Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.
Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се". Проектът, въвеждащ задължително гласуване, беше внесен от Патриотичния фронт.
Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.
Предложението на Патриотите въвежда и активна регистрация, както и увеличаване прага на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея.
Патриотите искат да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.
С гласуваните промени се създава също така 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина" при парламентарни избори. Избирателите извън страната ще могат да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не единствено за партия и коалиции. Периодът на кампанията ще бъде намален от 30 на 21 дни. Изборният ден ще започва в 7.00, вместо в 6.00 часа сутринта, и ще приключва в 20.00, вместо в 19.00 часа.
Решено: Гласуваме задължително на избори
- roumensp
Решено: Гласуваме задължително на избори
http://novinite.bg/articles/107521/Resh ... -obnovena-"
Re: Решено: Гласуваме задължително на избори
В последните години купуването на гласове на изборите стана масова практика, излишно е да споменавам чие малцинство си продава гласовете, а в същото време избирателната активност сред електората все повече и повече спада - та затова ми се струва че въпросният закон е опит да се решат и двата по-горни проблема.roumensp написа:Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
От друга страна и според мене доколкото живеем трайно в чужбина и не следим българската политика, едва ли има голям смисъл да участваме в избора на тамошните политици, дори и въпросният нов избирателен район Чужбина няма да промени нещата съществено.
Остава и въпроса - ако не бъде въведено електронно гласуване, как точно живущите в чужбина ще гласуват? То и с електронно гласуване не се знае колко хора ще си направят труда да гласуват.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
- roumensp
Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...Koko написа:Остава и въпроса - ако не бъде въведено електронно гласуване, как точно живущите в чужбина ще гласуват? То и с електронно гласуване не се знае колко хора ще си направят труда да гласуват.roumensp написа:Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
За живущите в чужбина проблема е липсата на посолства или консулства където може да се отида и да се гласува на място. Всъщност имаше притеснения че и електронното гласуване крие рискове и опасности от манипулации и кражба на лични данни, отделно че ако някой е решил да си продаде вота, това как чисто технически ще гласува едва ли ще промени факта че си е продал гласа.roumensp написа:Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...Koko написа:Остава и въпроса - ако не бъде въведено електронно гласуване, как точно живущите в чужбина ще гласуват? То и с електронно гласуване не се знае колко хора ще си направят труда да гласуват.roumensp написа:Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
Има и нещо друго, ако ще се прави някаква по-радикална промяна в избирателната система в България, може би има повече резон да се мисли за минаване към мажоритарна система, но не мисля че политиците в Бг това ги устройва, съответно такава промяна едва ли ще бъде направен скоро.
Be yourself - no one else is more qualified.
- MrGeek
- Путлер Капут
То хубаво електронно гласуване, но пък точно тези с проблемите за гласуване по нормален начин (изключваме постоянно живеещите в чужбина) са и обикновено тези, за които елетронното гласуване ще е още по-невъзможно.roumensp написа:Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
Тотално изтрещели.
Това е неосъществимо без въвеждане на дистанционно гласуване по пощата, освен ако не се наемат да прикачат избирателна комисия за всеки избирател.
Това е неосъществимо без въвеждане на дистанционно гласуване по пощата, освен ако не се наемат да прикачат избирателна комисия за всеки избирател.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
- MrGeek
- Путлер Капут
То е ясно, че е уникална глупост, но вероятно ще измислят някакви ограничения, примерно да важи само за постояно живеещи в България. Иначе без подходящо електронно гласуване е абсурд, а такова няма как да има скоро със сигурност (не и за следващите избори).
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
- roumensp
Интересно е, че има и други държави (вкл. Австралия) с подобни закони: https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting"
Лично за мен това противоречи на основни принципи на демокрацията. Все едно насила да ме карат да си избера религия ...
Лично за мен това противоречи на основни принципи на демокрацията. Все едно насила да ме карат да си избера религия ...
Може и с електронно гласуване, ако ми купят компютър.MrGeek написа:То е ясно, че е уникална глупост, но вероятно ще измислят някакви ограничения, примерно да важи само за постояно живеещи в България. Иначе без подходящо електронно гласуване е абсурд, а такова няма как да има скоро със сигурност (не и за следващите избори).

Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Те до скоро не искаха ли да забеаняват на живеещите в чужбина да гласуват ?
Сега пък задължително. 

Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
- optics
- Модератор
Ем е тъй, ем не е точно тъй. Може да пуснеш бюлетинка с нарисуван среден пръст на нея. Интересно електронното гласуване дали дава такава опция ???roumensp написа:Интересно е, че има и други държави (вкл. Австралия) с подобни закони: https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting"
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
ихаа, сега ще трябва да се набутвате да търчите до Торонто за да гласувате, що рев що плач за някакви си има няма 300 кинта със самолет, ба тия ванкувърски баровци !

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Стефан Цанев
Аз съм ходила да гласувам в Отава на времето. Сега съм загубила интерес вече, ще платя 50 лева глоба 

Радой Ралин
Радой Ралин
гласувай за трюдо, да ти докара още рязани калашници и забрадки !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
Стефан Цанев
Стефан Цанев
Аз за него не гласувам.
Радой Ралин