Професионален ордер, занаяти

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
desiR
Обратна връзка:

Професионален ордер, занаяти

Мнение от desiR »

Здравейте! Сигурно вече някъде някой е писал по въпроса, но когато човек е притеснен, все му се струва, че неговия случай е "по-особен", затова предварително се извинявам за "елементарните" въпроси.
И така... попълних няколко пъти он-лайн теста (аз съм апликант с придружители - съпругът ми и 2 деца под 12 г.). Явно събирам точките - дава ми ОК. Затова мислех да не задълбавам темата колко точки ни носят професиите. НО! В пакета документи за Виена има 2 декларации - за "Професия, администрирана от професионален ордер" и за "Регламетирани професии, занаяти". И не мога да се ориентирам КОИ СА ТЕЗИ ПРОФЕСИИ според последните актуализации.
Моля за помощ - или някой да пусне линк с тези професии и за двата случая по исканите декларации; или, ако може да коментирате конкретно нашия казус:
1. Аз имам: - степен "доктор" по журналистика от 2006 г.
- степен "магистър" по журналистика от 2002 г.
- средно-професионално (техникум 12 г.) - специалист по керамика и стъкло
Стажът ми е изцяло свързан с дипломите по журналистика (12 г. в трудовата книжка)
ТРЯБВА ЛИ ДА ПОПЪЛВАМ НЯКОЯ ОТ ДВЕТЕ ДЕКЛАРАЦИИ?
2. Съпругът ми в момента учи ВУЗ, но към момента на кандидатстването във Виена има диплом за средно специално (техникум) :Финна механика и оптика. Проблемът е, че работи съвсем друго: Трудовите му договори за последните 10 години са 2 - за IT администратор и за Логистика. ТОЙ ТРЯБВА ЛИ ДА ПОДАВА ДЕКЛАРАЦИЯ И ЗА КАКВО?
Стана дълго, но се опитвам да бъда максимално точна с надеждата, че някой може да ни ориентира! МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА КОЕТО :D
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

В момента никой от двама ви няма нужда да попълва каквато и да е декларация в този смисъл.
Ето и няколко линка:
- Information service on regulated professions and trades
- Sites of the professional orders
- Teaching profession
- Regulated trades in the construction industry
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
omara

Отново въпрос за ордерите

Мнение от omara »

Здравейте,
Бих искал и аз една консултация по сходен въпрос:
Трудовият ми стаж е като счетоводител и съответно имам такова висше образование. Не мога да се ориентирам за кои ордери обаче трябва да попълвам декларация. Ето тук: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... onnel.html виждам три, които ми се струва, че ме засягат: Comptable agree, Comptable en management acredite и Comptable general licencie. И трите професии са свързани с това, което бих могъл да работя, но и за трите ли трябва да попълвам декларация или трябва да си избера само една, за която смятам, че ще мога да се реализирам най-добре там. Всяка професия с отделна декларация ли върви или и трите професии може да са на една декларация, която ще подпиша и изпратя в консулския отдел във Виена.
Предварително благодаря!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

omara, ти не попълваш декларация за пред определен ордер та да се интерсуваш кой точно е, с всичките му там дании: адрес, телефони и т.н. Това е на по-късен етап - след пристигането ти и ако решиш да практикуваш професията си.
Засега само декларираш, че си наясно с факта, че професията ти е регулирана от ордер (независимо кой от 40-те) т.е. тя е с разрешителен режим и не е възможно да започнеш да я практикуваш веднага с влизането си в Канада.
Декларациите са общо три типа - за учители, за лекари и за всички останали професии с разрешителен режим. Ти като счетоводител трябва просто да попълниш и изпратиш този формуляр - Déclaration d'un candidat ou d'une candidate exerçant une profession régie au Québec par un ordre professionnel. Това е всичко.
Аватар
omara

Мнение от omara »

Много благодаря за бързия отговор!
Искаш да кажеш, че на мястото, предвидено за професия трябва да си изпиша само професията и толкова? А, аз си мислех, че там трябва да запиша наименованието на професионалния одер. Явно не съм разбрал добре?
Аватар
omara

декларация за ордери

Мнение от omara »

И още нещо се сещам сега.
Жена ми е с две професии - инженер и икономист. Тя как трябва да попълни декларацията - като изпише на мястото за професията и двете си професии или трябва за всяка професия да попъва отделна декларация?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Да, жена ти би било най-добре да попълни две декларации - по една за всяка от професиите, тъй като в декларацията навсякъде се използва единствено число, а и това ще подейства по-успокояващо на незнайният имиграционен чиновник занимаващ се с досието ви.
Аватар
omara

Благодаря!

Мнение от omara »

Много благодаря Linko!
Жив и здрав да си!
desiR
Обратна връзка:

Мнение от desiR »

Имам нужда от малко успокоение :roll: Колкото повече чета двата списъка - с предпочитаните професии за Канада и с "областите на образование" се притеснявам сериозно за оценката на имиграционните по тези фактори. Аз съм учила само една професия и я работя от 15 години - усъвършенствала съм документално и надявам се практически всикчите й форми и степени, НО! тя е в сектор "Д" и е с "0" точки... По принцип я открих в National Occupational Classification – NOC, но се чудя какво да пиша в молбата, че ще работя... Няма ли да се прецакам ако пиша професия, която те явно не търсят? И мога ли да пиша друго, за което нямам диплома, но по някакъв начин е споменато в длъжностните ми хакарактеристики, че съм правила? Или да пиша съвсем друго, което те търсят, но да кажа че ще уча... Мола Ви помогнете ми!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Притесненията ти са напразни, desiR, не си първата нито ще си последната дето не получава допълнителни точки за търсена област на образованието. Важното е да събираш необходимия минимум общ брой точки за селекция.
А този въпрос за намеренията какво ще работиш в Квебек е насочващ за интервюиращия да се подготви да те провери какви са ти познанията за пазара на труда и пътищата за реализацията в дадената професия в Квебек. Това са задължителни елементи от оценката на кандидат-имигранта за адаптивност. Та по-голямо прецакване ще е според мен ако с твоята професия напишеш, че предвиждаш да работиш в Квебек като биохимик да речем. Няма лошо ама ще трябва да си готова да убедиш интервюиращия, че познаваш много добре пътя и знаеш през какво трябва да минеш за да се превърнеш от това което си в един бъдещ биохимик.
marina22

Re: Професионален ордер, занаяти

Мнение от marina22 »

Здравейте! Имам въпрос относно декларирането на професия регулирана от ордер. Имам магистратура по маркетинг и стопанско управление. Завърших скоро и нямам стаж. Как точно трябва да изпиша наименованието на професията в Déclaration d'un candidat ou d'une candidate exerçant une profession régie au Québec par un ordre professionnel. Иначе имам солиден стаж като оператор компютри
Моля ви помагайте че голяка мъгла :headbang:
Публикувай отговор