"За" или" Против" сте смъртното наказание ?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор

"За" или" Против" сте смъртното наказание ?

Анкетата свършва на Съб Мар 24, 2012 8:55 am

ДА
13
39%
НЕ
20
61%

Общо гласове: 33
Аватар
emilcho

Re: "За" или" Против" сте смъртното наказание ?

Мнение от emilcho »

ablood написа:Да погледнем нещата от математическа гледна точка.
Ако приемем, че поради назидателния си ефект всяко смъртно наказание наистина предотвратява няколко потенциални убийства. В такъв случай дори и да имаме малък процент грешно екзекутирани, то тези жертви на системата от своя страна спасяват многократно повече животи.
Разбира се, че това е ужасно нечестно спрямо грешно екзекутираните и тяхните близки, но тези жертви в дългосрочен план са благородни.

Дали наистина смъртната присъда спасява животи е статистически изопачено. Твърде много жадни за реклама политици се бият в гърдите на тема състрадателност и изкривяват статистиките, сочейки ниската престъпност в щатите без смъртна присъда, пропускайки да споменат, че там престъпността си е била ниска и преди отмяната на бесилката. В южните щати още екзекутират и убийствата въпреки това са много повече от северозападните щати, но това винаги е било така. Заплахата от екзекуция намалява до известна степен убийствата, но не може да ги спре.

А статистиците, разполагащи с достоверни данни нерядко не смеят да ги публикуват от страх от обществена омраза, или директно получават отказ за публикуването им.
Все си мислех, че благородни могат да бъдат само доброволните жертви...

Ето едно изследване http://www.deathpenaltyinfo.org/files/D ... dy2009.pdf" , публикувано в Journal of Criminal Law & Criminology (http://en.wikipedia.org/wiki/Journal_of ... riminology" ), според което няма ясна връзка между изпълнението на екзекуции и намаляването на броя убийства.

Това за страха от обществена омраза не го разбирам, ако можеш ми го разтълкувай. Според мен в много от щатите общественото мнение е за смъртната присъда и едно достоверно изследване, показващо, че екзекуциите имат превантивен ефект би получило гласност незабавно.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Чак сега си направих труда да прочета по-назад в темата и емилчо е право е десятката.
apple

Мнение от apple »

Апълке - изчетох точно по два реда от двете статии и ми стана ясно, че пак се правиш на дръж ми шапингера. В правовите д-ви отдавна няма палачи и както писах по-горе, осъдения на смърт чака 10-20 години, време достатъчно да се разбере имало ли е съдебна грешка или не. Какво ми набутваш някой си Чен, дето го екзекутирали след една година? Бях чувал за Златна пармена и Златна превъзходна, обаче за сорт Супер манипулативна не бях чувал...
Ами Павле, мислих си, че темата е "За или против смъртното наказание"! Никъде не видях пояснение за правова държава, а тоя Чан и той си е мислил, че живее в такава... Нали след съдебна присъда е екзекутиран, а не чрез народен линч! :?: Ето ти и от правова държава случаи на несправедливо обвинени. http://www.capitalpunishmentincontext.o ... /innocence Иначе бих споделила една истинска история и се надявам да няма присмехулници и по нея, защото наистина е много гадно да си на мястото на този човек. Той е приятел и е изключително свестен и добър човек, но баща му е разстрелян след смъртна присъда някъде през 70-те години на миналия век. Нито той, нито майка му са уведомени защо. Делото е протекло по бързата процедура, при "закрити врати" /или врата има несъответствие в юридическия термин в ГПК и НПК - уточнение, за да не бъда пак обвинена в неграмотност и невежество/и няма допуснати външни лица и роднини. Казали са им да внимават в картинката и да стоят настрани без да коментират.Те не знаят нито защо, нито какво е направил или е бил набеден, че е направил. Просто една сутрин излиза за работа и никога повече не се връща. Най-странното е, че е бил на държавна служба - милиционер! По ония времена по подсъдност е било към военен съд делото.Те не знаят и до ден днешен кога и къде - в кой затвор е изпълнена присъдата. Въпреки "демокрацията" му отговарят на официалните запитвания, че нямат данни за такова лице, но архивите през годините са местени насам натам, а може би има и унищожени на места... Кой знае... Честно казано тия комуняги по соца не си поплюваха...нищо чудно човека и за един виц милиционерски срещу Тошо да са го затрили... Или пък на някое тяхно "чедо" кирливите ризи да е набарал...Много странна история. Ама истинска! Човека не може да се примири, че не знае истината за баща си... А тя е там някъде...
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

