Съкратена версия: Не се шашкай се!
Пълна версия:
Значи, отидохме във Вита 15-20 мин по-рано. Дадоха ни остатъка от формулярите (по пощата получавате само първата страница) и сухо лепило, с помощта на което трябваше да си залепим двете допълнителни снимки (закачени върху формулярите по пощата). Съвет - добра идея е да разкачите снимките още вкъщи, защото от притеснение и нерви не се знае кое ще "откачите" - снимките от формулярите или обратното

С готовите формуляри (залепени снимки, попълнени имена и подписи на съответните места) се връщате на "рецепцията", където ви дават едно хвърчащо листче с номерата на кабинетите, през които трябва да минете - лабораторията в мазето, рентгена на партера, очния на третия етаж, ушния на първия, връщате се на партера да си вземете снимките от рентгена и оттам пак на първия етаж за финала.
Лабораторията е най-страшна. Може би го правят с някаква по-особена цел, но процедурата е следната. Единия (ако сте двойка, за повече не знам) сяда на столчето до лаборантката, навива си ръкава и стиска зъби, докато го бодат. Другият в това време свещенодейства в тоалетната с помощта на една чашка. Аз щях да умра, докато седях на стола, стискайки ръкохватки и зъби с всички сили, а съкровището го нямаше да ми държи ръката и да ме успокоява. Така се бях психирала, че свещенодействието в храма на двете нули ми отне доста време, прекарано главно в дълбоки вдишвания и издишвания с цел успокояване на тремори.
После идва ред на рентгена. Влизате в „преддверието”, сваляте си колиетата, ланците и де що имате украшения по и около гръдния кош, махате си всички дрешки от кръста нагоре и заставате срещу машинката. Леличката ви наглася така, че да и е най-удобно на машинката, крясва „Вдишайте” и край. На излизане да не забравите да си сложите обратно дрехите и аксесоарите

При очния лекар всичко минава за нула време. Една много приветлива млада докторица ви настанява на столчето, пуска прожекторчето, закрива ви едното око и ви кара да рецитирате числата от първите три реда. Същата процедура се повтаря и с другото око. Ако имате добра памет и лошо зрение с едното око, пуснете другарчето пред себе си – добро упражнение е, ако ще се явявате и на тест за интелигиентност

При ушния лекар е „спорт и музика”. Тръшва ви на специалния УНГ стол, бръква ви във всяко ухо за по половин секунда, поглежда и гърлото за още толкова. Напомнете му да си запише имената ви! Готови сте.
Сега е момента единия да изтърчи до партера и да вземе готовите снимки. Другия отива право в кабинет „Вътрешни болести”.
„Вътрешни болести”. Стаята за разпити. Ако говорите добре английски, прегледайте section B от ония ксерокопия, които са ви дали на регистратурата. Измислете си някакви свежарски отговори на по-съмнителните въпроси. Не че това ще трогне лекарката. Ако сте по-пищни от нормалното (като мен), можете да си свалите няколко кила от истината. Никой не ви мери (поне нас де). Съответно може и да се издължите с няколко см, колкото да си нагласите снагата в нормата, но това последното ще изглежда леко съмнително може би.
Следват разни опипвания по гърлото и корема, почуквания по гърба, мерене на кръвното (не задължително в този ред). Разглеждане на рентгеновите снимки. На една от нашите снимки се загледа повечко, изхъмка нещо и я пъхна в големия бял плик без други последствия.
Иииии, това е. Ако не ви забави някоя бабка, която ходи по кабинетите да си търси компания, ще сте приключили за около час.
Идете и се почерпете някъде с банички, мраморен кекс и баклава

Сега ще си позволя да дам няколко по-така съвета. Първо, пийте много, ама адски много вода! Ние за два дни изпихме една туба от 11 литра и съответните ни тестове бяха „нормални”. Второ, кръвните изследвания са само за СПИН и сифилис. Затова не стойте гладни, а хапнете нещо. Може и стрък райграс да е, но ще е по-добре, отколкото от всичката вода и глад да свалите кръвното. Ммммм, за трето не се сещам.
Успех и НЕ СЕ ШАШКАЙТЕ!