Какво е TCFQ и как протече при нас.
Re: Какво е TCFQ и как протече при нас.
Здравейте, вече и аз мога да се разпиша тук. Резултатите от 25.03 са налице. Целта е постигната В1/С1.
Днес пристигна и сертификата, който г-жа Михайлова беше така любезна да изпрати по Спиди за моя сметка (6.50лв). Потвърждавам написаното от bttm. Изпитващите са много любезни и спокойни и съдействат за атмосферата. Задават въпросите по няколко начина, за да бъдат разбрани. Записът на касетата беше чист и всичко се разбираше въпреки старата апаратура.Няма сложни текстове със прекалено много дати и часове, и цифри. Отговор по картинка; 2-3 диалога; публицистични текстове, радио и тв-емисии.Общо 30 въпроса.Времето стига да ги прочетеш и да отговориш, макар и да е кратко 1мин.
На устния, темите които ми се паднаха бяха следните:
- представяне - кратко само за записа Име и Фамилия. Очаквах доста повече.
- после трябваше да задавам въпроси на изпитващата. Ситуацията аз съм нова в даден квартал да се ориентирам кое къде е.
- след това на мен ми задаваха въпроси - мотивация за Квебек, защо искам да отида там, колко време съм учила френски, какви езици знам, кой е любимият ми е език, как по добре се учи език - от медиите или от интернет,възможно ли е човек сам да учи език.
- след това ме пита за ваканцията и свободното време - как обичам да ги прекарвам
и последната тема беше "Трябва ли човек да отдава цялото си време на работата"
Надявам се да съм била изчерпателна и полезна.
Благодаря на demococcus, който ми помогна със аудиофайлове и на всички останали, които ми помогнаха по един или друг начин с информация и морална подкрепа.
Успех на всички, които им предстои.
Днес пристигна и сертификата, който г-жа Михайлова беше така любезна да изпрати по Спиди за моя сметка (6.50лв). Потвърждавам написаното от bttm. Изпитващите са много любезни и спокойни и съдействат за атмосферата. Задават въпросите по няколко начина, за да бъдат разбрани. Записът на касетата беше чист и всичко се разбираше въпреки старата апаратура.Няма сложни текстове със прекалено много дати и часове, и цифри. Отговор по картинка; 2-3 диалога; публицистични текстове, радио и тв-емисии.Общо 30 въпроса.Времето стига да ги прочетеш и да отговориш, макар и да е кратко 1мин.
На устния, темите които ми се паднаха бяха следните:
- представяне - кратко само за записа Име и Фамилия. Очаквах доста повече.
- после трябваше да задавам въпроси на изпитващата. Ситуацията аз съм нова в даден квартал да се ориентирам кое къде е.
- след това на мен ми задаваха въпроси - мотивация за Квебек, защо искам да отида там, колко време съм учила френски, какви езици знам, кой е любимият ми е език, как по добре се учи език - от медиите или от интернет,възможно ли е човек сам да учи език.
- след това ме пита за ваканцията и свободното време - как обичам да ги прекарвам
и последната тема беше "Трябва ли човек да отдава цялото си време на работата"
Надявам се да съм била изчерпателна и полезна.
Благодаря на demococcus, който ми помогна със аудиофайлове и на всички останали, които ми помогнаха по един или друг начин с информация и морална подкрепа.
Успех на всички, които им предстои.
25.01.10 - изпратени DCS (DPD)
02.03.10 - accusé de réception /изпратено на 26.02.10/
25.03.10 - TCFQ (25.04-B1/C1)
22.05.10 - поискани ниво по англ, ориг сертификат за TCFQ и док за стаж
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
Zahira, поздравления за успеха!Zahira написа:Здравейте, вече и аз мога да се разпиша тук. Резултатите от 25.03 са налице. Целта е постигната В1/С1.
Извинявам се за лекото отклонение от темата, но би ли казала кое в твоя случай е B1 и кое C1? За мен е по-логично "compréhension orale" да е на по-високо ниво от "expression orale". Поне при мен е така. Demococcus потвърди преди време че е изкарал B2 compréhension и C1 expression което донякъде ме учудва. Ако и при теб е така но с две нива разлика това просто би ме изумило.
Ще очаквам с интерес отговора ти.
Пожелавам ти успех и занапред в процедурата

Аз съм не по малко изумена от по-високия резултат и не го вярвах докато не пипнах сертификата, за да се убедя но ето го - compréhension orale - B1/ expression orale - C1
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
- demococcus
По принцип е по-лесно човек да говори. Прави го със скорост, която му е удобна и.. със думи, които познава.
Чисто практически - никога не съм имал проблеми в чужда страна да обясня нещо и да ме разберат. А слушането винаги ме е притеснявало - все се оказва че не съм схванал някоя подробност.
А за теста - незнам дали сте обърнали внимание, но отговорите са много подли - много често разликите са съвсем малки и една неправилно разбрана дума е достатъчна да измени целия смисъл.
Чисто практически - никога не съм имал проблеми в чужда страна да обясня нещо и да ме разберат. А слушането винаги ме е притеснявало - все се оказва че не съм схванал някоя подробност.
А за теста - незнам дали сте обърнали внимание, но отговорите са много подли - много често разликите са съвсем малки и една неправилно разбрана дума е достатъчна да измени целия смисъл.
-
- Обратна връзка:
А има ли значение как точно се изразявам, дали се замислям повече,колко бързо говоря, дали формулирам правилно граматически въпросите и отговорите си. Мене ме притеснява засега говоренето. Много ги мисля нещо нещата, притеснявам се да не сбъркам. Някаква тактика за евентуално избягване на по-големи паузи при говоренето? 

DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Първо,извинявам се за отклонението от темата.
Ако имаше Нобелова награда за взаимна помощ,част оттук регистрираните колеги,трябва да си я поделят.
Не влагам и частица ирония в поста си ! Въпреки купищата въпроси,някой неколкократно повтаряни,успявате да ни помагате без и ни най-малка нотка на отегчение.Благодаря ви колеги,и на вече на demococcus,emili_vn,kikolilokiko,thriller.....,и други.Ако съм пропуснал някое не е било умишлено.
Радвам се на такива хора.И дано съдбата да даде време да се видим всички накуп,силно го желая.
УСПЕХ НА РЕШИЛИТЕ ДА ТРЪГНАТ ПО-ПЪТЯ НА ЕМИГРАНТА.КЪСМЕТ И ЩАСТИЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ИМ ПОМАГАТ В ТОВА НЕЛЕКО НАЧИНАНИЕ.
Ако имаше Нобелова награда за взаимна помощ,част оттук регистрираните колеги,трябва да си я поделят.
Не влагам и частица ирония в поста си ! Въпреки купищата въпроси,някой неколкократно повтаряни,успявате да ни помагате без и ни най-малка нотка на отегчение.Благодаря ви колеги,и на вече на demococcus,emili_vn,kikolilokiko,thriller.....,и други.Ако съм пропуснал някое не е било умишлено.
Радвам се на такива хора.И дано съдбата да даде време да се видим всички накуп,силно го желая.
УСПЕХ НА РЕШИЛИТЕ ДА ТРЪГНАТ ПО-ПЪТЯ НА ЕМИГРАНТА.КЪСМЕТ И ЩАСТИЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ИМ ПОМАГАТ В ТОВА НЕЛЕКО НАЧИНАНИЕ.
Благодаря за отговора но не мога да го проумея въпреки обяснението на demococcus. При мен просто не е така и туй тоZahira написа:Аз съм не по малко изумена от по-високия резултат и не го вярвах докато не пипнах сертификата, за да се убедя но ето го - compréhension orale - B1/ expression orale - C1

По принцип разбирам всичко което Иван Вазов е писал, но не мога да се изразявам толкова богато като него. Значи нивото ми на разбиране е по-високо от нивото ми на изразяване.demococcus написа:По принцип е по-лесно човек да говори. Прави го със скорост, която му е удобна и.. със думи, които познава.
Чисто практически и аз не съм имал проблеми да ме разберат. Ако кажа: "Господине, бих искал да купя една торба сено за магарето си." ще ме разберат. Ако пък кажа: "Чичо, дай един гащи плява да ядеш нашто магари." сигурно ще умрат от смях, но пак ще ме разберат. Какво ще кажете обаче за нивата на изразяване в двата случая?demococcus написа:Чисто практически - никога не съм имал проблеми в чужда страна да обясня нещо и да ме разберат.
И на мен ми се е случвало да пропусна нещо но като решавам тестове все изкарвам към C1. Преди време някой от форума беше дал линк към един тест на Alliance Francais. Беше наистина добър тест с лимитирано време за отговор на въпросите. Незнайно защо малко след като го реших сайта се счупи и линка не работи и досега. От 150 възможни точки имах 142 и ми отчете ниво C1. Спирам дотук с хвалбитеdemococcus написа:А слушането винаги ме е притеснявало - все се оказва че не съм схванал някоя подробност.

Да не забравяме че тези тестове могат да измерят само нивото на разбиране. Оценка на ниво на изказване може да направи само жив човек. А там нещата при мен не са за хвалба. Случва се да объркам рода на съществителното, случва се да употребя не най-подходящото време, случва се кажа нещо което за слушателя французин ще е напълно разбиремо, но ще му прозвучи "дървено". Причината за последното е че когато слушам нещо на френски, думите и изразите стигат до съзнанието ми и бързо правя логическата връзка между тях, но когато говоря, повечето от тези думи и изрази просто не ми идват наум и казвам нещо възможно най-просто колкото да бъда разбран. Но това според мен не е говорене на ниво. Затова оценявам нивото си на изказване като B1 и се чудя как тъй при други хора може да бъде точно обратното. Толкова ли сме различни? Явно е така.
В крайна сметка demococcus, макар собствената ми логика и опит да ми казват друго, пак приемам твоите аргументи щото фактите говорят в тяхна полза (така де, след всичкото оспорване на мнението на модератора, да кажа и някоя добра дума че иначе ще вземе да ме

