filipne написа:Има и следния феномен :
Колкото по-малки са целите и стремежите ( а защо не и културата ) на даден човек, толкова по-добре се чувства на новото място.
В този смисъл някои са направо супер добре от първия им имигрантски миг ...
Други не са толкова добре ама си мислят, че като си повторят 1000 пъти колко са добре и ще станат. Трети направо си измислят и се хвалят. Например по Форуми
Точно тези хора са страшно докачливи на тема "успял" и се хвърлят с голяма стръв и злоба срещу всеки дръзнал да оспори реалността на фантазиите им ...
Наистина успелия човек не е злобен, надменен и нападателен.
В този ред на мисли сигурно съм голям трън в очите на този вид "успели". Даже започнаха да се обаждат вече ...
Народ всякакъв ....
П.С. Един хинт за Ц200 Когато четеш споменатия блог обърни внимание на нещата писани от самия него .
Filipne, в контекста в който си го писал. бъркаш още в аргументите . Базираш оценките си на чисто субективните критерии, каквито са оценките ти за "цели" и "стремежи". Оттук си правиш извод който си мислиш, че е коректен, но не може да е, т.к. не е базиран на нещо вярно.
И така. да речем - заядлив емигрант - това означава ли, че е успял? Според чии критерии? Неговите или твоите? Аз сега, ако приемем че се заяждам с теб успял ли емигрант съм? Т.е. успял заядливко или неуспял непрокопсаник съм? Каквото и да отговориш, все ще си в грешка.
И т.н. и т.н. предполагам схващаш идеята.
Колкото по-малки са целите и стремежите ( а защо не и културата ) на даден човек, толкова по-добре се чувства на новото място.
Аз се чувствам добре, щото идвайки тук, не съм искал да ставам генерал-губернатор. Ако го бях искал, сигурно 10 години щях да рева колко е гадно в Канада и как не допускат хората до това което искат да правят. Обратно, ако целта ми е да избягам от циганията в БГ, тук ще ми е супер от момента в който стъпя на Трюдо. Да речем, съм дошъл да стана генерал-губернатор - значи съм много по-културен от този дето е дошъл ей-така, да поживее в друга страна, без определени цели. Така излиза според теб.
А за Питър Пан - да ползвам твоята дума - той си е
феномен - все още не мога да разбера защо изобщо пише тук. Честно казано, ако аз си дигна чукалата, всички тук ще ми станат абсолютно безинтерестни поради простата причина, че битиетата ще са ни тотално различни. А пък и той е точно огледален образ на това което уж мразиш в емигрантите - за него БГ е рай неземен, а КА е последната дупка на кавала.
(Може тук да направиш малко отклонение и да кажеш, той, успял ли е или неуспял според теб)
Та така Филипне. Дай да направим един спор ЗА и ПРОТИВ връзките в шипките, може да има напредък във възгледите ти