pitane za plashtane s chekove v Canada...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

pitane za plashtane s chekove v Canada...

Мнение от sasho71 »

abe to sram i pozor za mene che sym tuk nyakolko mesetza a chak sega reshawam da pisha chek. :lol: ta vaznikwat edni takiwa waprosi:
1. koe e garanciata che kato go pratya po poshtata shte pristigne? az poneje sum oshte s moite kompleksi bulgarski che nyakoi me luje , krade i t.n. ami kat platya naema uprawitelkata moje da kaje che ne sum i dal nikakakv chek!?! tuk yavno vsichko e na UNASHKO DOVERIE :wink:
2. kato popalnya sumata s tzifri tryabva li i s dumi da ya napisha? obache na men primerno mi e 345.56 $ , i centowete li se pishat ili ne, ot druga strana nyama myasto
3.dolu na memo kakvo se pishe za smetka na telefon- bill li ili neshto drugo.

haide i ne mi se smeite, a smetkata za tel ne ya byah plashtal 2 mesetza, ta za tova e tolko visoka i O CHUDO ne sa me izkluchili :lol: reshih da probvam nyakoklo pati tarifata do bg i tya e 3.60$ NA MINUTA!!! taka che si prawete smetka :wink:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Pepon

Мнение от Pepon »

Niama strashno Sasho, ne hape :lol:

Garanciata za poluchavaneto na checka e Canada Post. Niama hlabavo pri tezi momcheta, vervai mi! :lol:

Vajnoto e da napishesh pravilno imeto na beneficienta i sumata v cifri. S bukvi pishi kolkoto saberesh ne e kritichno ako napishesh centovete s cifra.

Memo poleto e bez znachenie, to si e za tvoia informacia i niama nishto obshto s plashtaneto.

Datata i podpisa sa MNOGO vajni. Tiah ne zabraviai nikoga. Inache shte ti varnat cheka i bankata shte ti vzeme 25CAD komisionna.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
sara
Рошава гарга

Re: pitane za plashtane s chekove v Canada...

Мнение от sara »

po t. 1 - garancia francia kakto kazva bg narod :) но то така се прави тук и си вярват хората..

т.2. обикновено има нещо като правоъгълниче, където пишеш сумата и после има и ред за сумата с думи (ако си си поръчвал чекове там всичко ти е нарисувано и написано). там пишеш 345 с думи и накрая на реда (обикновено) имаш /100 и преди / пишеш 56 (тоест 56/100=0.56) :lol:

на мемо - обикновено чекът е с отрязъка на сметката и там ти го има файл номерът ти.. ако искаш си го препиши - то и за всчкакви подобни ти пишат да си написваш файл и подобни номера.

дане да е било ясно. а и се подписваш... много важно! и датата най-горе. ако примерно си мързелив (като мен и не ти се ходи или праща писмо всеки месец) можеш да попълниш например 3 чека за наем с различни дати (1-во число на всеки месец) и наведнъж да ги пратиш като чекът може да се осребри най-рано на датата, която е написана.

а пробвай карти или лонг дистанс фирми, че 3.40/мин... си е направо разговор до марс :lol:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

И аз пиша центовете с цифри, защото не ми остава място. След "memo" обикновено пиша за какво плащам - наем например. Сашо, защо не си плащаш сметките през интернет? Много по-удобно е.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Sneji написа:И аз пиша центовете с цифри, защото не ми остава място. След "memo" обикновено пиша за какво плащам - наем например. Сашо, защо не си плащаш сметките през интернет? Много по-удобно е.
Снежи, лично аз не бих рискувал да правя разплащанията от
дебитната ми карта през интернет. Всеки троянски кон е в състояние
да прихване клавиатурната активност и да я изпрати където си поиска
дори и да е блокиран чрез firewall, може да го направи чрез кукита.
Така всеки друг би могъл да продължи да прави транзакции от
твойта сметка и става доста опасно. С кредитните карти се купува
стока и престъпника лесно се хваща по shipping адреса, но за
превод на суми през няколко сметки и накрая в Сомалия трудно
ще бъде хванат, а и това става твой проблем, а не на банката.
Аватар
Koko

Re: pitane za plashtane s chekove v Canada...

