Малко от България...

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: Малко от България...

Мнение от Bistra »

jovani написа:Видно е че вие самите никога не сте имали влогове във фалиралите тогава институции.
Колкото и да ви е странно влоговете бяха изплатени, проблемът е че това стана за дълъг срок от време, през което левът беше девалвирал още повече.
Да така беше наистина, само не си спомням дали всички банки изплащаха. Ние имахме фирмена сметка в Първа частна, но аз я ликвидирах за щастие дълго преди фалита.
За валутните влогове, обаче не съм също сигурна дали всички ги изплащаха.Знам, че някои ги изплащаха на порции или равностойността в левове по текущия курс за деня, ама май не всички. :worried:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:
miteto написа:
jovani написа:Влоговете, които бяха гарантирани бяха изплатени
:rofl: И кои влогове са били гарантирани?
Видно е че вие самите никога не сте имали влогове във фалиралите тогава институции.
Колкото и да ви е странно влоговете бяха изплатени, проблемът е че това стана за дълъг срок от време, през което левът беше девалвирал още повече.
Влоговете тогава наистина бяха изплатени, но е важно да се уточни че реално това беше направено от държавата, а преди да се сринат банките през 1996 година всъщност система за гарантиране на влоговете нямаше. Както стана дума такава система беше въведена едва през 1998 година като е по-точно да се каже че това е система за застраховане а не за гарантиране. Ако не се лъжа в момента лимита за застраховане в България е до сто хиляди евро.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:
jovani написа:Видно е че вие самите никога не сте имали влогове във фалиралите тогава институции.
Да така беше наистина, само не си спомням дали всички банки изплащаха. Ние имахме фирмена сметка в Първа частна, но аз я ликвидирах за щастие дълго преди фалита.
За валутните влогове, обаче не съм също сигурна дали всички ги изплащаха.Знам, че някои ги изплащаха на порции или равностойността в левове по текущия курс за деня, ама май не всички. :worried:
Баща ми имаше сериозни спестявания във валута, но ги изтеглихме на време от "опасните" банки.
До колкото си спомням връщаха валутните спестявания, конвертирани в лева - което вероятно би се случило и в САЩ ако сте имали влог в чужда валута във фалирала банка и със сигурност не биха ви дали най-добрият ексчейндж рейт.
За това какво означава да си загубиш спестяванията най-добре е да се обърнете към някой от клиентите на Бъртранд Мейдоф, спрямо когото дори и най-манипулативният български банкер би изглеждал като невинно агънце.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:Баща ми имаше сериозни спестявания във валута, но ги изтеглихме на време от "опасните" банки.
До колкото си спомням връщаха валутните спестявания, конвертирани в лева - което вероятно би се случило и в САЩ ако сте имали влог в чужда валута във фалирала банка и със сигурност не биха ви дали най-добрият ексчейндж рейт.
За това какво означава да си загубиш спестяванията най-добре е да се обърнете към някой от клиентите на Бъртранд Мейдоф, спрямо когото дори и най-манипулативният български банкер би изглеждал като невинно агънце.
Хайде сега остава да ни кажеш че в България финансови пирамиди никога не е имало и няма изгорели от подобни инвестиции.
Друг е въпроса че финансовите пирамиди определено не са българско изобретение.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

И какво стана, джовани пак ни накара да му се връзваме на тролските мнения и най-накрая на дискусията за проблемите в БГ-банковата система го обърна на "Ама те в Америка що бият негрите" (ама той Бърни Мейдоф това-онова...) :D
Lesson learned: don't feed the troll
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
Влоговете тогава наистина бяха изплатени, но е важно да се уточни че реално това беше направено от държавата, а преди да се сринат банките през 1996 година всъщност система за гарантиране на влоговете нямаше. Както стана дума такава система беше въведена едва през 1998 година като е по-точно да се каже че това е система за застраховане а не за гарантиране. Ако не се лъжа в момента лимита за застраховане в България е до сто хиляди евро.
В Канада влоговете, които са застраховани в CDIC са гарантирани в размер на 100,000 канадски долара, но не на влог, а за цялата институция - демек, ако имате няколко акаунта на обща стойност повече от 100,000 долара ще загубите разликата над този размер.
Проблемът както в Канада, така и в България е, че когато (и ако) това се случи срокът и начинът за връщане на парите могат да бъдат много разтегливи, особенно ако причината за фалита е т.нар. "Систематичен риск" при който би могло да има фалит на няколко организации едновременно (какъвто беше случаят в България, и какъвто е общият случай на банкови фалити - поради обвързаността на финансите фалитът на една организация увеличава риска от фалит на останалите).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

miteto написа:И какво стана, джовани пак ни накара да му се връзваме на тролските мнения и най-накрая на дискусията за проблемите в БГ-банковата система го обърна на "Ама те в Америка що бият негрите" (ама той Бърни Мейдоф това-онова...) :D
:y:

jovani

Мнение от jovani »

