Карти, точки, мили, екстри

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Карти, точки, мили, екстри

Мнение от ssttoo »

Резюме: В кой магазин каква е далаверата?

Опитах се да събера накуп каквото знам за разните точки, които почти всеки по-голям магазин предлага. Ще се радвам, ако ме допълните и/или поправите.

К'ви са тия точки па се'а?
Нали всичко се върти около продажбите и консумацията? Особено в тук, в Континента на Изкуснитте търгаши. Затова магазините измислят какви ли не номера за да привлекат и задържат клиенти.

Номера?
Аха. Например:
- стоките с по-неизгодните цени на нивото на очите
- по краищата на рафтовете (където обикновено струпват намалени неща) слагане на изобщо ненамалени
- "само една последна цвъчка докато се редя на опашката"
- нечетливи цени
- разместване на стоките в магазина, така че да не намериш това което търсиш там, където си му свикнал и да ти се наложи да ма'аш гащи из магазина, белким се прилъжеш и купиш още нещо пътьом.
- карти за точки

Картите за точки
- Евтин начин за 'закрепостяване' на клиента. "Ех, вече имам 123456 точки, още 54321 и ще ударя кьоравото". С цел да удариш кьоравото отиваш пак в магазина, където виждаш, че
- магазина има "промоция" на нещо, но отстъката не е в пари, а под формата на лелеяните бонус точки. Кефец!

Далавера?
Съмнителна. Може и да вземеш някой ненужен комплект клещи примерно след 1 година трупане на точки, но цената, която плащаш с мислене за точки и пазаруване на не винаги необходими неща е доста по-голяма.

И все пак
И все пак здравия разум подсказва: "Добре де, умнико, и противнико на капитализма такъв, след като така и така харча пари в магазина, защо пък да не се 'облажа' с тия точки. Колкото и малко да е, нищо не губя, само печеля."
ОК, така да бъде. След като към въпроса се подходи умерено, всичко е ОК. Всичко умерено е ОК.
Особено добре е да си извадите тия карти по-рано (дори още от БГ), та да ги ползвате в началото в Периода на Голямото Изваждане.

Та така, за картите. Какви карти и откъде?

Еър Майлс
Отивате на сайта им, http://www.airmiles.com , попълвате един формуляр, и сте "в играта". Пращат ви картата по пощата. Като попълвате формуляра, пишете, че искате и втора карта - една за вас, една за другия пазаруващ член на семейството. Да има.

Фармапри
На сайта им http://www.pharmaprix.ca/english/optimum/index.html има формуляр, ама той не се попълва онлайн. Трябва да си го разпечатате. За да не 'абите мастило, взимате си формуляр от самия магазин, даже го попълвате на място и веднага ви дават карта.

Канадската гума
Никви грижи. Плащате кеш и получавате хартиени "Canadian Tire Money". Без карта, без нищо. Тия пари са прословути и има смешки от сорта, че канадеца се познава по това, че има разхвърляни "Canadian Tire Money" по хладилкика.

Хъдсън Бей - The Bay, Zellers, etc.
Отивате на сайта им http://www.hbc.com/hbcrewards/default.asp?langid=EN и си поръчвате картата онлайн.

ААдвантидж
Нещо като еърмайлс, но е програма на Америкън Еърлайнс. https://www.aa.com/apps/AAdvantage/AAdv ... vent=false за повече информация.

Такааа...

