Kandidatstwane ot Kanada za landed immigrant
Kandidatstwane ot Kanada za landed immigrant
Zdrawejte na wsishki!
Az sum w Kanada weshe poshti 3 godini i kandidatstwah za landed immigrant prez Uli 2003. Zasega sum polushila samo file # i sum w oshakwane na niakakwo wremenno reshenie (kato odobrena sum s/bez interview, ne sum odobrena) predi medisinski i finger prints. Na sitа na Buffalo pishe she razglegdat dokumenti polusheni Awgust 2003, no zasega ne polushawam nishto i se shudeh dali niakoj ot was e minawal prez tazi prosedura ot Kanada i dali moge da mi dade niakakwa informasia kolko dulgo otnema i kakwi problemi ewentualno moga da oshakwam.
Shte wi buda mnogo blagodarna ako moge da mi pomognete s informasia!
Az sum w Kanada weshe poshti 3 godini i kandidatstwah za landed immigrant prez Uli 2003. Zasega sum polushila samo file # i sum w oshakwane na niakakwo wremenno reshenie (kato odobrena sum s/bez interview, ne sum odobrena) predi medisinski i finger prints. Na sitа na Buffalo pishe she razglegdat dokumenti polusheni Awgust 2003, no zasega ne polushawam nishto i se shudeh dali niakoj ot was e minawal prez tazi prosedura ot Kanada i dali moge da mi dade niakakwa informasia kolko dulgo otnema i kakwi problemi ewentualno moga da oshakwam.
Re: Kandidatstwane ot Kanada za landed immigrant
Сещам се за познат българин който следваше в Йорк Университи и кандидатства в Бъфало за лендед - неговата процедура продължи повече от година, това се отнася за 2002-03 и доколкото си спомням мина без интервю. А кандидатурата му беше много добра - правеше Мастер в Канада, имаше доста трудов стаж по специалността, плюс документ за знанието на език, така че нямаше проблеми, само дето процедурата отнема време. За съжаление съм му загубил координатите и няма как да го питам за повече подробности.Iana написа:Zdrawejte na wsishki!
Проблеми, недай Боже отказ, могат да възникнат ако нещо в документите ти не е в ред или просто не можеш да събереш точки, но това са неща които би трябвало да си преценила преди още да подадеш документите си.
Според мен просто е нужно още малко търпение и нещата би трябвало да станат - щом в сайта пише че са почнали да разглеждат документи от Август 2003 значи можеш скоро да очакваш някакви новини. Ако не получиш нищо в рамките на още 1-2 месеца, може би ще е добра идея ти да се обадиш в офиса в Бъфало и да питаш какво става.
Zdraweite otnowo!
Az sum w Alberta i kato sialo kandidatstwam na obshto osnowanie.
Imam kum 82 toshki, no s immigration officerite nikoga nishto ne se znae. Imam Masters po Financi ot Bg i izdurgah CELPIP (towa e kanadskia izpit za priznawane na niwo na ezik) s high proficiency wuw wsishki oblasti. edinstwenoto mi pritesnenie e staga, ponege sum rabotila full time dokato sum ushila a towa tuka ne sum sigurna dali se priznawa. Wupreki towa imam stag w Canada weshe 3g (1.5 po wreme na kandidatstwaneto) koeto bi triabwalo da mi donese min 15t (t.e. dori i da ne mi priznaiat staga po wreme na usheneto i da me otregat s 6t. pak ostawam s 76t). Po prinsip sum shuwala she ne e hubawo da izprahtah dopulnitelni dokumenti sled kato wednug si podal seliat application. Az obahse reshih da iziskam CELPIP da mi izprati ofisialniat rezultat ot testa do immigrationa i se shudia dali towa moge da mi e zabawilo razglegdaneto na fila.
Moge bi naistina triabwa turpenie, no kogato wsishko stawa tolkowa bawno i izmusheno e trudno da zapazih turpenie.
Blagodaria Wi za otgoworite!
Az sum w Alberta i kato sialo kandidatstwam na obshto osnowanie.