Това изказване май не е точно за тук а за темата за учене на френски, но нали се явява като продължение на дискусията.
Замислям се дали да не се явим и ние на един тест в ИЧС щото започна да ми се струва че критериите за езикови познания на интервюто ще са по-строги. Очаквам мнения и по този въпрос.
loginn наистина щом твърдиш, че се справяш добре и езиците ти се отдават е хубаво да си защитиш нивото с един такъв изпит. Все пак това е изпит по европейски стандарти и най-важното не се оценява от българи, а от французи. Няма как да подкупиш изпитващия, просто защото изпитващите са изпълнители. Както казва demococcus самия тест има доста подвеждащи въпроси, а и отговорите са подвеждащи и там е като тото, може да си уцелил отговора, а може да се има впредвид нещо друго.Веднъж като задраскаш квадратчето иди че се връщай назад да поправяш - няма време. Докато в разговора е съвсем друго. Предполагам, че се оценя и малкото казано но да е правилно,логично формулирано.Дали създаваш веднага обратна връзка. Няма полза от наизустяване, защото не помага поради многото въпроси, които задават, за да разберат наистина ли разбираш. За кратко време трябва да изцедиш в концентриран вид познанията си за езика.Този тест е една наистина удоволетворяваща оценка за мен. Целта ми беше да си защитя нивото, което съм заявила В1 и се радвам, че успях и дори и повече от това.Радвам се че труда ми е възнаграден за 7 месеца учене на френски.Само за изпита съм написала около 20 есета, преводи и постоянно слушах новини, музика на френски. Бъдете сигурни,че каквито и усилия да положите ще бъдат възнаградени. Желая ви успех!
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
-
- Обратна връзка:
Ако имаше някой преди време да ми каже да не пиша толкова високи нива, сега вероятно нямаше да треперя толкова. То и аз без да знаех никак френски си поставих доста висока летва с идеята да я достигна. Горе долу съм почти успял, ако не беше проблема със свободното изразяване. Много мога да говоря, но доста го обмислям. А там никой няма да ме чака...А и тая лудост и с английския... Май съм единствения, на когото му искат сертификат и за английски...Остана един месец и ще падне голямо учене. Благодаря на всички, които споделят тук инфо за изпита. Надявам се да ми бъде от изключителна полза информацията.Изглежда В2 не е чак толкова недостижима цел...

DCS- Виена - 12.10.2009 г.
Здравейте,
без излишна куртоазия бих искала да задам един-единствен въпрос:
Както разбирам има голяма вероятност да получа писмо (аз съм водещият кандидат), с което ме подканват да държа TCFQ, тъй като в дипломите си нямам оценка по френски. Ясно е, че резултатът на теста трябва ПОНЕ да покрие нивото, заявено в документите до Виена. Но правилно ли разбирам, че в такъв случай има голяма вероятност да не се явяваме на интервю, а да получим сертификата за селекция по пощата? И двамата със съпругът ми не сме с търсени професии, имаме две деца под 10-годишна възраст.
Благодаря предварително на всеки, който би взел отношение по въпроса ми
без излишна куртоазия бих искала да задам един-единствен въпрос:
Както разбирам има голяма вероятност да получа писмо (аз съм водещият кандидат), с което ме подканват да държа TCFQ, тъй като в дипломите си нямам оценка по френски. Ясно е, че резултатът на теста трябва ПОНЕ да покрие нивото, заявено в документите до Виена. Но правилно ли разбирам, че в такъв случай има голяма вероятност да не се явяваме на интервю, а да получим сертификата за селекция по пощата? И двамата със съпругът ми не сме с търсени професии, имаме две деца под 10-годишна възраст.
Благодаря предварително на всеки, който би взел отношение по въпроса ми

28.10.2011 - документи Виена
02.11.2011 - получени във Виена
29.02.2012 - осребрен чек
27.04.2012 - акюзе по ел. поща
- sudju4e
- Обратна връзка:
Почти сигурна съм, че няма да ви поискат сертификат щом не сте с търсени професии нито ти нито съпруга ти - сертификати искат обикновено ако някой от кандидатите е с приоритетна професия така че не се притеснявай излишно, че някой ще ти иска TCFq. A на тези, които са им искали повечето минават без интервю, но има случаи в които въпреки всичко пак ги викат (всичко е субективно).
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Здравейте и от нас, в следствие от коментара искам да попитам това означава ли, че моят съпруг като е с търсена професия ( придружаващ), ще ни искат документ за TCFQ. За двамата или само за него?
DCS-Виена-18.05.2011
Полет- 28-29.06.2015 София-Атина-Монреал
- sudju4e
- Обратна връзка:
Зависи какво имаш впредвид под търсена професия аз говоря за професии които са от този списък http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ay2009.pdf" т.е. Section A от този списък http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... mation.pdf" . Трябва да е търсена и с приоритет професията
DSC - 30.04.2010
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Значи неговата професия е "Probabilités et statistiques (BACC. - 3 ans)" и е от секция "В". Но дали и на двамата ще ни изискат тест?
DCS-Виена-18.05.2011
Благодаря, суджуче 

28.10.2011 - документи Виена