Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

На себе си най вече..ти на кого очакваш да помагам и защо?
Аватар
totev

Мнение от totev »

айде пак се изсрахте на книгата, поне се забършете с нея, редувайки грубата хартия с нежен канадски паспорт
я дайте още някои цитат от това произведение което скоро ще влезне в учебната програма в училищата
...мразя мастика без айрян...
jovani

Мнение от jovani »

Въпреки че темата е за доходи, все пак ще вметна че поне в моя живот парите не са основната ценност - според мен човек може да си живее щастливо и с по-нисък доход както в БГ, така и в КА - на мен лично в най-щастливите си години от живота не съм имал пукната пара, в момента имам много висок доход и всичките мъки произтичащи от това (например се улавям, че в една голяма част от времето мисля за пари, данъци, открил съм 2 фирми в Канада и една офшорка - и накрая не мога да кажа, че съм по-щастлив - работя много, харча повече и почивам на по-добри места, играя си с по-скъпи играчки, ама нито мацките са ми повече от преди, нито спокойствието)... друг е въпроса, че като имигрант започват да ти липсват приятели и роднини, но за това поне бях подготвен предварително и не мога да се оплаквам. А може и да е от възрастта :lol:
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

Джолани, след като се опитваш най редовно да ме осветиш колко си велик що не си отвориш една тема или платиш на някого да ти спретне един сит и там да се изпокажеш...другия начин е да си отворя една нова сметка от 7 лева и да ти я дам да я напълниш...това което ти липсва ще ти го осигуря и мацки и спокойствие а ти така и ще направиш нещо добро от това да си пращаш доходите в канала и да няма кой да те разбере...род и скот далече викаш..а останали не им пука, нали 8)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа: и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...
- и 3-мата работят във фирмата на един познат.
jovani, ще ме извиниш че не ти вярвам напълно, но заплата от 2000-2500 Евро в България взимат много (ама многооооо) малко програмисти и те не са просто програмисти, а най-старшите ръководители на екип във западни фирми като SAP Labs и Johnson Controls. Редови програмисти, работещи във "фирмата на един познат" (българска най-вероятно) не съм чувал да взимат такива суми. Въобще май няма българска фирма да дава повече от 2000лв/месец (изключвам инцидентни проекти за навън при които с премиите може да се въже до към 3000/месец но в продължение на няколко месеца само). Тайна ли е името на фирмата на твоя познат, може и на лични да ми го пратиш, ще му препратя няколко тигъра от SAP Labs които в момента дънят на по 1400-1600 лв. Ако ги уредим при твоя познат за тия пари, ще пием бира на корем до края на живота си от благодарните тигри :D
pop

Мнение от pop »

jovani написа:
AlexAA написа:Ей изкефих се.
От кога не бях виждал конструктивна критика във форума.
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве
Ами Алекс, според мен сметката е много проста - нарича се 3 към 1. В България според мен доходите са около 3 пъти по-ниски при равни други условия, съответно и основните разходи също, например наем 400лв. на месец отговаря на Торонто - 900 долара. Апартамент 70 000 ЕУР е равностоен на такъв 350 000 КАД. При хранителните стоки пропорцията е подобна, вкл. ресторанти и т.н. Когато идвах през 2002 година пропоцията беше 4:1. В Канада имаме предимство с това, че вносните стоки (за БГ) - например техника и автомобоили са на същите цени, т.е. са по-достъпни като % от дохода, но напоследък има БГ техника на достъпни цени (не дискутирам качество). В БГ пък данъчната тежест е по-ниска (намират си начини за това) и примерно почивките, пиенето, забавленията са по-евтини (в смисъл с по-добра пропорция от 3:1). Пример: двупосочен билет Монтреал-Торонто с влак минимална цена 260 КАД - подобно е разстоянието София-Варна и т.н. За другите забавления примери няма да давам, щото цените ги знаем всички (ако искате питайте - ходил съм и в луксозни хотели в Канада за по 250 долара на вечер, в най-лъскавите заведения в То и Мо, пътувал съм вече в 3 провинции - изобщо опитал съм от почти всичко).
колкото до влака - аз не познавам човек в канада дето се е возил на влак :roll: направи си сметката с кола София - Варна и Монреал-Торонто :wink:
jovani

Мнение от jovani »

