Бивш имигрант написа книга
Въпреки че темата е за доходи, все пак ще вметна че поне в моя живот парите не са основната ценност - според мен човек може да си живее щастливо и с по-нисък доход както в БГ, така и в КА - на мен лично в най-щастливите си години от живота не съм имал пукната пара, в момента имам много висок доход и всичките мъки произтичащи от това (например се улавям, че в една голяма част от времето мисля за пари, данъци, открил съм 2 фирми в Канада и една офшорка - и накрая не мога да кажа, че съм по-щастлив - работя много, харча повече и почивам на по-добри места, играя си с по-скъпи играчки, ама нито мацките са ми повече от преди, нито спокойствието)... друг е въпроса, че като имигрант започват да ти липсват приятели и роднини, но за това поне бях подготвен предварително и не мога да се оплаквам. А може и да е от възрастта 

Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Джолани, след като се опитваш най редовно да ме осветиш колко си велик що не си отвориш една тема или платиш на някого да ти спретне един сит и там да се изпокажеш...другия начин е да си отворя една нова сметка от 7 лева и да ти я дам да я напълниш...това което ти липсва ще ти го осигуря и мацки и спокойствие а ти така и ще направиш нещо добро от това да си пращаш доходите в канала и да няма кой да те разбере...род и скот далече викаш..а останали не им пука, нали 

jovani, ще ме извиниш че не ти вярвам напълно, но заплата от 2000-2500 Евро в България взимат много (ама многооооо) малко програмисти и те не са просто програмисти, а най-старшите ръководители на екип във западни фирми като SAP Labs и Johnson Controls. Редови програмисти, работещи във "фирмата на един познат" (българска най-вероятно) не съм чувал да взимат такива суми. Въобще май няма българска фирма да дава повече от 2000лв/месец (изключвам инцидентни проекти за навън при които с премиите може да се въже до към 3000/месец но в продължение на няколко месеца само). Тайна ли е името на фирмата на твоя познат, може и на лични да ми го пратиш, ще му препратя няколко тигъра от SAP Labs които в момента дънят на по 1400-1600 лв. Ако ги уредим при твоя познат за тия пари, ще пием бира на корем до края на живота си от благодарните тигриjovani написа: и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...
- и 3-мата работят във фирмата на един познат.

колкото до влака - аз не познавам човек в канада дето се е возил на влакjovani написа:Ами Алекс, според мен сметката е много проста - нарича се 3 към 1. В България според мен доходите са около 3 пъти по-ниски при равни други условия, съответно и основните разходи също, например наем 400лв. на месец отговаря на Торонто - 900 долара. Апартамент 70 000 ЕУР е равностоен на такъв 350 000 КАД. При хранителните стоки пропорцията е подобна, вкл. ресторанти и т.н. Когато идвах през 2002 година пропоцията беше 4:1. В Канада имаме предимство с това, че вносните стоки (за БГ) - например техника и автомобоили са на същите цени, т.е. са по-достъпни като % от дохода, но напоследък има БГ техника на достъпни цени (не дискутирам качество). В БГ пък данъчната тежест е по-ниска (намират си начини за това) и примерно почивките, пиенето, забавленията са по-евтини (в смисъл с по-добра пропорция от 3:1). Пример: двупосочен билет Монтреал-Торонто с влак минимална цена 260 КАД - подобно е разстоянието София-Варна и т.н. За другите забавления примери няма да давам, щото цените ги знаем всички (ако искате питайте - ходил съм и в луксозни хотели в Канада за по 250 долара на вечер, в най-лъскавите заведения в То и Мо, пътувал съм вече в 3 провинции - изобщо опитал съм от почти всичко).AlexAA написа:Ей изкефих се.
От кога не бях виждал конструктивна критика във форума.
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве

