България - Канада стандарти
България - Канада стандарти
Гледам, че от време на време спорадично се разгарят спорове за това къде и с колко е по добре да се живее. Съгласен съм, че всеки сам трябва да направи своя избор и да прецени според личните си доходи и желания, но за целта му е необходима информация.
Информация както за нивата на заплащане на неговия труд, така и нивото на предоставяните услуги (витални или просто разкрасяващи живота).
Използвам, че в една друга тема беше повдигнат въпроса за колата и привеждам данни за БГ.
Разходи на месец:
1. Платен паркинг - 40 лева/месец
2. Бензин - 1.52 лв/литър
3. Застраховка (гражданска) - 7 лв/месец
4. Застраховка (пълно каско), не задължителна - около 0,8% от цената на застраховката на месец (при 2500 плащаш 20 лева)
5. Годишен технически преглед - 18 лева (беше миналата година)
Ако пресметнем разхода за някоя барачка (така пестим от паркинг) и махнем застраховката имаме:
Дневен пробег около 20 км х 10/100 разход х 30 дена х 1.57 = 95 лева за месец
95+7+2 = 104 лева на месец.
Ако колата е малко по-нова платения паркинг става задължителна опция и сумата набъбва на 144 лева.
На вас оставям да прецените при какво ниво на заплащане колата се превръща от лукс в нещо нормално.
Информация както за нивата на заплащане на неговия труд, така и нивото на предоставяните услуги (витални или просто разкрасяващи живота).
Използвам, че в една друга тема беше повдигнат въпроса за колата и привеждам данни за БГ.
Разходи на месец:
4. Застраховка (пълно каско), не задължителна - около 0,8% от цената на застраховката на месец (при 2500 плащаш 20 лева)
Ако пресметнем разхода за някоя барачка (така пестим от паркинг) и махнем застраховката имаме:
Ако колата е малко по-нова платения паркинг става задължителна опция и сумата набъбва на 144 лева.
На вас оставям да прецените при какво ниво на заплащане колата се превръща от лукс в нещо нормално.
че то кой кара на бензин в Бг?
слагай газово за 50 лв и пести,ходи пеш,ползвай градски транспорт
Аз живеех в 3-ия по големина град,но пеша до центъра отивах за 20 минути,до летището -2 часа.
Тука от къщи до метрото имам половин час пеша,ако тръгна към Даун Таун пеша-2 дни с преспиване на палатка и суха храна
А картите за транспорт са в лева към 150 за двама...
аре стига с тая тема колко лошо е в Бг
1.ела в Канада направи лично сравнението
2.Ако в Бг беше по-хубаво тук щеше да има няколко стотин имигранта от БГ-специалисти с изгодни договори, а не няколко десетки хиляди,ако не и стотици хиляди в цяла северна Америка,макар че както се вижда има и такива дето в южна са емигрирали
и чак по късно си разбрали грешката

слагай газово за 50 лв и пести,ходи пеш,ползвай градски транспорт

Аз живеех в 3-ия по големина град,но пеша до центъра отивах за 20 минути,до летището -2 часа.
Тука от къщи до метрото имам половин час пеша,ако тръгна към Даун Таун пеша-2 дни с преспиване на палатка и суха храна

А картите за транспорт са в лева към 150 за двама...
аре стига с тая тема колко лошо е в Бг
1.ела в Канада направи лично сравнението
2.Ако в Бг беше по-хубаво тук щеше да има няколко стотин имигранта от БГ-специалисти с изгодни договори, а не няколко десетки хиляди,ако не и стотици хиляди в цяла северна Америка,макар че както се вижда има и такива дето в южна са емигрирали

Re: България - Канада стандарти
Всичко е относително. Преди няколко години се оправяхме с една кола, към $90/месец паркинг, около $200/месец за бензин и към $90/месец за застраховка (само отговорност). В Канада общо взето не можеш да си паркираш колата на улицата.
Поправките от време на време и смяната на масло не ги броя.
Като се замисля за сега и се плаша . Трябват ни две коли. Разходи за двете- към $800/месец . Застраховка $500/месец. Бензин - към $350/месец. Едната докарва към 2000 км на месец,а другата към 1300-1500, но затова пък папка по 15 литра
Смяната на масло пак не я броя. Поне паркинг не плащам...
Поправките от време на време и смяната на масло не ги броя.
Като се замисля за сега и се плаша . Трябват ни две коли. Разходи за двете- към $800/месец . Застраховка $500/месец. Бензин - към $350/месец. Едната докарва към 2000 км на месец,а другата към 1300-1500, но затова пък папка по 15 литра

За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Чакайте сега и аз да се изхвърля с каквото знам...
Форд Контур-1995 г.-като нов.

