Sven - intervu na 27.08

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Sven - intervu na 27.08

Мнение от Sven »

Привет на всички!
:D Минах интервю на 27.08.2003г. Имах час за 15.00 , така че 14.40 бях пред канадското консулство – изтупан по всички правила, костюм и черно дипломатическо куфарче. Не мисля че външния вид има кой знае какво значение, но все пак това което мога да кажа е че и за г-н Ла Рю важи максимата “По дрехите посрещат”.Моето мнение е – облечетете се стегнато и елегантно без да имате вид на кретени навлякли просташко-нови дрехи!
Охраната ме посрещна /много приветливо младо момче/ и ми каза че евентуално ще има забавяне заради предишно забавяне на интервю.
Въпросната отсрочка продължи точно половин час…/най-дългия и тягостен половин час в живота ми/.
:(
Точно в 15.30 вратата се отвори и излязоха двойка млади хора мъж и жена на видима възраст 25-30 години. Не твърдя, че съм специалист-психолог, но ми се видяха твърде унили, а това което със сигурност мога да кажа е че не държаха в ръце “заветните папки”….да не ви разправям на мен как ми подейства това, а иначе хич не съм от впечатлителните.
:?
Една минута след тях се появи и преводачката /добре изглеждаща дама на средна възраст/ и ме покани да вляза. Не съм сигурен какво точно ми каза, макар да говореше на български а просто станах и инстинктивно я последвах с походката на каторжник който върви към гилотината…и изобщо първите 5 мин имах чувството че някой ме е хлопнал с парен чук.
:wink:
Г-н Ла Рю е много приветлив, възпитан и учтив човек и ако не е явният му френски произход бих се изкушил да го нарека “a real English gentleman”…или поне така се държи и изглежда . Мога също така да потвърдя, че явно също е и човек който много добре познава и си върши работата и цели само да открие положителните Ви черти и качества, така че ако имате нещо с което да се похвалите като лично или професионално постижение - направете го, но без да ставате нахални.
В самото начало ми направи кратко експозе за причините на нашата среща ;-) и обясни че иска кратки и ясни отговори от мен и по същество, понеже по този начин си съставял мнение за езиковото ми ниво. Дословно това което каза беше: “Ако ви попитам за температурата навън искам да чуя точния градус а не обяснение че вали или че е топло”
Попитаме на колко съм години, дали съм женен и дали имам деца. Отвърнах му че не съм но че имам приятелка, при което моментално следващия въпрос беше – ще се ожените ли за нея?
Не мога да ви дам точна рецепта как да се държите но поне в началото аз импровизирах докато налучкам верния тон. Та на въпроса за намеренията около приятелката ми отвърнах че ще и направя предложение за женитба след като си получа канадския паспорт, на което той тутакси и малко забавно реагира, че това ще стане само ако преди това получа от него въпросния сертификат.
След това започна една проверка и сверяване на документи около трудовия стаж. Моят съвет е гледайте документите ви да са изрядни и железни, а ако сте скалъпили някаква легенда трябва да сте изключителни артисти, за да ви мине номера. В очите на тоя човек има нещо от светлината на бойните прожектори, погледа му просто те пронизва и със сигурност разбира когато го лъжат.
Не провери всичките ми документи тъй като явно това което видя го задоволи. Попита ме за престоя ми в Англия – какво съм учил и работил отново документално обосновано. Тук разговора вече се водеше на английски и след кратка размяна на реплики ме запита защо съм занижил толкова нивото си на владение на английския /само за сведение във формуляра и за двата езика съм отбелязал 7-писмено 8-говоримо.
Аз на свой ред го попитах дали е чел “Стратегия на войната” на Сън Дзу и че най-добрата тактика за битка е да планираш като подцениш силата си- при което той се ококори и видимо развеселен отвърна – “Ама вие тук с мен воювате ли”?…и добави - трябва да Ви кажа че ако господин Сьн Дзу кандидатства за сертификат едва ли ще му го дам защото няма да покрие изискванията….след това ми изнесе дълга тирада как винаги трябва да представям всичко в най-добрата му светлина за да имам шанс на канадския трудов пазар.
Последваха въпроси за евентуални приятели в Квебек, как и откъде ги познавам, по какъв начин поддържам връзка с тях.
Попита ме от кога уча френски и как…сърце не ми даде да му кажа че само до преди 5 месеца знаех само Bonjour и Меrsi…а пък на всичко отгоре и франкофон ме писа….а иначе меrci bien господин Запрянов за начина по който ме подготви, защото ти си царят на всички учители по френски!
Един куп други неща ме пита, но по-маловажни, около това каква точно ми е професията и каква смятам да работя в Квебек. Колко години точно съм учил. В кой град смятам първоначално да се установя и т.н – все въпроси по конспекта – докато накрая ме уведоми че имал честта да ми издаде мечтания сертификат.
Много комична ситуация се получи в самото начало. Не знам за другите но на мен така ми беше залепнало релето, че абсолютно нищо дори и най-елементарните въпроси не можех да разбера. В момента обаче, в който се отърсих от стреса и проговорих на френски и започнах и да разбирам какво ми говори. А иначе беше ме питал кой месец съм роден…аз обаче явно съм гледал много умно, защото повтори и потрети въпроса…докато накрая се светнах да издекламирам че je suis ne le 14 Juillet, което по една случайност е la fete nationalle de France и pour moi c’est une autrе belle raison d’apprendre la langue francaise, с което ситуацията се тушира.
Много кофти въпрос също е и защо с такъв прекрасен английски отивате в Монтреал а не в Торонто ама кво да се прави…изобщо кофти преживяване е това интервю, важното е да завърши добре.
Айде лека че Варна-София, София –Варна за един ден хич не е малко път, а пьк утре сутрин съм първия, който ще е на плажа!
Успех на всички!

