Kаньда в навлиза в дьлбока криза !!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Koko написа:
Kpetrov написа:Как и защо банкерите-лихвари създават безработица?
...
Кпетров, незнам от къде си копирал статията, но според мене в нея нищо вярно няма. Разбира се, като стане дума за световните конспирации и заговори - въображението на автора може да се развихри до безкрайност и в каквато си иска посока, без обаче да каже нещо по същество.
Смислен отговор на въпроса как и защо банкерите-лихвари създават безработица така и не прочетох в текста.
На въпроса как банкерите създават безработица отговора е точно пред теб, като управляват паричните потоци.
На въпроса ЗАЩО тука вече навлизаме наистина в конспиративни теории, на които аз отговор даже лично за себе си нямам, а даже и да имах, нямаше да имам никакви доказателства за това.
Въпроса ЗАЩО е наистина най-важния и правилен въпрос на който търся отговор, поне за себе си.

Коко много искам да узнам кое е вярното за теб? Аз не те карам да вярваш в статията, но са ми интересни мненията на различни хора и бих искал да знам твоето.
Ако твоето мнение е, че икономиката е чисто търсене и предлагане на пазарни принципи то тогава имам още един въпос... защо е нужно "правителството" или който и да е да се намесва в тези принципи, като прехвърля пари от печеливши дейности във ръцете на съмнителни типове, които са пропилели вече милиарди? Защо след като няма търсене "правителството" се опитва да ме накара да отида и да си сменя колата с нова само и само за да произведа повече боклук на тази планета? Или като кебекската финансова министърка, която докато представяше бюджета на медиите им показа новите си обувки и каза, че всички канадци можело да направят като нея да излязат и да копуват и стимулират икономиката по този начин.

Чакам смислен отговор... не съм тук за да се заяждам!
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Teomat.com да интернет е залят с информация, но като чета мненията на интелигентни хора като Коко, че виждаш ли всичко било някаква си конспиративна теориика, а още повече като гледам тълпите които припадат и плачат по Обама... незнам, губя надежда.
Сега Коко ще каже сигурно, че и конгресмени като Рон Паул са част от моите конспиративни теории, но той сигурно дори не е чувал за него!

По склонен съм да вярвам, че в момента хората просто ги е страх от това, че всеки ден чуват по медиите КРИЗА отколкото, че напълно съзнателно искат да променят статуквото и осъзнават какво става.

Колкото до войната , тя вярно тече на няколко фронта, но аз си мислех за нещо по така във щатите. Нов 9/11 или нещо такова.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Не предполагах че ще трябва да влизам в задочен спор с автор от сайта за
написа:XNETBG.COM
Статии за конспирации, уфология, мистика, тайни общества....
http://www.xnetbg.com/new/content/view/318/40/
но все пак не мога да се въздържа от няколко коментара.

За да се организира производството на дадено “благо”, както го нарича автора (или на стоки и услуги може би по-точно казано), са необходими като минимум следните основни четири фактори на производство:
- капитал – финансов и материален (по счетоводителски казано – дълготрайните материални активи)
- суровини и материали (материалните запаси)
- енергия – зависи от технологията на производството
- човешки ресурси
Нито един от изброените фактори за производство не е в изобилие, напротив, всеки един от тях е в ограничено количество и за да е успешно производството на дадено ‘благо’, то трябва да е огранизирано така че да може да използва оскъдните ресурси по възможно най-ефективния начин. (Ако производството не е организирано по най-ефективния начин – ресурсите са пропиляни и най-вероятния резултат е че този бизнес ще бъде отхвърлен от пазара.) По тази причина смятам че автора е в грешка като твърди че има работа в изобилие.

Явно автора въобще не е в час за това какво представлява съвременната банкова система и не прави разлика между търговските банки – чиято цел е все пак търговска т.е. да правят печалба и централната банка – чиято цел е да провежда държавната монетарна политика, включително да поддържа покупателната способност на националната валута.

