Въпрос за професиите придобити от средното образование
Въпрос за професиите придобити от средното образование
Здравейте! В списъка с търсените професии има и такива придобити от средно образование. За всяка професия има изискване за определен брой часове и години които да си учил. Ако вземем за пример Construction Machine Operation (Vocational diplom-1095hours/2 years). Как да разбирам тия часове/години, за 2 години да съм го учил 1095 часа или се изисква едно от двете, или 1095 часа или 2 години?
според моето учителско мнение съгласно новите изисквания за БГ, в дипломите би трябвало вече да се пише колко часа се е изучавал един предмет, дали история или математаика или специален, например токозахранващи устройства.
т.е. всички предмети по специалността се сумират и се вижда колко часа по професионална подготовка имаш. даже и сега в БГ се наричат общообразователни и предмети по професионална подготовка.
обаче в старите дипломи това нещо липсва, но все пак има колко години сте учили всичко. а това на колко години отговаря? ако е средно техническо тогава са си 12 год всичко. но тъй като са различни системи за образование затова хората са посочили колко часа е трябвало да продължи това обучение.
т.е. всички предмети по специалността се сумират и се вижда колко часа по професионална подготовка имаш. даже и сега в БГ се наричат общообразователни и предмети по професионална подготовка.
обаче в старите дипломи това нещо липсва, но все пак има колко години сте учили всичко. а това на колко години отговаря? ако е средно техническо тогава са си 12 год всичко. но тъй като са различни системи за образование затова хората са посочили колко часа е трябвало да продължи това обучение.
Пита по-конкретно за 3 годишно. Има специалности за които изискват по 1800 часа/ 2 години. Абсурдно е за 2 год. да направиш 1800 часа по спец. предмети, дори за 3 години не можеш да ги направиш. Искам да си отговоря на въпроса дали след като имам 3 год. учене , но нямам 1800 часа подготовка по спец. предмети, ше ми признаят професията за търсена и ще си взема точките?
Според мен 1800 часа/2 години означава или 1800 часа или 2 години.
Ще дам един пример за да се разбере по-ясно как са нещата тук.
Програмата е примерно Производство на мебели, която има 12 модула, които са 1800 часа и се учи 15 месеца по 6 часа на ден. Накрая получаваш диплома за професионално образование. От тези 12 модула само 8 примерно са предмети пряко свързани с производството на мебели. Има и един модул практика в някоя фирма около 300 часа от общо 1800те.
Така че според мен ако в дипломата ти няма посочени часове то ориентировъчно трябва да си учил поне 2 години за да покриеш техните критерии за тази специалност.
Ще дам един пример за да се разбере по-ясно как са нещата тук.
Програмата е примерно Производство на мебели, която има 12 модула, които са 1800 часа и се учи 15 месеца по 6 часа на ден. Накрая получаваш диплома за професионално образование. От тези 12 модула само 8 примерно са предмети пряко свързани с производството на мебели. Има и един модул практика в някоя фирма около 300 часа от общо 1800те.
Така че според мен ако в дипломата ти няма посочени часове то ориентировъчно трябва да си учил поне 2 години за да покриеш техните критерии за тази специалност.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче