Nursing във федерална Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
kerkelov
Мнения: 517
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:00 pm
Местоположение: WEST COAST

Мнение от kerkelov »

bateto написа:Кво спорите и се карате кой град и провинция са по и най.Казвал съм ви и друг път,бил съм в почти всички провинции и големи градове на Канада и навсякъде са си все същите лайна ,различават се само по цвят и вкус,но си остават лайна.За съжаление това е новата ви родина така че свиквайте.Аз съм за малко и мисля да си ходя ,така че не ми пука :D :D :D
hahahahhaa az sega sam v BG i moga da kaja ,4e se radvam ,4e jiveia v Kanada i 4e imam vazmojnost da stana Kanadski grajdanin. Are stiga s prikazkite za loshtata Kanada --edin den shte se varnete v BG i togava shte vidite kakvo vi 4aka ---hahahhahahahhahahahahha.
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка
Мнения: 2082
Регистриран на: Нед Окт 05, 2003 4:20 am

Мнение от goliama mechka »

bgmontreal написа:
JOY написа: Тези,които се перчат че са мед.сестри се свират в миша дупка като спомена,че съм същата в Квебек.
ТИ УСПЯ

не ми се вярваше, но ти разпори жълтата фланелка от бохо и сега гордо се киприш с нея.
Наистина ти ми доставяш удоволствие.


Впрочем честито - станала си мед. сестра!


ПП Само да ти кажа, че ПОМОЩНИК мед. сестра в останалия свят извън Квебек си е фелдшер, ама карай. Те хората затова и в миши дупки се завират :shock:
:beer: :beer: :beer:
Аватар
Клечка За Чистене На Уши
Мнения: 1426
Регистриран на: Нед Юни 05, 2005 12:04 pm

Мнение от Клечка За Чистене На Уши »