Imam kum 82 toshki, no s immigration officerite nikoga nishto ne se znae. Imam Masters po Financi ot Bg i izdurgah CELPIP (towa e kanadskia izpit za priznawane na niwo na ezik) s high proficiency wuw wsishki oblasti. edinstwenoto mi pritesnenie e staga, ponege sum rabotila full time dokato sum ushila a towa tuka ne sum sigurna dali se priznawa. Wupreki towa imam stag w Canada weshe 3g (1.5 po wreme na kandidatstwaneto) koeto bi triabwalo da mi donese min 15t (t.e. dori i da ne mi priznaiat staga po wreme na usheneto i da me otregat s 6t. pak ostawam s 76t). Po prinsip sum shuwala she ne e hubawo da izprahtah dopulnitelni dokumenti sled kato wednug si podal seliat application. Az obahse reshih da iziskam CELPIP da mi izprati ofisialniat rezultat ot testa do immigrationa i se shudia dali towa moge da mi e zabawilo razglegdaneto na fila.
Moge bi naistina triabwa turpenie, no kogato wsishko stawa tolkowa bawno i izmusheno e trudno da zapazih turpenie.
Blagodaria Wi za otgoworite!

Na men kanadkata, koiato me intervuira za work permita mi v Bukuresht mi kaza, che ako chovek vzeme provintsialna nominatsia dokumentite mu se razglejdat za 6 do 9 mesetsa po zakon. Probvala li si da vremesh nominatsia ot Alberta?
BTW sled kolko vreme v Kanada mogat da se podavat docs v Bafalo? 1 godina?
Uspeh!
Hi again,
az niamam predstawa kakwa e tazi provincialna nominasia. Mogesh li da mi dadeh niakakwo info za towa. Oswen towa rabotia w sfera za koiato e trudno da se dokage she imam spesialni umenia. Az sum office manager i shetowoditel w environmental company. Mislia she kato sialo za office manageri niama kak da se dokage she si super special. Kakwi uslowia sa neobhodimi da se pokriat za tazi nominasia?
Mersi predwaritelno!
az niamam predstawa kakwa e tazi provincialna nominasia. Mogesh li da mi dadeh niakakwo info za towa. Oswen towa rabotia w sfera za koiato e trudno da se dokage she imam spesialni umenia. Az sum office manager i shetowoditel w environmental company. Mislia she kato sialo za office manageri niama kak da se dokage she si super special. Kakwi uslowia sa neobhodimi da se pokriat za tazi nominasia?
Mersi predwaritelno!
Za Alberta - ne znam.
Za Manitoba, primerno, iskat ili da si student tam, ili da imash postoianna rabota, ili da si zabotil 6 mes. full time v provintsiata, ili da imash rodnini tam , ili 5 choveka jiteli na Manitoba da garantirat za tebe...imashe i oshte mai, no ne gi pomnia. Sertifikata go izdavat za okolo 6mes. sled koeto za oshte 6 do 9 minavash prez federalnite (Bukuresht, Bafalo i t.n.). Ne im triabva da si spetsialna ili svrah, prosto iskat malko 'garantsii' che moje i da ostanesh v provintsiata im.
Vuj v site-a za imigratsia na Alberta, tam shte e napisano.
Uspeh.
Za Manitoba, primerno, iskat ili da si student tam, ili da imash postoianna rabota, ili da si zabotil 6 mes. full time v provintsiata, ili da imash rodnini tam , ili 5 choveka jiteli na Manitoba da garantirat za tebe...imashe i oshte mai, no ne gi pomnia. Sertifikata go izdavat za okolo 6mes. sled koeto za oshte 6 do 9 minavash prez federalnite (Bukuresht, Bafalo i t.n.). Ne im triabva da si spetsialna ili svrah, prosto iskat malko 'garantsii' che moje i da ostanesh v provintsiata im.
Vuj v site-a za imigratsia na Alberta, tam shte e napisano.
Uspeh.
След като вече си подала документи по общата федерална процедура, едва ли има смисъл да се занимаваш с провинциалната. Всъщност мисля че и да искаш, не можеш да кандидастваш по две различни - федералната и провинциална - процедури едновременно.Iana написа:Hi again,
Mersi predwaritelno!
От това което си написала че имаш като образование, трудов стаж и език, мисля че имаш отличен шанс да те одобрят по федералната, просто е въпрос на време да ти обработят документите. Документи към файла ти могат да се изпращат, особено ако са в твой плюс, както е със сертификата за език. Така че това не бива да те притеснява.
Имай предвид че в момента има забавяне в обработката на документите навсякъде - ако прегледаш форума назад, ще видиш че кандидатите по федералната процедура от България през офиса в Букурещ чакат по 3-4 години.
