Ще се защитите ли един - друг в Канада....?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.

Ще се защитите ли един - друг в Канада....?

Общо гласове: 0
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Cinichno, no smeshno IK :lol:

Blue Passion, thanks za dobriya ton. :lol: Izvinyavay, ako sam te obidil s termina bugari. Predi naistina go izpolzvah v otricateln smisal, no sega go izpolzvam prosto zashtoto mi zvuchi dobre, a i tay kato ne izpolzvam ъ, kato pisha, shtoto polzvam srbska/makedonska latinizirana transkipciya s nyakoi drugi moi vavedeniya :wink: taka stava po-lesno, no v nikakv sluchay ne iskam da obidya nyakoy s toya termin.
Kolkoto do samosaznanieto na decata mi, tova e dalehcna rabota, no shte se pogirja da sa samo kanadci, a az vinagi shte si bada kanadec ot bg proizhod, dori i pasport da vzema, tova e taka, no tova veche ne e problem za men. Kolkoto do primerite koito mi davash, Blue Passion, te se otnasyat do neshto savsem razlichno do prirodni, estestveni, natural polojeniya. toest, ako si maj, dori da se chuvstvash jena, pak si maj i obratno. Obache, sporat e dali naciyata e neshto estestveno i ili ne. Tuk ima veche dve shkoli i golemi sporove mejdu tyah. Ednite tvrdyat, che naciite sa sazdadeni po estestven pat, blagodarenie na obsht ezik, kultura, prozihod, bla bla i te savsem estestveno si sazdavat i drjava. Drugata shkola tvrdi, che naciite se sazdavat izkustveno i , che sa politicheski i socialni fenomeni. Istinata e nyakade po sredata moje bi, zashtoto kulturata, obshtiyat proizhod ili teritoriya vliyaat, no i politikata e mnogo vajna. Primerche, Franciya, ami che teya pichove, ako ne bil Louis XIV i Frenskata akademiya na naukite da im naloji obsht ezik, a posle i Napolenon obshti merki, zakoni i t.n. sa bili kato razlichni strani, horata ot Gaskoniya mnogo trudno sa se razbirali s burgundcite primerno, no vsichki tezi narechiya s potencial da formirat ezici se marginalizirat i se prevrshtat v dialekti blagodarenie na parijkata politika. Taka che may ne vsichko e estestveno. Te i avstriycite govoryat na nemski, no se smyatat za naciya, shveycarcite sashto ne kazvat, az sam germanec, francuzin, italianec, a prosto shveycarec. A, i hrvatite i srbite, kakvo gi deli, edna religiya samo, ama sa obrazuvali razlichni nacii, blagodarenie tochno na kulturata, religiyata i razlichnoto politichesko razvitie, koeto e formiralo teya kulturno-religiozni razlichiya. Bulgariya kato se e sazdavala da ne bi da e bilo estestveno da se krstosat traki, s prabulgari i slavyani. Granicata mejdu bg i srbite kak se e opredelila. Prosto slavyansko pleme, koeto popada v granicite na bg, pochva postepeno da govori slavyanski v bg variant, a sasednoto pleme v badeshte shte stane chast ot srbskata naciya i saotvetno shte govori srbski. Problemat e, che togava e bilo po-lesno da se sazdavat kakvito si iskash drjavi, dokato sled 18 vek, kogato nacionalizmat pridobiva golyama populyarnost, mnogo etnosi pochvat da si mislyat kolko estestveno sa formirani. :lol:
