Разкажете за водата и пазаруването в Монреал

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Alex_dim
Обратна връзка:

Разкажете за водата и пазаруването в Монреал

Мнение от Alex_dim »

Във форума за Канада (като че Квебек е департамент на Франция :D ) разискваха въпроса за водата и казаха, че не била вкусна, но се пиела. Как е в Монреал? На минерална ли сте или зависи от района на града.
Как е с пазаруването на хранителни стоки? Чувал съм, че големите магазини са изтеглени извън града и са достъпни главно с кола. Има ли вериги от гастрономи вътре в населените места на walking distance или там се разчита на по-малки магазинчета? Имам предвид, че в началото повече от новодошлите няма да сме "моторизирани". Аз съм живял известно време в Милано - там колата си е удобство, понеже може да се пазарува по' на едро, но не е задължителна, за да се стигне до големите магазини.
Има ли открити (закрити) постоянни или временни пазари като Женския и кварталните в София?
Как е положението с вегетарианската храна (понеже аз не си падам по месото и рибата)?
Предварително благподаря на всички отговорили :) .
Rosi

Re: Разкажете за водата и пазаруването в Монреал

Мнение от Rosi »

..
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:02 am, променено общо 1 път.
djredhat

Мнение от djredhat »

abe az i jenata si piem izworna wodica - 4 kila 1 Dolar.
Ami da ti kaja ne znam kwo slagat w cheshmqnata woda, ama ei go na -
Keepera pie woda ot cheshmata i kato widq kakyw e rezultata i predpochitam da si dawam dolarcheto ... 8)
Joy

Мнение от Joy »

Според мен,водата не е лоша и за пиене става,но мъжа ми по навик си пие само преварена.Твърда е иначе и оставя бели петна по съдовете и най-вече по цветята ми,та затова специално за цветята почнах и аз да изварявам... :D

Големите магазини не са извън града,но май рядко се случва почти всички по-големи верижни магазини да са ти близко до жилището като при мен 8) Обикновенно се задоволяваш с по един-два вида хранителни магазини,които са по-близко.В българските квартали като че ли най-популярен е "IGA"-той обаче е най-скъп.Затова пък там има много национални магазинчета-руски,румънски,полски,в които има български стоки и хубави колбаси и сирена,а също и китайски да не забравяме...При всички случаи пазаруване без кола не си е работа,та колкото ще да е близко до дома.Не знам други как пазаруват,но ние обикновенно пълним багажника догоре веднъж седмично и не се разправям всеки ден...

С пазарите е май много по-зле...Ако има пазарчета,те са много мънички(с редки изключения) и съвсем нарядко.Изключенията са може би Жан Талон и за други не знам...А Жан Талон е може би най-известния пазар,но може да ти е толкова далеч,че за цяла година нито веднъж да не стигнеш до него поне да го видиш като мен :oops:
Затова пък китайския квартал ми е любим-там ходя за по-екзотични храни,а и цените не са лоши...
Щом си вегетарианец,един съвет от мен,първо се осведоми точно за него!Просто ще припаднеш от изобилието вегетариански продукти,за много от които не си и мечтал...Доста време ми коства да разбера кое за какво се използва и как се готви,и макар все още да познавам може би 1/100-на от това което се предлага,вече си имам любими неща,за които редовно се разхождам до там.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Поля, я ги сподели тези китайски вкуснотии. Наблизо (доколкото в Торонто може да има близо) до нас има китайски базар с множество магазинчета. От чисто любопитство влязохме в един хранителен, но хич не се престраших да взема нещо различно от зелен чай, а миризмата вътре беше ужасна.
Иначе китайският квартал в downtown е много атрактивен на външен вид и непременно ще го наобиколя - да знам какво да търся :D
Joy

Мнение от Joy »