Мнение от Koko »

sasho71 написа:abe to sram i pozor za mene che sym tuk nyakolko mesetza a chak sega reshawam da pisha chek. :lol: ta vaznikwat edni takiwa waprosi:
1. koe e garanciata che kato go pratya po poshtata shte pristigne? az poneje sum oshte s moite kompleksi bulgarski che nyakoi me luje , krade i t.n. ami kat platya naema uprawitelkata moje da kaje che ne sum i dal nikakakv chek!?! tuk yavno vsichko e na UNASHKO DOVERIE :wink:
2. kato popalnya sumata s tzifri tryabva li i s dumi da ya napisha? obache na men primerno mi e 345.56 $ , i centowete li se pishat ili ne, ot druga strana nyama myasto
3.dolu na memo kakvo se pishe za smetka na telefon- bill li ili neshto drugo.

haide i ne mi se smeite, a smetkata za tel ne ya byah plashtal 2 mesetza, ta za tova e tolko visoka i O CHUDO ne sa me izkluchili :lol: reshih da probvam nyakoklo pati tarifata do bg i tya e 3.60$ NA MINUTA!!! taka che si prawete smetka :wink:
1. Canada Post наистина работят без проблеми, т.е. досега нямам случай на загубено писмо. Това да пращаш чек по пощата е нормална практика – не се притеснявай. Друг е въпроса че е много по-удобно и лесно да си плащаш сметките през интернет, доколкото е възможно.
Бих те посъветвал да си водиш редовно книжката с чековете – там се попълва датата, сумата и какво точно си платил. Така ще ти е по-лесно да следиш дали всичко с чековете е наред. Разбира се плащанията ще ги виждаш и в извлечението от банковата ти сметка – така ще знаеш ако някой претедира че не му е платено, дали наистина е осребрил чека или чека се е загубил. За юнашкото доверие – да ти кажа не е точно така, по-скоро принципа е “Проверката е висша форма на доверие”, затова проверявай внимателно какво и защо плащаш.
2. Сумата трябва да е написана четливо и с думи, и с цифри, като не бива да има разминаване между двете – ако на банкерите им се стори че има разминаване (например цифрите не са четливи), може да ти върнат чека.
В конкретния случай – $345,56
ThreeHundredandFortyFive/56 dollars only
По принцип би трябвало да са написани слято (така се пести и място), но не е задължитело.
3. Мемото е важно както за тебе, така и за банката – все пак трябва да знаят какво и защо плащаш. Е, ако го пропуснеш няма да е толкова фатално.
Phone services – April and May (примерно)

С такава тарифа за лонг-дистансе – направо ще позлатиш телефонната компания.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

yahoo написа:
Sneji написа:И аз пиша центовете с цифри, защото не ми остава място. След "memo" обикновено пиша за какво плащам - наем например. Сашо, защо не си плащаш сметките през интернет? Много по-удобно е.
С дебитна карта и да искаш плащания през интернет няма как да направиш.
Всъщност услугата която предлагат банките е да правиш плащанията си директно от чекинг акаунта си към компанията на която дължиш плащането, освен това за някои плащания може да се направи да ти теглят парите от сметката автоматично – например на всяко първо число на месеца.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Koko, незнам в другите банки как е, но в една от моите - TD Bank,
във възможностите които предоставя с електронното web банкиране
са и следните две:

- Transfer money between your chequing, savings and line of credit accounts or to another TD Canada Trust customer's account.

- Use the Interac Email Money Transfer service to transfer money from your personal TD Canada Trust bank account to anyone with an email address and a bank account at a Canadian financial institution.

които ми се сториха доста опасни за сигурността на моята сметка.
На един приятел "някой" му беше вкарал за един ден в сметката
$30 000 и му ги беше изкарал. Така и не се разбра кой е този някой.
А той имаше $100 в сметката си и искаше да кандидатства за
социална помощ. Как щеше да обясни как така се разкарват през
сметките му толкова пари, като и банката не знае.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Гледахте ли вчера по ТВ - даваха за един пич дето съди митниците (имаше и преди няколко месеца предаване за него), че нали им била изтекла информация и някой си бил подал документи за кредитна карта на негово име.
След полицейското разследване се оказва, че самият той е кандидатствал за кредитната карта. Баси хитреца!
speedy