kato cyalo az sam fan na politicheskite nacii i v toya red na misli, kato imam edin den deca i kato jiveyat v Canada, rodniyat im ezik kato e angliyskiyat, kato znayat na bg samo nyakolko dumi i to ako gi nauchi nyakoy drug :lol: , kato ne chuvat i chetat za bg, ey togava shte vidim kakvi shte si mislyat, che sa i kakvi spomeni shte razkazvat na tehnite deca. :wink: Ne go pravya tova ot omraza, a ot jelenie da ne sa razdvoeni, az vinagi shte si ostana hiphenated Canadian, toest kanadec, ama predi tova s tirence i bg, a te ne tryabva da sa taka, i ne tryabva da govoryat angliyski s akcent!
prochetete istoriyata na Canada po vreme na dvete svetovni voyni, kakvo e stavalo s horata chelnove na germanski klubove s germansko samosaznanie? ami arestuvani sa bili i prashtani daje vav voennoplennicheski lageri po cyala Canada. Kakvo e stanalo s hora, koito sa ot germanski proizohd, no sa se chuvstvali loyalni kam Canada i ne sa bili vavlecheni v nikakvi germanski etnicheski organizacii? Ami podobni hora daje sa bili kanadski voynici i sa ubivali germanci na fronta.
to do voyna mejdu canada i bg nyama da se stigne veche, ama kato igrayat basketball bg i Canada, ne iskam nito az, nito decata mi da se chudyat za kogo shte vikat! GO CANADA GO, ey tova shte se chuva samo v moya dom i samo kanadski znamena shte se veyat tuk! a, inache vie si se kefete na bg, obichayte si ya, radvaute se na uspehite y, opazvayte ezika, kulturata, ezika y, kakvoto iskate. Az uvajavam vashiyat izbor i vapreki che az lichno ne se radvam na bg sportni uspehi, vinagi bih pozdravil hora, koito zapazvat dobriya ton za tez i uspehi. Az priemam horata individualno, a ne ot kade idvat. Ne si mislete, che ako na edna masa ima kanadec, bulgarin i pakistanec, shte piya bira s kanadeca. Shte ida pri tozi, s koyto mi e po-got da si piya birata. :P
ne se chuvstvam rodootstapnik, zashtoto teya rodnini, koito tryabva gi obicham i uvajavam, kakto i vsichki moi bg priyateli, makar che edin po edin i te se iznasyat ot tam. Ne se chuvstvam i predatel, a kosmopolit. Preziram nacionalizmat, ot kadeto i da idva. Az obicham Canada, no ne sam nacionalist, ima razlika mejdu patriotism i nacionalism. Patriotite obichat stranata si, a nacionalistite si mislyat, che vsichko tyahno e the best i prenebregvat ostanalite kulturi i nacii, narichat gi tapi, poluhora i t.n.
Sledovatelno, nyama kakvo da sporim i da se ubejdavame kakvo e nay-dobre, kak tryabva i t.n. Az uvajavam vashiyat izbor, shtom iskate da si ostanete s bg samosaznanie i tuk, chudesno, rabotete po vaprosa, kakto i decata vi da sa taka, no please, uvajavayte i moya izbor, a toy e, da obshtuvam s hora ot razlichni nacii, da priemam horata individualno, da se vklyuchvam v sabitiya na hora ot razlichni kulturi, da ne se sramuvam ot bg proizhoda si, no i da ne pravya nishto za predavaneto na bg samosaznanie na the future generation.
Kolkoto do plyueneto, nyakoy moje li da mi obyasni kakvo e tochno bg? Az plyuya po pravitelstvoto, po administraciyata, no da sam plyul literaturata, istoriyata, kulturnite postijeniya?! Da sam kazal, che bg nyama veliki pisateli, vladeteli, folklor? :idea: Samiyat fakt, che shte pisha za Simeon I i bitkata pri Aheloy doklad govori za otnoshenieto mi nali! no, tova go pravya, ne zashtoto e bg vladetel, a prosto zashtoto tova e naistina pametna bitka, za koyato grcite nishto ne kazvat tuk. :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
The Great Bastun

