Изпращане на само дете по самолета

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Изпращане на само дете по самолета

Мнение от Lyubima »

Искам да заведа детето лятната ваканция в България - да се види с дядо, баба и роднините и да си пооправи българския, че вече го закъсва яко :? Резервирахме и билети, но тъй като моята отпуска е само месец ще трябва детето да се връща само (придружавано от стюардеси, разбира се :wink: ). В тая връзка имам следните въпроси :

1. Има ли някой да лети за Торонто на 9-ти септември с унгарците ? Все пак, ако има и други българи хем ще му хвърлят по едно око, хем тук ще се видим и особено ако са новопристигнали можем на първо време да ги ориентираме в ситуацията.

2. Знам, че когато единия родител извежда детето извън пределите на Б-я трябва да има пълномощно от другия, че е съгласен. Как стои обаче тоя въпрос, когато някой друг, а не родителите извежда детето ? От авиокомпанията упорито ме убеждават, че не е нужен такъв документ. Малко нелогично ми се струва да пускат децата с чужди хора, а със собствените си родители - не ! Моля, който има информация по този въпрос или опит с изпращане на дете да ми отговори !

3. И последен въпрос (малко извън темата, но ми се струва че е важен) - с каква кредитна карта е най-добре да се плащат билетите?
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Ако друг извежда детето извън Канада, със сигурност трябва да има пълномощно от двамата родители. Не ги слушай какво ти говорят от авиокомпанията, направете си документа при нотариус за да сте спокойни, че детето ще пътува без проблеми. Виждала съм сами деца да пътуват до Бг, Торонто-София. Бяха 7-8 деца, стюардесите се грижеха за тях и се движеха по летищата в пакет. Предполагам, че ги държат в някоя стая, защото не ги виждах по време на престоя. Едното дете беше настанено до мен и се наложи да го обслужвам :lol: Попитай авиокомпанията дали ще има и други деца, пътуващи сами, поне да си правят компания. Може да се ослушаш и на летището за българска реч и да помолиш хората да ти наглеждат съкровището, не вярвам да ти откажат. :)

Аз си плащам с картата на BMO, но понякога давам и кеш.
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

[quote="Kuma Lisa"]Ако друг извежда детето извън Канада...

Може би съм задала въпроса малко неясно - аз ще го изведа на отиване извън Канада, а ще се връща само от България . Затова питам дали трябва декларация от родителите при извеждане на детето извън България. Ох, май стана още по-заплетено, дано да се разбира :)
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Извинявай, аз не съм прочела въпроса както трябва. :roll:
Трябва пълномощно и за излизане от Бг, от двамата родители, щом детето ще е само или с придружител. Придружителят трябва да бъде упълномощен от родителите, че има право да изкара детето зад граница.
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Точно това ми казват от авиокомпанията, че не може да се направи такова пълномощно защото не се знае кой ще изведе детето - това ще е някоя от стюардесите вероятно. Аз затова питам - който го е правил и знае как става да ми каже :)
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Ами виж, ако действително не знаеш кой ще изкарва детето, то няма как да направиш и пълномощното :) Ако детето е съвсем само, стюардесите се грижат за него, взимат му всички документи в себе си, хващат го за ръчичка и го качват в самолета. Можеш да помолиш евентуално някой българин да го наглежда, но пълномощно няма да му трябва :) Всъщност със стюардесите детето ще е най-добре. Като настанят детето на седалката, ще помолят човека до него да го наглежда и ако има нещо да викнат някоя от тях.

powered by Botzo
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Ne e neobhodimo drugo palnomoshtno osven tova ot dvamata roditeli deteto da bade izvedeno ot stranata....Tova v sluchai che drug osven vas dvamata izprashta deteto....palnomoshnoto vsashtnost e za nego..vse na njakogo trjabva da bade izdadeno,nali???
Ne se pritesnjavai ot tova che njama da ima drugi balgari v konkretnia polet...stewardesite se grizat za tjah 100% i ne im lipsva nishto...ako ima prestoi mezdu poletite ot njakolko chasa dori gi vodjat v specialno pomeshtenie i im davat vazmoznost da spjat ako iskat...
Za plashtaneto...az bih platila s karta ,kojato mi dava airmiles...ako njamate aeroplan ili miles&more number razbira se....
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Благодаря ви за отговорите, но все пак не стана ясно :cry: Трябва ли или не трябва да се прави пълномощно на някой ? Di ana е писала " Ne e neobhodimo drugo palnomoshtno osven tova ot dvamata roditeli deteto da bade izvedeno ot stranata " Значи според нея все пак излиза, че трябва да се прави пълномощно на някой ! Но на кой, неизвестно :roll: Естествено, че някой ще изпраща детето на аерогарата, но той няма да го извежда извън България, така че на него не му трябва такова пълномощно, иначе всички изпращачи трябваше да са с пълномощни :lol: Няма ли някой, който да е изпращал по този начин децата си, за да каже какво точно се прави ?
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

I kakvo kato ne patuva izprashtacha zad granica?Tova prechi li da ima palnomoshtno ot dvamata roditeli?
A i v dokumentite ,koito se popalvat taka ili inache se vpisvat dannite i adresa na izprashtacha, kakto i na tozi koito go posreshta...
Zashtone ne se obadish v aviokompaniata s kojato letish i te ste ti objasnjat savsem podrobno...
Az napravih taka i sam mnogo dovolna ot Air Canada....
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Sega zabeljazah che si zvanjala v aviokompaniata....Ne e mnogo jasno kakvo iskat...Nastojavai dokato ti objasnjat...S koja kompania letish?
tochica

Мнение от tochica »

по въпроса за връщането - на летището ще попълните специални формуляри , които ще сложат в едно портмоне - силно казано портмоне , но е такова , което детето слага на врата си .
пълномощно за детето , когато пътува само , без придружител- личен или без родители не е необходимо , защото с подписа си върху формуляра , който ще попълните , упълномощавате авиокомпанията да се грижи за детето .