Да дам 2 бързи отговора: до Монтреал по-евтино и бързо излиза самолет, но разликата е около 2 часа (като сметнеш и пътя до летището и престоя там), а имаш доп. разходи като таксита, паркинг или лимо в Торонто; аз лично предпочитам кола - хем не се плаща за рент-а-кар, но пък не винаги ме кефи да карам по 4 часа и в 2-те посоки с превишена скорост в рамките на 2 дни (и то недоспал). С влак пътуваха някои мои колеги, родени в Монтреал и работещи в Торонто и никак не е неудобно, ако отиваш само за събота и неделя - хем може да подременеш по пътя или да си лафиш с някой. Влака съм го пробвал само веднъж и го дадох за пример - можех да ти напиша и колко е месечен пас за ГО-трейн от Етобикоке до Юниън Стейшън - 100 долара, с кола е по-бавно сутрин и плащаш паркинг 10 долара на ден. Мога да дам и други цени, просто за сравнение, не да ви наставлявам какъв транспорт да ползвате.

Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени. Истината е, че който търси намира - в момента има възможности да се изработват проекти за всяка точка на света, просто човек трябва да се поразтърси. Пак за справка: Навремето знаех един пич от Сирма, дето си докарваше 3К УСД на месец, ама тези неща зависят от моментните контракти, дали има работа и т.н. - няма гаранция, че бизнесът на моят познат ще е вечен, както и всеки друг бизнес.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:...
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени. Истината е, че който търси намира - в момента има възможности да се изработват проекти за всяка точка на света, просто човек трябва да се поразтърси. Пак за справка: Навремето знаех един пич от Сирма, дето си докарваше 3К УСД на месец, ама тези неща зависят от моментните контракти, дали има работа и т.н. - няма гаранция, че бизнесът на моят познат ще е вечен, както и всеки друг бизнес.
Джолани, крайно време е да се вслушаш в съветите ми и да се представиш на министър Хари Потър като човека, който ще оправи PR имиджа на България по отношение привличането на чужди специалисти. Ако оформиш свободните си фантазии за 2500 ЕУР програмистки заплати в рекламна брошура, гарантирано е моменталното привличане на поне 100К индийски у други подобни специалисти, които да запълнят недостигащите работни места в бурно развиващия се сектор. В тази идея има доста далавера, вервай ми. ;) :lol: :rotfl:

ПП. Абе Джолани, защо оставям с впечатлението, че не можеш да направиш разлика между доходи от заплата като наемен работник и такива от бизнес. Нещо май това не са го преподавали във ВИИ, пардон, УНСС. :lol: :rotfl:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени.
jovani, аз лично не виждам причина фирма дето дажа такива космически заплати да държи името си в тайна, освен ако не върши нещо незаконно. Това би било една чудесна реклама и атестация за финасовата мощ на тази фирма - щом дава такива заплати на служителите си :wink: И не знам по кой начин се наемат/не се наемат хора - той да не прави разработки за NASA и Homeland Security че трябва да ги познава предварително? Обикновено се викат хората на интервю, ако се справят се искат референции от предните работодатели, следва пазарене за заплата и толкоз.
Питах за името на фирмата да разбера по отговора ти дали не ни сапунисваш, ма то май на цял вагон с пяна ни лизгаш тука :lol:
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
jovani написа:Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени.
jovani, аз лично не виждам причина фирма дето дажа такива космически заплати да държи името си в тайна, освен ако не върши нещо незаконно. Това би било една чудесна реклама и атестация за финасовата мощ на тази фирма - щом дава такива заплати на служителите си :wink: И не знам по кой начин се наемат/не се наемат хора - той да не прави разработки за NASA и Homeland Security че трябва да ги познава предварително? Обикновено се викат хората на интервю, ако се справят се искат референции от предните работодатели, следва пазарене за заплата и толкоз.
Питах за името на фирмата да разбера по отговора ти дали не ни сапунисваш, ма то май на цял вагон с пяна ни лизгаш тука :lol:
Митко, това което съм писал е абсолютно вярно. Но никой не ме е упълномощил да му правя реклама във форум и не знам дали ще му бъде приятно. По същата логика мога да ти кажа че познавам един от собствениците на вестника, в чиито форум се изявява бат Стони, но ако продължа в този дух то най-добре да ти дам имената, адреса си и данните на всичките ми познати. Не знам дали човека със софтуерната фирма търси нови хора и ако го прави той си решава как и кого да наема и как да си рекламира дейността. Знам че има 15-тина служителя и заплатите варират м/у 600 лева (за секретарка) до 5к (за 3-мата му най-добри програмисти). Ами дай да му пратим всички по едно резюме и да ходатайстваме и за други... Дискусията ни е за доходите в БГ, и моята теза е че определен процент от работещите имат доходи, сравними със средните Канадски - може да не са голям процент, но са факт - всяка фирма си има бюджет и си го разпределя по някакъв начин: как, колко и защо си е проблем на самата фирма и на инфраструктурата, мениджмънта и начина и на работа - дали ще има 100 души на 1000 лв. или 5 на 5000 лв. А за "демонстрацията на финансова мощ" се съмнявам, че една малка фирма това и е основната цел - някои предпочитат да имат лоу-профайл - например хората за които аз работя в момента имат няколко контрактори като мен и изобщо не се опитват да показват "мощ", ама си изкарваме добри пари. Предпполагам, че по-силен афинитет към демонстрациите на мощ притежава колегата от Редмънт :lol:

