който подписан от пациента, да ме освобождава от отговорност, АКО не съм си свършил работата както трябва. Не можеш да подпишеш да те оставят да умреш по време на обикновенно раждане, но имаш право да се разпореждаш със собственото си тяло в не спешни случай и не може удобството на лекаря да е на предна позиция........
А това, че се шие по-лесно, не е ли по-добро и за родилката - по-равни шевове, по чисти, по-лесно зарастване? Защо трябва уелснението а лекаря да е непременно утежнение за родилката? И ако е по-добро и за родилката, значи, тя като не я иска, или не иска по-доброто за себе си, или не знае, че е по-добро.

Всъщност аз не съм сигурна в БГ, че ако подпишеш декларация, че "на своя отговорност" се отказваш, ти правят интервенция. За раждане не знам, но знам за хирургическа намеса - подписваш се и си излизаш по-живо от болницата, и ако искаш, живей, ако искаш - мри. Мисля, че дамата от статията само устно е договаряла условията на раждането си.

Това последното ми убягва - значи, хем аз имам право да се разпореждам, хем лекарят носи отговорност. Ами ако аз се разпоредя да не ми правят епизотомия, разкъсам се силно, получа кръвоизлив и умра? Кой е виновен, лекарят ли, че ми е зачел правото?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

miteto написа:
Daisy2 написа:
miteto написа:
Точно за подчертаната част не съм сигурен... Примерно както не разрешават законен аборт след като е минала в еди-си-коя седмица...
Аз неслучайно съм намигнала :) Тълкуването на правата на човека понякога добива гротескни размери, според мен :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:Не можеш да подпишеш да те оставят да умреш по време на обикновенно раждане, но имаш право да се разпореждаш със собственото си тяло в не спешни случай и не може удобството на лекаря да е на предна позиция........
pumpy, а какъв е отговора на въпроса "Ако лекаря преценява, че ще настъпят усложнения или дори смърт на бебето, ако не направи интервенция? Длъжен ли е да продължава да се съобразява с желанията на родилката?"
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Independent написа:В Канада, ако се наложи да се прави процедура или манипулация, идва лекар или резидент с едно листче, обяснява ти какво се налага, защо се налага и какво ще стане, ако не се направи. Ти съответно си преценяваш и на листчето се подписваш, че даваш/не даваш разрешение да се извърши процедурата и с това снемаш отговорността от лекаря и в двата случая. Ролята на лекарите е да ти обяснят подробно какви са последствията и в двата случая, да се опитат да те убедят, че каквото предлагат е в твой интерес, но в никакъв случай не ти отнемат правото на избор.

За епизотомиите не искам да споря. Тук, когато се включиш в предродилен "курс", подробно ти обясняват какви неща могат да се случат. Та за епизотомията много ясно си спомням, че твърдяха, че естественото разкъсване зараства много по-лесно от хирургическите интервенции. Аз не мога да твърдя нищо, щото не ми се е налагало. Това, което ме възмути, че се отнема безцеремонно правото на избор. Защото доктора може да има диплома колкото портала, с печат колкото шапка, но ти си този, който си познава тялото най-добре и може да прецени кое е по-добре за теб самия. А това изказване, по-добре мри сам в къщи, хич не прави добро впечатление.
Ами аз не видях дамата с отнетото право да казва, че е подписала нещо. А ако не е, лекарят е подсъден, ако нещо се случи.

За хирургията - имам случай в къщи - моят съпруг така подписа, че отказва една операция, и плати скъпо за това. Буквално изпълни неправещото добро впечатление изказване

Аз на курс не съм ходила. Не знам кое е по-доброто, а и то сякаш се мени с времето. Сега е модерно да не е по-доброто, утре може друго да е модерно - нямам представа. Все пак и лекарските концепции се развиват чак до неузнаваемост във времето, понякога отиват в пълната си противоположност.

На четвъртия ден ми свалиха конците. Не знам дали заради епизотомията, или защото просто съм лесно зарастваща :)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Естествено, че трябва да се зачита правото на пациента! След като подпишеш декларация ти освобождаваш лекаря от отговорност. Декларацията е за да те информират за евентуалните усложнения.
Мисля, че и друг път съм го споменавала, но при искан подпис за манипулация под пълна упойка над моят син се подписах отказвайки.
Същата манипулация можеше да се извърши и с локална упойка, както и стана.
Беше свързано с малко повече усилия от страна на лекаря и малко повече болка, но оцеляхме.
Подавайки ми декларацията лекарят ме информира, че в първия случай на него ще му е по-лесно и детето няма да усети нищо, но ме информира и за рисковете, които тази упойка носи. Така че аз избрах по-малкото зло. Макар, че ми побеля след това косата, не съжалявам за избора си.
Какви са тия своеволия? Ами, ако трябва да ти ампутират крайник примерно? Пак ли няма да те попитат? А ако отрежат, каквото не трябва, м?
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Публикувай отговор