Установяване във Ванкувър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Daisy2

Re: Установяване във Ванкувър

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:Само да кажа на Маргаритка-2, че в двора ни има цъфнали кокичета, нарциси и теменужки. Аз лично усещам, че се запролетява. А младите канадки си щъкат по кълки и потничета :party:
Това е чудесно. Ванкувър има огромното предимство от всички канадски големи градове с планините наоколо, за човек като мен. Обаче онова с дъжда, което ти каза, не ми хареса. И него коментирах. На мен снегът ми харесва, дъждът - не. И вятъра не го обичам.

Иначе тук в момента е тихо, без вятър, и грее слънце. Но не е за потник и кълки :) макар че има настървени девойки с къси полички в тънки чорапогащници :lol: Цъфнали са кокичетата. При нас обикновено първи са кокичетата и минзухарите, после след няколко седмици са теменужките, а нарцисите и лалетата са след тях. Не цъфтят едновременно.
haimana написа:Всеки път като се наканя да напиша нещо за климата в Канада и ме домързява. Не за друго, ами защото Канада е малка като площ и климата е навсякъде еднакъв... :rofl:
...
Ще опитам да направя паралел с България за да могат новозапътилите се да добият някаква представа.
Та то е нещо като да сравняваш климата в Бургас и Кнежа(или друго място с екстранални температури лято/зима), само че заради мащаба разликите са по-големи.

От личен опит(айсфишинг почти всяка седмица през зимата) ще кажа, че -5С с вятър е по-гадно от -15С без вятър. За -30С с вятър не знам и не искам да знам :)

Който ви казва, че работата е водеща е адски прав. А който ви казва, че климата няма значение е в голяма грешка ;)
Благодаря за наистина полезното мнение! За съжаление, в Бургас съм ходила само на плаж, и то един път само, а за Кнежа пък съвсем нямам идея как е. Но разбирам логиката на сравнението.

Иначе в София тази зима нямаше -17, най-ниските досега бяха през декември около -10 няколко дни. Януари излезе топъл, февруари ще го видим :) Аз сравнявам със София, защото нея познавам добре като климат. И Пловдив, където имам баба.

И аз същото мисля за вятъра - много го мразя! Това е хубавото на софийското поле и изобщо на юг от Балкана, че той е достатъчно висок да спира ветровете от руските степи през зимата.

Абе и аз така си го мислех - за работата и за климата. Някак не виждам как ще се абстрахирам от климата, дори и да ми плащат много (това е логическо съждение, не е наивно очакване да ме засипят с пари, моля, да не стане грешка)
Последно промяна от Daisy2 на Вто Фев 12, 2013 3:38 am, променено общо 2 пъти.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Kan_Tangra написа: Дейзи, както винаги наивитета на хора, които не са стъпвали в Канада е забавен.
И съм далеч от мисълта да всявам страх, смут и паника, както са ме набеждавали. Или пък че съм се старел да разколебая (малкото верица у) кандидат-емигрантите.
Но не мога да не отбележа, че тук в Канада казват "пролет" на това, което и в средата на зимата го няма в Бургас например......
Е, сега - нали затова е форум, да се обсъжда. Пределно ми е ясно, че Ванкувър неслучайно държи най-високите цени на имотите и е най-недостъпен от канадските градове спрямо доходите.

Между другото, имаме възможност да посетим Канада като туристи, но не мисля, че едно посещение от 20-30 дни може да даде изерпателна информация за тези страни на живота и затова питам тук. Събирам, така да се каже, статистически значима извадка от мнения :)

Да те питам тогава - ти като тръгна, знаеше ли за това с климата в Канада и в частност в Монреал? Беше ли се интересувал, питал, събрал информация, мислил по въпроса доколко това е важно за теб?
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Дейзи-2, ти на какъв етап от процедурата си в момента ?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:Дейзи-2, ти на какъв етап от процедурата си в момента ?
Подготовка на документи. Уча френски, по-точно си вдигам нивото (втори език в гимназията), защото към момента за Кебек аз съм по-добре за водещ заради специлаността и професията ми. Но паралелно разпитвам и проучвам (мъжът ми не е по тази част :)), а и чакаме да видим какво ще измъдрят с федералната като условия - и двамата сме англофони :)