todoto, вярно е, че управлението се наглася според потенциала, но не забравяй, че обекта и субекта на управлението в една държава обикновено са от един дол дренки - т.е. управляващите не са от Марс, нали така. Има обективни показатели, по които можем да измерим, дали една система се е справила добре с организацията. Ако приемем, че приемаме "западни" критерии, те ще бъдат например дали поставените цели са били постигнати. Самите западни нации (в това число и французи, германци и т.н.) ги поставят пред себе си по този начин. Ние естествено можем да въведем критерий за добро изпълнение, например "дали на изпълнителите им е кеф докато си клатят краката и пийват", обаче тъй като по дефиниция "добро изпълнение" означава именно дали поставените цели са били достигнати, той ще е невалиден в случая. Освен разбира се ако поставените цели не са били наистина клатене на крака и пийване. А бъди сигурен, управляващите органи дори в латинските държави не поставят такива цели и мерки за добро изпълнение. Та затова става въпрос като говорим за добро управление и добра организация - по дефиниция тези понятия предполагат достигане на заложените цели и дори развитие. Отделен въпрос е как ще бъдат формулирани целите. Аз бих направил по-скоро паралел между Запада и Япония, отколкото между западни нации, чиито цели се измерват по един и същи начин. Та разликата най-общо е, че западните нации си поставят количествени измерители, докато японците залагат на качествените такива. Тук аз не споря, че някой от двата подхода е по-лош, това е въпрос на гледна точка и всеки от подходите е най-добър в определен момент. Не споря, че със всяка ситуация и съответния подход. Но за да не бъдем тромава нашата система, тя трябва да притежава известна гъвкавост.
Сега недей да спекулираш с определението на автора за "женствеността" на тълпите - това е по-скоро метафора, отколкото нещо друго. Ако става въпрос за полови различия, аз познавам доста мъже, които биха казали, че жените били "тъпи", "нелогични" или "неаналитични", което е доста невярно. Най-малкото ако става дума за анализ и логика, по висша математика, която е доста логична и аналитична дисциплина, колежките ми не бяха като цяло по-зле от мъжете, да не говоря пък за тия дето бяха по-добре. Това, че някой си въобразява, че неговата логика е мерило, не означава, че логика няма. Означава просто, че е праволинеен. Да не забравяме и, че и емоциите си имат логика. Т.е. като говорим за западни нации не сравняваме несравними обекти, както ти предполагаш.
ако англосаксонската тълпа е по-лесна за управление то естествено е, че “латинската” такава ще трябгва да се управлява с по-елегантни методи на управление, което означава и по-сложни, по-трудни за изучаване и практикуване.
Недей да спекулираш с понятия като "елегантни" и "трудни" за изучаване. Това си го поставил само като предположение и изхождаш от "лесността" на управление. Ако управленските органи в една система са по-ефективни от тези в друга, това не означава, че едната система е по-лесна за управление от другата. Ако едно хлапе не може да се научи да кара колело, това означава ли автоматично, че за един професионален шофьор, който си кара перфектно колата, ще са нужни по-трудни и елегантни методи за да подкара колелото. Но не взимай под внимание последното сравнение - то е силно спекулативно :D Замени обаче "колело" с "кола".
Това за Гълбрайт и по-долното твърдение
Във време на възход на англосаксонската система поради присъщите си предимства е по-удачна и по-ефективна, във време на криза френската “латинската” тълпа е по-умерена и пораженията от кризата за обществото като цяло са по-малки, за разлика от англосаксонската, която “ефективно” ни забива в блатото
аз пък ще ги обясня по следния начин. Като цяло англосаксонската система е по-гъвкава, защото предполага децентрализация, либерализация и по-малко администрация и съответно усложнения. Ако англосаксонската система претърпи криза, тя по-лесно ще се изправи на крака. За разлика от знаеш коя система. Не забравяй, че колкото по-развита в едно отношение е една система, толкова повече е изложена на рискове в това отношение от една по-неразвита. Сътресенията на световните финансови пазари едва ли ще навредят много на ескимосите, но те и преди и след това са си все на едно и също равнище и не са особено напред. Трябва да направиш компромис с изложеността си на риск, няма друг начин. Та ще ти направя сравнение. Ако си купиш държавни облигации, те имат много малка вариация на доходността и съответно нисък риск в сравнение с един портфейл от акции, който има по-висок риск, но съответно и при по-високата вариация е по-вероятно да се постигне по-висок резултат. Естествено, какво ще предпочетеш зависи от твоя риск толеранс, който определя субективната мярка на полезността на резултата при определен риск за теб. Това означава ли, че трябва да адмирираме тези, които не рискуват и предпочитат малка но сигурна доходност. Тези, които постигат забележителни резултати обикновено са тези, които са рискували. Вярно, може и да загубят, но тези, които не рискуват поне са сигурни, че няма да направят нищо повече. И това тук не е хазарт. И въпреки кризите, щатите в момента са най-продуктивната икономика в света. А това означава, че фактори като човешки ресурси и капитал се използват най-ефективно и пак стигаму до организацията. А това е свързано с либерализацията. Естествено, недостатъци навсякъде има, но тук говорим само за определени показатели и стойности.
Китай погледнат през призмата на абсолютни показатели може и да е голяма сила, като относителни обаче не е и има много проблеми за решаване. Те все още разчитат на екстензивни фактори - много работна ръка. Ниски разходи също. Да не говорим, че има много път да извърви от административното управление - та валутата им е административно фиксирана и е изкуствено подценена и това им е търговското предимство. В дългосрочен план обаче никой не е спечелил с административни мерки в икономиката. Това е изкуствена работа.
Относно Маслоу - това за себереализацията не съм го сложил аз в пирамидата. Обаче наистина се критикува от негови колеги като едностранчиво и валидно само за западните общества. Отделен въпрос е, че има несъгласие какво точно означава "себереализация".
Естествено всички изложени по-горе тези могат много лесно да бъдат атакувани с аргумента, че абсолютни стойности няма и всичко е относително и субективно, което е много удобен край на всеки спор с различни гледни точки. Да не забравяме, че все пак и в математиката се опират на аксиоми и ако отречем, че две успоредни прави никога не се пресичат всичко отива на кино пък ние отиваме в неевклидовата геометрия, която според една книга била геометрията на пространството в Ада :lol: Аре, със здраве. :beer:
И понеже не се смятам за особено сложен човек
Не се коси за това бе, всички сме прости, ти кво си мислиш. Вярно, че някои повече от други, ама от глобална гледна точка е все тая.

пп - Ех, в какво превърнахме една така прозаична тема. Прости ни Господи, ние не знаем какво правим и дори какво говорим.
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Мнение от Alina »

Сори, грешка :oops:
Последно промяна от Alina на Вто Сеп 06, 2005 6:11 pm, променено общо 1 път.
Alina
beckythomas9
Мнения: 527
Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 10:06 pm
Местоположение: ottawa

Мнение от beckythomas9 »

JOY написа:Има, спиди отношение темата за различните провинции към темата за медиц. сестри, колкото и странно да звучи. От както съм тук се опитвам да си изясня някои положения в Онтарио по повод професията и се натъквам на толкова странни неща, че нямам думи...
Тези,които се перчат че са мед.сестри се свират в миша дупка като спомена,че съм същата в Квебек. Колкото и да се мъчиш да измъкнеш нещо-тц! :? Когато си трайкаш и разпитваш като новобранец, се перчат и плямпат откровенни глупости, с които ги уличавам веднага в лъжа. :roll: Не ми се иска да вярвам, че провинциалните им закони се отличават коренно и са абсолютно нелогични и нецелесъобразни...

