bankovi smetki i socialni slujbi

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
borimira2

bankovi smetki i socialni slujbi

Мнение от borimira2 »

Dokato chakam EI (employment insurance) da mi privede parite, imam nujda ot money... i zatova me posavetvaha da se obadja na Social Service i da poluchavam Welfare vremenno dokato mi izleze reshenieto za EI (a to moje da otneme 4-6 weeks), posle ot EI shte mi spadnat ot parite, koito sa mi dali Publc Services. Poneje Sociala iskat mnogo informatzia... reshih da si otvorja nova bankova smetka i da im ja dam tazi. No... pritesnjavam se, che te shte se usetjat zashto si ja otvorila predi njakolko dni, predi tova kakva smetka si imala i shte tragnat da me proverjavat. Po-dobre li e da im kaja, che imam i druga bankova smetka, za da ne kajat posle che gi laja?!? Prosto ne mi se iskashe mnogo da mi sledjat bankovite smetki, prihodi i razhodi. Spored Vas, vednaj kato sam im dala info che iskam da sam vremenno na Welfare, tova oznachava li te avtomaticheski rovjat iz moeto credit history i pochvat da sledjat vsichkite mi bankovi smetki?!?
Veliko

Мнение от Veliko »

Po-dobre si nameri rabota, shtoto shte progonite powecheto hora deto wi plashtat sociala i togawa ne znam kak shte se oprawiate.
Аватар
Koko

Re: bankovi smetki i socialni slujbi

Мнение от Koko »

borimira2 написа: Spored Vas, vednaj kato sam im dala info che iskam da sam vremenno na Welfare, tova oznachava li te avtomaticheski rovjat iz moeto credit history i pochvat da sledjat vsichkite mi bankovi smetki?!?
Не съм 100% сигурен, но мисля че ако си на welfare, ще ти следят движението по всички банкови сметки – да не би случайно да имаш някакъв доход дето да не си го декларирала пред тях.

За Велико – има ситуации когато човек остава без работа по независещи от него причини и точно за това е измислен Employment Insurance, но ако се окаже че неговото получаване отнема време, то и welfare може да е приемлив временен вариант.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

тука си е яко полицейска държава, така, че въпрос на време да разберат за другата ти сметка, което пък ще доведе до излишни разправии и обяснения, така че не крий инфо, обаче ако не искат да кажеш всичките си сметки не жвждам защо трябва да я обявяваш.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Всеки емиграт си има досие, в което си пише всичко, ама наистина всичко. Предполагам, че сред нещата, които ще ти искат за социал е и СИН номера. Него имат ли го, смятай, че са разбрали и за банковата ти сметка, а щом я открият е ясно, че ще я проверят. Чувала съм от познати, че за да излезеш на социал, трябва да докажеш, че наистина нямаш пари (представяли се и фактури, бележки и т.н.).
borimira2

Мнение от borimira2 »

Blagodarja na Vsichki, koito mi pisahte. Njamam stranichni dohodi, no poneje ne iskah specialno da mi nabludavat kakvi bankovi transferi imam ta zatova reshih da Vi popitam.. .

Inache shto se otnasja do Veliko, mai trjbva da otidesh da prochetesh kakvo e Employment Insurance predi da pravish podobni izkazvanija. Nakratko shte ti objasnja za kakvo stava vapros, vseki rabotesht iska ili ne mu se udarja ot zaplatata zastrahovka za sluchai v koito se okazva, bez negovo jelanie bezrabota (kakto az v momenta). Togava izlizash na Employment Insurance, ili na balgarski mu se vika "Na Borsata". Poneje otnema 4-6 weeks da ti zapochnat plashtanijata ti se predlaga vazmojnost da minesh vremenno na welfare, za da imash pari s koito da si pokrivash minimalni razhodi. Sled kato Employment Insurance ti se aktivira, parite, koito sa ti bili dadeni ot Welfare ti vrashtash tazi suma kojato ti e bila dadena. Ili ako ti e po-lesno da razberesh v sluchaja vzimaiki pari ot Welfare fond, defakto darjavata mi dava bezlihven zaem, sled koeto az go vrashtam kato moite pari "Ot EI pochnat da mi gi izplashtat" .