:D
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

:D Честито Свен! Все така да ти върви! :beer:
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Браво, Браво!
Успех и по-нататък!

Но вече взех да се питам: няма ли и други изпитващи вече? Все за госин Ла Рю пишете...
Обичам да преча
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Bravos gradski, samo takiva neshta da chuvam ot tebe. :lol:
Samo, ako moje da mi kajesh kakvo tochno otgovori na toya varpso zashto s takv dobr angliyski ne siaksh v Toornto, a v Montreal. Na men ochakvam da mi zadadt toya vapros sashto. Imama nyakakvi idei, no shte se radvam da chuya i tvoeto mnenie, kato na inteligenten chovek i survivor, minal veche prez oganya :wink:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Chestito i ot nas! :D
Uspeshen pat po-natatak!
:beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

Поздравления за успешното интервю! Успех в по-нататъшните процедури!
Hrisi
Обратна връзка:

Мнение от Hrisi »

Pozdrawlenia za uspeha no i za zabawnia posting...
Mnogo me razveseli s nego za "Dobro utro"
Toia 4ovek e niamalo kak da ne ti dade sertifikata,ta nali ina4e ste lisi edna dama ot predlozenie za zenidba. :D Edwa li zelae da mu tezi takova nesto na savesta :D
varha!!!
Uspeh ti zelaia ot sarce :D
Hris
Аватар
miloto
Обратна връзка:

Мнение от miloto »

Chestito i ot men,
Mnogo se radvam, che e minalo uspeshno. Pojelavam ti mnogo kasmet i po-barzo idvane v Canada.

A za plajat, blazia ti, eh, moreto........
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

...
Последно промяна от Blue Passion на Пет Апр 23, 2004 5:28 pm, променено общо 1 път.
tosheole
Обратна връзка:

Мнение от tosheole »

CHESTITO!!!
Dobre doshul v kluba na "preskochilite trap N1" pri Jean la Rue. Kasmet i pri preskachaneto na trapove 2 i 3 (Vita i Bucurest), puk i koi znae. Mozhe zaedno da kacnem v Canada edin den :)
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