Мнение от The Great Bastun »

Кануче,
Ти си си чист българин, и това ти прозира отдалеч.Само един българин може да говори така като теб.
За езика обаче не си прав.Това, че ще се погрижиш децата ти да се научат български от друг но не и от теб.Това е много тъпо да го направиш.След време ако си ги научил български, Те ще са ти благодарни ВО ВЕКИ ВЕКОВ, ЗАЩОТО ЗНАЕНЕТО НА ЧУЖД ЕЗИК Е НЕОЦЕНИМО БОГАТСТВО, а българския за тях ще е чужд( нали така искаш) :-)
Да ти даде Бог здрави и читави деца- канадчета, и да ти кажа нещо за мен...не би тябвало , но нейсе....
...Аз също не знам точно каква кръв тече във вените ми, но се чувствувам българин, както и да е....моите предци( едните ми баба и дядо ) са преселници от Беломорска Тракия...Миналото им е белязано със много трудности, лишения и битки с живота. Като се преселват в БГ остават цялото си имущество и земи в Гърция.Баща ми е роден в едно чисто българско село, което сега е в границите на днешна Гърция. Дядо ми е напуснал Гръцко, не за друго ами защото се е чувствал Българин и е бил преследван за това, бил е преследван тъй като българските войски са извършвали нечувани жестокости по време на окупацията в Гърция.Когато напускали Гърция, български войници минали покрай къщата на дядо ми и той ги попитал:
-- А, живи и здрави да сте войничета, къде отивате ?
-- Прибираме се чичо, в България !!!
--Ами ние какво да правим, тука кой ще ни управлява ?
-- Гърците чичо, тук става Гръцко, до Солун всичкото по договор оставаме на гърците.
-- Ами с нас как ще е? Да останем ли ?
-- БЯГАЙТЕ ЧИЧО, БЯГАЙТЕ !!! АКО ЗНАЕТЕ КАКВИ РАБОТИ СМЕ ВЪРШИЛИ, И СЕКУНДА НЯМА ДА ОСТАНЕТЕ !!! ВИЕ СТЕ СИ БЪЛГАРИ И ГЪРЦИТЕ ЩЕ ВИ ГО ВРЪЩАТ ТЪПКАНО....

Така е било, НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА...
Та дядо ми, бяга от там и зяразва всичко, с три деца бяга през Струма, установява се в България, в комунистическа България, а можеше да тръгне за Канада, но е нямал пари и е бил с три деца...Но и в Канада да е бил отишъл пак щеше да си е българин.
Докато умре ( Бог да Го прости) псуваше комунистите, на глас и по време на управлението им, вечер на отворен прозорец...цялата махала го чуваше....Стотици пъти е идвала Милиция у нас...не знам ти дали си бил репресиран Кануче, ама дядо ми беше, и въпреки всичко милееше за България.Милееше за България и говореше за освобождението от Комунизма. Доживя да види Демокрацията, но не можа да я разбере, почувства се излъган, но продължи да си обича България и така си и умря.
А, знаеш ли какво стана с тези българи дето останаха в Гърция ?
Темата е мнооооооооого дълга, и съм сигурен ще ти е интересна, защото това което го знам от живите разкази на баба ми и дядо ми, никъде не го пише...и то пак заради добрите добросъседски отношение...Само едно нещо ще ти разкажа, за да ти е ясно на какво са били подложени хората които са останали там, на какви жестокости.
Естествено първато нещо е било е да се забрани да се говори на български по селата, ДА СЕ ГОВОРИ САМО НА ГРЪЦКИ, това е била директивата. Да, ама нямало как да подслушват по къщите и хитрите Византийцци измислели следното. За да разберат в кои къщи продължава да се говори на Български ( естествено бездетните къщи не ги интересували), хитрите кметски наместници ( от БГ произход, продажници) влизали ненадейно в клас и на чист български питали изведнъж:

-- Който иска почивка да вдигне ръка.

..и нищо не подозиращите българчета вдигали ръка( това било повече от половината клас)...неместника си записвал в тефтера.Това означаяало, че в къщите на децата се говорело на БГ.И започвал тормоза на родителите...Палили им къщите, заточвали ги , измъчвали ги, искали да ги пречупят, да кажат че не са българи , че мразят България....и така хората бягали от родните си места.Кръв се ляла.На дядо ми брат му(бог да го прости и него) успял да избяга, по бели гащи, да по бельо е прекосил границата...знаеш ли какви неща ми е разказвал, ще ти настръхнат косите ( ако в твоя Университет се интересуват, ще ти разкажа някоя и друга историйка, автентична)...
Разбираш ли сега за какво говоря. Не за нации и политики и за формирания на самосъзнания по изкуствен път.Онези хапльовци в Унитата да си мислят каквито си щат теории и тям подобни неща, но хората които са изпитали репресии и мъчения, хората които са умирали за това че са имали някаква принадлежност (не само Българите естествено)... мислиш си, че нещата са много прости, че ти си в Канада и хоп си Канадец. Си , ама не си ...?
Ходил ли си в Косово ? Щото аз съм ходил...А виждал ли си албанче на 10 годинки, дето са застреляли родителите му пред очите,само за това че са едни обикновенни албанци, а? Виждал ли си ?Аз съм виждал....и да ти кажа мноооогоооо е гадно, не съм спал 1 седмица след т'ва...Какво да си каже албанчето, а? да си каже: -- Дреме ми, не ми пука ша ида в Канада и ша стана Канадец, ша забраа 'сичко.....