Търговското банкиране съществува от няколко века под една или друга форма, претърпяло е сериозно развитие, но през цялото това време винаги е било основано на база търговския интерес или печалбата от дейността. Идеите че банките трябва да са институции със социални функции (!?) май ги няма дори и при дядо Маркс. (Тук трябва да си призная че дядо Маркс не съм го чел и може и да греша)

Централните банки (Федералният Резерв в САЩ или Банк оф Канада) имат доста по-кратка история – възникнали са като следствие от Голямата депресия и изпълняват няколко основни фукнции, някои от които са:
- контрол върху обема на парите (банкнотите и монетите) в обръщение – едно от нещата което прави парите ценни е именно факта че са оскъдни (ех, ако доларите разстяха по дърветата) и тази оскъдност се поддържа именно от централната банка като една от приоритетните й цели, само че автора греши с твърдението си че в това има нещо лошо и че с това се предизвиква безработица(!?). Мисля че всички имаме достатъчно болезнени спомени от това какво се случва когато централната банка пусне машината за пари и почне да печата хартийки – следва инфлация, която изпусната от контрол може да съсипе напълно същинската икономика.

- кредитор от последна инстанция – тук е и мястото да отговоря на КПетров на този му въпрос
Kpetrov написа:Ако твоето мнение е, че икономиката е чисто търсене и предлагане на пазарни принципи то тогава имам още един въпос... защо е нужно "правителството" или който и да е да се намесва в тези принципи, като прехвърля пари от печеливши дейности във ръцете на съмнителни типове, които са пропилели вече милиарди? Защо след като няма търсене "правителството" се опитва да ме накара да отида и да си сменя колата с нова само и само за да произведа повече боклук на тази планета? Или като кебекската финансова министърка, която докато представяше бюджета на медиите им показа новите си обувки и каза, че всички канадци можело да направят като нея да излязат и да копуват и стимулират икономиката по този начин.

Всъщност една от жестоките поуки от Голямата депресия е че някои от изпадналите в неплатежоспособност банки тогава са могли да бъдат спасени, ако е имало кой да ги рефинансира, макар и временно, но тъй като такава институция като Централната банка по онова време не е имало се е стигнало до вълна от фалити както в банковия, така и в реалния сектор, съответно спад на БВП с 20-30%, което си е връщане назад на икономиката със десетилетия.
Това което се случва в момента е именно че Централните банки и правителствата (в САЩ и в Европа) се видяха принудени да влезнат в ролята си на кредитор от последна инстанция и да се рефинансират някои от банките и големите корпорации.
На мен лично не ми е особено приятно, но за съжаление това е избора на по-малката от двете злини. Ако преприетите мерки проработят, рецесията може да се сведе до спад в рамките на 2-3% и увеличение на безработицата, но все пак в рамките на едноцифрено число. Алтернативата за съжаление може да изглежда така – пълен колапс на банковата система и повторение на Голямата депресия – спад с 20-30%, недай боже повече, и безработица към 15-20%.

Връщайки се отново към статията от сайта за конспирации, мистики и тайни общества – мисля че автора прави още една грешка като не прави разлика между това човек да работи като занаятчия и да продава готовия продукт който е произвел и това да работи като наемен работник и да продава труда си срещу заплата.
Бюджетния дефицит също не е най-добрата форма на държавно управление, но така както на човек може да му се наложи да вземе заем (за къща, кола, учене и т.н.) така и на правителството може да се наложи да вземе пари назаем. Ако парите се използват рационално (макар че доказано държавата е лош стопанин) това че са взети на заем не е толкова страшно, но когато заемите добият застрашителни размери и не могат да се обслужват – става страшно. През 1990г се случи в България, да видим на кой ще се случи през 2009.
Kpetrov написа: Още нещо бях писал някъде в мойте мнения по темата за рецесията, че GDP неможе да бъде мерило за просперитет поне за мен и в този му вид. По-скоро е мерило за количеството отпадъци изхвърляни от нацията.
Всъщност би трябвало да отъждествяващ GDP с “благата” за които се говори в статията, защото Брутния Вътрешен Продукт е в крайна сметка общата сума от стоките и услугите – или с други думи “благата” произведени от дадена икономика за една година време.

