Решено: Гласуваме задължително на избори

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
roumensp

Решено: Гласуваме задължително на избори

Мнение от roumensp »

http://novinite.bg/articles/107521/Resh ... -obnovena-"
Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.

Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се". Проектът, въвеждащ задължително гласуване, беше внесен от Патриотичния фронт.

Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.

Предложението на Патриотите въвежда и активна регистрация, както и увеличаване прага на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея.

Патриотите искат да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.

С гласуваните промени се създава също така 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина" при парламентарни избори. Избирателите извън страната ще могат да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не единствено за партия и коалиции. Периодът на кампанията ще бъде намален от 30 на 21 дни. Изборният ден ще започва в 7.00, вместо в 6.00 часа сутринта, и ще приключва в 20.00, вместо в 19.00 часа.
Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
Аватар
Koko

Re: Решено: Гласуваме задължително на избори

Мнение от Koko »

roumensp написа:Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
В последните години купуването на гласове на изборите стана масова практика, излишно е да споменавам чие малцинство си продава гласовете, а в същото време избирателната активност сред електората все повече и повече спада - та затова ми се струва че въпросният закон е опит да се решат и двата по-горни проблема.
От друга страна и според мене доколкото живеем трайно в чужбина и не следим българската политика, едва ли има голям смисъл да участваме в избора на тамошните политици, дори и въпросният нов избирателен район Чужбина няма да промени нещата съществено.
Остава и въпроса - ако не бъде въведено електронно гласуване, как точно живущите в чужбина ще гласуват? То и с електронно гласуване не се знае колко хора ще си направят труда да гласуват.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Koko написа:
roumensp написа:Какво мислите по въпроса ? Лично аз не мисля, че ще гласувам ... не живея там и не си ходя, не познавам политиците и министрите и считам, че подобни "елементи" не трябва да гласуват.
Остава и въпроса - ако не бъде въведено електронно гласуване, как точно живущите в чужбина ще гласуват? То и с електронно гласуване не се знае колко хора ще си направят труда да гласуват.
Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

roumensp написа:
Koko написа:
Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...
За живущите в чужбина проблема е липсата на посолства или консулства където може да се отида и да се гласува на място. Всъщност имаше притеснения че и електронното гласуване крие рискове и опасности от манипулации и кражба на лични данни, отделно че ако някой е решил да си продаде вота, това как чисто технически ще гласува едва ли ще промени факта че си е продал гласа.
Има и нещо друго, ако ще се прави някаква по-радикална промяна в избирателната система в България, може би има повече резон да се мисли за минаване към мажоритарна система, но не мисля че политиците в Бг това ги устройва, съответно такава промяна едва ли ще бъде направен скоро.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

roumensp написа:Моето разбиране е, че ще има електронно гласуване. Не вярвам да насилват един инвалид или трудно-подвижен стар човек да иде да гласува ...
То хубаво електронно гласуване, но пък точно тези с проблемите за гласуване по нормален начин (изключваме постоянно живеещите в чужбина) са и обикновено тези, за които елетронното гласуване ще е още по-невъзможно. ;)
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Тотално изтрещели.
Това е неосъществимо без въвеждане на дистанционно гласуване по пощата, освен ако не се наемат да прикачат избирателна комисия за всеки избирател.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

То е ясно, че е уникална глупост, но вероятно ще измислят някакви ограничения, примерно да важи само за постояно живеещи в България. Иначе без подходящо електронно гласуване е абсурд, а такова няма как да има скоро със сигурност (не и за следващите избори).
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Интересно е, че има и други държави (вкл. Австралия) с подобни закони: https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting"
Лично за мен това противоречи на основни принципи на демокрацията. Все едно насила да ме карат да си избера религия ...
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

MrGeek написа:То е ясно, че е уникална глупост, но вероятно ще измислят някакви ограничения, примерно да важи само за постояно живеещи в България. Иначе без подходящо електронно гласуване е абсурд, а такова няма как да има скоро със сигурност (не и за следващите избори).
Може и с електронно гласуване, ако ми купят компютър. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Те до скоро не искаха ли да забеаняват на живеещите в чужбина да гласуват ? :?: Сега пък задължително. :fubar:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

roumensp написа:Интересно е, че има и други държави (вкл. Австралия) с подобни закони: https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting"
Лично за мен това противоречи на основни принципи на демокрацията. Все едно насила да ме карат да си избера религия ...
Ем е тъй, ем не е точно тъй. Може да пуснеш бюлетинка с нарисуван среден пръст на нея. Интересно електронното гласуване дали дава такава опция ???
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

ихаа, сега ще трябва да се набутвате да търчите до Торонто за да гласувате, що рев що плач за някакви си има няма 300 кинта със самолет, ба тия ванкувърски баровци ! :rofl: :lol:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз съм ходила да гласувам в Отава на времето. Сега съм загубила интерес вече, ще платя 50 лева глоба :rofl:
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

гласувай за трюдо, да ти докара още рязани калашници и забрадки !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз за него не гласувам.