За 1 година-никакъв ремонт-само профилактични мерки-максимум 100 дол. (мъжа ми се сети само за 5 дол. за смяна на масло и 20 дол-ремонт на чистачки,но ги закръглям...
)
Застраховка (абсолютно задължителен минимум)-250 дол./година
Паркинг-безплатен край блока,25 дол./мес.- край болниците,с паркирането из града е много проблемно,а пък на летището си е напрво грабителство посред бял ден.
Средно-20-тина дол./седмица за бензин
Като се замисля,и на нас ни трябват 2 коли- картата ми за транспорт е 120 дол./мес. По-евтино ще ми излиза втора кола-само че съм много лоша шофьорка!
Форд Контур-1995 г.-като нов.

За 1 година-никакъв ремонт-само профилактични мерки-максимум 100 дол. (мъжа ми се сети само за 5 дол. за смяна на масло и 20 дол-ремонт на чистачки,но ги закръглям...

Застраховка (абсолютно задължителен минимум)-250 дол./година
Паркинг-безплатен край блока,25 дол./мес.- край болниците,с паркирането из града е много проблемно,а пък на летището си е напрво грабителство посред бял ден.
Средно-20-тина дол./седмица за бензин
Като се замисля,и на нас ни трябват 2 коли- картата ми за транспорт е 120 дол./мес. По-евтино ще ми излиза втора кола-само че съм много лоша шофьорка!

Димитре, темата за колите не я отварям, за да доказвам къде е по-хубаво и къде е по-лошо.
Идеята е да се дадат примери за това къде какви разходи се правят покрай наистина необходимите неща. Защото много от нещата, които се пишат в този форум, след това се оказват не съвсем такива.
Пример ще дам със цената на наемите - наистина не ми е ясно, когато наемаш жилище какво всъщност плащаш. Само наем? Наем и паркинг? Наем, паркинг, отопление?
Пример мога да дам с САЩ, където има доста наеми на цена около 400-500 долара (поне преди няколко години, сега не ми се рови в нета, ако не е вярно поправете ме), в които беше включен паркинг, басейн, ток, вода, отопление, кабелна и интернет.
Явно в Канада изостават в това отношение, но все пак е интересно какво именно се наема за 600 долара в Монтреал?
Що се отнася до паркирането в БГ на местата, които наистина ти е необходимо те режат с 1лв/час (даже има и 2 лв/час). Платения паркинг ако имаш късмет е на 10 минути пеша.
Сравняването на Варна (350 000), Пловдив (също толкова), че даже и София със един голям град отнесево към км/месец не е коректно, но дава представа за някои неща.
Газова уредба за 50 лева аз лично не бих си сложил, ако ще и нож за ми опрат в гърлото. Цената на нормална такава (италианска) заедно с монтажа е около 400 лева, разхода скача с около 2 литра, а цената на газта е 80 ст/литър
Идеята е да се дадат примери за това къде какви разходи се правят покрай наистина необходимите неща. Защото много от нещата, които се пишат в този форум, след това се оказват не съвсем такива.
Пример ще дам със цената на наемите - наистина не ми е ясно, когато наемаш жилище какво всъщност плащаш. Само наем? Наем и паркинг? Наем, паркинг, отопление?
Пример мога да дам с САЩ, където има доста наеми на цена около 400-500 долара (поне преди няколко години, сега не ми се рови в нета, ако не е вярно поправете ме), в които беше включен паркинг, басейн, ток, вода, отопление, кабелна и интернет.
Явно в Канада изостават в това отношение, но все пак е интересно какво именно се наема за 600 долара в Монтреал?
Що се отнася до паркирането в БГ на местата, които наистина ти е необходимо те режат с 1лв/час (даже има и 2 лв/час). Платения паркинг ако имаш късмет е на 10 минути пеша.
Сравняването на Варна (350 000), Пловдив (също толкова), че даже и София със един голям град отнесево към км/месец не е коректно, но дава представа за някои неща.
Газова уредба за 50 лева аз лично не бих си сложил, ако ще и нож за ми опрат в гърлото. Цената на нормална такава (италианска) заедно с монтажа е около 400 лева, разхода скача с около 2 литра, а цената на газта е 80 ст/литър
To4no na vuprosa s naemite e trudno da ti se otgovori to4no .Obiknoveno vsi4ko tova e obiaveno v obiavite za gilishtata.Zavisi i ot kvartala .Mnogo 4esto na gilishtata 3 1/2 i 4 1/2 i nagore ne e vklu4en toka ,poniakoga i otoplenieto.Za tova nai-dobre se orintirash na miasto 4e i tova deto go pishe i v obiavata ne vinagi e to4no taka.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
-
Re: България - Канада стандарти
Aries, колата обикновенно е с разходи, като на член от семейството, но повечето фирми предоставят служебни автомобили и си плащаш горивото само когато си в платен отпуск. Ориентирай се :idea:Aries написа:Гледам, че от време на време спорадично се разгарят спорове за това къде и с колко е по добре да се живее. Съгласен съм, че всеки сам трябва да направи своя избор и да прецени според личните си доходи и желания, но за целта му е необходима информация.
Разходи на месец:
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended

