Малко от България...

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
jovani

Re: Малко от България...

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа:
jovani написа: Не можем да се мерим със световни сатрапи като Дик Чейни, разбира се.
Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
Мога.

Януари 1997-а месечната ми заплата като ръководител сектор в държавна фирма стана 3 долара и ми стигаше за 17 кила картофи. Дели ги тия 17 кила с обелките на на 4 човека и ще видиш, че се падаха по 100 грама. Това без да си плащам парното, тока, водата и нищо друго В следващите три години заплатата ми се върна на ниво 300 долара на месец. После емигрирах.

Преди 10 дена ходих до Флорида на почивка. Три години след началото на кризата (и още в нея бачкаторите) по хотелите взимат около 2000 долара на месец, което са около 200 обяда в скромен ресторант.

В една пицария сервитьорката ме поздрави на български и ме запозна с още един българин сервитьор и сръбкиня. От 7 години са във Флорида. Оставих и 13 долара отгоре на начислената такса за обслужване.

Що не земеш да се скриеш некъде с глупостите си?

Номера с правенето от мухата слон е много изтъркан и се практикува от популисти от библейско време.
Кофти късмет - сега си представи, че е могло да си живял в Америка през 1937-1938 с безработица от над 20% или в Германия през 1922-1923 година със една от най-големите хиперинфлации в историята:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation
Germany went through its worst inflation in 1923. In 1922, the highest denomination was 50,000 Mark. By 1923, the highest denomination was 100,000,000,000,000 Mark. In December 1923 the exchange rate was 4,200,000,000,000 Marks to 1 US dollar.[20] In 1923, the rate of inflation hit 3.25 × 106 percent per month (prices double every two days). Beginning on 20 November 1923, 1,000,000,000,000 old Marks were exchanged for 1 Rentenmark so that 4.2 Rentenmarks were worth 1 US dollar, exactly the same rate the Mark had in 1914.[20]
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ac ... ial_crisis
Както и този:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ba ... 93present)
Значи пак стигнаме до там - понеже няма как да си защитиш написаното до тук, стигаме пак до - А вижте как в Америка бият негрите.
Хайде бъди така добър и ти самият прокометирай линковете които си пуснал и по какъв начин те се връзват с написаното до тук от теб самият по темата.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Джовани, предлагам ти да си смениш ник-а на "плужек". Пак се извъртя и се измъкна мазно от въпроса на Иван1007. :^)
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

pavelyankov написа:Джовани, предлагам ти да си смениш ник-а на "плужек". Пак се извъртя и се измъкна мазно от въпроса на Иван1007. :^)
Извинявай, да си го видял до тук да отговори поне на един конкретен въпрос?

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Koko написа:
pavelyankov написа:Джовани, предлагам ти да си смениш ник-а на "плужек". Пак се извъртя и се измъкна мазно от въпроса на Иван1007. :^)
Извинявай, да си го видял до тук да отговори поне на един конкретен въпрос?
Не. От 2 години чета този форум.
Дори и за пердетата увърташе, щото най вероятно си е облепил прозорците с амбалажна хартия ;)
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Пропуснах това по-рано - интересно е да се отбележи че в САЩ системата за застраховане на влоговете е въведена през 1933 година, т.е. след Великата депресия, а в България - през 1998 година, т.е. след Жан Виденовото управление.
Мисля че изводите всеки може сам да си ги направи.

Предполагам че сега Джовани ще започне да сравнява петричките праскови с портокалите във Флорида - така или иначе до тук сравненията му са горе-долу същите.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Кофти късмет - сега си представи, че е могло да си живял в Америка през 1937-1938 с безработица от над 20% или в Германия през 1922-1923 година със една от най-големите хиперинфлации в историята:
Е, да де, ама неща да си представям. Аз ти пиша "искрено и лично" за неща дето са ми минали през главата, а ти си представяй, че си в каменната епоха, ако искаш и събираш корени или че взимаш петцифрена масечна заплата в евро България. Се тая е. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
jovani написа:Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ac ... ial_crisis
Както и този:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ba ... 93present)
Значи пак стигнаме до там - понеже няма как да си защитиш написаното до тук, стигаме пак до - А вижте как в Америка бият негрите.
Хайде бъди така добър и ти самият прокометирай линковете които си пуснал и по какъв начин те се връзват с написаното до тук от теб самият по темата.
Аз вече съм го коментирал - за съжаление всеки индивид е експознат към рискове от различно естество. Един от тези рискове е да си на кофти място в кофти време и аз лично съм бил свидетел на доста истории, които са къде-къде по-неприятни от случилото се в България през 90-те години на миналият век - войни, природни бедствия, безредици и финансови колапси.