Май за други карти не се сещам. Сега, има и друго нещо. Всички магазини (да не казвам силна дума, ама всички по-големи) предлагат и някакъв вид кредитна карта. Някои имат И точки, И кредитни карти, други само кредитни карти. Ако няма някакви точки за събиране, то със сигурност има някаква кредитна карта. Поджождайте много внимателно към тези кредитни карти. Много кредитни карти не е на хубаво, губи им се дирята. Но ако наистина пазарувате често в даден магазин, може би си струва. Преди всичко, поинтересувайте се дали има годишна такса. Всички карти за точки са безплатни, но това не е задължително вярно и за кредитните карти.
Кандидатстването за такива карти обикновено е супер бързо - давате друга кредитна карта и сте ОК.
Така поне се случи с автора на тези редове в Сиърс. Значи за първи (и последен) път стъпваме в Сиърс. Купуваме си детска количка. Питат:
- Имате ли Сиърс карта?
- Не.
- Искате ли?
- Колко струва годишно?
- 0.
- ОК.
И така - влизаш в магазина, взимаш си количката, плщааш с кредитна карта, която допреди минути не си имал и си заминаваш весел и щастлив. Само дето с един борч повече.

Магазини

За финал ще се опитам да напиша кои магазини с какво се борят. Списъкът естствено не е пълен, това са само магазини около нас, в които ходя. Моля, напишете каквото знаете за останалите.

Provigo
Доколкото ми е известно - нищо :(

IGA
Еър майлс. Мисля, че трябва да пазаруваш за поне 30$ седмично, иначе - нищо.

Jean Coutu
Еър Майлс + Тяхна си ККарта.

Pharmaprix
Техните си точки + Тяхна си ККарта

Canadian Tire
Хартиени кинти, ако плащаш кеш. Имат и ККарта

Sears
ККарта.

Zellers, The Bay
Техните точки + тяхна ККарта. Точките им може да се прехвърлят като еърмайлс, ама "курса" нещо никакъв го няма.

American Express

Те имат кредитна карта, с която получавате 1 еърмиля за всеки 20 похарчени $. Чиста печалба. И без друго плащаш с кредитна карта, защо да не изкяриш по някоя еър миля междувременно. Пък и АмЕкс е единствената карта, която се приема в Костко. Детайли - http://www.americanexpress.ca
Един полет Монреал-Лондон е над 6000 еър мили. Пита се в задачата - колко пари трябва да изхарчим и за колко години средно ще стане тая работа, за да заведем семейството до БГ само с еърмили :)

Заключение

Аз викам "яжте, пийте и си носете новите дрехи!" И ако се сетите за някой магазин и/или карта, която съм изпуснал, пишете за да може другите след вас да знаят.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Чудесно!!! Айде на портала, дето му е мястото на това съчинение! :lol:

Естествено, след допълненията, ако има такива.

От мен: Уол Март също имат КК, която ти дават и без да притежаваш друга такава отпреди това. Поне докато се ходи на КОФИ, става. Т.е. ако друг не склони да ти пусне една КК, докато си на КОФИ, пробвай там. Освен това, доколкото знам, тяхната КК важи и в др. магазини, но в кои - не знам.

Друго: минавките, които си описал, ги има, обаче има и кяр понякога. Ако плащаш с КК на съответния магазин, често ти правят отстъпка в цената, много често и на намалени вече стоки, така че - далаверка... Това върви в Зелърс и в Сиърс напр.

Е, от мен това. Може и да бъркам, не съм корифей в тази наука. (Между другото пазаренето е смърт за мен). Така че коригирайте смело.

Сто (йо), хвала за темата ! :beer:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

И от мен една добавка:
Има полза от картата на "Фармапри" (в Онтарио се нарича "Шопърс дръг март"), ако ежемесечно се купуват някакви лекарства - така или иначе ги плащате, защо да не ви носят точки. В нашия случай бяхме натрупали 60$ в точки, които с огромно удоволствие обърнах в шампоани, дезодоранти и т.н. Събраните пари от точки немогат да се използват за закупуване на лекарства, а само на продуктите изложени по равтовете в магазина.
Joy

Мнение от Joy »

Аз пък имам една "Petro-points" за бензиностанциите "Petro Canada",която също предполагам е за точки,но никога не съм я ползвала и не мога да кажа със сигурност,пък и всичките си познати,които питах ,също не бяха наясно,та ако има някой с такава,нека каже за какво всъщност е точно...