Сигурна ли си в това? На мен ми се струва че нищо в новия закон не е променено в тази посока. Можеш да кандидастваш или по федералната процедура, така да се каже на общо основание, или по някоя от провинциалните програми, но не можеш да кандидастваш едновременно и по двете.BabaPena написа:Spored novia zakon MOJESH da kandidatstvash ednovremenno po niakolko protseduri. Shte platish niakolko taksi, estestveno, no ako tova sakrashtava chakaneto...
Drug e vaprosa dali v tvoia konkretno sluchai nominatsia niama vsashnost da te zabavi...
Cheers!
Нека все пак да не разваляме темата на Яна, ако имаш идея къде в официалните сайтове може да се намери информация по въпроса, би било чудесно.
Sigurna sam. Ofitsialen site ne moga da posocha, tai kato vaprosa (a imenno che novite regulatsii pozvoliavat da se kandidatstva ednovremenno po niakolko programi vkl. nominatsia ot provintsia i federal skilled worker) mi beshe iziasnen lichno ot interviewirashtata (kanadka) po vreme na interviewto mi za work permita vav vrazka s moi vapros moga li da napravia neshto za da uskoria poluchavaneto na PR karta.
V dopalnenie triabva da kaja che spored sashtite tezi novovavedenia v Immigration and Refugee Protection Act az biah posavetvana da kandidatstvam EDNOVREMENNO za work permit i permanet residence. Koito se interesuva moje da popita lichno Bukuresht na
bucst-im@dfait-maeci.gc.ca (kakto napravih az predi da si podam i dvete molbi) ili da prochete samia akt tuk:
http://laws.justice.gc.ca/en/I-2.5/index.html
Interesno mi sashto dali ti mojesh da posochish updatevan ofitsialen web site kadeto izrichno se posochva che NE MOJE da se kandidatstva ednovremenno?
Sas zdrave!
V dopalnenie triabva da kaja che spored sashtite tezi novovavedenia v Immigration and Refugee Protection Act az biah posavetvana da kandidatstvam EDNOVREMENNO za work permit i permanet residence. Koito se interesuva moje da popita lichno Bukuresht na
bucst-im@dfait-maeci.gc.ca (kakto napravih az predi da si podam i dvete molbi) ili da prochete samia akt tuk:
Interesno mi sashto dali ti mojesh da posochish updatevan ofitsialen web site kadeto izrichno se posochva che NE MOJE da se kandidatstva ednovremenno?
Sas zdrave!

Последно промяна от BabaPena на Чет Юни 10, 2004 2:51 pm, променено общо 1 път.
Ясно, разбрах какво имаш предвид, само че явно говорим за две различни неща. Значи ти казваш че може да се кандидатства едновременно за Work Permit и за Permanent Resident Status - това е така, за това спор няма. Все пак work permita е нещо различно от PR статута.BabaPena написа:Sigurna sam. Ofitsialen site ne moga da posocha, tai kato vaprosa (a imenno che novite regulatsii pozvoliavat da se kandidatstva ednovremenno po niakolko programi) mi beshe iziasnen lichno ot interviewirashtata (kanadka) po vreme na interviewto mi za work permita. V dopalnenie triabva da kaja che spored sashtite tezi novovavedenia v Immigration and Refugee Protection Act mi beshe pozvoleno da kandidatstvam EDNOVREMENNO za work permit i permanet residence.
Predpolagam che koito se interesuva moje da popita lichno Bukuresht na
bucst-im@dfait-maeci.gc.ca ili da prochete samia akt tuk:
Sas zdrave!
Това което казвам аз обаче е нещо друго - че когато човек кандидатства за Permanent Resident Status , можеш да кандидатстваш само по една програма - или федералната, или за някой от провинциите, но не можеш да кандидастваш и по двете едновременно и това се разбира от официалния сайт за имиграция. Ето, виж този линк:
http://www.cic.gc.ca/english/skilled/provnom/index.html
-------------------------------------------------------------------------------------
Provincial Nomination
Most provinces in Canada have an agreement with the Government of Canada that allows them to play a more direct role in selecting immigrants who wish to settle in that province. If you wish to immigrate to one of Canada’s provinces as a Provincial Nominee, you must first apply to the province where you wish to settle. The province will consider your application based on their immigration needs and your genuine intention to settle there.
Before applying to immigrate to Canada, Provincial Nominees must complete the provincial nomination process. Contact the province for more information.
Alberta
Manitoba
Newfoundland and Labrador
Prince Edward Island
Yukon
British Columbia
New Brunswick
Nova Scotia
Saskatchewan
Note: After you have been nominated by a province, you have to make a separate application to Citizenship and Immigration Canada (CIC) for permanent residence. A CIC officer will assess your application based on Canadian immigration regulations.
