Какво е TCFQ и как протече при нас.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Zahira

Re: Какво е TCFQ и как протече при нас.

Мнение от Zahira »

Здравейте, вече и аз мога да се разпиша тук. Резултатите от 25.03 са налице. Целта е постигната В1/С1.
Днес пристигна и сертификата, който г-жа Михайлова беше така любезна да изпрати по Спиди за моя сметка (6.50лв). Потвърждавам написаното от bttm. Изпитващите са много любезни и спокойни и съдействат за атмосферата. Задават въпросите по няколко начина, за да бъдат разбрани. Записът на касетата беше чист и всичко се разбираше въпреки старата апаратура.Няма сложни текстове със прекалено много дати и часове, и цифри. Отговор по картинка; 2-3 диалога; публицистични текстове, радио и тв-емисии.Общо 30 въпроса.Времето стига да ги прочетеш и да отговориш, макар и да е кратко 1мин.
На устния, темите които ми се паднаха бяха следните:
- представяне - кратко само за записа Име и Фамилия. Очаквах доста повече.
- после трябваше да задавам въпроси на изпитващата. Ситуацията аз съм нова в даден квартал да се ориентирам кое къде е.
- след това на мен ми задаваха въпроси - мотивация за Квебек, защо искам да отида там, колко време съм учила френски, какви езици знам, кой е любимият ми е език, как по добре се учи език - от медиите или от интернет,възможно ли е човек сам да учи език.
- след това ме пита за ваканцията и свободното време - как обичам да ги прекарвам
и последната тема беше "Трябва ли човек да отдава цялото си време на работата"
Надявам се да съм била изчерпателна и полезна.
Благодаря на demococcus, който ми помогна със аудиофайлове и на всички останали, които ми помогнаха по един или друг начин с информация и морална подкрепа.
Успех на всички, които им предстои.
25.01.10 - изпратени DCS (DPD)
02.03.10 - accusé de réception /изпратено на 26.02.10/
25.03.10 - TCFQ (25.04-B1/C1)
22.05.10 - поискани ниво по англ, ориг сертификат за TCFQ и док за стаж
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Zahira написа:Здравейте, вече и аз мога да се разпиша тук. Резултатите от 25.03 са налице. Целта е постигната В1/С1.
Zahira, поздравления за успеха!
Извинявам се за лекото отклонение от темата, но би ли казала кое в твоя случай е B1 и кое C1? За мен е по-логично "compréhension orale" да е на по-високо ниво от "expression orale". Поне при мен е така. Demococcus потвърди преди време че е изкарал B2 compréhension и C1 expression което донякъде ме учудва. Ако и при теб е така но с две нива разлика това просто би ме изумило.
Ще очаквам с интерес отговора ти.
Пожелавам ти успех и занапред в процедурата :y:
Аватар
Zahira

Мнение от Zahira »

Аз съм не по малко изумена от по-високия резултат и не го вярвах докато не пипнах сертификата, за да се убедя но ето го - compréhension orale - B1/ expression orale - C1
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

По принцип е по-лесно човек да говори. Прави го със скорост, която му е удобна и.. със думи, които познава.
Чисто практически - никога не съм имал проблеми в чужда страна да обясня нещо и да ме разберат. А слушането винаги ме е притеснявало - все се оказва че не съм схванал някоя подробност.

А за теста - незнам дали сте обърнали внимание, но отговорите са много подли - много често разликите са съвсем малки и една неправилно разбрана дума е достатъчна да измени целия смисъл.
Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

А има ли значение как точно се изразявам, дали се замислям повече,колко бързо говоря, дали формулирам правилно граматически въпросите и отговорите си. Мене ме притеснява засега говоренето. Много ги мисля нещо нещата, притеснявам се да не сбъркам. Някаква тактика за евентуално избягване на по-големи паузи при говоренето? :)
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

Първо,извинявам се за отклонението от темата.