Днес например компанията "Америкън Еърлайнс" обяви фалит (за кой ли път?), но живота продължава и за едни (например служителите на компанията) ситуацията за момента ще бъде по-неприятна от колкото за други (тези, които не са засегнати пряко).

Колкото и да не ви се иска в Бългрия има много хора, които си живеят живота и се развиват, както и други които смятат че е по-добре да поемат трънливият път към имиграцията. Не всички емигранти обаче са успешни и дори и най-успешните преминават през множество перипетии, и хвърлят много усилия, които биха могли да ги доведат и до сериозни успехи, ако не са били емигрирали от собствените си страни. Общо взето това е позицията ми, която винаги съм споделял във форума - не съм адвокат на великите сили, нито съм спечелил (аз или член от семейството ми) от банковите фалити в България в края на миналият век.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

jovani написа: Един от тези рискове е да си на кофти място в кофти време и аз лично съм бил свидетел на доста истории, които са къде-къде по-неприятни от случилото се в България през 90-те години на миналият век - войни, природни бедствия, безредици и финансови колапси.
Това момче е абсолютно неадекватно :rofl: :rofl: :rofl:
Manchester United Football Club
jovani

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа:
jovani написа: Кофти късмет - сега си представи, че е могло да си живял в Америка през 1937-1938 с безработица от над 20% или в Германия през 1922-1923 година със една от най-големите хиперинфлации в историята:
Е, да де, ама неща да си представям. Аз ти пиша "искрено и лично" за неща дето са ми минали през главата, а ти си представяй, че си в каменната епоха, ако искаш и събираш корени или че взимаш петцифрена масечна заплата в евро България. Се тая е. :D
Ако си бил в Сайнт Орлиънс по време на наводнението от ураганът Катрина щеше ли да обвиняваш Американското правителсво за случилото се?
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

jovani написа: Ако си бил в Сайнт Орлиънс по време на наводнението от ураганът Катрина щеше ли да обвиняваш Американското правителсво за случилото се?
Това да не е предградие на Ню Орлиънс???
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

:rofl: :rofl: :rofl: :y:
Manchester United Football Club
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Ivan1007 написа:
jovani написа: Не можем да се мерим със световни сатрапи като Дик Чейни, разбира се.
Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
Мога.

Януари 1997-а месечната ми заплата като ръководител сектор в държавна фирма стана 3 долара и ми стигаше за 17 кила картофи. Дели ги тия 17 кила с обелките на на 4 човека и ще видиш, че се падаха по 100 грама на ден. Това без да си плащам парното, тока, водата и нищо друго В следващите три години заплатата ми се върна на ниво 300 долара на месец. После емигрирах.

Преди 10 дена ходих до Флорида на почивка. Три години след началото на кризата (и още в нея бачкаторите) по хотелите взимат около 2000 долара на месец, което са около 200 обяда в скромен ресторант.

В една пицария сервитьорката ме поздрави на български и ме запозна с още един българин сервитьор и сръбкиня. От 7 години са във Флорида. Оставих и 13 долара отгоре на начислената такса за обслужване.

Що не земеш да се скриеш некъде с глупостите си?

Номера с правенето от мухата слон е много изтъркан и се практикува от популисти от библейско време.
Това са $0.17 на кило картофи. Оня ден купих 10 либри за 8 долара... грубо $1.70/кило.

Очевадният извод е, че в България през Виденовата зима е било 10 пъти по-хубаво отколкото Канада днес.
:^)
jovani

Мнение от jovani »

ivandaman написа:
jovani написа: Ако си бил в Сайнт Орлиънс по време на наводнението от ураганът Катрина щеше ли да обвиняваш Американското правителсво за случилото се?
Това да не е предградие на Ню Орлиънс???
Сайнт Орлиънс = Ню Орлиънс - простете ми за грешката. Опитвах се и да работя междувременно...
П.П. Бертранд = Бърнард
Моля, поправете ме ако намерите и други фактологически грешки.

Та, да се върнем на въпроса - би ли обвинил Американското правителство за пораженията, нанесени от ураганът Катрина, финансовите загуби от който са значително по-големи от сумата на няколко годишни ГДП-та на България от периода 1994-1999 година?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Аз вече съм го коментирал - за съжаление всеки индивид е експознат към рискове от различно естество. Един от тези рискове е да си на кофти място в кофти време и аз лично съм бил свидетел на доста истории, които са къде-къде по-неприятни от случилото се в България през 90-те години на миналият век - войни, природни бедствия, безредици и финансови колапси.
:rofl: Джовани, в колко войни викаш си участвал? Ахаха, забавлението е номер 1 :rofl:
Заключено