Сблъсках се например с факта, че съществуват две бачелорски степени -Bachelor of Science in Nursing и Bachelor of Nursing (ако не са ме излъгали или нищо не разбират... :roll: ). И не вярвам,че разлика съществува само в названието.
Каква е по дяволите разликата, никой не казва. :roll: Какви са възможностите на бачелора в Онтарио също никой не казва. По-точно от това което бегло се споменава с правя изводи само,че едва ли не са сто години назад от Квебек... :roll:
Сигурно е така. Щом казваш. :wink:
По въпроса за колежите - в България мед. сестра със степен бакалавър се обучава в медицински колеж. Всички бивши полу-висши институти са колежи към Висшите Медицински Училища. Това, предполагам е система, въведена въз основа на нечий опит.
Освен това думата колеж в английския език не е равнозначна на "нисша степен" на обучение. Давам пример с Тринити Колидж - Дъблин, Кингс Колидж - Лондон - това са само два примера на престижни европесйки университети, които носят името "колидж", т.е. колеж.
По въпроса за мед. сестри в Онтарио - вероятно не се става много лесно такава. Не зная какви са тези степени, нямам представа от този вид образование. Предполагам, в Онтарио мед. сестри учат поне толкова, колкото в Квебек и излизат със същите квалификации. Не може да се отрича нещо, което не познаваме, само защото НИЕ не го понзаваме.
Аватар
Jane
Мнения: 1781
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 9:15 pm
Местоположение: Mtl, QC

Мнение от Jane »

Alina написа: И защо тук виждам оплаквания предимно от хора, живеещи в Квебек. Хайде да броим, колко от ревящите са в Квебек, и колко в другите провинции. Та Квебек, по техни думи, дори не е Канада, нали. Защо тогава постоянно плюете Канада. И като ви е скапана пронинцията, ами сменете я. Чак от БГ сте дошли тук, няма да се преместите в рамките на страната. Ето, Шнорхела му писна и си хвана шапката, има и малко дете при това, бебенце, и замина за ВАН. Който иска - може. Въпрос на желание и воля.
Виж сега Алина, права си за това, което си написала и е ясно в общи линии какво искаш да кажеш. Обаче защо не спрете да си правите генерални заключения за хората (в частност българите), живеещи в Квебек на база двама трима форумни герои. Това, че в тоя форум реват и са с претенции, и много опит едни и същи, не означава, че са официалнии говорители на всички.
И на мен много неща не са ми по вкуса, а други наистина ми харесват, ама не бия барабана през пет минути, ей така за спорта.
За прословутото здравеопазване съм говорила един път, когато ми дадоха час в близките няколко месеца. И сега моят мъж си чака преглeда за ноември месец, евентуално по коледните празници, но не пиша през ден колко е зле в Квебек, или колко е добре. Не знам колко от пишещите, които са го твърдяли това, че Квебек не е Канада, реално го осмислят, защото това е меко казано смешно, да не кажа жалко.
Но на хората им писна да слушат приказки все от чуждата камбанария, защото тая камбанария вече толкова силно е задрънчала, че чак клавиатурите тресе.
Кой за какво има желание, сили, възможности си е лично негов проблем, така че по-нежно с обобщаването! Нещо извадката от 4-5-ма постоянно компетентни по всичко лошо и хубаво, не е много представителна! :wink:

П.П. Нищо лично, просто още не съм пила кафе и ми е позволено да се ядосам профилактично ! :)
Последно промяна от Jane на Вто Сеп 06, 2005 10:03 am, променено общо 1 път.
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

Alina написа:
И защо тук виждам оплаквания предимно от хора, живеещи в Квебек. Хайде да броим, колко от ревящите са в Квебек, и колко в другите провинции. .
Sasho71 gi razkazva sashtite raboti i za zdraveopazvaneto v Ontario.Che i Sneji. :D
Последно промяна от huba на Вто Сеп 06, 2005 7:15 pm, променено общо 1 път.
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Мнение от Alina »