Ако имаше Нобелова награда за взаимна помощ,част оттук регистрираните колеги,трябва да си я поделят.
Не влагам и частица ирония в поста си ! Въпреки купищата въпроси,някой неколкократно повтаряни,успявате да ни помагате без и ни най-малка нотка на отегчение.Благодаря ви колеги,и на вече на demococcus,emili_vn,kikolilokiko,thriller.....,и други.Ако съм пропуснал някое не е било умишлено.
Радвам се на такива хора.И дано съдбата да даде време да се видим всички накуп,силно го желая.
УСПЕХ НА РЕШИЛИТЕ ДА ТРЪГНАТ ПО-ПЪТЯ НА ЕМИГРАНТА.КЪСМЕТ И ЩАСТИЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ИМ ПОМАГАТ В ТОВА НЕЛЕКО НАЧИНАНИЕ.
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Zahira написа:Аз съм не по малко изумена от по-високия резултат и не го вярвах докато не пипнах сертификата, за да се убедя но ето го - compréhension orale - B1/ expression orale - C1
Благодаря за отговора но не мога да го проумея въпреки обяснението на demococcus. При мен просто не е така и туй то :^) .
demococcus написа:По принцип е по-лесно човек да говори. Прави го със скорост, която му е удобна и.. със думи, които познава.
По принцип разбирам всичко което Иван Вазов е писал, но не мога да се изразявам толкова богато като него. Значи нивото ми на разбиране е по-високо от нивото ми на изразяване.
demococcus написа:Чисто практически - никога не съм имал проблеми в чужда страна да обясня нещо и да ме разберат.
Чисто практически и аз не съм имал проблеми да ме разберат. Ако кажа: "Господине, бих искал да купя една торба сено за магарето си." ще ме разберат. Ако пък кажа: "Чичо, дай един гащи плява да ядеш нашто магари." сигурно ще умрат от смях, но пак ще ме разберат. Какво ще кажете обаче за нивата на изразяване в двата случая?
demococcus написа:А слушането винаги ме е притеснявало - все се оказва че не съм схванал някоя подробност.
И на мен ми се е случвало да пропусна нещо но като решавам тестове все изкарвам към C1. Преди време някой от форума беше дал линк към един тест на Alliance Francais. Беше наистина добър тест с лимитирано време за отговор на въпросите. Незнайно защо малко след като го реших сайта се счупи и линка не работи и досега. От 150 възможни точки имах 142 и ми отчете ниво C1. Спирам дотук с хвалбите :angel:.
Да не забравяме че тези тестове могат да измерят само нивото на разбиране. Оценка на ниво на изказване може да направи само жив човек. А там нещата при мен не са за хвалба. Случва се да объркам рода на съществителното, случва се да употребя не най-подходящото време, случва се кажа нещо което за слушателя французин ще е напълно разбиремо, но ще му прозвучи "дървено". Причината за последното е че когато слушам нещо на френски, думите и изразите стигат до съзнанието ми и бързо правя логическата връзка между тях, но когато говоря, повечето от тези думи и изрази просто не ми идват наум и казвам нещо възможно най-просто колкото да бъда разбран. Но това според мен не е говорене на ниво. Затова оценявам нивото си на изказване като B1 и се чудя как тъй при други хора може да бъде точно обратното. Толкова ли сме различни? Явно е така.
В крайна сметка demococcus, макар собствената ми логика и опит да ми казват друго, пак приемам твоите аргументи щото фактите говорят в тяхна полза (така де, след всичкото оспорване на мнението на модератора, да кажа и някоя добра дума че иначе ще вземе да ме :x ).
Това изказване май не е точно за тук а за темата за учене на френски, но нали се явява като продължение на дискусията.
Замислям се дали да не се явим и ние на един тест в ИЧС щото започна да ми се струва че критериите за езикови познания на интервюто ще са по-строги. Очаквам мнения и по този въпрос.
Аватар
Zahira