Privet na vsi4ki! :-)
...goliam karuk sum...dnes cial den e obla4no vuv Varna i mi se razmina plaja, a ina4e poneje e poslednia mi den ot otpuskata i na praktika purvia istinski po4iven tur4ah nagore nadolu, da si vadia dublikat na akta za rajdane i svidetelstvoto za sadimost.
Zdravo mi se vdignaha nervite s tova svidetelstvo za sadimost. Ne stiga 4e platih 11 lv i izri4no napisah "da posluji pred kanadski imigracionni vlasti" ami 4akah celi 8 4asa dokato go izdadat kogato go vzeh predi 1 4as edinstvenoto ne6to koeto pi6e6a na nego e "da posluji za viza"...o boje dano izdurja o6te malko i ne poludeia predi da napusna BG!
Utre na taia patka triabva da i obiasniavam 4e vizi izdavat stotici posolstva po sveta, a na men nastoia6toto mi triabva za opredelena institucia nare4eana "kanadski imigracionni vlasti " i sled kato izri4no sum go vpisal tova v molbata redno e i tia to4no tova da vpi6e a ne da pravi svobodni sa4inenia za vizi...makar 4e pravilno se orientiralo devoi4eto za kakvo mi triabva!
...na vuprosa na Anito - g-n La Rue e edinstvenia izpitva6t za tazi sesia, ve4e vtora sedmica e samo toi i mislia 4e do sredata na septemvri 6te e taka.
...sega za gradskia! Privet Canuck. Istoriata s izbora mi na Quebec e dulga. 2000 godina biah priet v kolej v Toronto...struva6e mi masa usilia i nervi. Osven tova sumata za obu4enieto koiato triabva6e da preveda na suotvetnoto u4ebno zavedenie hi4 ne be6e malka. Imah intervu v Bukure6t za studenstka viza koeto produlji to4no 5 min i za koeto platih 120 dolara. Bil sum sum v dosta durjavi po sveta i za pruv i edinstven put tam mi otkazaha viza i to pri polojenie 4e vsi4ki dokumenti ot universiteta mi biaha izriadni i izprateni. Motiva be6e 4e sum niamal dostatu4no silna pri4ina da se zavurna v Bulgaria. Mislia 4e prosto niamah kusmet i popadnah na intervuira6ta - pulen dieletant v profesiata, no po-goliama lipsa na profesionalizum ne biah sre6tal. to4no sled 3 meseca s analogi4ni dokumenti biah v angliiskoto posolstvo v Sofia i na vuprosa za6to vi be6e otkazana kanadska viza az obiasnih..otgovora na angliiskia vizov oficer be6e -"6tom v kanada ne jelaiat va6ite pari" nie s udovolstvie 6te gi vzemem.
Tozi otkaz za studenska viza oba4e mi struva 10 % dedukcia ot purvona4alno vnesenata taksa za obu4enie, koeto mnogo trudno se prejiviava za6toto te udria prava v djoba, a nai-lo6oto e 4e niamah nikakva vina v slu4aia. Po kusno ve4e v Kanadskoto posolstvo v London imah 2 4asov razgovor s edna mnogo mila dama s iaven frenski akcent na koiato zaiavih 4e ne jelaia vseki put kogato kandidatsvam za kanadska viza da gubia po 800 USD.
Ta vuprosnata dama vze ne6tata dosta prisurce otkusna edin bial list radeli go na 2 polovini na ednata napisa Federalna Kanada na drugata Quebec...i zapo4na da izbroiava...ako imigrirate tuk moje da o4akvate, tova, tova, tova....ako izberete drugoto moje da o4akvate tova, tova, tova!
...v slu4aia e po-skoro e vupros na li4no otno6enie i imenno za tova izbrah Quebec, osven tova imigracionnata procedura sega e dosta po burza i mislia 4e horata si vur6at v puti po-dobre rabota v sravnenie s federalnite imigracionni! :-)
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Mnogo ti blagodarya, Sven za otgovora. Sajalyavam mnogo, che si duaril na kamak s federalnite, no pone kvebekchanite sa izlezli po-razbrani hora. :lol: Taka che, ne se yadosvay za minali neshta. Prichinite ti sa osnovalteni, no strogo individualni i lichni, zatova yavno i az tryabva da se pridrjam kam lichni prichini, kato naprimer lyubov kam istoriyata na Quebec. Tova naistina e taka, az moje da iskam da jivya v anglofonski rayon na Canada, zashtoto angliyskiyat mi e lyubimiyat ezik, no za men nay-gotinata i uvelkatelna istoriya si ostavan 17-18 vek Nouvelle France. samo kato ya cheta i se zarejdam s energiya i entusiazam i stavam jiznen i energichen. Samo da vidim dali tova shte moga da go obyasnya na frenski. :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Заключено