Що се отнася до Ron Paul (мисля че е по-правилно фамилията му да се произнася Пол), лично мнение – поредния популист, чийто крайно консервативни възгледи не можаха да му помогнат да спечели подкрепата дори на най-твърдо убедените републиканци. Дайте да затворим границите на САЩ, да закрием ООН, да отменим НАФТА, да премахнем данъците, да върнем златния стандарт – дано да не съм пропуснал нещо важно.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

някой написа: ... XNETBG.COM
Статии за конспирации, уфология, мистика, тайни общества....
http://www.xnetbg.com/new/content/view/318/40/
Коко, че ти си бил много добър в макроикономиката, бе!!!

А за препратката за сайта XNETBG.COM, благодаря. Сложих си я на видно място във Favorites...
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Koko прав си статията не е научно обоснована по-скоро е идеологическа в този си вид.

Отговори ми обаче на два въпроса:

Коко написа
централната банка – чиято цел е да провежда държавната монетарна политика, включително да поддържа покупателната способност на националната валута.
Сигурен ли си каква е държавната монетарна политика в дългосрочен план?
Централните банки (Федералният Резерв в САЩ или Банк оф Канада) имат доста по-кратка история – възникнали са като следствие от Голямата депресия и изпълняват няколко основни фукнции, някои от които са:
- контрол върху обема на парите (банкнотите и монетите) в обръщение
От къде и каво са възникнали централните банки, кой стои зад тях?
Ако зад тях седят частни интереси не са ли те търговски тогава?
Ако е така не се ли грижат те тогава за печалбата си пред грижата за покупателната способност на националната валута?
Не е ли създадена голямата депресия точно с тази цел да се появят тези централни банки?
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Kpetrov написа: Ако твоето мнение е, че икономиката е чисто търсене и предлагане на пазарни принципи то тогава имам още един въпос... защо е нужно "правителството" или който и да е да се намесва в тези принципи, като прехвърля пари от печеливши дейности във ръцете на съмнителни типове, които са пропилели вече милиарди? Защо след като няма търсене "правителството" се опитва да ме накара да отида и да си сменя колата с нова само и само за да произведа повече боклук на тази планета? Или като кебекската финансова министърка, която докато представяше бюджета на медиите им показа новите си обувки и каза, че всички канадци можело да направят като нея да излязат и да копуват и стимулират икономиката по този начин.

Едно време и на българския лев стоеше надписът: Банкнотата е обезпечена с всички активи на банката. Тогава обаче все още нямаше частни банки. Държавата печаташе парите а лихвите по заемите отиваха обратно в държавата, която някакси ги преразпределяше.

Отговорът на въпроса защо ни карат да харчим след като всеки здравомислещ човек изправен пред криза би трябвало да започне да пести е в начина на увеличаване на паричната маса. Трябва само първо да определим кой в момента "печата" парите. Това не са централните банки, а частни банки. Законите им позволяват да отпускат кредити с десетки пъти над набраните влогове.
Да кажем че Иван внесе 1000$, банката има право да даде на Петър заем от 20 000$. В случая банката е направила само един електронен запис в сметката на Петър. Изфабрикувала е от нищото 19 000$. Петър си купува да кажем кола и така нарисуваните пари влизат в обръщение. Само движейки се от сметка в сметка.
Кога печели банката? - Когато отпуска кредити.
И колко може да продължи това "печатане" на парички от нищото?- Ами докато има влогове.
Да, но влогове няма, но пък има парички наливани от държавата за да можела банката да кредитира бизнеса, поне за сега, а после?

