Опитах се да събера накуп каквото знам за разните точки, които почти всеки по-голям магазин предлага. Ще се радвам, ако ме допълните и/или поправите.
К'ви са тия точки па се'а?
Нали всичко се върти около продажбите и консумацията? Особено в тук, в Континента на Изкуснитте търгаши. Затова магазините измислят какви ли не номера за да привлекат и задържат клиенти.
Номера?
Аха. Например:
- стоките с по-неизгодните цени на нивото на очите
- по краищата на рафтовете (където обикновено струпват намалени неща) слагане на изобщо ненамалени
- "само една последна цвъчка докато се редя на опашката"
- нечетливи цени
- разместване на стоките в магазина, така че да не намериш това което търсиш там, където си му свикнал и да ти се наложи да ма'аш гащи из магазина, белким се прилъжеш и купиш още нещо пътьом.
- карти за точки
Картите за точки
- Евтин начин за 'закрепостяване' на клиента. "Ех, вече имам 123456 точки, още 54321 и ще ударя кьоравото". С цел да удариш кьоравото отиваш пак в магазина, където виждаш, че
- магазина има "промоция" на нещо, но отстъката не е в пари, а под формата на лелеяните бонус точки. Кефец!
Далавера?
Съмнителна. Може и да вземеш някой ненужен комплект клещи примерно след 1 година трупане на точки, но цената, която плащаш с мислене за точки и пазаруване на не винаги необходими неща е доста по-голяма.
И все пак
И все пак здравия разум подсказва: "Добре де, умнико, и противнико на капитализма такъв, след като така и така харча пари в магазина, защо пък да не се 'облажа' с тия точки. Колкото и малко да е, нищо не губя, само печеля."
ОК, така да бъде. След като към въпроса се подходи умерено, всичко е ОК. Всичко умерено е ОК.
Особено добре е да си извадите тия карти по-рано (дори още от БГ), та да ги ползвате в началото в Периода на Голямото Изваждане.
Та така, за картите. Какви карти и откъде?
Еър Майлс
Отивате на сайта им, http://www.airmiles.com , попълвате един формуляр, и сте "в играта". Пращат ви картата по пощата. Като попълвате формуляра, пишете, че искате и втора карта - една за вас, една за другия пазаруващ член на семейството. Да има.
Фармапри
На сайта им http://www.pharmaprix.ca/english/optimum/index.html има формуляр, ама той не се попълва онлайн. Трябва да си го разпечатате. За да не 'абите мастило, взимате си формуляр от самия магазин, даже го попълвате на място и веднага ви дават карта.
Канадската гума
Никви грижи. Плащате кеш и получавате хартиени "Canadian Tire Money". Без карта, без нищо. Тия пари са прословути и има смешки от сорта, че канадеца се познава по това, че има разхвърляни "Canadian Tire Money" по хладилкика.
Хъдсън Бей - The Bay, Zellers, etc.
Отивате на сайта им http://www.hbc.com/hbcrewards/default.asp?langid=EN и си поръчвате картата онлайн.
ААдвантидж
Нещо като еърмайлс, но е програма на Америкън Еърлайнс. https://www.aa.com/apps/AAdvantage/AAdv ... vent=false за повече информация.
Такааа...
Май за други карти не се сещам. Сега, има и друго нещо. Всички магазини (да не казвам силна дума, ама всички по-големи) предлагат и някакъв вид кредитна карта. Някои имат И точки, И кредитни карти, други само кредитни карти. Ако няма някакви точки за събиране, то със сигурност има някаква кредитна карта. Поджождайте много внимателно към тези кредитни карти. Много кредитни карти не е на хубаво, губи им се дирята. Но ако наистина пазарувате често в даден магазин, може би си струва. Преди всичко, поинтересувайте се дали има годишна такса. Всички карти за точки са безплатни, но това не е задължително вярно и за кредитните карти.
Кандидатстването за такива карти обикновено е супер бързо - давате друга кредитна карта и сте ОК.
Така поне се случи с автора на тези редове в Сиърс. Значи за първи (и последен) път стъпваме в Сиърс. Купуваме си детска количка. Питат:
- Имате ли Сиърс карта?
- Не.
- Искате ли?
- Колко струва годишно?
- 0.
- ОК.
И така - влизаш в магазина, взимаш си количката, плщааш с кредитна карта, която допреди минути не си имал и си заминаваш весел и щастлив. Само дето с един борч повече.
Магазини
За финал ще се опитам да напиша кои магазини с какво се борят. Списъкът естствено не е пълен, това са само магазини около нас, в които ходя. Моля, напишете каквото знаете за останалите.
Provigo
Доколкото ми е известно - нищо

IGA
Еър майлс. Мисля, че трябва да пазаруваш за поне 30$ седмично, иначе - нищо.
Jean Coutu
Еър Майлс + Тяхна си ККарта.
Pharmaprix
Техните си точки + Тяхна си ККарта
Canadian Tire
Хартиени кинти, ако плащаш кеш. Имат и ККарта
Sears
ККарта.
Zellers, The Bay
Техните точки + тяхна ККарта. Точките им може да се прехвърлят като еърмайлс, ама "курса" нещо никакъв го няма.
American Express
Те имат кредитна карта, с която получавате 1 еърмиля за всеки 20 похарчени $. Чиста печалба. И без друго плащаш с кредитна карта, защо да не изкяриш по някоя еър миля междувременно. Пък и АмЕкс е единствената карта, която се приема в Костко. Детайли - http://www.americanexpress.ca
Един полет Монреал-Лондон е над 6000 еър мили. Пита се в задачата - колко пари трябва да изхарчим и за колко години средно ще стане тая работа, за да заведем семейството до БГ само с еърмили

Заключение
Аз викам "яжте, пийте и си носете новите дрехи!" И ако се сетите за някой магазин и/или карта, която съм изпуснал, пишете за да може другите след вас да знаят.