vnimanie-neka si pomagame da ne si prechim

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Godis

Мнение от Godis »

Lub0 написа:Az sam zawarshil NBU, koeto sashto e pod wsjakakwa kritika... Istinata che cjaloto balgarskoto obrazowanie e pod wsjakakwa kritika, ja mi kazhete naprimer tezi s komputarno obrazoanie, koga za parwi pat pipnahte komputar dokato sledwate? Ili pak inzhinerite, koga pipnahte autocad ili tam kakwito programi polzwat horata po sweta?
Приятелю ... точно МЕИ-то дава добро образование. За НБУ не ми се споменава - да ме извиняват тези които са го завършили - но поне образованието им по информатика е гола вода...и съм 100% сигурен че ако си сисадмин не си се научил там ;) просто тези които преподават не са на ниво.

Не знам на колко си години, а това си има значение - предполагам най-малкото защото с течение на времето се срещаш с повече хора. Та ще ти кажа - с доста спецове от запад съм имал възможност да се срещам, и досега не съм видял някой който да може да се опре на българин по професионални въпроси. Особено комично беше когато идваха съветници по PHARE да ни учат как да работим - та те бяха на нивото на нашите четвъртокурсници...
Толкова по въпроса за нашите спецове - огромното мнозинство (за да не абсолютизирам) са получили отлично образование - и то в традиционните вузове - УАСГ, ВМЕИ и т.н.

PS. Що пък да не се и похваля - мога да ти кажа поне за софтуера - ние си го ползваме кажи речи от момента в който е бил пуснат - Autocad 6, мисля че беше 1988-89 . Което не може да се каже примерно за повечето колеги французи. Тези които не пипаха , и после не са работили на PC - не всичко е възможно да се направи на компютър.
Аватар
Val

Мнение от Val »

JOY написа:Мога до утре да ти изброявам примери за бели роби,защото това касае всичките ми познати без едно едничко изключение-отвори си очите-примерите са безброй и не са далеч.Един очеваден пример ще ти дам който е много показателен.Познат работил като електронен инжинер за голяма компания в страната си и постигнал значителни успехи.Работи няколко години в няколко европейски държави,като прави научно откритие и го патентова,което купува Прат & Уитни.Успешна кариера по професията си и един от най-добрите в областта.След срива на Нортел,където работи след пристигането в Канада се оказва задълго безработен и в момента пропилява таланта си по пътищата на Щатите като тракер.
Сто пъти се прекръсти,че никога не си застрахован от подобно развитие и още повече с тази професия!Тогава ще разбереш думите ми,но по-добре да не го усещаш на практика!
JOY, tvoiat priatel v Nortel BIAL ROB li e bil?????????

Tova, che sled pristiganeto mu v Canada, za go vzeli na rabota v Nortel, ne mi mirishe na robstvo. Nito pak, che e ostanal bezraboten - Nortel uvolni goliama chast ot horata si.

Triabva li po povod na tozi sluchai da obviniavame Canada, che ni tretira kato beli robi???

Da, na rodenite v Canada im e po-lesno otkolkoto na nas, presnite imigranti, no zatova NE E VINOVNA Canada. Ako i ti beshe rodena tuk, shteshe:

1. Da imash pridobito obrazovanie v Canadski universitet, koito e populiaren sred rabotodatelite i te znaiat na kakvo mogat da razchitat kato vzemat hora, zavarshili tozi universitet
2. Da imash mnogo priateli i poznati ot detskite, uchenicheskite i studentskite godini, t.nar. NETWORKING, koito e goliamo predimstvo pri tarseneto na rabota

Canada li e vinovna, che ti niamash tova????????

Imam chuvstvoto, che niakoi hora v tozi forum sa na pat veche da obviniat Canada dori za tova, che NE SA RODENI TUKA!!!!!!!

Ne e li po-pravilno kato sme izbrali dobrovolno da doidem tuk, da stisnem zabi i da priemem, che parvite 1-4 godini (za vseki periodat e razlichen) shte ni e po-trudno, dokato navaksame izostavaneto si ot mestnite i da si saderem gaza naistina da go navaksame?

Za kakvi BELI ROBI govorite???? Da ne bi da ne e palno s imigranti (kitaici, pakistanci, etc.) na dobri pozicii vav firmite i v darjavnite organizacii?????? Naprotiv, palno e. NIAMA zakonovi prechki v Canada da postignete, kakvoto iskate! Drug e vaprosa, che shte triabva da si saderete gaza ot bachkane i uchene!