Въпросче закачка: Колко струва на банката една ипотека от 100 000$ като знаем че банката има право да отпуска кредити спрямо влоговете 1:26? А колко би ви струвала на вас една ипотека от 100 000 да кажем за 25 години.
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Koko написа:
За да се организира производството на дадено “благо”, както го нарича автора (или на стоки и услуги може би по-точно казано), са необходими като минимум следните основни четири фактори на производство:
- капитал – финансов и материален (по счетоводителски казано – дълготрайните материални активи)
- човешки ресурси
Нито един от изброените фактори за производство не е в изобилие, напротив, всеки един от тях е в ограничено количество и за да е успешно производството на дадено ‘благо’, то трябва да е огранизирано така че да може да използва оскъдните ресурси по възможно най-ефективния начин. (Ако производството не е организирано по най-ефективния начин – ресурсите са пропиляни и най-вероятния резултат е че този бизнес ще бъде отхвърлен от пазара.) По тази причина смятам че автора е в грешка като твърди че има работа в изобилие.

Може би трябва да се позамислим малко над това колко са ограничени ограничените ресурси при положение че много по-умни хора от нас твърдят, че в природата нищо не се губи, само сменя състоянието си, което ме навежда на мисълта че за да му върнем старото състояние трябва да се потрудим, значи работа в изобилие :lol:

Явно автора въобще не е в час за това какво представлява съвременната банкова система и не прави разлика между търговските банки – чиято цел е все пак търговска т.е. да правят печалба и централната банка – чиято цел е да провежда държавната монетарна политика, включително да поддържа покупателната способност на националната валута.

Ако добре те разбирам, основната дейност на частните банки е правенето на печалба, тогава къде се вмества наливането на пари от държавата в тези банки. Къде отиде държавната монетарна политика?

Търговското банкиране съществува от няколко века под една или друга форма, претърпяло е сериозно развитие, но през цялото това време винаги е било основано на база търговския интерес или печалбата от дейността. Идеите че банките трябва да са институции със социални функции (!?) май ги няма дори и при дядо Маркс. (Тук трябва да си призная че дядо Маркс не съм го чел и може и да греша)

Напълно си прав. Още от възникването си като място за съхранение на активи в древността, банките са се водили само от една цел - печалбата. В началото са издавали толкова разписки, колкото е било депозираното злато от търговците, после са се усетили че търговците си разменят само разписките, а златото винаги си стои при тях в трезора и са започнали да пробутват и разписки без покритие. Може би са били малко по-скромни от деншните им наследници :)

.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

teomat.com написа: Отговорът на въпроса защо ни карат да харчим след като всеки здравомислещ човек изправен пред криза би трябвало да започне да пести е в начина на увеличаване на паричната маса. Трябва само първо да определим кой в момента "печата" парите. Това не са централните банки, а частни банки. Законите им позволяват да отпускат кредити с десетки пъти над набраните влогове.
Да кажем че Иван внесе 1000$, банката има право да даде на Петър заем от 20 000$. В случая банката е направила само един електронен запис в сметката на Петър. Изфабрикувала е от нищото 19 000$. Петър си купува да кажем кола и така нарисуваните пари влизат в обръщение. Само движейки се от сметка в сметка.
Кога печели банката? - Когато отпуска кредити.
И колко може да продължи това "печатане" на парички от нищото?- Ами докато има влогове.
Да, но влогове няма, но пък има парички наливани от държавата за да можела банката да кредитира бизнеса, поне за сега, а после?
С това въобще не мога да се съглася – търговските банки не могат да отпускат заеми надхвърлящи размера на капитала им, просто няма от къде да “нарисуват” парите за това, отделно за всеки направен депозит по закон са длъжни да задържат някакъв процент като изискуем резерв – не ми се рови из нета, но мисля че процента е около 10% от размера на депозита. Централната банка има за задача да определя колко е този процент и да го променя ако обстоятелствата го изискват.
Връщайки се към примера – ако Иван е депозирал $1000, то на база този депозит банката в която е направен би могла да отпусне заем в размер на $900, задържайки останалите $100 като резерв.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

teomat.com написа:Може би трябва да се позамислим малко над това колко са ограничени ограничените ресурси при положение че много по-умни хора от нас твърдят, че в природата нищо не се губи, само сменя състоянието си, което ме навежда на мисълта че за да му върнем старото състояние трябва да се потрудим, значи работа в изобилие :lol:
Като вземеш посочените от мен по-горе 4 основни фактора на производство, можеш ли да посочиш кой от тях точно има шанс скоро време да бъде в неограничено количество? Например, в какво обозримо бъдеще може да се очаква от изгорелите газове да се прави бензин, при това в промишлено количество?
teomat.com написа:Ако добре те разбирам, основната дейност на частните банки е правенето на печалба, тогава къде се вмества наливането на пари от държавата в тези банки. Къде отиде държавната монетарна политика?

