Предполагам че знам по-добре от теб, защото съм работил там около година и половина, а също и жена ми (били сме инженери в катедра, повече подробности не са ти необходими). Не казвам че лъжеш, но прекалено много обобщаваш ... знам различни случаи и повярвай ми, картинката е доста по-разнообразна отколкото си мислиш. Накои имаха фирми и правеха пари, други мизерстваха в общежитията на университета, някои ползваха студентски труд, други не, някои бяха дърти номенклатурчици, други бяха млади хора на по 27-28 години ... Но както и да е, аз нямам намерение да съм адвокат на никой, пък и тия спорове са доста извън темата.succes написа: ... а що се отнася до втората работа на твоя роднина, то студентите му я вършат, така че айде много моля, знам ги по-голямата част от там какви са гнусари и експлоататори. В тая бедна държава искат да са богати на световно ниво ли? Да не би съвсем случайно да седят по тия катедри, пестят от софтуер и база, така че тия 1000 лева не ги пробутвай тука, както и втората им "работа", имат си доста сметка да си топлят задниците на преподавателските столове.
А колкото до експлоатацията, виждал съм и двете крайности - и случаи като твоя, и случаи когато някой е плащал 2-3 пъти по-висока надница от тая, която се пада на един доцент, ако се изчисли заплатата му на час (ако някой е на зор с проекта, няма време за сметки).
За себе си знам, че тая среда не ми понасяше особено ... и съм доволен, че се измъкнах сравнително бързо.