Provincial Nominees are not assessed on the six selection factors of the Federal Skilled Workers Program.
----------------------------------------------------------------------------------
От тази гледна точка по отношение въпроса на Яна, според мен поне, ситуацията е че за нея е най-добре да си изчака развитието по федералната процедура и няма за какво да се занимава с провинциалната такава.
Zdraweite,
ami az izshetoh wsishko koeto imahe na internet za Provincial Nominee Program in Alberta i ot wishko prosheteno stigam do izwoda she to ne e ot umrial pismo ami ot wuzkrusnal wizita. W obshti linii za da ti dadt tozi dokumnt ti triabwa da si tolkowa spesialen i nezamenim, she ako si takuw edwa li si oprial da hodih w Canada. Triabwa da ima shortage of qualified workers tohno w toiata profesia w Alberta za da mogat wuobshe da konsiderwat rabotodateliat ti za towa she kandidatstwa za teb. Oswen towa ostanah s wpeshatlenie she ti iskat HRDC confirmation za koito se borih 5 mesesa i ne uspiah da se preboria. Prosto niama application koito da populnia za moiat sluhaj i tia ot HRDC ne mogat da mi kazat kakuw application da populnia, zashtoto za tiah ima 2 pologenia ili si doshul w Canada s Work Visa ot Bg i weshe imah tozi HRDC confirmation ili tuka ti iztisha tazi Work Visata i iskah da ia produlgih, a az ne sum nito w ediniat nito w drugiat slushai i taka si pisahme e-maili i si goworihme po tel 5 mesesa i nakraia az se otkazah, ponege poshnaha da me pitat kak taka imam work visa shtom ne sum doshla tuka s neia.
Anyway, za towa dali mogesh da kandidatstwah po federal i provincial progrma ostanah sushto s wpeshatlenie she moge, ponege na edno miasto pisheshe she ako weshe si podal application za immigrant visa, da si dadeh file # na applicationa kogato kandidatstwah za tazi Provincial Nominee Program, koeto me nawegda na misulta she oshewidno moge da kandidatstwah ednowremenno.
Ami iawno nishto drugo ne mi ostawa oswen da shakm, loshoto e she ne moga da se obadia zashtoto na tel se wurti samo zapis ot mahina, a na faxowe ne otgowariat, no towa e pologenieto!
Blagodaria wi za otgoworite!
ami az izshetoh wsishko koeto imahe na internet za Provincial Nominee Program in Alberta i ot wishko prosheteno stigam do izwoda she to ne e ot umrial pismo ami ot wuzkrusnal wizita. W obshti linii za da ti dadt tozi dokumnt ti triabwa da si tolkowa spesialen i nezamenim, she ako si takuw edwa li si oprial da hodih w Canada. Triabwa da ima shortage of qualified workers tohno w toiata profesia w Alberta za da mogat wuobshe da konsiderwat rabotodateliat ti za towa she kandidatstwa za teb. Oswen towa ostanah s wpeshatlenie she ti iskat HRDC confirmation za koito se borih 5 mesesa i ne uspiah da se preboria. Prosto niama application koito da populnia za moiat sluhaj i tia ot HRDC ne mogat da mi kazat kakuw application da populnia, zashtoto za tiah ima 2 pologenia ili si doshul w Canada s Work Visa ot Bg i weshe imah tozi HRDC confirmation ili tuka ti iztisha tazi Work Visata i iskah da ia produlgih, a az ne sum nito w ediniat nito w drugiat slushai i taka si pisahme e-maili i si goworihme po tel 5 mesesa i nakraia az se otkazah, ponege poshnaha da me pitat kak taka imam work visa shtom ne sum doshla tuka s neia.
Anyway, za towa dali mogesh da kandidatstwah po federal i provincial progrma ostanah sushto s wpeshatlenie she moge, ponege na edno miasto pisheshe she ako weshe si podal application za immigrant visa, da si dadeh file # na applicationa kogato kandidatstwah za tazi Provincial Nominee Program, koeto me nawegda na misulta she oshewidno moge da kandidatstwah ednowremenno.
Ami iawno nishto drugo ne mi ostawa oswen da shakm, loshoto e she ne moga da se obadia zashtoto na tel se wurti samo zapis ot mahina, a na faxowe ne otgowariat, no towa e pologenieto!
Blagodaria wi za otgoworite!