This Account Has Been Suspended

То май не само с наемите нещата са доста неопределени, но и със застраховките на колите.
Що се отнася до наема нека се каже какъв е минимално възможния за 31/2 (ама все пак с по-прилична квадратура -60-70) със включени отопление и ток в него.
Също така за застраховките - някои казват 250 на месец, други 20. Кое е истината? И какво покрива едната и другата застраховка?
Всички знаем, че гражданската отговорност в БГ покрива единствено щетите, които ти си причинил и ако имаш късмет и не си виновен за произшествието може да ти поемат част от нанесените на твоята кола щети.
Какво е положението в Канада. Защото при цена на кола 1993 г 1500 долара не ми се струва нормално да се плаща застраховка 3000 долара годишно!!!
Що се отнася до наема нека се каже какъв е минимално възможния за 31/2 (ама все пак с по-прилична квадратура -60-70) със включени отопление и ток в него.
Също така за застраховките - някои казват 250 на месец, други 20. Кое е истината? И какво покрива едната и другата застраховка?
Всички знаем, че гражданската отговорност в БГ покрива единствено щетите, които ти си причинил и ако имаш късмет и не си виновен за произшествието може да ти поемат част от нанесените на твоята кола щети.
Какво е положението в Канада. Защото при цена на кола 1993 г 1500 долара не ми се струва нормално да се плаща застраховка 3000 долара годишно!!!
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
zashtoto BG mafiata nishto ne struva v sravnenie s insurance mafiata tuk...Aries написа: Защото при цена на кола 1993 г 1500 долара не ми се струва нормално да се плаща застраховка 3000 долара годишно!!!
pusnali sa si zakon za zadaljitelna zastrahovka i sega si kachvat zastrahovkite kolkoto si iskat.
Nai vajnata chast na zastrahovkata tuk ne e tvoiata kola a shtetite koito moje da prichinish
tuk poniakoga sadiat za milioni
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Tova e link kum edna po stara tema za apartamentite
http://www.bgcanada.com/oldforum3/viewtopic.php?t=8
Porazgledaj stranicite s obiavi ,moge bi shte pridibiesh po realna predtava.Ina4e 3 1/2 v moiat kvartal sa ot 650 nagore i ne sa golemi.
http://www.bgcanada.com/oldforum3/viewtopic.php?t=8
Porazgledaj stranicite s obiavi ,moge bi shte pridibiesh po realna predtava.Ina4e 3 1/2 v moiat kvartal sa ot 650 nagore i ne sa golemi.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин