Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
apple

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от apple »

Kan_Tangra написа:Епълке, отвреме на време не те ли досрамява, така, да се поспираш?

Всичко е така, както го казва Пумпи. Разликата между тукашните университети и бг.
И другите дисциплини и те са точно така. И икономиката и информатиката.
Абе какво общо имат университетите и обучението с това, което аз обсъждах относно лечението на усложнение след екстракция на зъб? Колкото до университетите и наличието само на "един източник" на професор Вучков примерно :lol: и само една истина и то пак на същия съм на абсолютно същото мнение! И това не е само за мецидината и стоматологията ами и за всички останали специалности в БГ. Но това е друга тема... Обсъждахме някои методи на лечение в стоматологията и използването на лазер както за облъчване така и за изгаряне на кариозната маса вместо болезненото пилене с диамантени или керамични борчета. Ама Пъмпито не е фен на лазерните технологии явно.
Иначе на вниманието на Пъмпи както казах нямах никакви грануломи и простотии просто ми дойде вповече адреналина в упойката, а той е вазоконстриктор, както знаеш. Знаеш как е - свиване рязко на кръвоносните съдове и няма кървене, няма съсирек и ето ти го сухия алвеолит готов. И да грешката беше на зъболекарката щото ми беше дружка и реши да ми шибне двойна упойка да не ме боли хич, а то стана обратното след няколко часа... То така е "Пътя към ада е осеян с добри намерения". Та след екстракцията няколко часа не можех да говоря даже, а като пиех си опипвах къде ми е устата, за да пъхна чашата щото нямах никаква сензитивност :rofl: Голям смях отстрани за другите ама за мене ... :( После пробва с лек кюртаж ама файда йок... Дупката във венеца все така зееше като кратер. И добре, че жената ме прати на лазерни облъчвания па макар и след месец мъки. Нямаш си идея с каква скорост започна оздравителния процес. Препоръчвам на всеки ако закъса при вадене на мъдрец по подобен начин да поиска подобна терапия. Та затова съм такъв фен ако ме разбираш и не виждам какъв ти е мотива да отричаш ползата? :?: За изследването на виталитета и на мене не ми се спори с тебе щото пак ще стигнем до под кривата круша.
pumpy

Мнение от pumpy »

prace написа:waterlasera вредно облъчване с лазер ли е?
http://www.biolase.com/InquiringDentist ... ology.aspx"
Знам ли, питай ябълката, тя е облъчвана с лазер....
apple

Мнение от apple »

pumpy написа:
Какво се измъкваш отговори на жената! На мене кариеси не са ми "лекували" с лазер. Облъчваха ми незаздвавяваща рана във венеца и коста причинена от екстракция. А ти явно няма да отговориш ами ето малко инфо за останалите ако се интересуват за какво говорим аз и Prace. http://www.monitor.bg/article?id=126147"
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

Ябълке, не знам какво толкова ги хвалиш българските стоматолози. Лично аз за шест месеца бях диагностицирана с периодонтит и ошипяване на челюстта за едно и също нещо от двама различни стоматолога.Замислила съм и визита при трети и със сигурност ще имам нова диагноза :D Естествено има и страхотни специалисти, но не всеки може да си ги позволи.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
apple

Мнение от apple »

azzura написа:Ябълке, не знам какво толкова ги хвалиш българските стоматолози. Лично аз за шест месеца бях диагностицирана с периодонтит и ошипяване на челюстта за едно и също нещо от двама различни стоматолога.Замислила съм и визита при трети и със сигурност ще имам нова диагноза :D Естествено има и страхотни специалисти, но не всеки може да си ги позволи.
Ами като дойдеш тук и ще разбереш... И аз бях като тебе! Всеки по реда си, а тук добрите пък съвсем не можеш да си ги позволиш.
apple

Мнение от apple »

Понеже започнах темата за концерта Азис в САЩ нека я довърша с неговата гледна точка:
Българите в САЩ изобщо не се подкрепят. Бият се, плюят се, стрелят се и не си говорят. Това казва в интервю за в. Уикенд Азис след фиаското с американското си турне.

По време на един от концертите на костинбродския славей се стигна до масов побой. Според емигрантите инициатор на боя е бил приятелят на Азис Велизар. По думите на присъствали на концерта той не могъл да преглътне унижението, на което българите зад Океана подложили Азис след като го освиркали. Според Азис обаче Велизар не е пребивал никого.

"Те са се били като животни. Братя и сестри идват на концерта ми и седят на различни маси, надуват се един на друг кой има повече от другия. За мен 90% от българите в САЩ не са си на мястото", изригна Азис. Той потвърждава, че на участието му в Ню Йорк е имало сбиване при това цели три. Побоищата обаче се разразили след като звездата си тръгнал от кръчмата.

Азис хвърля огън и жупел и срещу своите колеги, които преди него са гастролирали в САЩ. "Слугинажът, който те показват към българската общност там, това няколкочасово пеене, сватбарско отношение няма нищо общо с мен и моето творчество", отсича Азис. "Една звезда пее между час и час и половина. По 3-4 часа се пее по сватбите и селските кръщенета. Те ли ще се сравняват с мен? Жалки и провалени душички!", продължава канонадата чалгаджията.

Азис опровергава и слуховете, че концертите му са били бойкотирани. "1500 души имаше в Чикаго, това беше невиждан триумф, истерия като при излитането на Юрий Гагарин! Пукнете се завистници бездарни!", завършва чалгаджията
:lol: Дори и Азис може да види истинското лице на феновете си зад океана. Нашите са решили, че за 60 долара ще им пее до зори докато се наливат и се правят на баровци по нашенски. Като сеира не е за пред Азис толкова колкото за пред останалите "баровци". Азис е получил "културен шок" на американска земя. Ти да видиш! ;)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Това е страхотна новина. Задълго ще има спокойствие от такива звездни недоразумения!
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

azzura написа:Ябълке, не знам какво толкова ги хвалиш българските стоматолози. Лично аз за шест месеца бях диагностицирана с периодонтит и ошипяване на челюстта за едно и също нещо от двама различни стоматолога.Замислила съм и визита при трети и със сигурност ще имам нова диагноза :D Естествено има и страхотни специалисти, но не всеки може да си ги позволи.
А,Азурка ,ма ти още в България ли си била ,трябва да ти призная нещо,вчера се събрахме дърто имиграното на приказка и си говорихме за нови имигранто,всички са на мнение че ще им е много трудно,бая са се променили нещата,ако имаш какво да си правиш в България и си що годе добре,ела с настройка за 2 опции,наистина не лесно вече :y:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

myhata II написа:
А,Азурка ,ма ти още в България ли си била ,трябва да ти призная нещо,вчера се събрахме дърто имиграното на приказка и си говорихме за нови имигранто,всички са на мнение че ще им е много трудно,бая са се променили нещата,ако имаш какво да си правиш в България и си що годе добре,ела с настройка за 2 опции,наистина не лесно вече :y:
:D Тук съм си още, Мухи, чакам да ми кажат била ли съм таен агент аджеба или не съм била.Колкото до трудното - не знам сега на кого му е леко.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ena

Мнение от Ena »

Толкова е абсурдно всичко това, че дори не ми е и смешно. От приказките на Ябълката излиза, че едва ли не България e с дългогодишна история и опит по използването на лазера в стоматологията, и че услугата е широкоразпространена и достъпна за всеки български гражданин. А пък в Канда за такова чудо изобщо не са и чували.
А всъщност в цялата страна (България) има само 6 апарата и ограничен брой специалисти, които при това е трябвало да получат дипломи и достъп до работа с апаратурата в чужбина - Европа и САЩ.
В София има 3 високоенергийни лазера. Единият е в Стоматологичния факултет, а другите два са в частни центрове. Два апарата работят във Варна и един в Шумен. За да имат световно призната диплома, нашите зъболекари трябва да минат обучение в определени университети в Европа и САЩ. Обучението засега не може да стане изцяло в България.