Сега един практически съвет - имаше един сайт итджобс.бг, където имаше доста обяви за работа; лично в моята стара компания много рекламирахме там и по вестници и на други места, но не винаги идваха достатъчно и квалифицирани кандидати - както и никъде не сме давали много информация за заплати и условия на труд. Мисля и в дир.бг имаше някакъв форум, където се пишеше кой какво прави и колко плаща - оттук насетне подавай резюмета и търси вратичка - аз например за опит подадох по едно време в ИНГ банк за една позиция в БГ преди 3 години (бях в Канада), обадих се по телефона на НR и съм сигурен, че щях да я взема тази работа - жената дори ми каза, че имали и друг екс-Торонтовец и т.н. Но всяко решение си го взимаш ти самият - дали да си в То или в БГ - никой друг не може да го вземе от твое име. Апропо, защо не ми напишеш на лични ти с какво се занимаваш - в момента наистина нямам идея, но нещо може да изскочи в бъдеще.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:... дали ще има 100 души на 1000 лв. или 5 на 5000 лв. ...
Хм, интересно. Такава формула не бях виждал досега, сигурно се преподава само в УНСС, а.к.а ВИИ.

Код за потвърждение: Избери целия код

100 х 1000 = 5 х 5000

:lol: :rotfl: :rotfl:
jovani

Мнение от jovani »

Ами думата ми е че според мен 5-ма мотивирани и подготвени програмисти могат да свършат повече (и с по-малък разход) от 100, дето работят от 10:00 до 12:00 и от 13:00 до 15:00 всеки ден. Например в първата ми работа в Канада работих за компания с около 70 програмиста и си спомням, че постоянно един напускаше, а друг идваше (всеки месец имаше по 2-3 рокади). Не искам да коментирам резултатите в работата, но пък за един външен инвеститор има значение размера на персонала - в големите фирми нищо не зависи от 1 човек и всеки е заменим => риска е по-малък, но и продуктивността също. В Банката в която работих бях единственият програмист в моя екип и много неща зависеха от мен - в момента също и затова се чувствам по-сигурен (а и хората ме кефят - в големите фирми е малко като в кучкарник - всеки гледа да е далеч от другите и т.н.). Ама това е дълга дискусия и няма много общо с темата - предполагам че най-накрая всичко зависи от личните ни предпочитания и това на какво сме свикнали.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Джолани, нищо не каза за разликата между доходи от заплата и бизнес. Дали е едно и също да си щатен шофьор на камион или собственик на последния, въртейки геврека? :lol: :rotfl:
jovani

Мнение от jovani »

Какво да ти кажа, дето не го знаеш? А че в момента пишеш глупости и се чудиш какво да снесеш това предполагам се вижда дори с невъоръжено око :lol:
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Какво да ти кажа, дето не го знаеш? А че в момента пишеш глупости и се чудиш какво да снесеш това предполагам се вижда дори с невъоръжено око :lol:
Съжалявам, Джолани, ако искрения ми и нестихващ смях ти причинява подобни усещания. В такива случаи не мога просто да се стърпя. :lol: :rotfl:
Заключено