ще го настанят , поне по правилник , задължително до жена в самолета .
( работя за авиокомпания - да уточня :D )
успех
п.с. да допълня , във формуляра се записват данните на изпращача и на посрещача и детето не може да бъде посрещнато от друг човек , защото агента е длъжен да предаде отговорност на човека , който е посочен в документите .
:D
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Miroslava

Мнение от Miroslava »

Аз преди 2-3 седмици бях в българското констулство в Тронто и от там ми дадоха формуляр за декларацията, която родителите попълват, че са съгласни "детето да пътува САМО или с ПРИДРУЖИТЕЛ" (текста е буквално този). За отиване в Бг няма проблем. На връщане към Канада трябва да се покаже тази декларация, заверена в българското консулство, на летищния служител, който проверява паспортите.
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

...по въпроса за връщането - на летището ще попълните специални формуляри , които ще сложат в едно портмоне - силно казано портмоне , но е такова , което детето слага на врата си .
пълномощно за детето , когато пътува само , без придружител- личен или без родители не е необходимо , защото с подписа си върху формуляра , който ще попълните , упълномощавате авиокомпанията да се грижи за детето...

А :) най-после, благодаря ви много. Мирослава, да питам още - трябва ли тая декларация да бъде заверена и ако да, то къде ?

Точица, страхотно изречение си съчинила :D (майтап) Не успях да разбера на кое летище се попълва тоя формуляр ? Още в Торонто ли ? Мисля че няма логика. А ако е в София, то ние няма да сме там когато детето ще си тръгне, ще го изпраща вуйчо му. Той ли ще попълва тоя формуляр и в качеството си на какъв? Може би трябва да му се направи на него някакво пълномощно? А бе, настана страхотен хаос, направо съвсем се обърках :cry: От авиокомпанията взеха данните на изпращача и на посрещача, аз мисля че това кой ще го изпрати и кой ще го посрещне вече е ясно как ще стане. Не ми е ясно дали трябва да се прави някакъв официален, нотариално заверен документ още от тук, за да може детето да напусне България на връщане и да не го спрат, това ми е въпроса.
tochica

Мнение от tochica »

Lyubima написа:
...по въпроса за връщането - на летището ще попълните специални формуляри , които ще сложат в едно портмоне - силно казано портмоне , но е такова , което детето слага на врата си .
пълномощно за детето , когато пътува само , без придружител- личен или без родители не е необходимо , защото с подписа си върху формуляра , който ще попълните , упълномощавате авиокомпанията да се грижи за детето...

А :) най-после, благодаря ви много. Мирослава, да питам още - трябва ли тая декларация да бъде заверена и ако да, то къде ?

Точица, страхотно изречение си съчинила :D (майтап) Не успях да разбера на кое летище се попълва тоя формуляр ? Още в Торонто ли ? Мисля че няма логика. А ако е в София, то ние няма да сме там когато детето ще си тръгне, ще го изпраща вуйчо му. Той ли ще попълва тоя формуляр и в качеството си на какъв? Може би трябва да му се направи на него някакво пълномощно? А бе, настана страхотен хаос, направо съвсем се обърках :cry: От авиокомпанията взеха данните на изпращача и на посрещача, аз мисля че това кой ще го изпрати и кой ще го посрещне вече е ясно как ще стане. Не ми е ясно дали трябва да се прави някакъв официален, нотариално заверен документ още от тук, за да може детето да напусне България на връщане и да не го спрат, това ми е въпроса.
да извинявай , тъй като почти всеки ден виждам такива формуляри , възможно е да съм претупала малко информацията .
първо трябва при резервацията да е изрично потвърдено , че детето пътува само , плаща се и такса , около 50 евро , различна е за различните авиокомпании , но се движи около тази сума .
формуляра се попълва на летище София от изпращача , там той посочва своите данни и тези на човека , който посреща в Канада . Изпращача изчаква докато самолета излети , защото ако има анулация или мех. повреда , той трябва обратно да вземе детето .
след като кацне на първото летище агентите , които посрещат самолета се разписват че посрещат детето и в зависимост от летището и процедурата , могат да го заведат в детска градина или някаква стая , в която да се занимава с нещо и да изчака .
след това полета към Канада - отново се приемат вече от стюардеса , както казах , по правилник трябва да седне до жена , защото преди време е имало проблем с непридружавано дете , което е било седнало до мъж в самолета .
на летището в Канада - отново агент посреща , той отива и за багажа заедно с детето , след което излиза до залата с посрещащите и е задължен да сравни данните във формуляра , които детето носи със себе си , с тези , които ще му представи посрещача .
видях постинга на Мирослава за консулството в Торонто , не мисля че е възможно да се направи такава декларация , когато детето тръгва само от България , защото винаги пълномощното трябва да носи име - лично или на авиокомпанията предполагам , въпреки че не съм виждала подобно ( на авиокомпания ) , но в случай , че полета се анулира или пътниците се пренасочат през друг маршрут , мисля , че пълномощното няма да има валидност . Така че по-скоро трябва вид декларация , че родителите са съгласни детето да пътува без тях .
пак казвам , не съм виждала досега такива , но е възможно нашето консулство да има нови изисквания .
успех , ако имате въпроси , на ваше разположение .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Благодаря ти tochica, вече нещата добиха малко по-ясен вид. А случайно да знаеш дали може по интернет да се проследи маршрута, в смисъл докато трае полета да се получава някаква информация за закъснение или нещо подобно ?
Заключено