Проучването е преди да се започне с процедурата. Започнеш ли, е късно за проучване. Така мисля.
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Daisy2 написа:
Е, сега - нали затова е форум, да се обсъжда. Пределно ми е ясно, че Ванкувър неслучайно държи най-високите цени на имотите и е най-недостъпен от канадските градове спрямо доходите.
Не се обиждай, ама няма как да си пределно наясно защо цените на имотите са най-високи тук. Това е тема за ikономисти и спекуланти.
А това за недостъпността - не съм съгласен категорично. Първите 2 месеца разходите ни не надхвърляха 2200-2300$ месечно. След третия пейчек започваш да се усмихваш вече и с други очи да гледаш на цените :D
В момента и двамата с жена ми сме на ниски позиции на работните си места, месечните ни разходи са почти 6000$, и въпреки това бавно, но сигурно чекинг акаунта ни се увеличава. Ванкувър си е абсолютно достъпен за живот. Имам колега румънец дето вчера ме пита защо няма българи във Ван. Казвам, че повечето българи предпочитат Монреал и Торонто, защото не знаят че всъщност Ванкувър изобщо не е страшен....... Докато не решиш да си купиш имот :D ..........
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Daisy2 написа:
fighter написа:Дейзи-2, ти на какъв етап от процедурата си в момента ?
Подготовка на документи. Уча френски, по-точно си вдигам нивото (втори език в гимназията), защото към момента за Кебек аз съм по-добре за водещ заради специлаността и професията ми. Но паралелно разпитвам и проучвам (мъжът ми не е по тази част :)), а и чакаме да видим какво ще измъдрят с федералната като условия - и двамата сме англофони :)

Проучването е преди да се започне с процедурата. Започнеш ли, е късно за проучване. Така мисля.
Пожелавам ви по-скоро да дойдете !
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:
Daisy2 написа:
Не се обиждай, ама няма как да си пределно наясно защо цените на имотите са най-високи тук. Това е тема за ikономисти и спекуланти.
Не се обиждам - свикнах вече в този форум масово да си мислят, че щом съм в БГ, значи съм тъпа, необразована, не чета световни медии, не съм си подала носа извън БГ и не знам езици ;) ерго, няма кка да знам такива сложни и недостъпни за простия ми мозък неща като едно обикновено съотношение price-to-rent или price-to-income, да не говорим за небесните висини на регресионни коефициенти :lol:

Да, така е - затова и аз цитирах мнения на икономисти и финансови анализатори от Банк ъф Кенъдъ, Куинс и Ди Икономист (световно известна медия за специлаизрани икономически анализи). В темата за "Канада и имотите спред the Atlantic": http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 24&t=45085"

Там бях цитирала сравнение за имотите в САЩ, Канада, ОК, Австралия, НЗ и Китай (само Хонг-Конг)
от януари 2013 http://www.demographia.com/dhi.pdf"

The most unaffordable major market was Hong Kong, with a Median Multiple of 13.5. Vancouver ranked second most unaffordable at a Median Multiple of 9.5

В този пдф става въпрос за неодстъпност за купуване, измерена със съотношение price-to-income (не price-to-rent, това са два различни измерителя). Всъщност Ванкувър е изпреварил Лондон, което за мен е изумително.
Но и Торонто е сравнително недостъпен, и Монреал също - има графика с изследваните градове, където това се вижда много добре.

Изобщо тезата на Икономист (от линка на стр 1 в темата, не от пдф-а) е, че Канада е сред най-недостъпните градове в света при средно съотношение price-to-rent от 80 при бенчмарк около 20
Последно промяна от Daisy2 на Вто Фев 12, 2013 5:00 am, променено общо 3 пъти.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:
Пожелавам ви по-скоро да дойдете !
Благодаря! :)
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Хубаво е да гледаш статистиките, но въпроса е : "Защо е така?"
Някой плаща тези пари, защото ги има. Това в повечето случаи са богати и не толкова богати азиатци.
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Daisy2 написа:
fighter написа:
Daisy2 написа:
Не се обиждам - свикнах вече в този форум масово да си мислят, че щом съм в БГ, значи съм тъпа, необразована, не чета световни медии, не съм си подала носа извън БГ и не знам езици ;) ерго, няма кка да знам такива сложни и недостъпни за простия ми мозък неща като едно обикновено съотношение price-to-rent или price-to-income, да не говорим за небесните висини на регресионни коефициенти :lol:
Не мога да разбера, защо промени написаното ? Това новото по-интересно ли ти звучи ;)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:Хубаво е да гледаш статистиките, но въпроса е : "Защо е така?"
Някой плаща тези пари, защото ги има. Това в повечето случаи са богати и не толкова богати азиатци.
Факт. И в Лондон е така, че дори и в София ;), макар че тук тези с парите не са азиатци.

А това какво променя нещата за тези, които живеят/искат да живеят във Ван и трябва или да купят при тези условия, или да си живеят под наем дълги години, или да се преместят на друго място? Въпросът с достъпността е един от параметрите за проучване, когато човек иска да се установи някъде.
Последно промяна от Daisy2 на Вто Фев 12, 2013 5:33 am, променено общо 1 път.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:
Daisy2 написа:
fighter написа:
Daisy2 написа:
Не мога да разбера, защо промени написаното ? Това новото по-интересно ли ти звучи ;)
Не, по-издържано логически в контекста на моя цитат, макар че и другото е съвсем вярно - масово във форума си мислят, че щом аз съм В БГ, а те са в Канада, ерго - те знаят и могат повече от мен ;) говоря като професионалисти, не като факти за условията там. И наистина Сократ е бил прав :lol:

Но аз не се обиждам, както казах. Всеки форум е малко или повече трибуна за избиване на комплекси и фукане с това колко сме по-по-най. Явно човекът е така устроен...

И благодаря на всички, които не го правят, а дават конкретна информация за фактите на място, без да се впускат в емоции тип "к'ва си ти ма!"
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Да, ако на всяка цена държиш да си купиш имот ;)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа:Да, ако на всяка цена държиш да си купиш имот ;)
Ами всичките ми близки си купиха - и аз искам да си купя. Говоря като намерение, то е ясно, че едно е да искаш, друго е да можеш и т.н.

Не знам някой нормален индивид да не иска. Просто понякога става така, че не може. Или пресмята, че не му е по силите, или пресмята, че е прекалено скъпо за неговите доходи (което май е едно и също :)). Това не е в никакъв случай обвинение или оценка, просто констатация.

Затова и по този показател се прави оценка. Защото исторически Канада е известна с достъпните си имоти. Но нещата се изменят във времето.
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Daisy2 написа:
fighter написа:Да, ако на всяка цена държиш да си купиш имот ;)
Ами всичките ми близки си купиха - и аз искам да си купя. Говоря като намерение, то е ясно, че едно е да искаш, друго е да можеш и т.н.

Не знам някой нормален индивид да не иска. Просто понякога става така, че не може. Или пресмята, че не му е по силите, или пресмята, че е прекалено скъпо за неговите доходи (което май е едно и също :)). Това не е в никакъв случай обвинение или оценка, просто констатация.

Затова и по този показател се прави оценка. Защото исторически Канада е известна с достъпните си имоти. Но нещата се изменят във времето.
Ами пожелавам ти да си купиш имота, който желаеш !
За момента аз нямам планове да купувам имот. Може би когато доходите ни се увеличат по 2 :)
Публикувай отговор