:lol:
Последно промяна от Alina на Вто Сеп 06, 2005 6:11 pm, променено общо 1 път.
Alina
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

Ako niamash deca i kola e po-dobre v Ontario, zashtoto e po-razvita infrastrukturata i services. No ako gi imash i 2-te mai e po-dobre v Quebec pri drugarite.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Господ
Мнения: 69
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 8:26 pm
Обратна връзка:

Мнение от Господ »

Моят обичен син, по-известен тук като Клечка За Чистене На Уши написа:Прости ни Господи, ние не знаем какво правим и дори какво говорим.
Прощавам ти, синко. Защото те обичам. Обаче виждам напоследък доста си взел да дрънкаш и да се правиш на интелигентен. А обвиняваше Мен в многословие и общи приказки, помниш ли? А моите приказки са толкова общи колкото е обща тоалетната на лозето ви (да, не се чуди, знам, че дядо ти е егоист и я ползва само той като не дава ключа на никой друг). Та недейте да многословничите, защото ще ви кажа, че тези, които съм ги преродил като французи има защо да са такива. Изкупуват грехове, толкова е просто. Няма какво да умувате защо управлението при тях било такова или онакова. Безсмислено е и виждам само се намирате на приказка. Todoto, и за теб се отнася това синко, недей да Ми се криеш в ъгъла на страницата под скролера. Ах вие непослушни хлапаци такива! Въобразявате си, че като дрънкате и разтягате философски локуми ще стигнете до истината или поне ще покажете на съфорумниците си колко сте умни и начетени. Под всичко това прозира един нарцисизъм и недейте да отричате, защото Аз виждам в душите ви по-добре от самите вас! И престанете да се гледате по цял ден в огледалата и огледалните повърхности, които срещате по пътя си. Клечка, най-вече за теб се отнася, прекаляваш с нарцисизма си! А todoto да не си въобразява, че той е по-малко грешен. Синко, аз знам за онзи чайник...
Хайде, слушайте
Изображение
Вие сте изгонен от този свят!
Моля свържете се с Мен за повече информация.
Ognen_led
Мнения: 637
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 8:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Alina написа:Аз разбира се побеснях, и им теглих една майна, викам си крайно време е да приключа с тая комплексарска и пречеща а не помагаща на хората провинция, и се преместих в Отава.


И защо тук виждам оплаквания предимно от хора, живеещи в Квебек. Хайде да броим, колко от ревящите са в Квебек, и колко в другите провинции.
Alina, kato te prochetoh i na men mi se prishtia da ti teglia edna maina. Ama se vyzdarjah. :)
Umno momiche si, uj! Zashto rassish takova tapo obobshtenie?
Na men lichno mi haresva v Quebec. E kvo, sega da ripna li v zahlass: Quebec is the best fuc* the rest.

P.S. kato broish kolko dushi se oplakvat ot Quebec se zamisli: 1-vo kolko dushi vyv foruma sa ot Quebec i kolko ot anglof. provinci; 2-ro foruma ima li neshto obshto s predstavitelna izvadka; 3-to dali chast ot tia deto revat ot Quebec niamat vreme i pari da revat tochno shtoto sa v Qc, ako biaha niakade drugade moje bi poveche stiaha da se boriat za otzeliavaneto si i po-malko da revat.

P.S Alina, v edno sym syglassen s teb vmesto da se reve che dyrjava ti prechi e po-dobre da se deistva. Aman ot vopli! Ako chovek v Quebec, Ontario, British Columbia ne e dobre, problema edva li e v provinciata!
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Няма какво да се обясняваме, Монреал си е най-добрият град за живеене в Канада!
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Мнение от Alina »

по същество за стипендията:

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... sc&start=0
Последно промяна от Alina на Вто Сеп 06, 2005 6:34 pm, променено общо 2 пъти.
Alina
BabaPena
Мнения: 976
Регистриран на: Съб Мар 06, 2004 12:20 pm
Местоположение: Winnipeg, MB

Мнение от BabaPena »

Ne se Abi, Alinche! Darveni filosofi vinagi e imalo i sh ima... :-) Vajnoto e che si si nameriala patia i si taka dobra da spodelish opita s auditoriata...koito triabva sh sa pouchi ot tvoite greshki i niama da gi povtaria...ostnalite...abe da sa jivi i zdravi!
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Сега го прочетох внимателно и явно основният проблем с Кебек, е че не дават стипендии в универистетите, както се казва, да ви имам и проблемите :)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Заключено