Да дам 2 бързи отговора: до Монтреал по-евтино и бързо излиза самолет, но разликата е около 2 часа (като сметнеш и пътя до летището и престоя там), а имаш доп. разходи като таксита, паркинг или лимо в Торонто; аз лично предпочитам кола - хем не се плаща за рент-а-кар, но пък не винаги ме кефи да карам по 4 часа и в 2-те посоки с превишена скорост в рамките на 2 дни (и то недоспал). С влак пътуваха някои мои колеги, родени в Монтреал и работещи в Торонто и никак не е неудобно, ако отиваш само за събота и неделя - хем може да подременеш по пътя или да си лафиш с някой. Влака съм го пробвал само веднъж и го дадох за пример - можех да ти напиша и колко е месечен пас за ГО-трейн от Етобикоке до Юниън Стейшън - 100 долара, с кола е по-бавно сутрин и плащаш паркинг 10 долара на ден. Мога да дам и други цени, просто за сравнение, не да ви наставлявам какъв транспорт да ползвате.
Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени. Истината е, че който търси намира - в момента има възможности да се изработват проекти за всяка точка на света, просто човек трябва да се поразтърси. Пак за справка: Навремето знаех един пич от Сирма, дето си докарваше 3К УСД на месец, ама тези неща зависят от моментните контракти, дали има работа и т.н. - няма гаранция, че бизнесът на моят познат ще е вечен, както и всеки друг бизнес.
Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени. Истината е, че който търси намира - в момента има възможности да се изработват проекти за всяка точка на света, просто човек трябва да се поразтърси. Пак за справка: Навремето знаех един пич от Сирма, дето си докарваше 3К УСД на месец, ама тези неща зависят от моментните контракти, дали има работа и т.н. - няма гаранция, че бизнесът на моят познат ще е вечен, както и всеки друг бизнес.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
- MrGeek
- Путлер Капут
Джолани, крайно време е да се вслушаш в съветите ми и да се представиш на министър Хари Потър като човека, който ще оправи PR имиджа на България по отношение привличането на чужди специалисти. Ако оформиш свободните си фантазии за 2500 ЕУР програмистки заплати в рекламна брошура, гарантирано е моменталното привличане на поне 100К индийски у други подобни специалисти, които да запълнят недостигащите работни места в бурно развиващия се сектор. В тази идея има доста далавера, вервай ми.jovani написа:...

ПП. Абе Джолани, защо оставям с впечатлението, че не можеш да направиш разлика между доходи от заплата като наемен работник и такива от бизнес. Нещо май това не са го преподавали във ВИИ, пардон, УНСС.

jovani, аз лично не виждам причина фирма дето дажа такива космически заплати да държи името си в тайна, освен ако не върши нещо незаконно. Това би било една чудесна реклама и атестация за финасовата мощ на тази фирма - щом дава такива заплати на служителите сиjovani написа:Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени.

Питах за името на фирмата да разбера по отговора ти дали не ни сапунисваш, ма то май на цял вагон с пяна ни лизгаш тука

Митко, това което съм писал е абсолютно вярно. Но никой не ме е упълномощил да му правя реклама във форум и не знам дали ще му бъде приятно. По същата логика мога да ти кажа че познавам един от собствениците на вестника, в чиито форум се изявява бат Стони, но ако продължа в този дух то най-добре да ти дам имената, адреса си и данните на всичките ми познати. Не знам дали човека със софтуерната фирма търси нови хора и ако го прави той си решава как и кого да наема и как да си рекламира дейността. Знам че има 15-тина служителя и заплатите варират м/у 600 лева (за секретарка) до 5к (за 3-мата му най-добри програмисти). Ами дай да му пратим всички по едно резюме и да ходатайстваме и за други... Дискусията ни е за доходите в БГ, и моята теза е че определен процент от работещите имат доходи, сравними със средните Канадски - може да не са голям процент, но са факт - всяка фирма си има бюджет и си го разпределя по някакъв начин: как, колко и защо си е проблем на самата фирма и на инфраструктурата, мениджмънта и начина и на работа - дали ще има 100 души на 1000 лв. или 5 на 5000 лв. А за "демонстрацията на финансова мощ" се съмнявам, че една малка фирма това и е основната цел - някои предпочитат да имат лоу-профайл - например хората за които аз работя в момента имат няколко контрактори като мен и изобщо не се опитват да показват "мощ", ама си изкарваме добри пари. Предпполагам, че по-силен афинитет към демонстрациите на мощ притежава колегата от Редмънтmiteto написа:jovani, аз лично не виждам причина фирма дето дажа такива космически заплати да държи името си в тайна, освен ако не върши нещо незаконно. Това би било една чудесна реклама и атестация за финасовата мощ на тази фирма - щом дава такива заплати на служителите сиjovani написа:Митето:
За моя познат - не бих ти дал данните му просто така, пък и сам знаеш, че по този начин не се наемат хора - нито аз ги познавам, нито той тях. В САП работят повечето ми колеги от Унито и то на добри длъжности, така че той е запознат със САП и може сам да се свърже с който му трябва, ако прецени.И не знам по кой начин се наемат/не се наемат хора - той да не прави разработки за NASA и Homeland Security че трябва да ги познава предварително? Обикновено се викат хората на интервю, ако се справят се искат референции от предните работодатели, следва пазарене за заплата и толкоз.
Питах за името на фирмата да разбера по отговора ти дали не ни сапунисваш, ма то май на цял вагон с пяна ни лизгаш тука

Сега един практически съвет - имаше един сайт итджобс.бг, където имаше доста обяви за работа; лично в моята стара компания много рекламирахме там и по вестници и на други места, но не винаги идваха достатъчно и квалифицирани кандидати - както и никъде не сме давали много информация за заплати и условия на труд. Мисля и в дир.бг имаше някакъв форум, където се пишеше кой какво прави и колко плаща - оттук насетне подавай резюмета и търси вратичка - аз например за опит подадох по едно време в ИНГ банк за една позиция в БГ преди 3 години (бях в Канада), обадих се по телефона на НR и съм сигурен, че щях да я взема тази работа - жената дори ми каза, че имали и друг екс-Торонтовец и т.н. Но всяко решение си го взимаш ти самият - дали да си в То или в БГ - никой друг не може да го вземе от твое име. Апропо, защо не ми напишеш на лични ти с какво се занимаваш - в момента наистина нямам идея, но нещо може да изскочи в бъдеще.
- MrGeek
- Путлер Капут
Хм, интересно. Такава формула не бях виждал досега, сигурно се преподава само в УНСС, а.к.а ВИИ.jovani написа:... дали ще има 100 души на 1000 лв. или 5 на 5000 лв. ...
Код за потвърждение: Избери целия код
100 х 1000 = 5 х 5000

Ами думата ми е че според мен 5-ма мотивирани и подготвени програмисти могат да свършат повече (и с по-малък разход) от 100, дето работят от 10:00 до 12:00 и от 13:00 до 15:00 всеки ден. Например в първата ми работа в Канада работих за компания с около 70 програмиста и си спомням, че постоянно един напускаше, а друг идваше (всеки месец имаше по 2-3 рокади). Не искам да коментирам резултатите в работата, но пък за един външен инвеститор има значение размера на персонала - в големите фирми нищо не зависи от 1 човек и всеки е заменим => риска е по-малък, но и продуктивността също. В Банката в която работих бях единственият програмист в моя екип и много неща зависеха от мен - в момента също и затова се чувствам по-сигурен (а и хората ме кефят - в големите фирми е малко като в кучкарник - всеки гледа да е далеч от другите и т.н.). Ама това е дълга дискусия и няма много общо с темата - предполагам че най-накрая всичко зависи от личните ни предпочитания и това на какво сме свикнали.
Какво да ти кажа, дето не го знаеш? А че в момента пишеш глупости и се чудиш какво да снесеш това предполагам се вижда дори с невъоръжено око