На този въпрос мисля че достатъчно подробно отговорих в горния ми постинг.

Струва ми се че улавям в постингите ти силна носталгия по времената на социализма от бай Тошово време, няма нищо лошо в това, но ще трябва да те разочаровам че нито социализма ще се върне, нито капитализма – със всичките му недостатъци – ще изчезне.

Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

Koko, предполагам си икономист или си учил икономика (май си наблягал на банково дело)
за банките си прав :)
за факторите на производство има различни становища :) изброените от теб се покриват с някои от тях, а има и твой принос :):)
термина "goods" на български се превежда "блага" и е в основата на икономикса
благата са публични и частни, а те на свой ред биват ... да не задълбаваме
и от тук идва разликата в провежданата политика от централна банка и търговските банки...
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Koko, не отговори на въпроса ми за това, от какво как и най-важното от кой са създадени тези централни банки!
Предполагам защото знаеш, че отговора тотално ще направи на пух и прах тезата ти.

Преди да цитираш източника на статията и да му даваш жълта книжка поради факта, че се намира в сайт който излиза от общоприетите ти схващания, норми и гледа малко по-далеч от това което пише в "учебниците по икономика", по-далеч от нормите на едно овче общесво, без дори да си се опитал да се замислиш над съдържанието й, прочети какво самият ти си написал...

Коко каза
- човешки ресурси
Със твоите четири тирета от зад напред
-човешки ресурси, предполагам ще признаеш, че всеки човек има желания и потребности, които надхвърлят многократно собствения му потенциал да ги произведе, да не говорим, че има и деца които имат нужда и немогат да прозвеждат сами от където стигаме до извода, че работа има не в изобилие а тя е свързана директно с човешките мечти, а те повярвай ми са безгранични.
- енергия, още повече работа по добиването и. Доколкото знам все още хората я добиват, чрез работа, та било тя и възобновяема... повярвай доста вятърни турбини има да се построят, доста работа а?
- сурвини и материали, както чувам и в момента се иска стимулиране на икономиката значи все още сурвини и материали има. Тук обаче има един фундаментален въпрос на който ще ти отговоря така
Всъщност би трябвало да отъждествяващ GDP с “благата” за които се говори в статията, защото Брутния Вътрешен Продукт е в крайна сметка общата сума от стоките и услугите – или с други думи “благата” произведени от дадена икономика за една година време.
докато икономиката на човека е ориентирана към производство (GDP) на боклуци със програмиран живот (вярвам това поне няма да отречеш) на стоки и оръжия със единствена цел печалба на определена група хора с някакви неясни все още интереси, хората пилеят най-важното което имат в ограничени количества, а именно ресурсите си.
Стигнахме до първото ти тире, за дълготрайните активи пак трябва доста работа. Изглежда все пак работата наистина е в изобилие и тя е ограничена единствено от мечтите на хората и сурвините поне за сега.
Колкото до капитала е тука ти направо бетонира заглавието на статията "Как банкерите правят безработица" точно така със контрола си върху капитала, а вярвам той се контролира много лесно и умело. Ти сам каза централната банка прави доларите оскъдни ех ако растяха по дърветата. Не трябва да растът по дърветата, но трябва да отговарят на количеството стоки и услуги. И точно този дефицит прави липсата а работа.
Така че дори с твой думи статията си е напълно реална и не е вече никаква конспирация.
Teomat.com беше дал един много прост пример как двама на един остров работят и разменят стоки... дошъл трети банкер и им дал пари за по-лесен обмен като решил да живее на техен гръб. Ти наистина ли смяташ, че като изгонят банкера другите двама ще умрат от глад??? Вярваш ли си, което е по-важно и тука стигаме до въпроса какво искам "аз".
Що се отнася до Ron Paul (мисля че е по-правилно фамилията му да се произнася Пол), лично мнение – поредния популист, чийто крайно консервативни възгледи не можаха да му помогнат да спечели подкрепата дори на най-твърдо убедените републиканци. Дайте да затворим границите на САЩ, да закрием ООН, да отменим НАФТА, да премахнем данъците, да върнем златния стандарт – дано да не съм пропуснал нещо важно.
Нито искам да се закрива САЩ, нито ООН още по-малко искам златен стандард. На първо време искам това, което е искал и Кенеди и много други и Рон Пол в момента... искам одит на централните банки за да разберем за кого работят (не че не се знае) искам безлихвени пари контролирани не от банки със социални функции, явно автора е сбъркал думата искам банки със статистически функции, които да определят количеството пари в обръщение по статистически принципи, като прираст на население, количество стоки и услуги и т.н.
Рон Пол бил популист, а ти какъв си кон с капаци ли? Рон Пол е единственият политик който аз съм чул открито да каже истината в лицето на американския народ, истината че американците сами си причиниха 9/11 (макар да го каза доста меко) истината че трябва да се прекратят войните които водят и да се върнат наемните убиици които са изпратили там вкъщи и да строят, истината че трябва да се разформироват половината правителствни организации и половината военно-технически комплекс, истината че трябва да се намаляват разходите а не да се печатат байлове и най вече истината , че паразита е надраснал домакина.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Kpetrov написа:Koko, не отговори на въпроса ми за това, от какво как и най-важното от кой са създадени тези централни банки!
Нито един от изброените фактори за производство не е в изобилие, напротив,

