Специалност "Икономическа Информатика"

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
holy

Специалност "Икономическа Информатика"

Мнение от holy »

Здравейте многоуважавани от нас съфорумисти!

Искаме да Ви запитаме какво знаете за признаване на диплома за висше образование с такава специалност в Квебек. Изобщо всичко каквото се сетите по тази тема за посочената специалност ще ни е от полза тъй като сме скоро на интервю.

Благодарим Ви!
Аватар
Koko

Re: Специалност "Икономическа Информатика"

Мнение от Koko »

holy написа:Здравейте многоуважавани от нас съфорумисти!

Искаме да Ви запитаме какво знаете за признаване на диплома за висше образование с такава специалност в Квебек. Изобщо всичко каквото се сетите по тази тема за посочената специалност ще ни е от полза тъй като сме скоро на интервю.

Благодарим Ви!
Според мен (като лично мнение) би трябвало да получиш еквивалент на бакалавърска степен по икономика, но докато не си направиш официална преоценка на дипломата - няма как да знаеш със сигурност.
Аватар
holy

!

Мнение от holy »

Към Коко: Какво означава официална преоценка, как се прави. Коко, моля те пиши по-подробно, предполагам че щом си в Торонто си запознат с тези процедури. И защо казваш бакалавърска степен, аз имам магистратура. Не ги ли признават. Пиши по-подробно, нали на интервюто трябва да докажа, че знам подробно какво ме очаква в Канада.
Благодаря ти предварително!
Аватар
Koko

Re: !

Мнение от Koko »

Аз си правиш преоценка (reevaluation) на дипломата в University of Toronto - те имат специален отдел който се занимава с това. Таксата е около 100 канадски долара и отнема някъде около 6-8 седмици. Трябва да попълниш тяхния формуляр, плюс нотариално заверено копие от преведената ти на английски диплома и приложението с предметите към нея. (Да се направи нотариална заверка тук на място не беше проблем - срещу 5-10 долара такса за нотариуса). След което ти изпращат официално писмо в което пише стандартен текст че дипломата ти се признава за стандартна 4-ри годишна бакалавърска степен по икономика.
По принцип преоценки на дипломи в Канада се правят от различни институции и с различна цел - обикновенно или за търсене на работа или за допълнително учене. Ако например искаш да учиш нещо най-добре е да провериш в самото учебно заведение каква преоценка искат и от коя институция - университетите обикновенно си правят преоценката сами, но не винаги е така.
Ако си си правил преоценка на дипломата в една провинция, можеш да си сигурен че тази ти преоценка няма да ти свърши никаква работа в друга провинция.
В Онтарио като че ли най-популярна е тази организация - World Education Services, но незнам дали би свършила някаква работа за Квебек - http://www.wes.org/ca/
А що се отнася до това дали сме магистри или бакалаври - като тръгнеш да търсиш работа по специалността си, разбираш че тук и за бакалаври не ни искат и трябва да се учи нещо допълнитено.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

:D
Аватар
holy

!

Мнение от holy »

Благодаря ти Коко!
От описанието, което даваш изглежда, че е по-добре първо да се учи!
Лошо няма!
:D
Би ли ми разказал ти как си се справил (се справяш) с тези неща. Какво работиш и/или учиш в момента, ако не е тайна?
:roll:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Изпратих ти ЛС.
Също можеш да поразровиш из по-старите теми, особено в Архив 3 - за икономика, преоценка на дипломи и учене е писано из форума и преди.
Заключено