emilcho написа:Ето едно изследване http://www.deathpenaltyinfo.org/files/D ... dy2009.pdf" , публикувано в Journal of Criminal Law & Criminology (http://en.wikipedia.org/wiki/Journal_of ... riminology" ), според което няма ясна връзка между изпълнението на екзекуции и намаляването на броя убийства.
Пич, пуснал си линк към 20 страници от диломната работа на някакъв второкурсник, прдкрепена (разбира се :lol:) от професора му.
Потърсих в нея някакви статистики, сравняващи убийствата в един и същи щат преди и след отмяната на смъртното наказание, но намерих само разни тъпи анкети "аз мисля, че...". Не се напънах да я прочета цялата.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Пич, за тебе публикация в научен журнал не е достатъчно добър източник ли? :D
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Marto написа:Пич, за тебе публикация в научен журнал не е достатъчно добър източник ли? :D
Е, ако беше публикувано в "Жълт труд" щеше да е много по-убедително, спор няма :D
ablood написа:...Пич, пуснал си линк към 20 страници от диломната работа на някакъв второкурсник, прдкрепена (разбира се :lol:) от професора му.
Потърсих в нея някакви статистики, сравняващи убийствата в един и същи щат преди и след отмяната на смъртното наказание, но намерих само разни тъпи анкети "аз мисля, че...". Не се напънах да я прочета цялата.
Пич, наличието на смъртна присъда и екзекуции в един щат далеч не са единствения (ако въобще са) фактор, който влияе на броя убийства в съответния щат. Така че от една статистика показваща броя убийства преди и след отмяна на смъртната присъда не можеш да правиш кой знае какви заключения за възпиращия ефект на смъртното наказание.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

emilcho написа:Така че от една статистика показваща броя убийства преди и след отмяна на смъртната присъда не можеш да правиш кой знае какви заключения за възпиращия ефект на смъртното наказание.
Ъ? Нима? От к'во да вадим по-верни заключения?
Щото противниците много обичат да дават за пример колко били по малко убийствата в северозападните щати, в сравнение с юга. Сякаш преди отмяната на смъртното наказание не е било още по-зле.
Marto написа:Пич, за тебе публикация в научен журнал не е достатъчно добър източник ли? :D
Traci L. Lacock is a second-year student in the Ph.D. program, Department of Sociology
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

ablood написа:
Traci L. Lacock is a second-year student in the Ph.D. program, Department of Sociology
Надявам се, че правиш разлика м/у студент (обикновен) и "студент" в Ph.D. програма (т.е. докторат).
Typically, PhD programs require applicants to have a Bachelor's degree in a relevant field (and, in many cases in the humanities, a master's degree), reasonably high grades, several letters of recommendation, relevant academic coursework, a cogent statement of interest in the field of study, and satisfactory performance on a graduate-level exam specified by the respective program
Става дума за САЩ.
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

ablood написа:
emilcho написа:Така че от една статистика показваща броя убийства преди и след отмяна на смъртната присъда не можеш да правиш кой знае какви заключения за възпиращия ефект на смъртното наказание.
Ъ? Нима? От к'во да вадим по-верни заключения?
Щото противниците много обичат да дават за пример колко били по малко убийствата в северозападните щати, в сравнение с юга. Сякаш преди отмяната на смъртното наказание не е било още по-зле. Не разбирам какво точно казваш с това изречение.
Ето четиво за факторите влияещи на броя убийства http://www.asu.edu/mpa/Interstate%20Homicide.pdf"
Ето още - http://fce.ufm.edu/catedraticos/jhcole/ ... roquin.pdf"
Та според тях броят на убийствата зависи от фактори като ниво на бедност, безработица, ниво на образование на жените и мъжете, гъстота на населението, процент на младежите спрямо общия брой хора, етнически състав на населението и т.н. И промяната на всеки един от тези фактори (например повишаване на нивото на безработица) се отразява на броя убийства.
Много бих се радвал, да покажеш нещо достоверно, което казва, че отмяната на смъртната присъда еднозначно и безусловно води до нарастване на броя на убийствата в съответния щат.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

roumensp написа:Typically...
Нещо конкретно за случая?
emilcho написа:Та според тях броят на убийствата зависи от фактори като ниво на бедност, безработица, ниво на образование на жените и мъжете, гъстота на населението, процент на младежите спрямо общия брой хора, етнически състав на населението и т.н. И промяната на всеки един от тези фактори (например повишаване на нивото на безработица) се отразява на броя убийства.
И т'ва к'во ни грее? Можем ли да променим нещо от изброените с цел намаляване на убийствата?