Uspeh!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Parwo napisah towa za rabotata i zaplata ne za da se hwalja (ako iskah da se hwalja shtah da napisha primerno segashnata si zaplata, ili pak kakwa kola karam, ili pak kakwi proekti se zanimawam i t.n), az za da widjat horata ot BG che ne samo loser-i pishat w tozi forum, takiwa kato men razbira se ima i drugi, no te ne iskat da pishat po forumite tochno za towa, zashtoto bolshinstwoto tuka samo pljujat po Canada, misljat si che imat naj-dobroto obrazowanie w sweta, obache mesnite quebecua sa uzorpirali wshichkata rabota i nedopuskat imigranti, zashtoto imat nizhda samo ot beli robi... Mda... Takiwa miti raboti...

P.S. Joy neshto ne si dochela kato horata, njamam poznata kojato si e namerila rabota kato med sestra za 3 sedmici...

P.S.S po waprosa za godinite, njamam oshte 30taka...

Ajde sas zdrawe,
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
vladi64
Обратна връзка:

Мнение от vladi64 »

Lubo ,tova,4e si imal lud kasmet i si zapo4nal rabota po "spezialnostta" si ne znazi ,4e si mnogo kaduren. I ne ti dava nikakvo pravo da se naduva6 i da bulva6 visokomerie i nadmennost. Joy zapo4na s primeri neka i az ti dam 1-2.Purviqt e kogato trugnah da si tursq rabota koto boqjiq.Ta za BOQJIQ MI POISKAHA KARTA ZA KOMPETENTNOST ,ZA KOQTO SE U4I 9 MESEZA.RAZBRA LI ZA BOQJIQ SE U4I 9 MESEZA!!! Drugoto be6e sledniq razgovor "4len li si na suuza" "Ne sum" Togava trqbva da plati6 100$ za da stane6 4len" "OK,kade trqbva da otida i da platq" "Nikude ,ne moje6 da stane6 4len zastto ne raboti6,a az ne moga da te vzema na rabota ,zastoto ne si 4len na suuza" I vsi4ko tova e za boqjiq. Drugiqt slu4ai e sus suprugata mi ,koqto e logoped-zavur6ila e SU ,koito e snqkolko niva nad NBU i go e zvur6ila s edin mnogo visok uspeh. I moga nai-otgovorno da zaqva,4e e edin ot nai-dobrite logopedi v Sofia.Ta tq da zapo4ne kato rabota kato logoped trqbva da bude 4len na ordena i otnovo da u4i za master. Ta taka ne si razvqvai kusmeta kato zname na kadurnostta. NE E!!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Towa che imam kasmet si e wjarno, no njama nishto obshto s namiraneto na rabota. Dali sam kadaren ili ne sashto e wapros po kojto s teb njama da sporja taj kato nadali si imash predstawa ot mojata oblast. Goworejki za primeri samo shte wi kazha che imam w kanada oshte 4 kolegi ot BG-to kakto i njakolko poznati ot drugi IT firmi ot BG koito dojdoha po razlichno wreme, poslednijat da kazhem predi 1 godina i wsichkite w ramkite na njakolko meseca si nameriha rabota po cpecialnossta s parwonachalna zaplata minimum 45k. Tuka stawa duma za mozhebi 10na choweka! Wsichki do edin! Istinata e che imat opit i znanija!

Ajde i kasmet,
Lub0 for President!
###############
Аватар
vladi64
Обратна връзка:

Мнение от vladi64 »

[quote="Lub0"] Tuka stawa duma za mozhebi 10na choweka! Wsichki do edin! Istinata e che imat opit i znanija!

ote]

Znazi ot vsi4ki emigranti SAMO 10 4OVEKA SA ZNAESTI I MOJESTI,a ostanalite kakvo sa -plqva i bokluk? Taka li e spored tebe?
Plamen

Мнение от Plamen »

DODO, OSHTE EDNA PODOBNA IZTSEPKA I SHTE TE IZTRIA...AKO NEZNAESH KAK DA SE DARJISH NA PUBLICHNI MESTA-PITAI... :oops:
Joy

Мнение от Joy »