A, Iana...tova za ednovremennoto kandidatstvane kade go prochete, che tochno tova se opitvam da obiasnia, ne do tam uspeshno, na Koko? Ne govorim za razlichni raboti Koko, prosto ne sam se izrazila dostatachno iasno (sorry).
Za tebe Iana, iavno deistvitelno niama smisal da vadish nominatsia (A i v Alberta mai e dosta po-slojno ot kolkoto v Мanitoba), no za takiva kato mene koito vlizat s work permit, ne se nujdaiat ot HRDC i normalno triabva da chakat 4 godini dokato v Bukuresht im obrabotiat docs, provintsialnata nominatsia e mnogo udobna...sakrashtava vremeto za poluchavane na PR min napolovina...pak i kakto mi kaza damata v posolstvoto - ako po niakakva sluchainost ne vzemete nominatsia ne gubite miastoto si na opashkata v Bukuresht kato nezavisim kandidat...
Leko chakane!
Za tebe Iana, iavno deistvitelno niama smisal da vadish nominatsia (A i v Alberta mai e dosta po-slojno ot kolkoto v Мanitoba), no za takiva kato mene koito vlizat s work permit, ne se nujdaiat ot HRDC i normalno triabva da chakat 4 godini dokato v Bukuresht im obrabotiat docs, provintsialnata nominatsia e mnogo udobna...sakrashtava vremeto za poluchavane na PR min napolovina...pak i kakto mi kaza damata v posolstvoto - ako po niakakva sluchainost ne vzemete nominatsia ne gubite miastoto si na opashkata v Bukuresht kato nezavisim kandidat...
Leko chakane!

Zdrasti,
ofisialniat site za Provincial Nominee in Alberta e sledniat:
http://www.alberta-canada.com/pnp/
kato otidesh na information & application forms --> Provincial Nominee Candidate Forms-->Instructions -->Procedure - details/explanations --> Part A - Contact Information--> toshka 2 pishe:
If you or any accompanying family member have applied to Canada for admission as an immigrant, indicate the Immigration office contacted; the Citizenship and Immigration Canada (CIC) file number; date the application was submitted; name(s) of the applicant; the category of application(s) and the province of intended destination
Na samiat application sushto ia ima tazi shast taka she ot tam si prawia izwoda she moge, no kato sialo niamam ideia dali e taka. Tuka pishe mnogo neshta po sitowete i poniakoga ima razminawane.
Az oshewidno ne moga da se klasiram po tazi programa, taka she mi ostawa samo shakaneto i da se zaredia s poweshe nerwi.
A kato gorim za shakane, niakoj da si e podnowiawal pasporta skoro ot tuka, she na mugut mi mu predstoi i towa.
Kazaha ni she po prinsip niakoj w Bg moge da go naprawi, no ot tuka triabwa da mu izdadem pulnomohtno, notarialno zawereno, koeto da e zawereno ot Mistry of Foreign Affairs Canada she notariusa e legalen i s towa (prewedeno i legalizirano w Bg) mogelo da se izkara pasport w Bg na showek zad granisa. Niakoj prawil li e towa ot tuka?
ofisialniat site za Provincial Nominee in Alberta e sledniat:
http://www.alberta-canada.com/pnp/
kato otidesh na information & application forms --> Provincial Nominee Candidate Forms-->Instructions -->Procedure - details/explanations --> Part A - Contact Information--> toshka 2 pishe:
If you or any accompanying family member have applied to Canada for admission as an immigrant, indicate the Immigration office contacted; the Citizenship and Immigration Canada (CIC) file number; date the application was submitted; name(s) of the applicant; the category of application(s) and the province of intended destination
Na samiat application sushto ia ima tazi shast taka she ot tam si prawia izwoda she moge, no kato sialo niamam ideia dali e taka. Tuka pishe mnogo neshta po sitowete i poniakoga ima razminawane.
Az oshewidno ne moga da se klasiram po tazi programa, taka she mi ostawa samo shakaneto i da se zaredia s poweshe nerwi.
A kato gorim za shakane, niakoj da si e podnowiawal pasporta skoro ot tuka, she na mugut mi mu predstoi i towa.
Kazaha ni she po prinsip niakoj w Bg moge da go naprawi, no ot tuka triabwa da mu izdadem pulnomohtno, notarialno zawereno, koeto da e zawereno ot Mistry of Foreign Affairs Canada she notariusa e legalen i s towa (prewedeno i legalizirano w Bg) mogelo da se izkara pasport w Bg na showek zad granisa. Niakoj prawil li e towa ot tuka?