Koko написа: Хайде сега остава да ни кажеш че в България финансови пирамиди никога не е имало и няма изгорели от подобни инвестиции.
Друг е въпроса че финансовите пирамиди определено не са българско изобретение.
Интересно ми е след колко години в Канада успя да стигнеш до този извод?
Досега не съм видял нито едно българско изобретение в областта на фалитите - а банките по своята същност са една левериджната пирамидална структура, на която единствено съответният нацинален регулатор може да влияе какъв левъридж може да им бъде позволен, както и как се изчислява този левъридж. Дори препоръките на т.нар. Базел Акорд са само едни препоръки, имплементацията на които е оставена на съответните банкови регулатори.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Баща ми имаше сериозни спестявания във валута, но ги изтеглихме на време от "опасните" банки.
До колкото си спомням връщаха валутните спестявания, конвертирани в лева - което вероятно би се случило и в САЩ.
Защото червените мафиоти бяха прилежно предупредени за опрерацията. Иначе да се говори, че влоговете били изплатени е пълна глупост. Първо, защото беше върната номиналната левова стойност на влоговете само в левове. След края на хиперинфлацията, която точно тогава се вихреше, всеки може да си направи елементарна сметка, че това означава една почерпка с голямо количество студена вода. Второ, защото нито един долар/марка от масовите по онова време валутни влогове не беше върнат, което е ключа за бараката в случая. Та толкова другарю джовани за върнатите банкови депозити.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

jovani написа: Баща ми имаше сериозни спестявания във валута, но ги изтеглихме на време от "опасните" банки.
Спестявал от закуски, викаш... да ви @$^# комунягите крадливи.
miteto написа:И какво стана, джовани пак ни накара да му се връзваме на тролските мнения и най-накрая на дискусията за проблемите в БГ-банковата система го обърна на "Ама те в Америка що бият негрите" (ама той Бърни Мейдоф това-онова...) :D
Koй е тоя Бърни? Да нямаш предвид Бъртри? :rofl:
jovani написа: ... да се обърнете към някой от клиентите на Бъртранд Мейдоф...
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:
jovani написа: Баща ми имаше сериозни спестявания във валута, но ги изтеглихме на време от "опасните" банки.
Спестявал от закуски, викаш... да ви @$^# комунягите крадливи.
Koй е тоя Бърни? Да нямаш предвид Бъртри? :rofl:
jovani написа: ... да се обърнете към някой от клиентите на Бъртранд Мейдоф...
Не можем да се мерим със световни сатрапи като Дик Чейни, разбира се.
Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ac ... ial_crisis
Както и този:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ba ... 93present)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Не можем да се мерим със световни сатрапи като Дик Чейни, разбира се.
Инересно ми е как можете да коментирате този списък:
Мога.

Януари 1997-а месечната ми заплата като ръководител сектор в държавна фирма стана 3 долара и ми стигаше за 17 кила картофи. Дели ги тия 17 кила с обелките на на 4 човека и ще видиш, че се падаха по 100 грама на ден. Това без да си плащам парното, тока, водата и нищо друго В следващите три години заплатата ми се върна на ниво 300 долара на месец. После емигрирах.

Преди 10 дена ходих до Флорида на почивка. Три години след началото на кризата (и още в нея бачкаторите) по хотелите взимат около 2000 долара на месец, което са около 200 обяда в скромен ресторант.

В една пицария сервитьорката ме поздрави на български и ме запозна с още един българин сервитьор и сръбкиня. От 7 години са във Флорида. Оставих и 13 долара отгоре на начислената такса за обслужване.

Що не земеш да се скриеш некъде с глупостите си?

Номера с правенето от мухата слон е много изтъркан и се практикува от популисти от библейско време.
Последно промяна от Ivan1007 на Вто Ное 29, 2011 6:22 pm, променено общо 1 път.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Ivan1007 написа:Номера с правенето от мухата слон е много изтъркан и се практикува от популисти от библейско време.
Освен това той владее и типичния за форумния трол номер - тутакси сменя темата, бълвайки един тон нови простотии без никаква връзка, щом усети жегата зад ъгъла, т.е. щом не успее да отговори на поставените до момента въпроси и доводи. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

jovani,
лъжец и мрънкач
Manchester United Football Club
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Джовани, поддържаш ли връзка с Джой ? Какво казва за бизнеса ? Върви ли, върви ли ? ;)
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Заключено