Мислиш ли, че ако си негър и Куклусклан са те вързали и овъргаляли с перушина, да те трепят и ти им викнеш : -- Абе ей, аз съм бял, е тъмно бял, ама се чувствам бял, не ме убивайте....
Мислиш ли, че ще те пуснат, а? Ще те оставят жив?

А настъпвал ли си негър в автобус в Лондон? Щото аз съм настъпвал...и знаеш ли какво стана, изкараха ме най-големия расист, чак " бобитата" дойдоха... който е живял в Лондон го знае този въпрос...

За Канада какво да ти кажа. Имам бегли впечатления от Торонто и Монреал.От преди 6 години. Хареса ми. Там може да си всякакъв.И те уважават. Само дето ми направи впечатление, че ако си българин и то с Канадски паспорт от 4години (имам роднина там от 1990) като си търсиш работа си последната "дупка на кавала"....преди теб са всичките: китайци, индийци,чернокожи, и др., просто по-лесно ги взимат на работа( дори и с по нисък статут), не знам защо , но моят роднина казваше, че съжалява, че не е чернокож........Така и не ми стана ясно, но го почувствувах като дискриминация...
Сигурен съм , ама 100% съм сигурен , че след определен период от време и ти ще бъдеш подложен на дискриминиране по един или друг начин, не се притеснявай...и тогава ще намериш утеха в произхода си.И ще ти стане хубаво, ТЕ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ТЕ ДИСКРИМИНИРАТ, ЗАЩОТО ЩЕ ГИ Е СТРАХ ОТ ТЕБ, ОТ ТОВА ЧЕ СИ КОРАВ И ЩЕ ГИ ПОБЕДИШ ЩЕ ГИ Е СТРАХ ОТ ТОВА, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН...

КОСМОПОЛИТЕ, КОСМОПОЛИТЕ пожелавм ти успех, даже ти пожелавам, всичките КОСМОПОЛИТИ да си построите една държава КОСМОПОЛИТИЯ и да си говорите на чист КОСМОПОЛИТСКИ, пък ако имаш време направи един речник БГ-КОСМОПОЛИТСКИ и обратно, та да научим и ние малко език.

п.с.
Ще прекъсна да пиша известно време, не за друго ама пак се налага да ям самолетна храна и да дърпам колички по аерогарите, след седмица обаче съм отново на фронта...Не ме забравяй .....!!!
И да ти кажа със всяко напускане на БГ, се връщам много по-нахъсан и готов да я защитавам...не от любов безгранична, ами заради тъгата в очите на БГ-емигрантите които срещам по Света.
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