14 българи са завършили модул 1 за работа с лазер, а седем са преминали ­ модул 2 към Световната академия по лазерна терапия SOLA с център Виена. Обучението им дава възможност да работят с новата техника.
Докато само в Монтреал апаратите и специалистите са повече. Ето някои от тях:
- Centre Dentaire de Haute Technologie du Québec;
- Centre Dentaire Elie Khoury;
- Centre Médical Les Cours;
- Clinique dentaire Bouchard et Bélanger;
- LASERTEK

Да не говорим, че "чудото" е познато и в градчета като Saint-Augustin-de-Desmaures (около 18 000 д.) - Centre de laser dentaire

Едва ли причината да се предствят така нещата е невежество. Ябълката не е нито невежа, нито пък глупава. По-скоро става дума за силни негативни емоции, влияещи на разума и възприятията.
Или поне така ми се иска да мисля.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

myhata II написа: ,,,,,бая са се променили нещата,ако имаш какво да си правиш в България и си що годе добре,ела с настройка за 2 опции,наистина не лесно вече :y:
Това и аз съм го чувал. Имам познат инженер, който е пристигнал 2000 - 2001 година. Нает е на работа почти на третия или четвъртия месец откатко е кацнал. След това компанията са го преследвали да си изкара Peng, за да може да си подписва чертежите.

Кажи го на някой сега това и ще видиш колко безумно ще му звучи.
Taxation is theft.
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Моя личен опит по темата за зъболекарите:

Прехвърляне на снимки от един зъболекар на друг (от Кингстън до Виктория) - избираш си новия зъболекар, подписваш че си съгласен да ти изискат снимките от стария зъболекар. От там на татък, администрациите на двамата зъболекари си комуникира и препраща снимки и картони.
Средностатистическя частен кабинет, който тук посещавам е далеч по-добре от към техника и персонал спрямо средностатистическия частен кабинет, който посещавах в България.
В България зъболекаря ми май беше регистриран към здравната каса и това намаляшв цените с около 5-10 процента (груби спомени). Тук когато единия от семейството има застраховка повечето процедури са покрити 80% от застраховката (50 % за коронки). Останалите 20 % са сравними по абсолютни стойности с цените в България. Когато и двамата имат застраховка - подписваш формуляра за застрахователите преди да си тръгнеш, плащаш $0 и администрацията на зъболекаря се занимава с това да си получи парите от застрахователя.

Моя съвет към новопристигащите е да си оправят доколкото могат зъбите преди да тръгнат. Не защото никога повече няма да видят зъболекарски услуги, а защото ако още не работят и им се наложи да ползват зъболекарски услуги, ще им се отрази сериозно на бюджета. Друг вариант предполагам е купуване на зъболекарска застраховка, подобно на медицинската за първите месеци.

Извинявам се на Ена за плагиатстовото, но и аз гугълнах и по-долу поствам два кабинета за лазерно зъболечение във Виктория, ако някой има нужда.

http://artisandentalvictoria.com/laser-dentistry/
http://www.babindentistry.com/general_laser.html
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
leaf

Мнение от leaf »

Това беше и моята идея,
ябълката да си свърши домашната работа и да си потърси фактите в нета преди да предполага каквото и да е.
Модерирано. Съсредоточете се върху темата/мнението, а не върху този, който го е писал.
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа: :lol: Дори и Азис може да види истинското лице на феновете си зад океана. Нашите са решили, че за 60 долара ще им пее до зори докато се наливат и се правят на баровци по нашенски. Като сеира не е за пред Азис толкова колкото за пред останалите "баровци". Азис е получил "културен шок" на американска земя. Ти да видиш! ;)
И ние коментираме с човек, който цитира азис за да подкрепи тезата си. Е това не е истина.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

pumpy написа:

The evidence on this forum suggests, that there are lasting and long term negative (mental) health effects..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Заключено