Със твоите четири тирета от зад напред
-човешки ресурси, предполагам ще признаеш, че всеки човек има желания и потребности, които надхвърлят многократно собствения му потенциал да ги произведе, да не говорим, че има и деца които имат нужда и немогат да прозвеждат сами от където стигаме до извода, че работа има не в изобилие а тя е свързана директно с човешките мечти, а те повярвай ми са безгранични.
- енергия, още повече работа по добиването и. Доколкото знам все още хората я добиват, чрез работа, та било тя и възобновяема... повярвай доста вятърни турбини има да се построят, доста работа а?
- сурвини и материали, както чувам и в момента се иска стимулиране на икономиката значи все още сурвини и материали има. Тук обаче има един фундаментален въпрос на който ще ти отговоря така
докато икономиката на човека е ориентирана към производство (GDP) на боклуци със програмиран живот (вярвам това поне няма да отречеш) на стоки и оръжия със единствена цел печалба на определена група хора с някакви неясни все още интереси, хората пилеят най-важното което имат в ограничени количества, а именно ресурсите си.
Стигнахме до първото ти тире, за дълготрайните активи пак трябва доста работа. Изглежда все пак работата наистина е в изобилие и тя е ограничена единствено от мечтите на хората и сурвините поне за сега.
Колкото до капитала е тука ти направо бетонира заглавието на статията "Как банкерите правят безработица" точно така със контрола си върху капитала, а вярвам той се контролира много лесно и умело. Ти сам каза централната банка прави доларите оскъдни ех ако растяха по дърветата. Не трябва да растът по дърветата, но трябва да отговарят на количеството стоки и услуги. И точно този дефицит прави липсата а работа.
Така че дори с твой думи статията си е напълно реална и не е вече никаква конспирация.
Teomat.com беше дал един много прост пример как двама на един остров работят и разменят стоки... дошъл трети банкер и им дал пари за по-лесен обмен като решил да живее на техен гръб. Ти наистина ли смяташ, че като изгонят банкера другите двама ще умрат от глад??? Вярваш ли си, което е по-важно и тука стигаме до въпроса какво искам "аз".
Нито искам да се закрива САЩ, нито ООН още по-малко искам златен стандард. На първо време искам това, което е искал и Кенеди и много други и Рон Пол в момента... искам одит на централните банки за да разберем за кого работят (не че не се знае) искам безлихвени пари контролирани не от банки със социални функции, явно автора е сбъркал думата искам банки със статистически функции, които да определят количеството пари в обръщение по статистически принципи, като прираст на население, количество стоки и услуги и т.н.
Рон Пол бил популист, а ти какъв си кон с капаци ли? Рон Пол е единственият политик който аз съм чул открито да каже истината в лицето на американския народ, истината че американците сами си причиниха 9/11 (макар да го каза доста меко) истината че трябва да се прекратят войните които водят и да се върнат наемните убиици които са изпратили там вкъщи и да строят, истината че трябва да се разформироват половината правителствни организации и половината военно-технически комплекс, истината че трябва да се намаляват разходите а не да се печатат байлове и най вече истината , че паразита е надраснал домакина.

