Професия учител?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
billybg
Обратна връзка:

Професия учител?

Мнение от billybg »

Здравейте приятели,
бих искал да попитам за да учителските организаций в Квебек и какво точно трябва да направя за да мога да работя като учител? Като гледам интервютата напоследък май ще трябва да знам нещо по този въпрос...Благодаря на всички предварително!

Васето
"Каквото и да ви говорят,трябва да знаете,че става дума за пари...." Н.Б.
Аватар
billybg
Обратна връзка:

Мнение от billybg »

Дааааа......за 3 часа никой не пожела да ми отговори... :( може би всички са заети със своите си работи....
Botzo

Мнение от Botzo »

billybg, ми може би пт активните форумци сега няма на лииная учител. Сигурен съм че през седмицата ще ти пишат.
Гост

Re: Професия учител?

Мнение от Гост »

billybg написа:Здравейте приятели,
бих искал да попитам за да учителските организаций в Квебек и какво точно трябва да направя за да мога да работя като учител? Като гледам интервютата напоследък май ще трябва да знам нещо по този въпрос...Благодаря на всички предварително!

Васето
Има много информация назад във форума /вкл. от мен, нини и др./. Голяма работа вършат 450 часа педагогика от български университет. След признат еквиваланс на дипломата се полагат изпити по френски език и те приемат в Ордера на учителите. Процедурата изисква да работиш известно време на нещатно работно място /на повикване/ и след натрупване на работни часове /мисля, че отговарят на 450 часа пак/ можеш да кандидатстваш за постоянно работно място. Всъщност не съм наясно за интервю ли питаш или за работа в Квебек. Ако е за интервю, всичко което е по дипломите ти върши работа - нищо друго. Ако е за тук и нямаш въпросните 450 часа, въпреки висшето ти образование, ще трябва да учиш 3 години бакалавърска степен и ще получиш възможност да преподаваш.

Питай още ако не съм била ясна.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Spoko be brato, ne moje vinagi da otgovaryame ekspresno. :lol:
Ey tova e saytat na kanadskata federaciya na uchitelite:
http://www.ctf-fce.ca/

Na toya site ima mnogo uchitelski organizacii, podredeni po provincii, i Quebec go ima.
http://www.oise.utoronto.ca/~mpress/teachers.html

Tova e super site s rabotni mesta za daskali po vsyakakvi predmeti v cyala Canada. mojesh da trsish po provincii i rayoni ot saotvetnata provinciya i e gratuit ili for free, ako predpochitash. :P
www.educationcanada.com

bonne chance i ako moga da pomogna s oshte neshto, let me know! :lol:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
todor73

Мнение от todor73 »

mdaaa, sega da imashe i niakoi blagodaria da kaje na otgovorilite :D
Botzo

Мнение от Botzo »

todor73 написа:mdaaa, sega da imashe i niakoi blagodaria da kaje na otgovorilite :D
Е той сега не е на линия де. Като дойде ще благодари. 100% съм сигурен. :beer: :wink:
Аватар
billybg
Обратна връзка:

Мнение от billybg »

:D :D :D Ааааа.... изънредно благодаря на всички, наистина доста бързо реагирахте... Аз пък на 6-ти съм на интервю и затова питах. Но не е лошо и за работа да знам де. Той този Пиер Ривард май много иска да знае дали си наясно по тези въпроси...Изглежда се старае човека.Апропо за месец май ми се струва че няма да е той? Или може би да? Какво мислите?

:beer: :beer:
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Taman pitash, kogato sum poludiala na tazi tema. Znachi, za da stanesh uchitel v primaire ili secondaire v Qc triabva da imash permis. Za kolejite takova permis ne se iziskva. Kakto veche ti kazaha, za permito, osven celia kup drugi dokumenti, triabva da dokajesh pone 450 chasa pedagogika v niakoi universitet. Posle, ako obrazovanieto ti ne e bilo na angliiski ili frenski, darjish izpit po ezika. Tozi izpit e ot dve chasti - gramatika i ese. Ako ne izdurjish edna ot tezi chasti - aide otnovo, moito momiche...
Kato poluchish permis-to - zapochvash kato remplacante - kudeto im potriabvash te vikat i to... dokato ne napravish zavetnite 1600 chasa, ili neshto podobno - tazi tema mi e priasna, priasna, a i broiat chasove si e ega ti normativa.
Inache razpraviat, tova si e blaga rabota - dobre platena i t.n. I oshte neshto - za momenta uchitelite si niamat ordre - t.e. ako shte chlenuvash niakude, to e v sindikat - sled vreme moje drugo da stane, ama pone tova ni e spesteno. Za oshte poveche informacia vlez v saita na CSDM - comission scolaire de Montreal - www.csdm.qc.ca
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
D&N&D

