Blue Passion, thanks za dobriya ton.

Kolkoto do samosaznanieto na decata mi, tova e dalehcna rabota, no shte se pogirja da sa samo kanadci, a az vinagi shte si bada kanadec ot bg proizhod, dori i pasport da vzema, tova e taka, no tova veche ne e problem za men. Kolkoto do primerite koito mi davash, Blue Passion, te se otnasyat do neshto savsem razlichno do prirodni, estestveni, natural polojeniya. toest, ako si maj, dori da se chuvstvash jena, pak si maj i obratno. Obache, sporat e dali naciyata e neshto estestveno i ili ne. Tuk ima veche dve shkoli i golemi sporove mejdu tyah. Ednite tvrdyat, che naciite sa sazdadeni po estestven pat, blagodarenie na obsht ezik, kultura, prozihod, bla bla i te savsem estestveno si sazdavat i drjava. Drugata shkola tvrdi, che naciite se sazdavat izkustveno i , che sa politicheski i socialni fenomeni. Istinata e nyakade po sredata moje bi, zashtoto kulturata, obshtiyat proizhod ili teritoriya vliyaat, no i politikata e mnogo vajna. Primerche, Franciya, ami che teya pichove, ako ne bil Louis XIV i Frenskata akademiya na naukite da im naloji obsht ezik, a posle i Napolenon obshti merki, zakoni i t.n. sa bili kato razlichni strani, horata ot Gaskoniya mnogo trudno sa se razbirali s burgundcite primerno, no vsichki tezi narechiya s potencial da formirat ezici se marginalizirat i se prevrshtat v dialekti blagodarenie na parijkata politika. Taka che may ne vsichko e estestveno. Te i avstriycite govoryat na nemski, no se smyatat za naciya, shveycarcite sashto ne kazvat, az sam germanec, francuzin, italianec, a prosto shveycarec. A, i hrvatite i srbite, kakvo gi deli, edna religiya samo, ama sa obrazuvali razlichni nacii, blagodarenie tochno na kulturata, religiyata i razlichnoto politichesko razvitie, koeto e formiralo teya kulturno-religiozni razlichiya. Bulgariya kato se e sazdavala da ne bi da e bilo estestveno da se krstosat traki, s prabulgari i slavyani. Granicata mejdu bg i srbite kak se e opredelila. Prosto slavyansko pleme, koeto popada v granicite na bg, pochva postepeno da govori slavyanski v bg variant, a sasednoto pleme v badeshte shte stane chast ot srbskata naciya i saotvetno shte govori srbski. Problemat e, che togava e bilo po-lesno da se sazdavat kakvito si iskash drjavi, dokato sled 18 vek, kogato nacionalizmat pridobiva golyama populyarnost, mnogo etnosi pochvat da si mislyat kolko estestveno sa formirani.

kato cyalo az sam fan na politicheskite nacii i v toya red na misli, kato imam edin den deca i kato jiveyat v Canada, rodniyat im ezik kato e angliyskiyat, kato znayat na bg samo nyakolko dumi i to ako gi nauchi nyakoy drug

prochetete istoriyata na Canada po vreme na dvete svetovni voyni, kakvo e stavalo s horata chelnove na germanski klubove s germansko samosaznanie? ami arestuvani sa bili i prashtani daje vav voennoplennicheski lageri po cyala Canada. Kakvo e stanalo s hora, koito sa ot germanski proizohd, no sa se chuvstvali loyalni kam Canada i ne sa bili vavlecheni v nikakvi germanski etnicheski organizacii? Ami podobni hora daje sa bili kanadski voynici i sa ubivali germanci na fronta.
to do voyna mejdu canada i bg nyama da se stigne veche, ama kato igrayat basketball bg i Canada, ne iskam nito az, nito decata mi da se chudyat za kogo shte vikat! GO CANADA GO, ey tova shte se chuva samo v moya dom i samo kanadski znamena shte se veyat tuk! a, inache vie si se kefete na bg, obichayte si ya, radvaute se na uspehite y, opazvayte ezika, kulturata, ezika y, kakvoto iskate. Az uvajavam vashiyat izbor i vapreki che az lichno ne se radvam na bg sportni uspehi, vinagi bih pozdravil hora, koito zapazvat dobriya ton za tez i uspehi. Az priemam horata individualno, a ne ot kade idvat. Ne si mislete, che ako na edna masa ima kanadec, bulgarin i pakistanec, shte piya bira s kanadeca. Shte ida pri tozi, s koyto mi e po-got da si piya birata.

ne se chuvstvam rodootstapnik, zashtoto teya rodnini, koito tryabva gi obicham i uvajavam, kakto i vsichki moi bg priyateli, makar che edin po edin i te se iznasyat ot tam. Ne se chuvstvam i predatel, a kosmopolit. Preziram nacionalizmat, ot kadeto i da idva. Az obicham Canada, no ne sam nacionalist, ima razlika mejdu patriotism i nacionalism. Patriotite obichat stranata si, a nacionalistite si mislyat, che vsichko tyahno e the best i prenebregvat ostanalite kulturi i nacii, narichat gi tapi, poluhora i t.n.
Sledovatelno, nyama kakvo da sporim i da se ubejdavame kakvo e nay-dobre, kak tryabva i t.n. Az uvajavam vashiyat izbor, shtom iskate da si ostanete s bg samosaznanie i tuk, chudesno, rabotete po vaprosa, kakto i decata vi da sa taka, no please, uvajavayte i moya izbor, a toy e, da obshtuvam s hora ot razlichni nacii, da priemam horata individualno, da se vklyuchvam v sabitiya na hora ot razlichni kulturi, da ne se sramuvam ot bg proizhoda si, no i da ne pravya nishto za predavaneto na bg samosaznanie na the future generation.
Kolkoto do plyueneto, nyakoy moje li da mi obyasni kakvo e tochno bg? Az plyuya po pravitelstvoto, po administraciyata, no da sam plyul literaturata, istoriyata, kulturnite postijeniya?! Da sam kazal, che bg nyama veliki pisateli, vladeteli, folklor? :idea: Samiyat fakt, che shte pisha za Simeon I i bitkata pri Aheloy doklad govori za otnoshenieto mi nali! no, tova go pravya, ne zashtoto e bg vladetel, a prosto zashtoto tova e naistina pametna bitka, za koyato grcite nishto ne kazvat tuk.