sasho71 написа:abe to sram i pozor za mene che sym tuk nyakolko mesetza a chak sega reshawam da pisha chek.

ta vaznikwat edni takiwa waprosi:
1. koe e garanciata che kato go pratya po poshtata shte pristigne? az poneje sum oshte s moite kompleksi bulgarski che nyakoi me luje , krade i t.n. ami kat platya naema uprawitelkata moje da kaje che ne sum i dal nikakakv chek!?! tuk yavno vsichko e na UNASHKO DOVERIE
2. kato popalnya sumata s tzifri tryabva li i s dumi da ya napisha? obache na men primerno mi e 345.56 $ , i centowete li se pishat ili ne, ot druga strana nyama myasto
3.dolu na memo kakvo se pishe za smetka na telefon- bill li ili neshto drugo.
haide i ne mi se smeite, a smetkata za tel ne ya byah plashtal 2 mesetza, ta za tova e tolko visoka i O CHUDO ne sa me izkluchili

reshih da probvam nyakoklo pati tarifata do bg i tya e 3.60$ NA MINUTA!!! taka che si prawete smetka

1. Canada Post наистина работят без проблеми, т.е. досега нямам случай на загубено писмо. Това да пращаш чек по пощата е нормална практика – не се притеснявай. Друг е въпроса че е много по-удобно и лесно да си плащаш сметките през интернет, доколкото е възможно.
Бих те посъветвал да си водиш редовно книжката с чековете – там се попълва датата, сумата и какво точно си платил. Така ще ти е по-лесно да следиш дали всичко с чековете е наред. Разбира се плащанията ще ги виждаш и в извлечението от банковата ти сметка – така ще знаеш ако някой претедира че не му е платено, дали наистина е осребрил чека или чека се е загубил. За юнашкото доверие – да ти кажа не е точно така, по-скоро принципа е “Проверката е висша форма на доверие”, затова проверявай внимателно какво и защо плащаш.
2. Сумата трябва да е написана четливо и с думи, и с цифри, като не бива да има разминаване между двете – ако на банкерите им се стори че има разминаване (например цифрите не са четливи), може да ти върнат чека.
В конкретния случай – $345,56
ThreeHundredandFortyFive/56 dollars only
По принцип би трябвало да са написани слято (така се пести и място), но не е задължитело.
3. Мемото е важно както за тебе, така и за банката – все пак трябва да знаят какво и защо плащаш. Е, ако го пропуснеш няма да е толкова фатално.
Phone services – April and May (примерно)
С такава тарифа за лонг-дистансе – направо ще позлатиш телефонната компания.