Мнение от Zahira »

loginn наистина щом твърдиш, че се справяш добре и езиците ти се отдават е хубаво да си защитиш нивото с един такъв изпит. Все пак това е изпит по европейски стандарти и най-важното не се оценява от българи, а от французи. Няма как да подкупиш изпитващия, просто защото изпитващите са изпълнители. Както казва demococcus самия тест има доста подвеждащи въпроси, а и отговорите са подвеждащи и там е като тото, може да си уцелил отговора, а може да се има впредвид нещо друго.Веднъж като задраскаш квадратчето иди че се връщай назад да поправяш - няма време. Докато в разговора е съвсем друго. Предполагам, че се оценя и малкото казано но да е правилно,логично формулирано.Дали създаваш веднага обратна връзка. Няма полза от наизустяване, защото не помага поради многото въпроси, които задават, за да разберат наистина ли разбираш. За кратко време трябва да изцедиш в концентриран вид познанията си за езика.Този тест е една наистина удоволетворяваща оценка за мен. Целта ми беше да си защитя нивото, което съм заявила В1 и се радвам, че успях и дори и повече от това.Радвам се че труда ми е възнаграден за 7 месеца учене на френски.Само за изпита съм написала около 20 есета, преводи и постоянно слушах новини, музика на френски. Бъдете сигурни,че каквито и усилия да положите ще бъдат възнаградени. Желая ви успех!
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

Ако имаше някой преди време да ми каже да не пиша толкова високи нива, сега вероятно нямаше да треперя толкова. То и аз без да знаех никак френски си поставих доста висока летва с идеята да я достигна. Горе долу съм почти успял, ако не беше проблема със свободното изразяване. Много мога да говоря, но доста го обмислям. А там никой няма да ме чака...А и тая лудост и с английския... Май съм единствения, на когото му искат сертификат и за английски...Остана един месец и ще падне голямо учене. Благодаря на всички, които споделят тук инфо за изпита. Надявам се да ми бъде от изключителна полза информацията.Изглежда В2 не е чак толкова недостижима цел...;)
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
vennyst

Мнение от vennyst »

Здравейте,

без излишна куртоазия бих искала да задам един-единствен въпрос:

Както разбирам има голяма вероятност да получа писмо (аз съм водещият кандидат), с което ме подканват да държа TCFQ, тъй като в дипломите си нямам оценка по френски. Ясно е, че резултатът на теста трябва ПОНЕ да покрие нивото, заявено в документите до Виена. Но правилно ли разбирам, че в такъв случай има голяма вероятност да не се явяваме на интервю, а да получим сертификата за селекция по пощата? И двамата със съпругът ми не сме с търсени професии, имаме две деца под 10-годишна възраст.

Благодаря предварително на всеки, който би взел отношение по въпроса ми :)
28.10.2011 - документи Виена
02.11.2011 - получени във Виена
29.02.2012 - осребрен чек
27.04.2012 - акюзе по ел. поща
Аватар
sudju4e
Обратна връзка:

Мнение от sudju4e »

Почти сигурна съм, че няма да ви поискат сертификат щом не сте с търсени професии нито ти нито съпруга ти - сертификати искат обикновено ако някой от кандидатите е с приоритетна професия така че не се притеснявай излишно, че някой ще ти иска TCFq. A на тези, които са им искали повечето минават без интервю, но има случаи в които въпреки всичко пак ги викат (всичко е субективно).
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
naskoAH

Мнение от naskoAH »

Здравейте и от нас, в следствие от коментара искам да попитам това означава ли, че моят съпруг като е с търсена професия ( придружаващ), ще ни искат документ за TCFQ. За двамата или само за него?
DCS-Виена-18.05.2011
Полет- 28-29.06.2015 София-Атина-Монреал
Аватар
sudju4e
Обратна връзка:

Мнение от sudju4e »

Зависи какво имаш впредвид под търсена професия аз говоря за професии които са от този списък http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ay2009.pdf" т.е. Section A от този списък http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... mation.pdf" . Трябва да е търсена и с приоритет професията
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
naskoAH

Мнение от naskoAH »

Значи неговата професия е "Probabilités et statistiques (BACC. - 3 ans)" и е от секция "В". Но дали и на двамата ще ни изискат тест?
DCS-Виена-18.05.2011
Полет- 28-29.06.2015 София-Атина-Монреал
vennyst

Мнение от vennyst »

Благодаря, суджуче :)
28.10.2011 - документи Виена
02.11.2011 - получени във Виена
29.02.2012 - осребрен чек
27.04.2012 - акюзе по ел. поща
Публикувай отговор