Мнение от speedy »

yahoo написа:
Е не е толкова страшно положението. Транзакциите, които могат да се правят през Интернет са ограничени и обикновено са сведени до плащане на сметки на фирми, регистрирани в банката за тази услуга или пък прехвърляне на пари между отделни сметки на самия клиент. Не виждам каква полза ще има някой да прехвърля пари между две-три мои сметки. Ако искаш да преведеш пари в Сомалия можеш да си сигурен, че за това ще трябва да се разходиш до банковия клон. За бабаитите е по-лесно и по-полезно да си извадат кредитна карта на твое име. А прехвъллянето на пари към други сметки в TD не става моментално.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

speedy, на мен определено би ми било неприятно ако разбера,
че някой ми е прехвърлил всичките налични пари на Bell и Hydro-Quebec,
защото знам какво би ми коствало докато си ги върна
обратно. Тази шега може да си направи почти всеки "специалист".
speedy

Мнение от speedy »

yahoo написа:speedy, на мен определено би ми било неприятно ако разбера,
че някой ми е прехвърлил всичките налични пари на Bell и Hydro-Quebec,
защото знам какво би ми коствало докато си ги върна
обратно. Тази шега може да си направи почти всеки "специалист".
Че може - може и ще бъде неприятно. Въпросът е каква е вероятността да се случи. А затова си има мерки. Иначе риск има и всеки път когато използваш дебитната си карта или получваш нещо през нормалната поща, което съдържа лична информация.

Аз например, като си помисля че като карам кола нещата се управляват от някакъв софтуер записан във flash памет някъде под предния капак и тръпки ме побиват, ама продължавам да карам. А всички знаем, че програма без грешки няма, дори и да няма хакери наоколо...
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

yahoo, винаги има риск, но ние вече повече от две години си плащаме сметките през интернет без никакъв проблем. Друг е въпроса, че всяка вечер си проверяваме баланса по сметката - какво е теглено или внасяно, така, че веднага бихме хванали някаква нередност, ако я има. Иначе по въпроса за кредитните карти - свекър ми беше тук преди половин година и на няколко пъти беше плащал с кредитната си карта, издадена от италианска банка. След 5-та транзакция от банката му блокираха картата, защото "някой от Канада му плащал с картата". Е, изясниха си, че той е този някой и всичко беше наред.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

yahoo написа:Koko, незнам в другите банки как е, но в една от моите - TD Bank,
във възможностите които предоставя с електронното web банкиране
са и следните две:

- Transfer money between your chequing, savings and line of credit accounts or to another TD Canada Trust customer's account.

- Use the Interac Email Money Transfer service to transfer money from your personal TD Canada Trust bank account to anyone with an email address and a bank account at a Canadian financial institution.

които ми се сториха доста опасни за сигурността на моята сметка.
На един приятел "някой" му беше вкарал за един ден в сметката
$30 000 и му ги беше изкарал. Така и не се разбра кой е този някой.
А той имаше $100 в сметката си и искаше да кандидатства за
социална помощ. Как щеше да обясни как така се разкарват през
сметките му толкова пари, като и банката не знае.
Клиент съм на TD откакто съм в Канада и да чукам на дърво досега проблем с тях не съм имал, а ползвам доста от услугите им. А иначе ти потвърждаваш това което написах и в предишния си постинг – с дебитна карта през интернет плащане не може да се направи.
Що се отнася до възможностите за пробив в защитата на даден сайт – за съжаление гаранции няма. Аз също знам за доста и различни случай на неоторизирани транзакции, кражби на самоличност и т.н. но това може да бъде направено по много начини, не само през интернет. Последния по-голям случай за който се сещам беше да крадат номерата на картите и ПИН кодовете през колонка на някаква бензиностанция.
Разбира се, ако смяташ че сигурността на сметката ти е застрашена – най-добре е да говориш с някой от TD, те ще ти обяснят какви са рисковете и какви предпазни мерки могат да се вземат. Но това че ти не искаш да си правиш плащанията по този начин си е твой проблем и това не значи че всички останали трябва да спрат да си плащат сметките по този начин.
Струва ми се обаче че доста се отклонихме от въпроса на Сашо за плащането с чек.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

благодаря ви за експресните отговори. :beer:
друго си е да си имаш форумче под ръка и да си споделиш мъката :lol:
явно ще ми трябва още дълго време докато се цивилизовам. аз като тъмен балкански субект съм си свикнал да нося пари в брой и така да плащам :lol: на няколко места ме гледаха доста учудено, а кредитната карта я гледам кат изванземно и досега не съм я ползвал, събира прах в чекмеджето :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Заключено