Naprotiv, palno e. NIAMA zakonovi prechki v Canada da postignete, kakvoto iskate! Drug e vaprosa, che shte triabva da si saderete gaza ot bachkane i uchene!
Не,напротив,не е друг въпроса,а точно същия,за който говорех!
И така,който има желание да учи,си скъсва гъза от бачкане докато учи,а който няма продължава в същия дух до края.За скъсване говорим,когато освен,че си го скъсваш,и нищо не получаваш,нали?И така,ако това не е законова пречка!
По този начин Канада печели общи работници (при това квалифицирани) поне за няколкото първи години на емигранта,които могат да бъдат и повече.
Ти с канадска диплома можеш да работиш без проблем в България след легализиране,нали? А с българска в Канада? Ами ако българската по нищо не се отличава от Европейска -разбирай обучение по европейски стандарт и призната навсякъде по света (без Канада,обаче)?Като при това,обаче допуска без особен проблем притежатели на френска (същата) диплома и то с особенни преференции.Това са законови пречки между другото...Това пак ли не говори за намеренията на Канада да вкарва в страната си "бели роби"?(историческата родина на кебекуа не се счита)
Ами ако за практикуване на професията ти се иска членство в ордена,а ордена смята,че дипломата ти не е от подходящата страна,за да те приеме и това не е законова пречка?
Знаете ли,това е безсмислен разговор-и без това всеки ще си остане при собственото мнение и слава богу!Аз приключвам по тази тема с пожеланието на никой да не му се случва да усеща на гърба си,че страната,в която е пристигнал експлуатира знанията и уменията му!
Joy

Мнение от Joy »

Съжалявам,имаше зададен въпрос към мен,на който трябва да отговоря...
JOY, tvoiat priatel v Nortel BIAL ROB li e bil?????????
Преди да започне работа там,почти 2 години е робувал,а започването в такава фирма,всички знаем,че е въпрос както на познанства,така и на голяма доза късмет,а не е показател за кадърност( въпреки,че в случая и това е факт).Та,работата към Нортел си е било чист късмет (като на Любо) -дошъл изневиделица и отишъл си по същия начин,от което никой не е застрахован.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Щом болшинството смята че намирането на работа е само касмет, ОК, значи тука са се събрали най-големите къръци...

Мда, такива мити работи, айде със здраве,
Lub0 for President!
###############
The Great Bastun

цветя и бонбони

Мнение от The Great Bastun »

Не се нахвърляйте върху човека, ами се организирайте,пратете цветя и покана на някой от офиса във Виена да участва във видео чат във форума.Покажете че ги обичате, бе !!! Натегнете се и ще успеете!!!
В крайна сметка "кленовото листо" не трябва да губи блясъка си
( както беше казал някой).
Канадското знаме е прекрасно, няма като него !!!
КАНАДА, та това е ТАКАВА МЕЧТА ЗА МНОГО ХОРА !!!
Само да пристигнат един път завинаги и ще видите вие, песимисти такива, знаете ли колко гадно е в БГ-то ? Май сте забравили, а ?
Внимавайте какво говорите във форума, ей, всичко се записва....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

послеслов:
Между другото искам да кажа, че над 90% от служителите във всички посолства на всички държави по света са също и служители на службите за сигурност на съответните държави.Това са много подготвени хора- псохолози, независимо, че някой път ви изглеждат добрички, невинни и наивнички.Не ме обвинявайте предварително в излишна конспирация, искам да Ви кажа че това е истина и също, че доста от трафика в Интернет се следи.Не казвам, че този форум го чете някой.Не мога да го докажа, но няма да се учудя ако се чеква редовно от някой служител на някоя службица.Всеки е анонимен, но уви когато един човек напише 2-3 постинга , то може да разбереш страшно много за него и дори да направиш пълен психологически портрет, и като знаеш, че е в еди кой си град и в еди кой си университет и учи еди какво си......и малко от навиците му, не е никакъв проблем да научиш самоличноста му и да правиш вече какво си поискаш с него естествено ако имаш някакви намерения....ОООппаа споко, не съм шпионин :P
А пък за цензурата, всички знаем че я има навсякъде.
Истината никога не е удобна- цялата.
Успех и ПИШЕТЕ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ, само не забравяйте, че някой Ви следи постоянно.