Единственото което може да се направи и е law enforcement. Колкото по-небрежно с убийците, толкова повече убийства. Отменяме смъртното наказание и хоп - даден емигрант му писва от перманентното мрънкане на жена му (наша съфорумничка) и я дави в басейна. Излежава няколкото години за убийство и си живее щастливо живота.

Не можах да намери никаква статистика преди/след отмяна на смъртното наказание. Все още спекулирам.
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

ablood написа:...И т'ва к'во ни грее? Можем ли да променим нещо от изброените с цел намаляване на убийствата?

Единственото което може да се направи и е law enforcement. Колкото по-небрежно с убийците, толкова повече убийства. ...
Пак пишеш глупости. Виж какво са направили през 90-те години в Бостън (и не само там), без да връщат смъртното наказание. http://www.wjh.harvard.edu/soc/faculty/ ... iracle.pdf"
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Вместо да си упражняваме нервите и четем 100 пи-ди-еф страници, по-добре да се замислим, защо по комунистическо време, когато законите бяха строги и се спазваха, престъпността беше сведена до минумум? Може би защото по-строгите закони и прилагането им не плашат престъпниците? При приемането на всеки един по-строг закон ще се намерят хиляди дисертанти и пишман специалисти от разни хуманитарни организации, които ще донесат вода от 10 плании, само и само да докажат тезата си. Типичен пример е спорния "Three strikes law", на който аз съм особен привърженик. И изобщо никакви аргументи с/у закона няма да променят мнението ми, че ако такъв закон имаше в Мека Канада, този изрод щеше да продължи да вършее след 78 (седемдесет и осем) присъди.

http://www.theprovince.com/news/Chronic ... story.html"

Две от нещата по коите Бг и Канада си приличат е, несъществуващата правораздавателна система. В Бг правораздаване няма поради висока корумпираност на всички нива. В Канада такава няма поради глупост и криворазбран хуманизъм.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

emilcho написа:Пак пишеш глупости. Виж какво са направили през 90-те години в Бостън (и не само там), без да връщат смъртното наказание. http://www.wjh.harvard.edu/soc/faculty/ ... iracle.pdf"
Е анджък де! Ти изобщо изчете ли ги поредните 25 страници дето ги постна? Спри, моля те с тези обеми! Конспектирай!

Прилагане на закона (както писах в предишния пост), а не контрол над "ниво на бедност, безработица, ниво на образование на жените и мъжете, гъстота на населението, процент на младежите спрямо общия брой хора, етнически състав на населението и т.н."
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Павел написа: Типичен пример е спорния "Three strikes law", на който аз съм особен привърженик. И изобщо никакви аргументи с/у закона няма да променят мнението ми, че ако такъв закон имаше в Мека Канада, този изрод щеше да продължи да вършее след 78 (седемдесет и осем) присъди.

http://www.theprovince.com/news/Chronic ... story.html"

Две от нещата по коите Бг и Канада си приличат е, несъществуващата правораздавателна система. В Бг правораздаване няма поради висока корумпираност на всички нива. В Канада такава няма поради глупост и криворазбран хуманизъм.
Абе, "Three strikes law", какво говориш? Давай направо Крумовските закони на 3 страйка! Първо сечеш дясна ръка, второ - лява, обаче се доказва, че той с език набира комбинацията на сейфа и със зъби измъква парите...затова трети страйк-главата! :lol: Oбаче не става. Менят се времената, менят се и нравите, затова- Бум в затвора!После обаче няма да се оплакваш, че те товарят с прекалено данъци за да издържаш пандизчии, както сега ревеш, че вие от другите провинции издържате Кебек заради социала. Ама ей на в зъбната тема хората направиха съпоставка и се оказа, че пандизчиите дърпат повече пара. Та и оттам идва "хуманизма" на държавата - от нежеланието за плащане или може би така сметките въпреки всичко са по-чисти, не зная. Факт е обаче, че престъпността в Щатите е много по-висока от тази в Канада. Значи затворите не са средство за превъзпитание, а и те имат ограничен обем все пак.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Ако можеше в този форум след третия постинг-словесна диария да те баннат без право на регистрация с нов ник, щеше да е песен, а ти щеше да си отдавна история.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Публикувай отговор