За българските медици и тяхното ниво не мога да кажа нищо. Виж, за раждането - раждала съм. Темата за това дали да ти направят срезове (епизотомия или перинеотомия) ми се струва преекспонирана. На мен ми направиха епизотомия. Лекарката в родилното и ми обясни, че след толкова тежко раждане (16 часа) ще се разкъсам, няма начин, а разкъсаното се шие по-трудно, зараства по-трудно и оставя повече белези, затова е по-добре да ми направи епизотомия. Да ви кажа честно, в онзи момент да ми беше предложила да ми отреже главата, щях да се съглася

само и само да излезе това бебе най-сетне.
Не знам за каква точно психическа травма говори дамата от статията - за това, че са я срязали, а не са я оставили да се разкъса ли? И каква травма е това всъщност- че "не е станало на нейното", защото е прочела някъде, че баба й едно време като е раждала, се е разкъсвала сама, и колко е "куул" да се разкъсаш сам, а не да те срежат със скалпел. Но всеки си има право да си мисли, каквото си ще. Проблемът е в лекаря и неговата отговорност в случая. И не е никак прост.
Аз смятам, че е нормално лекарят да прецени кое е необходимо за здравето на родилката, а не самата родилка - все пак лекарят е учил 10 години за това, и го е правил още толкова, а не родилката. Просто тя не може да прецени какво е необходимо във всеки конкретен случай. Разбира се, има лекари, които грешат. Но да се греши е човешко и лекари грешат навсякъде. Професията им е такава, че техните грешки струват най-скъпо в сравнение със всички останали. Но те все пак са хора.
Колкото до "информираното съгласие" на родилката да поеме рисковете от ненамеса, там вече става сложно. Поставям се на мястото на лекаря - виждам, че има нужда от интервенция, знам, че може да има усложения (защото знанията и опитът ми го показват,. за разлика от родилката, която няма как да го знае), но родилката си настоява да има усложнения, и/или дори смърт (зависи от случая). Какво да направя аз като лекарка? Все пак нося отговорност като такава. Разбира се, мога да приема желанието на родилката - все пак животът и тялото са си нейни, и псимената й декларация ще ме оневини пред закона. Но как ще живея с мисълта, че съм осакатила или убила жена и дете само защото жената не знае какво върши? Та така. Не е толкова просто. Изобщо ми се струва голяма дивотия склонноста на гражданското общество да пита хората за неща, от които те не разбират. Как да дадат тогава обосновано и компетентно мнение?! От форумите и блоговете вероятно.....
Освен другото, ако ще отиваме на естествено раждане, мисля, че пледиращите за естествено разкъсване трябва да пледират и за нешиене

Все пак баба й не са я шили едно време, като се е разкъсала. Тоест, естетсвено ще се разкъсваме и после естествено ще си зарастваме, без да ни шият. Като едно време. Това е логиката. НО гледам, че това не е залегнало в исканията на пледиращите. Странно защо.
И накрая - ето една много по-голяма дилема на ирландките лекари. А аз бях изумена и потресена от това, какво се случва в една европейска държава, член на ЕС, през 21 век!
http://www.guardian.co.uk/world/2012/no ... on-refusal"
Проблемът дори не е в абортът по желание (който е много спорна тема), но жената е била в състояние на спонатанен аборт и са отказали да я кюртират, защото са католици и абортът е забранен, а фетусът е имал още сърцебиене. И жената умира от сепсис.
A, забравих да кажа, че на мен ми дадоха бебето веднага сред раждането - този първи контакт, за който се борят. Не знам как е в Шейново, но в АГ на МА дават децата на майките след раждането и след това ги вземат за няколко часа (като обясняват защо го правят), а после пак ги дават. Чувала съм от приятелки, че в Шейново, стара болница със старо оборудване, ги държат в големи общи помещения и ги дават на майките само за кърмене. Аз лично съм доволна от МА.