И още една на "Yves Rocher" :D
Тя е малко по-различна...Има 3 карти (N 1,N 2,N 3).Започва се с 1-вата.На всяка има 20 квадратчета.За покупка на стока на стойност 4 дол.,ти удрят печат на едно квадратче и така докато ги свършиш всички.Тогава преминаваш на втора.След края на втората,имаш право на някакъв бонус,но не помня вече какво беше,а след края на третата,на една безплатна стока от магазина на твой избор. :D
Не съм се затичала да събирам печати,но защо пък да не се събират когато купувам по някое-друго червилце или шампоанче на промоция. :D

Гледах наскоро в магазин за бельо също имаха свои карти,но така и не попитах какви са им условията и не съм искала...
Villi

Мнение от Villi »

Super tema i si e taka naistina, vsi4ko e za da privlekat klienta da pazari pri tiah.
Iskam samo da dopulnia ne6to za kartite na The Bay, Zellers....
Osven 4e imat karta za to4ki, su6tata karta ti dava i 10% otstupka pri pokupkata na vseki artikul (izklu4enie praviat samo stokite koito sa Clearance). I ako ima namalenie na opredelen artikul naprimer s 30%+10%-te ot kartata ne e zle, poniakoga se polu4ava hubava cena.

Uspeh v subiraneto na to4ki! :D
Villi
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Гост

Мнение от Гост »

От днес притежателка на SEARS card. :shock:
Може би е добре да се споменат и taux d'intérêt annuel.
За Сиърс КК - 28,8 %. :shock: :? :idea:
www.sears.ca

Точките за ККСиърс се набират още от:

1. www.petro-points.com - Petro-CANADA
2. Choice hotels CANADA
3. VIA RAIL CANADA - влакове
4. www.ticketmaster.ca - резервации на билети
5. AMJ-Campbell van lines - преместване в ново жилище
6. AVIS - www.avis.ca - наемане на коли
7. www.pharmasave.com - PHARMASAVE - аптека
8. Admission.com :P
9. Bell

и много други /IBM, Macintosh/ ...
Последно промяна от Гост на Пон Фев 02, 2004 8:06 pm, променено общо 1 път.
laura

Мнение от laura »

Да добавя, че някои магазини (Hallmark, Carleton Cards или както се казват) също имат бонус карти - в общи линии след покупката на 10 броя картички, единадесетата е безплатна. Ако някой (като мен) изпраща много картички има смисъл от ползването им.
Карти има и в магазините за книги. С тях се ползва 10% намаление при покупката на книги, като понякога има по-голямо намаление за притежателите на тези карти.
Може да си слагате печатчета и при често посещение на някои кафе-вериги, напр. Van Huit (sp?) в Монреал, както и Second Cup. отново, при наличието на определен брой печати ви се полага безплатно кафе.
Лаура
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Внимавайте с тези карти повече от две не ви трябват (за себе си съм решил само една). Мисля че иначе е по=добре ако всичките ти разходи са на една КК, а другото което е сигурно всяка такава ти се брои за кредит дори да не я ползваш (не ги гледайте канадците че в портмонето си са пълни съв всякакъв вид - като тесте за игра са), и ако после решиш да си отвориш кредит линия ще ти е доста по-трудно отколкото ако си с една или две КК.
Лек анонс - по принцип тези карти които можете да получите лесно и си заслужават са класик Мастер и Виза, Виза-та е предпочитана от баните и не се сещам даже сред популярните коя банка я ползва, пък и стандартния и лихвен процент е 17 и нещо с около 3 по-малко от Мастер ако се не лъжа. Така взимате си Виза и пускате си опция за нисък лихвен процент за около 20-25 на година и става 8,9% (мисля) и я ползвате при всеки удобен случай - т.е. започвате борбата за златната, която е най надалавера. Така че не се разпилявайте в разните им там точки, защото ако си концентрирате плащанията ще стигнете по-бързо до ЗЛАТОТО :) .
ik