EI e analogichno na zastrahovka za kola ili zdravna zastrahovka. Ti si plashtash vseki mesetz no tova ne oznachava che izpolzvash tezi sredstva. Po sashtija nachin i az sam si plashtala za godinite koito sam rabotila tazi zastrahovka, no edva sega se naloji da se vazpolzvam ot neja, za sajalenie bih predpochela da rabotja. I ne stoja sas skrasteni ratze, makar che imam pravo na 8 mesetza na max EI, koito e 1600 i nikak ne e malko... Kakto veche sam se ubejdavash, stava razlika za pochti 3 pati po-goljama suma, otkolkoto Welfare bi mi davala...
Veliko написа:Po-dobre si nameri rabota, shtoto shte progonite powecheto hora deto wi plashtat sociala i togawa ne znam kak shte se oprawiate.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

zatva predi da ste si vzeli sinove si otvorete smetki - ne za sociali ami v sluchai che zabogateete ama da znaete che ot social ne se bogatee
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

borimira2 написа:Dokato chakam EI (employment insurance) da mi privede parite, imam nujda ot money... i zatova me posavetvaha da se obadja na Social Service i da poluchavam Welfare vremenno dokato mi izleze reshenieto za EI (a to moje da otneme 4-6 weeks), posle ot EI shte mi spadnat ot parite, koito sa mi dali Publc Services. Poneje Sociala iskat mnogo informatzia... reshih da si otvorja nova bankova smetka i da im ja dam tazi. No... pritesnjavam se, che te shte se usetjat zashto si ja otvorila predi njakolko dni, predi tova kakva smetka si imala i shte tragnat da me proverjavat. Po-dobre li e da im kaja, che imam i druga bankova smetka, za da ne kajat posle che gi laja?!? Prosto ne mi se iskashe mnogo da mi sledjat bankovite smetki, prihodi i razhodi. Spored Vas, vednaj kato sam im dala info che iskam da sam vremenno na Welfare, tova oznachava li te avtomaticheski rovjat iz moeto credit history i pochvat da sledjat vsichkite mi bankovi smetki?!?
не си играй с огъня.
тук всичко е на доверие, но гепят ли те ...
ако излъжеш, а това е лъжа, ще ти спрят и EI-a
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

borimira2 написа: Po sashtija nachin i az sam si plashtala za godinite koito sam rabotila tazi zastrahovka, no edva sega se naloji da se vazpolzvam ot neja, za sajalenie bih predpochela da rabotja. I ne stoja sas skrasteni ratze, makar che imam pravo na 8 mesetza na max EI, koito e 1600 i nikak ne e malko... Kakto veche sam se ubejdavash, stava razlika za pochti 3 pati po-goljama suma, otkolkoto Welfare bi mi davala...
pohvalno e tva - dano da si namerish rabota
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
borimira2

Мнение от borimira2 »

Dano:)) Blagodarja ti Koljo:)

pohvalno e tva - dano da si namerish rabota[/quote]
sofia

Мнение от sofia »

borimira2 написа:....Welfare, tova oznachava li te avtomaticheski rovjat iz moeto credit history i pochvat da sledjat vsichkite mi bankovi smetki?!?
100% i navsiakade po sveta - s mangizi maitap niama !
No za shto ti e welfare shtom imash pari ? Ili iskash da
vazvarnesh neshto ot tova, deto si plashtala dosega i e
otivalo po razni "refugees" i podobni ...
borimira2

Мнение от borimira2 »

Ne prosto sam ostanala v momenta bez pari... i poneje pri mene se okaza, che vmesto 6 weeks chakam veche 10 weeks (edin dokument se e bil zagubil po poshtata), a i kato si plashtash naem i hrana i razni drugi udovolstvija i parite mnogo barzo se stopjavat:))
Заключено