Lyubima написа:...по въпроса за връщането - на летището ще попълните специални формуляри , които ще сложат в едно портмоне - силно казано портмоне , но е такова , което детето слага на врата си .
пълномощно за детето , когато пътува само , без придружител- личен или без родители не е необходимо , защото с подписа си върху формуляра , който ще попълните , упълномощавате авиокомпанията да се грижи за детето...
А

най-после, благодаря ви много. Мирослава, да питам още - трябва ли тая декларация да бъде заверена и ако да, то къде ?
Точица, страхотно изречение си съчинила

(майтап) Не успях да разбера на кое летище се попълва тоя формуляр ? Още в Торонто ли ? Мисля че няма логика. А ако е в София, то ние няма да сме там когато детето ще си тръгне, ще го изпраща вуйчо му. Той ли ще попълва тоя формуляр и в качеството си на какъв? Може би трябва да му се направи на него някакво пълномощно? А бе, настана страхотен хаос, направо съвсем се обърках

От авиокомпанията взеха данните на изпращача и на посрещача, аз мисля че това кой ще го изпрати и кой ще го посрещне вече е ясно как ще стане. Не ми е ясно дали трябва да се прави някакъв официален, нотариално заверен документ още от тук, за да може детето да напусне България на връщане и да не го спрат, това ми е въпроса.
да извинявай , тъй като почти всеки ден виждам такива формуляри , възможно е да съм претупала малко информацията .
първо трябва при резервацията да е изрично потвърдено , че детето пътува само , плаща се и такса , около 50 евро , различна е за различните авиокомпании , но се движи около тази сума .
формуляра се попълва на летище София от изпращача , там той посочва своите данни и тези на човека , който посреща в Канада . Изпращача изчаква докато самолета излети , защото ако има анулация или мех. повреда , той трябва обратно да вземе детето .
след като кацне на първото летище агентите , които посрещат самолета се разписват че посрещат детето и в зависимост от летището и процедурата , могат да го заведат в детска градина или някаква стая , в която да се занимава с нещо и да изчака .
след това полета към Канада - отново се приемат вече от стюардеса , както казах , по правилник трябва да седне до жена , защото преди време е имало проблем с непридружавано дете , което е било седнало до мъж в самолета .
на летището в Канада - отново агент посреща , той отива и за багажа заедно с детето , след което излиза до залата с посрещащите и е задължен да сравни данните във формуляра , които детето носи със себе си , с тези , които ще му представи посрещача .
видях постинга на Мирослава за консулството в Торонто , не мисля че е възможно да се направи такава декларация , когато детето тръгва само от България , защото винаги пълномощното трябва да носи име - лично или на авиокомпанията предполагам , въпреки че не съм виждала подобно ( на авиокомпания ) , но в случай , че полета се анулира или пътниците се пренасочат през друг маршрут , мисля , че пълномощното няма да има валидност . Така че по-скоро трябва вид декларация , че родителите са съгласни детето да пътува без тях .
пак казвам , не съм виждала досега такива , но е възможно нашето консулство да има нови изисквания .
успех , ако имате въпроси , на ваше разположение .