Снежи,доколкото знам,в Торонто китайския квартал е много,много по-голям от Монреалския и направо ти завиждам.За съжаление не е възможно задочно да ти опиша всичките вкуснотии на китайската кухня-много от нещата трябва просто някой да ти ги покаже (аз в началото си водех китайка за компания и тя луда ставаше да ми обяснява,а пък аз разногледа).Да не ти казвам.че една голяма част от нещата и тя сама не ги знае-казва-това е от Южен Китай и не го знам...Обаче за много неща ме ориентира...Смело купувай,например сушените гъби-продават се на килограм и са много леки.Има огромно количество китайски гъби и всички са много вкусни.Заредила съм се от там с какви ли не екзотични сосове(обаче за да разбереш най-добрата марка пак трябва да си водиш китаец,защото само соевия сос е двайсетина вида,при това светъл.тъмен...)После Тофу-то-и то бива огромни разновидности и ми показаха кое си заслужава...Има още много вкусни неща,които знам точно от къде да ги купя,но как се казват....нямам никаква представа(не е лесно и китайски покрай френския да учиш...)Има например едни страхотни панделки,които са направени от нещо с мрежеста структура(предполагам са на соева основа)-дъщеря ми страшно ги обича...Въобще,станали сме големи почитатели на китайска кухня,която е все още на етап-любителски експерименти,но всичко с времето си...Ако нямаш китаец.който да те води из тези дебри,най-добре е да изчетеш възможно най-много от китайската кухня и със списък в ръце да тръгнеш да търсиш продукти и подправки.При всички случаи,като влезнеш в китайски магазин за плодове и зеленчуци,винаги ще си намериш много,много интересни и вкусни неща...Аз вече съм влюбена в един зеленчук,на който също не му знам името :oops:
Я сега да ви питам,че се сетих...Наскоро при един кебекуа ядох един страхотен сладкиш,който е традиционен квебекски и се нарича преобърнат.Прави се с един зеленчук,който наричат Рюбарб,а на руски се казва "ревень".Използват се само дръжките на едни огромни листа,които на вкус приличат на киселец и са много приятни за хрупане(продават се в някои хран.магазини само дръжките или нарязани)...Та мисълта ми е...някой знае ли как се казва на български това чудо?
Rosi

Мнение от Rosi »

...
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:00 am, променено общо 1 път.
Joy

Мнение от Joy »

Мерси,Роси,вече ще знам...Такова не бях опитвала в България :oops: А стопанина-кебекуа,на който гостувах ми накъса направо от градината и много ми харесаха,а сладкиша беше просто върха.Дочух после от руснаци,че те освен сладкиши правят от него още и сладка и компоти :P За това пък също не бях чувала,а толкова години съм живяла в Русия...
Онзи,китайския зеленчук,обаче нямам никаква представа как се казва,а на вид са зелени розички с големина на ендивий и си прилича на малка салатка.Като нямам обаче китайски зеленчуци,а на мойте им се дояде китайско,купувам соеви кълнове от първия супермаркет и ги запържвам за 2-3 минутки с различни китайски сосове-облизват си пръстите...
Сега се сетих още,Снежи,пробвах даже т.нар."развалени яйца"-продават се само в кит.квартали-един черни и грозни с консистенция на желе,но на вкус с тофу е направо върха.Има и различни видове гъби като дунапрен-готвя ги с месо и сладък сос.Като начало за китайската кухня си набави различните сосове и подправки,добави още един-два вида сушени гъби-от черните при всички положения-ние много ги обичаме,а после с някоя книжка под ръка или И-нет,всичко става...Сушените гъби в нашия кит.квартал се продават на едно място,което без китаец май няма да можете да го откриете-в едно като мазенце-там в малко магазинче има купища чували с какви ли не гъби (казвам го за някой от Монреал,който реши да тръгне на разузнаване)
Лелеее,много кулинарна тема стана... :D
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

А, китайските кълнове и черните гъби са супер. Винаги когато готвя някакво печено месо- слагам и соев сос. В нашето семейство сме любители на китайската кухня и сега много ми липсва седмичното ни посещение в любимия ни китайски ресторант в София. Тук обаче като видях каква им е хигиената в магазина, а и при убийствената миризма (част от нея се носеше от някакви сушени "специалитети" сред които и медузи), хич не се решавам да се пробвам с някой ресторант - знам ли какво ще ми сервират. От друга страна до сега такова разнообразие на риби не бях виждала.
Joy

Мнение от Joy »

Ами те миризмите точно от рибите идват ако се продават такива в магазина...Там където няма риба,не мирише.А иначе,рибата в китайски магазини е в най-голямо изобилие.Стига да знаеш какво купуваш...Не обръщай внимание на миризмите в магазините,а си търси това,което ти трябва!Колкото до ресторантите,тук не съм влизала в китайски.Веднъж ми носиха някакъв страхотен китайски специалитет от рестоарнт и много ми хареса.Самите китайци също не посещават кит.ресторанти.Те казват,че това е за туристи и че е доста скъпо.Май и аз предпочитам сама да си го направя-може и да не е съвсем автентично,но поне знам от какво се състои и ми излиза много евтино :D
Заключено