Здравейте,

пак ще се включа. Искам да се изясня по повод на едно от предните ми писания. Това, че сме родени и израстнали в България си е факт и аз поне не го отричам. Това, че децата ни ще знаят за Бг е ясно. Аз не отричам корените си, но рода ми н България не са синоними. И това, че съм се пренесла в Канада и че се установявам все пак означава, че ще приемам нещата и ЩЕ СЕ ИНТЕГРИРАМ!!!
Това да се живее единствено и само с мисълта за Бг и колко велика била не го разбирам. Верно, че има и история и природа и добри хора, но това не е всичко в живота ми! Защото искам и да се развивам и да ме третират добре в обществото и на работа; защото искам да ми плащат като на човек и да мога да си се издържам нормално и свободно; защото искам да мога свободно да пътувам (вкл и в България, за да видя семейството си) и т.н. и т.н.
И че ще си помагаме българите - правим го (е, не всички, но....) . И че ще си спомняме с умиление детството и годините на преход и мизерия - ще ги помниме, но човек не живее само и единствено за миналото си, а трябва да гледа и напред.
Верно е, че България ми е дала неща в живота, но е и верно, че в последните години на живота ми там много малко ми е дала. И аз не смесвам Българиа, държавата, със семейството и близките си. За страната България е друго нещо, но животът в наши дни е така устроен и организиран, че човек живее в дадена държава, а не в идеалистична страна без недостатъци и без политика и без да гледа стандарта.
И отново ще кажа, че който е дошъл тук в Канада, и живее и се ползва от благините на канадския "комунизъм", както една приятелка казва, трябва поне малко да приема държавата Канада и да каже добра дума.
И в отговор на един преден постинг - един ден, моите деца ще са канадци и ще знаят историята и рода си, но това са 2 различни неща - какъв си и от къде произхождаш - поне според мен. Принадлежността към една държава и възприемането й не означава да се забрави произхода . А дали да се чувства едно дете като българче и канадче при условие, че е възпитавано и израстнало в Канада и е получило много повече тук, отколкото в България е една полимистика и всеки намира отговор на въпроса сам за себе си.
Но все пак не сме ние тия дето ще кажем какви ще се чувстват децата ни (за тези, които ги имате и тези, които може би един ден ще имаме), а децата са тия дето един ден ще осъзнаят и решат въпреки или пък с помощта на родителите си. Не вземайте решение вместо наследниците си! Аз имам рода и в западна Европа и братовчед ми си знае български, и от преводи си вади парите от време на време, и си пътува до БГ са си види роднините, и си ходи на българско училище, и знае историята на БГ, и си знае всичко, но не е израстнал в БГ и въпреки, че у тях си говорят на български и се готвят и български манджи и си има и бг паспорт, но все пак си се чувства много повече у дома си там, в истинската Европа, а не в България и това се определя от условията и приятелите и средата. (много моля да не ми разправяте сега как това са родоотстъпници, защото и вие ако сте тук и в същото време разправяте колко е добре в БГ и колко е велика сте полемисти).

Оставям ви с поздрави от мен и пожелания за приятни пътувания и съществувания
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Ey, veliki Bastune, ne znam zashto, no mnogo me nakefi toya tvoy posting. Nyakak si laha ot nego mnogo gordost (v pozitivnya smisal na dumata, svobodolyubie i borbenost! Evala! Samo taka!
A, i drugo e interesno, che nie napravo izlyazohme sanarodnici i po proizhod. :lol: Moyat pradyado sashto se e preselil ot Belomorska Trakiya, no jena mu e bila grkinya.
A, za ezika shte vidim, ako prodaljavash da si tolkova ubeditelen moje i da se zamislya seriozno, samo che ne prekalyavay s propagandata :wink: To, ivnagi e taka, ako mi zabranyavat da govorya bulgarski, az sigurno shtyah da stana nay-golemiyat fan na ezika, no v canada savsem ne e taka. To vseki chujd ezik si e bogatstvo pravilno, no prvo tryabva da se uchat po-poleznite ezici, koito shte ti slujat. nikoy ne uchi v bg ey taka samocelno shvedski primerno. Zashto, nali vseki chujd ezik e bogatstvo? Da, ama may angliyskiyat e dosta po-golyamo bogatstvo. :lol: Misalta mi e, che prvo tryabva da se uchat v Canada angliyski i frenski, posle ispanski, a posle pri dobro jelanie i vazmojnosti veche moje da se uchat i nemski, italianski, i chak sled tova moje da pochne chovek da se zanimava s ezici kato bulgarskiya. Pone az taka si mislya. No, nali ti kazvam, moje i da me ubedish, che ne sam prav. Bez maytap. Prosto pochvam da se zamislyam nad nyakoi neshta. Edin profesor mi dade tema za izsledvane svrzana tochno sas ezika i identichnostta, taka che shte vidim do kakvi izvodi shte stinga i kato prerovya nacionalnite arhivi na Canada. :lol:
Sega za chernite i drugite shte ti kaja neshto, te se vodyat tuk visible minorities. Taka se poluchava, che kato kandidatstvat za rabota podobni grupi imat po-golemi shansove za rabota, shtoto posle da ne se oplachat, che sa diskriminirani, no taka ponyakoga izliza, che precakani ostavat tochno belite. No, spoko, za sposobni hora se namira rabota, a ti mi izglejdash na inteligenten i sposoben chovek, taka che edva li shte ostanesh na rabota. A, i tova se poluchava nay-veche v drjavniya sektor, shtoto v chastnite firmi ne e tochno taka.
Priyaten pat, kadeto i da hodish. A, az shte sam si tuk, shtoto az sam internet maniac, cyalden sam zaet, no sutrin i vecher ne moga da ne pratya 10-15 e-maila i da ne prasna nyakoy drug posting. :lol:
Per aspera ad astra!
bateto