о.з. Ген. Бастун Аспарух Велики
Аватар
Petia

Мнение от Petia »

Много искам Любо да ми обясни как да си намеря работа по специалността - financial controller - уточнявам има диплома от България, имам диплома по финанси и от английски колеж. В България съм работила това и при това на доста висока позиция и контрол върху парите на ЕС (всяка година над 100 мил.). След подадени над 300-400 резюмета (уточнявам-резюмето ми е правено по канадските стандарти по тукашните курсове) поканите за интервю за работа по специалността са 0. Държа да отбележа, че не плюя по Канада, напротив, много ми харесва тук и си живея отлично. Но "равният" старт ме принуди да уча всичко от начало - над 18 изпита отново. Като може да стане и само с 4-5, за да съм в крак с тукашните стандарти по счетоводство и данъци, но просто не ми признават останалите. Работата по специалността не свършва с компютърните специалности, за които може би има относителен равен старт. Въпреки че Keepera може да каже друго.
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Lub0 написа: Ili pak inzhinerite, koga pipnahte autocad ili tam kakwito programi polzwat horata po sweta?
Da ti imam samochuvstvieto ! :lol:
Mnogo si dalech ot neshtata !
Uchila sam se na AutoCAD 12 oste pod DOS predi 10 - poznaj kolko versii sa minali prez racete mi, da ne ti govorja za SolidWorks ili Maya !
WIN polzvam ot 1994 ! Vapreki che ne sam IT moga spokojno da ti napravja site ili da vzema CISCO ili MCSE core ili kakto se kazvat poslednite - ne sam gi gledala skoro !
A ot NBU imam specialnost marketing i mu znaja nivoto !
No ti mojata profesija ne mogesh da vsemesh !
bateto

Мнение от bateto »

Dobre doshli v dargavata mente,dargavata na manifakturite i na bezkraynite subsidii davani za bezkraynite organizacii ne varsheshti nikakva rabota,tam kadeto se pileyat narodnite pari/kanadskite/,dargavata v koyato vi se posochva ,che ste nikoy ,ako ne chlenuvate v ordera na boyadgiite,bozadgiite i tenekedgiite.Dobre doshli v dargavata v koyato osnoven princip e spazvaneto na pravoto na trud na vseki individ/v manifakturitr ,v krachmite ili v kashtite na bogatite kanadci/evrei/Prekratete tiya kaprizi i ste se pochuvstvate dobre i gelani,a ne kato JOY koyato se oplakva ,che nyamala pravo da raboti po specialnosta si,ami da ne e uchila za m. sestra da e uchila za IT,az tova go povtaryam postoyanno na gena mi,obarkala si si obrazovanieto i sled kato znaesh ,che idvash v silikonovata dolina sto se oplakvash,koy ti e vinoven ,hodi sega da chistish na bogatite laynata ,na ti raven start.Nyakoy kato LUBO obache ako vzeme da me ubegdava ,che tuk ne ni gelayat za beli robi mi ide da mu teglya edna mayna ,poredniya uspyal pedal deto kara hubava kola i ima nay platenata i prestigna rabota stoto e nay kadarniya men na sveta .Ey priyatel otvori si ushite i badi mag sled kato si nayasno s deystvitelnosta tuk stiga s toya populizam ,ako IT varvyat ima mnogo profesii sashto vagni za funkcioniraneto na edna sistema i dargava ,koito sa zabraneni za praktikuvane,ako obrazovanieto ne e pridobito tuk,i ako ste se hvalim da ti kaga givot i zdrave sled 2m zapochvam rabota kato truck driver/ne mi e na sarce/ sas zaplata ot 70k-120k da 2godini rabota,rabota za mage kadeto uspeha ne se izmerva s 50%servilnichine i 50% ligavyotene,ama ot takiva kato teb chovek izvan Canada ne moge da dobie realna predstava za stranata ,citiram te :kasmet ,uporitost,kadarnost i trudolyubie,nyama takav film ,ima mnogo profesii koito nyamate pravo da upragnyavate bez znachenie pritegavate ili ne po gore citiranite kachestva.Ako si pich tryabva da potvardish moeto tvardenie,opravdaniya obache ot roda nie tuk sme pokaneni i tryabva da se saobrazyavame ,ne priemam.Opitay se za moment da si predstavish ,che ne si v sferata na IT,moge i da ti e ot pomosht da priemesh kakva e istinata za statuta na imigranta tuk.
HisShadow

tuk naistina niakoi neshta ne se govoriat

Мнение от HisShadow »

vsitshki znaem tshe "kanado" e goliama "prutshka"...
tova obatshe mojehme da go obiasnim i po po-tsivilizovan natshin ...
vinagi sme ot ednata krainost v drugata

vsitshkite tezi prikazki, niama natshin da se razminat bez posledstvia, dano da znaete kakvo pravite
Заключено