dissidente написа:Doide vreme i az da si tursia rabota po spezialnostta... Ne mi se vijda osobeno lesno, makar i da imam tukashna magisturska stepen, ta mi stana lubopitno kolko ot nas rabotiat po spezialnostta si i dali sa namerili burzo rabota.
V momenta, az li4no imam rabota kato assitentka v edin ot tukashnite universiteti, no poneje rabotia "za djobni pari" kakto se sheguva mujat mi ili ako predpo4itate drug izraz - za "julti stotinki" i na honorar, ne smiatam tova za postoianno rabotno miasto, koeto moje da mi pozvoli prili4ni (normalni) dohodi.
Ta, ako imate jelanie, spodelete i vashia opit v turseneto na rabota.
Blagodaria na vsi4ki za u4astieto !

Molia samo za seriozni komentarii!

Zdravei dissidente,
Az rabotia po specialnostta si, no s BG diplomata si. Vzeh niakolko kursa v college tuk i IT certificates, no chak sled kato zapochnah rabota (imam shtastieto da rabotia vav firma, koiato podkrepia po vsichki nachini napanite na slujitelite si za postoianno usavarshenstvane

).
Samo che ne znam moiat opit s kakvo bi mogal da ti e polezen, tai kato az sam IT, ne znam kakva e tvoita specialnost, moje neshtata dosta da se razlichavat. Moje bi ako kajesh kakva ti e specialnostta, shte poluchish po-konkretni otgovori.
Faktat ot moia opit, koito bi mogal da predstavliava interes (mislia) e, che az zapochnah rabota v segashnata mi firma parvo ot po-niska pozicia, a ne po specialnostta si. Imam i drugi poznati, koito sa zapochnali taka. Priznavam, che sa edinici, no moje bi tova e poradi fakta, che ne mnogo hora vzemat pod vnimanie tozi nachin kato vazmojen.
Nachinat (v obshti linii) raboti taka: Golemite firmi imat politika predi da publikuvat obiavite navan, da gi postvat vav firmata za opredeleno vreme i chak sled opredelen period, ako niama podhodiashti kandidati ot firmata, togava se postvat navan. Mnogo po-lesno e da kandidatstvash otvatre, parvo, che konkurenciata e po-malka i vtoro, tvoiat manager shte ti sadeistva, sled kato si pokazala, che si dosta poveche ot tova, koeto sa ochakvali.
Namiraneto na rabota dori s Canadska diploma, ako niamash experience, e dosta trudno. Trudno e i za samite kanadci. Imah kolejka kanadka, zavarshila management v Quebec, koiato zapochna pri nas kato administrator i ne schitashe tova za nenormalno. Vse ot niakade triabva da se pochne, ne znam kak e v managementa, no mi se struva malko veroiatno napravo ot studentskata skameika da vzemat niakogo za manager. Shefkata mi, sashto kanadka, zavarshila management, sashto e zapochnala ot nai-niska pozicia.
Izobshto, ednata "gola" kanadska diploma ne ulesniava drastichno tarseneto na rabota. Zatova, mislia, che e vajno chovek da si nameri niakakva part-time ili dobrovolna rabota oshte dokato uchi i mislia, che universitetite davat dobar shans za tova. Ne znam za vsichki, no v University of Toronto, naprimer, imat slujba za studentska rabota, kadeto firmi davat obiavi, koito sa samo za studentite v tozi universitet. Pochti vsichki ot tezi obiavi sa za rabota po specialnostta i se priemat studenti bez opit.
Predpolagam, che vsichki universiteti imat podobni job banki i mislia, che e dobre dokato si na asistentska pozicia, da se vazpolzvash ot tova. Konkurenciata sashto e goliama za vsiako miasto, no ne tolkova goliama, kolkoto na "svobodnia" pazar.
I posledno, saglasna sam sas Svetlio (publikaciite mu v drugia forum), che za nachinaeshti (ne samo za newcomers) e dobre da tarsiat rabota v malki firmi, tai kato te imat ogranicheni vazmojnosti za zaplati i sa sklonni da naznachavat hora bez opit za smetka na po-niskite zaplati. Edna chast ot poznatite mi, koito zapochnaha rabota po specialnostta, imaha tozi shans blagodarenie na tova, che popadnaha na takiva malki firmichki.
Uspeh!