Мнение от ik »

Хайде и аз да се запиша в темата - доколкото знам за Фармапри - при определен брой точки на картата можеш да си вземеш безплатна карта за градския транспорт за един месец - което не е малко като се има предвид,че ги направиха вече по 59 долара.
а за безплатните кафета - и в кафе Депо имат едни карти с които за 6 кафета, седмото ти е безплатно, ама нещо не ми се нравят кафетата.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

В Pharmaprix на 3000 то4ки има отстъпка от 5 cad.
Последно промяна от IRA на Пон Фев 02, 2004 10:11 pm, променено общо 1 път.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

В Pharmaprix на 3000 то4ки има отстъпка от 5 cad.Което прави горе долу на 4 карти за транспорт ,ако не купуваш нищо друго.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Според мен картите с точките са менте, примерно имам амекс с каш-бак в коско, харча на месец между $500 и $1000 там и за миналата година "далаверата" ми беше $48... Само излишни разправии - да се регистрирате, да си следите точките, да ви пращат писма, да си пазите купона и т.н. за $50 не си заслужава уисилията... Освен това за аир-майлс - като ги саберете след няколко години за един полет до БГ-то, ще се окаже че точно когато на вас ви е удобно няма места, трябвало да бъде в незнам си кой сезон и т.н. Абе с две думи всички карти с точки са "капани за балъци"...
Колкото до кредитните карти съм абсолютно съгласен с Шнорхела, само ще добавя, че най-добре е да имаш златна виза заради застраховките при наемане на кола и при пътувания в чужбина, също е добре да имаш и една американ експрес ако пазаруваш в коско например, пазете си лимитите на минимума от $5000 долара... друго не ти трябва и само ще ти пречи, защото ще намали кредитният ти рейтинг.

Такива мити работи...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Lub0 написа:Според мен картите с точките са менте, примерно имам амекс с каш-бак в коско, харча на месец между $500 и $1000 там и за миналата година "далаверата" ми беше $48... Само излишни разправии - да се регистрирате, да си следите точките, да ви пращат писма, да си пазите купона и т.н. за $50 не си заслужава уисилията... Освен това за аир-майлс - като ги саберете след няколко години за един полет до БГ-то, ще се окаже че точно когато на вас ви е удобно няма места, трябвало да бъде в незнам си кой сезон и т.н. Абе с две думи всички карти с точки са "капани за балъци"...
Колкото до кредитните карти съм абсолютно съгласен с Шнорхела, само ще добавя, че най-добре е да имаш златна виза заради застраховките при наемане на кола и при пътувания в чужбина, също е добре да имаш и една американ експрес ако пазаруваш в коско например, пазете си лимитите на минимума от $5000 долара... друго не ти трябва и само ще ти пречи, защото ще намали кредитният ти рейтинг.

Такива мити работи...
da, za air miles e bokluk
no Canadian Tire Mastercard e super shtoto az mine ne mine 2 meseca i vzimam ia komplect blesni, ia otverka za 15 dolara
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Pepon

Мнение от Pepon »

Tochno taka, Kolio!

Samo Options MC ot Canadian Tire, tova e istinata. Ima naistina real benefits, a ne samo goli obeshtania.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

I az polzvam na Canadian Tire Credit cartata...daje i v drug magazin da pazaruvash pak ti nosi tochki. Az taka si kupih snowblower-a...sabirah pochti 2 godini i s malko doplashtane si go vzeh...dalavera.
Imam sashto i Speedpass kam Esso. Mnogo e gotino, zashtoto t edna malka djidjavka si zarejdash kolata bez da vadish karti ili drugi takiva neshta...stoi si mi na kluchovete i sashto nosi tochki. Za 5000 tochki poluchavash bezplatno ednogodishni ekstri kam canadskoto SBA :wink:
Заключено