Мнение от bateto »

Ey Sara mnogo te molya pitay priyatelkata si s kakvo tochno se polzva ot ;kanadskiya komunizam;,che i az da se oblaga malko,stoto za men tuk si e chist kapitalizam v nyakoi formi i malko div,no nyama losho,ali parite sa pri kapitalizma .Nyakoi pat obache nyakoi hora ne se useshtat v iskazvaniyata si kakto tvoyata priyatelka naprimer,vzela nyakoi lev social i veche reshila ,che dargavata se grigi za neya,nama takova neshto dragi tuk e dgungla v koyato vseki se bori da ucelee,drug za po golyama plyachka,no v nikakav sluchay ne e yasla na koyato e naregdash po tri pati na den da te nahranyat,ama kato izlezete na svobodniya pazar moge i da me razberete za kakvo govorya.sluchvalo li vi se e da bachkate do skapvane i nakraya na meseca da si broite stotinkite i da se chudite ot kakvo da se lishite zashtoto zaplatata vi ot10d. na chas stiga edvam za naema i smetkite i malko nekachestvenna hrana ,a ,i za tiya pari da sa vi smaknali dve kogi ot garba i pak da nyamate i sledvashtiya mesec pak sashtata situaciya,kak mislite,komunizam A.
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

...
Последно промяна от Blue Passion на Нед Апр 25, 2004 7:09 pm, променено общо 1 път.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Blue Passion, благодаря за доброжелателните думи и в знак на уважение ти пиша на кирилица малко да се радваш. :P Браво бе, налучка верния тон с мен, че и чак си научил как се произназя ника ми! :lol:
Obache minavam pak na latinica, shtoto, mon ami, mnogo po-brzo pisha na latinica.
Sega, da ti razyasnya neshto, tova che na bg grajdanin po rojdeniе ne mogat da mu otnemat grajdanstvoto oznachava, che drjavata ne mojе da mi go otneme, no NIKOY ne mojе da me zadalji da si zapzya bg grajdanstovoto, ako az lichno se otkaja ot nego, razbirash li. Tova e garantirano ot konvenciyata za paravata na choveka na OOn daje. Nikakav problem ne e da se otkaja stiga da polucha predi tova kanadsko grajdanstvo. :wink: No, da se nadyvame, che Bog shte e s men! Osven tova, sashtata konvenciya garantira i drugo, che ako nyakoy ima samo edin pasport, koyato i da e drjava nyama pravo da mu go otneme, no ako sluchayno pri grajdanski voyni i drugi podobni chovek ostane bez grajdanstvo, takova mu se izdava ot OON. Neshto kato dokument za identichnst, koyto ti garantira i polzvaneto na vsichki human rights. Ili pone taka razpravyashe profesorat mi po Mejdunardono pravo Orlin Borisov. Az iskam da se otkaja ot bg grajdanstvoto, zashtoto iskam da sam loyalen samo na edna drjava, koyato e nomer edno in my heart! Kolkoto do proizhoda, az ne go kriya, daje preporachvam bg za turizm na moi priyateli, bez maytap. :lol: No, vinagi obyasnyavam, che makar i da sam originally ot bg, I feel Canadian veche. :wink: Az ne iskam vkashti da se govori na bulgarski kato permanent language, no ako mi doydesh na gosti estestveno, che shte si govorim na bulgarski, no se saglasi, che ako jena mi e bulgarka i cyalden si govorim na bulgarski, 365 dni v godinata, malko shte mi doyde mnojko, a ako vzemat decata da pridobiyat akcent i na angliyski zaradi tova, ujas! Zatova nikakvi takiva, oficialen ezik e angliyskiyat v moya dom! :P Inache az sashto se kefya da uprajnyavam