Мнение от D&N&D »

Zdraveite!
Az sashto se valnuvam ot tazi tema. Mnogo polezna informacia, no ne mi stana iasno za:
Kak tochno stava priznavaneto na diplomata ot BG?
Za tezi 450 chasa pedagogika triabva li akademichna spravka?
Kak se poluchava tova permis?
Blagodaria prdvaritelno
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Ombudsman, ако имаш 450 часа преподавани в българско училище, но си работил на щатно място, те вършат ли ти работа,за да започнеш работа там, само с изпит по френски, и без да учиш 3 години?Или трябва в Канада да имаш 450 часа нещатни.Нещо не ми стана много ясно!
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Гост

Мнение от Гост »

didi-did написа:Ombudsman, ако имаш 450 часа преподавани в българско училище, но си работил на щатно място, те вършат ли ти работа,за да започнеш работа там, само с изпит по френски, и без да учиш 3 години?Или трябва в Канада да имаш 450 часа нещатни.Нещо не ми стана много ясно!
Учи се 3 години за учител тук само ако нямаш въпросните 450 часа от български университет. Просто има специалности в българските университети, които нямат педагогически профил /например информатика, геология и т.н./

Изискването е 450 "академични" часа. Не върши работа трудовия стаж поне на първо време. Т.е. трябва да се издаде академична справка с описание на предметите, които си изучавал /педагогика - начална, предучилищна и т.н., педагогическа психология, психология - всички видове и т.н./ и часовете, които си покрил при обучението. Когато вече си назначен на постоянно работно място /доста дълъг процес/ започваш процедурата за признаване на стария ти трудов стаж, което може да увеличи заплатата ти. Има случаи с хора, които са успели да "докажат" някаква част от стажа си. Само със стаж нищо не става.

По отношение на нещатното работно място - просто трябва да натрупаш часове в тукашното образование за да можеш да кандидатстваш за постоянно такова. В зависимост от това колко често си бил "по заместване" /"рампласант", ама те кебекарите го наричаха нещо друго :shock: / се движиш в стълбицата на "базата данни" с учителите към съответната училищна комисия. Колкото повече часове натрупваш, толкова по-бързо ще ти предложат постоянно работно място. Можеш да работиш едновременно в няколко училищни комисии /т.е. не само тази на острова - www.csdm.qc.ca /. Така по-бързо ще натрупаш часовете.

Изпитът по френски, доколкото знам, го държат всички - даже и местните. Можеш да се явяваш всеки месец /около 50 долара беше/ докато го вземеш. Има учители, които са се явявали над 10 пъти. :?

Имаше въпрос как става признаването. Просто си подаваш документите в тукашното Министерство на образованието и те ще ти обяснят всичко, какво трябва да им занесеш и колко трябва да чакаш.

Успех.
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Благодаря ти Ombudsman, но искам да те попитам още нещо.В тези 450 часа, влизат ли часовете от студентският стаж, който е по училищата, или само предметите, които изреждаш? А академичната справка още до като съм в BG-to ли трябва да се направи?Благодаря ти! :oops:
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Mr. Nobody

Asistent v Kolej

Мнение от Mr. Nobody »

Mda-a,

Da se stane uchitel e trudno. Ako niamash 450 chasa pedagogika, mozhe li pone s magistarska diploma da stanesh asistent vav vecheren kolej, normalen kolej, ili v universitet? Ili tam iskat PhD...?

P.S. Billybg, molia vij lichnoto saobshtenie!

N.
Гост

Мнение от Гост »

didi-did написа:Благодаря ти Ombudsman, но искам да те попитам още нещо.В тези 450 часа, влизат ли часовете от студентският стаж, който е по училищата, или само предметите, които изреждаш? А академичната справка още до като съм в BG-to ли трябва да се направи?Благодаря ти! :oops:
Стажът в училище мисля, че не се брои за часове. За съжаление не съм много сигурна. На мен не ми се брои /6 месеца по 35 часа седмично :( /, обаче пък го зачитат за трудов стаж. Както и да е. Във всеки случай е по-добре сам да си свършиш работата докато си в България, т.е. да си извадиш академичната справка. Иначе после някой друг ще ходи да го прави вместо теб.
Заключено