Здрасти КПетров
Не взимам никаква страна по спора просто прочетох мнението ти по темата
Начи за по горното с ТИРЕТАТА не взимам страна ,икономиката не е моята сила ,ама примера за двамата на острова не важи,ще ти кажа защо:
Човека е долно сьщество,винаги единия от двамата ще се изтарикати ,при заменките ВИНАГИ ЕДИНИЯ Е НАРЕДЕН ,затова се появява 3ти /вьв случея Банката/която уравновесява нещата с нещото наречено /ПАРИ/
За 11/9 не знам и ти не знаеш, и чичо ти Пол не знае,не работим в ЦРУ или КГБ
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Да прав си хората ще се лъжат, но не смяташ ли, че е по добре двама които работят да се надлъгват отколкото да прибавим и трети който не работи в комбинацията.
Макар, че и по въпроса с лъжата и измамата може да се спори, но мога да ти гарантирам, че когато работещите се лъжат те никога небиха могли да достигнат до нивото на лъжа и измама, каквито ги има днес, сега.
И никой не е казал, че нетрябва да има "банки", но нетрябва да има лихва. И ако прочетеш това онова ще разбереш, че дори и щатите са просперирали с такива пари и всичко си е било наред.
Не те карам да ми вярваш... търси, чети, мисли.
Виж какво казва самият президент, който е подписал създаването на федералния резерв, виж какво казва и последният предцедател на този FED, дето бил централната "държавна" банка на САЩ... никой не ви кара ди ми вярвате на мен.

1913 - Woodrow Wilson
http://www.youtube.com/watch?v=LdqA4rjrAbM

Woodrow Wilson's "The Trust" speech
http://www.youtube.com/watch?v=8-jr8DPYw4w

Greenspan Admits The Federal Reserve Is Above The Law & Answers To No One
http://www.youtube.com/watch?v=ol3mEe8TH7w

Myha kolkoto do
За 11/9 не знам и ти не знаеш, и чичо ти Пол не знае,не работим в ЦРУ или КГБ
Не ми трябва да знам нищо повече от това което видях да се случва на WTC7
Последно промяна от Kpetrov на Нед Мар 22, 2009 11:51 am, променено общо 2 пъти.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Kpetrov написа:... искам банки със статистически функции, които да определят количеството пари в обръщение по статистически принципи, като прираст на население, количество стоки и услуги и т.н.
Е, те на това му викат "централно планиране"!!!!

До '70-'75 СССР бе много добър в тази дейност, ама като свършиха със строителството на заводите и трябваше да правят нещо по-сложно, като компютри, например, си заминаха от икономическата сцена!!!

Китай все още отлага "икономическата смърт" като въвежда аналог на НЕП - нова икономическа политика (започната '23 година от Ленин и прекратена от Сталин след смъртта му - за повече информация чети Илф и Петров, например "Златният телец"). Цената е - "икономическо робство". На кой му пука.
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

А FED какво е??? Нецентрализирано планиране със смяна на управлението на 4 години сигурно!!!
А това кой, къде и как е измислил компютъра и за какви цели не мисля, че има някаква връзка с темата.

Колкото до русия и китай, нямам представа каква роля играят в доктрината нов световен ред.
Публикувай отговор