pone edin chas na den drug ezik osven angliyski, zatova i pisha tuk, a i se opitvam da poddrjam makedonskiya si na nivo. :P Ako decata mi iskat da uchat bulgarska istoriya, ezik, da stavat prevodachi i baba im gi nauchi, e, che nyama da gi spiram, ti savsem za otkachen me vze. :lol: Az ne sam tolkova kraen. no, estestveno predi tova, tryabva da progovryat kato rodni ezici angliyskiyat i frenskiyat, i chak togava moje da se probva nyakoy da gi uchi na bulgarski. E, ako mayka mi uspee da gi nauchi na ezika za 2-3 sedmici na gosti pri neya, OK, ako ne zdrave da e. Az shte im kaja otkade sam, no I'm a busy man i nyamam vreme da davam uroci po bugarski. :P Ama stiga sam razvival teorii, che nakraya ako se ojenya za bulgarka, shte me skasash sigurno ot bazik. :lol: Abe, pri men vsichko zavisi kak shte se podhodi оt drugata strana, moga da bada mnogo toleranten, no opita li se naykoy da mi nalaga mnenie, napravo stavam besen i nito pedya ne otstapvam. Shte tidam primerche. V USA imah edna kolejka, ukrainka iskashe da govorim na ruski, az i kazah no way, mrazya go toya ezik! No, posle postepeno, kato vidyah kolko e tolerantna i daje mi predloji, ako iskam ponyakoga az da y govorya na angliyski, a tya na ruski, e, tova me nakefi i daje samo na ruski sme si govorili. No, edin pat v bg si govorya s edna bivsha moya sauchenichka i se bazikahme za semeen jivot i drugi podobni. A, na kakv ezik shte govorim pitam az? na bugarski vika, kak na kakv. Ayde, vikam az, ti na bugarski, az na angliyski, ili napravo da si govorim na makedonski, predlagam az diplomatichno (vapreki che to makedonskiyat stari bugarski dumi, smeseni sas srbski, ama podrobnosti, a ti go znaesh tova). A, tya, otgovarya: ne, za koyto i da se omaja, shte si govorim na bugarski, i samo na bugarski! E, to hubavo, ama kato sreshtna takiva interesni ekzemplyari i az otgovaryam sas sashtata tvrdost. :lol: Ti sashto v nachaloto me atakuva mnogo brutalno i az zatova si izkopah celiya antibg arsenal, no sega kato vijdam kak nay-priyatelski se opitvash da me ubedish, che ne sam prav, kak mi kaji da ti se ozabya ili da ne se setya za hubavi neshta ot bg. :lol:
Malee, pak napisah cyal referat i sega nyakoy kato mi izkara nyakoy citat i kato pochnat pak edni skandali kakvo sam pisal, ama se nadyvam da vzemat nyakoi hora primer ot tebe, shtoto kato me narichat predatel i kakv li ne, s tova nishto nyama da postignat, ami samo shte me nakarat da im otgovorya sas oshte po-krayni mneniya :lol:
A, ne tebe Blue Passion pojelavam wonderful weekend! :P
Per aspera ad astra!
ik

Мнение от ik »

Ей, ама ние ще излезем и роднини с някои хора от този форум!!! И моят дядо е дошъл от Беломорска Тракия - баба ми е от Гюмюрджина, а дядо от Дуганхисар. Имам си цяло родословно дърво с тракийските родове на баба и дядо. Те къде на майтап, къде наистина ми разправят,че всички тракийци били роднини, та може и да излезе вярно! Хайде наздраве по тоя повод! :beer: :beer: :beer:
А в Канада може и да си направим "дружинка" на тракийците от Беломорието!!! :D :D :D Те и собствен "език" си имат! Ей, само като си помисля и ми става едно такова мило и драго, чак да му се доплаче на човек от умиление!!! :D :D :D Хайде със здраве и от мен!
Гост

Мнение от Гост »

ik написа:Ей, ама ние ще излезем и роднини с някои хора от този форум!!! И моят дядо е дошъл от Беломорска Тракия - баба ми е от Гюмюрджина, а дядо от Дуганхисар. Имам си цяло родословно дърво с тракийските родове на баба и дядо. Те къде на майтап, къде наистина ми разправят,че всички тракийци били роднини, та може и да излезе вярно! Хайде наздраве по тоя повод! :beer: :beer: :beer:
А в Канада може и да си направим "дружинка" на тракийците от Беломорието!!! :D :D :D Те и собствен "език" си имат! Ей, само като си помисля и ми става едно такова мило и драго, чак да му се доплаче на човек от умиление!!! :D :D :D Хайде със здраве и от мен!
Те и кебекарите 95 процента са помежду си роднини - това е официално изследване на статистиката тук. Та направете си изводите - ако се женят помежду си какво става. А идеята за тракийското дружество е страхотна, аз ще присъствам на учредяването, а може и похвално слово да произнеса. :P
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Те и кебекарите 95 процента са помежду си роднини - това е официално изследване на статистиката тук. Та направете си изводите - ако се женят помежду си какво става. А идеята за тракийското дружество е страхотна, аз ще присъствам на учредяването, а може и похвално слово да произнеса. :P[/quote]

Ami, zatova Ombi, vse po-golyam interes proyavyavam kam frankofonkite. znachi moga da im obogatya genetichniya kod s malko grcko-makedonsko-bugarska krv. :P Imah edin daskal po angliyski, toy kazvashe taka, mnogo e kofti kato se jenyat horata za bratovchedi i drugi rodnini. I posle dobavyashe, spravka Angliya. :lol:
IK, da ne izlezem peti bratovchedi s tebe :P Dyado mi pone 40 godini e jivyal vav Varna, no vinagi praskashe na toya trakiyski dialekt i iskashe da si pohortuvame, nishto, che polovinata mu dumi ne razbirah. :P
Per aspera ad astra!
Plamen

Re: Ще се защитите ли един - друг в Канада....?

Мнение от Plamen »

The Great Bastun написа: ...според мен Гърците са искали да оклеветят един българин,за да оклеветят цялата наша общност.Но това не е станало.Много ми е интересно ако в момента това се случи там при вас, драги ми сънародници, как ще реагирате....?Ще се защитите ли един - друг ....?
BASTUNE, BATE, AKO TAKA STANE PAK VEDNAGA SIADAM DA SI IZIASNIA OTNOSHENIATA S SHEFA I AKO SE DARJI KATO TAP GRAK, A NE KATO CANADETS GO ZARIAZVAM...OBESHTAVAM TI... :beer: :beer: :idea:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Този тип Канука е наистина болен мозък!
Каде си тръгнал бре момче, та ти още Permanent residence нямаш, от гражданството ще се отказваш. Вземи се осазнай какви ги дрънкаш, че утре като ти бият шута, та директно в БГ-то, да видим там какъв ще ти е официалния език...

Тц-тц-тц,
Lub0
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
titi
Обратна връзка:

re

Мнение от titi »

:lol: :lol: :lol:
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Pak ne si chel mejdu redovete, Lub0, az shte se otkaja ot bg grajdanstvo, karto mi dadat kanadsko oshte mi e rano za sajalenie da se otkazvam. Nyamam namerenie da se vrshtam v bg, imam pone tri varianta da ostana tuk! A, ti ne se trevoji dali shte me izritat, ami si gleday tvoyata panica, ponyatno? :lol: Mene ne me misli! Znaeh si az, che shte se poyavyat takiva kato tebe, da se opitvat da me yadosvat, ama si govori kakvoto si iskash, a az shte si sledvam plana. V deveti klas, kato kazvah, che shte napusna bg i edin den shte jiveya v Canada, mnogo hora mi razvivaha teorii kak shte se otkaja ot tya cel sled edna dve godini, no kakto vijdash ne se otkazvam tolkova lesno. :lol: Abe i na tebe shte natriya nosa, kato vzema Permanent residence, spoko! :P
Per aspera ad astra!
Plamen

Мнение от Plamen »

Lub0 написа:Този тип Канука е наистина болен мозък!
Каде си тръгнал бре момче, та ти още Permanent residence нямаш, от гражданството ще се отказваш. Вземи се осазнай какви ги дрънкаш, че утре като ти бият шута, та директно в БГ-то, да видим там какъв ще ти е официалния език...

Тц-тц-тц,
Lub0
Любо, дори и да мислиш така какво те накара да пишеш така...според мене какъвто и да е Канук-а в случая ти "печелиш" черните точки...що не се опитаме да си концентрираме върху това, което ни обединява, а не върхо каквото ни дели...аз лично не бих се гордял с подобен постинг.... :oops:
Заключено