Днес и аз минах интервюто при мосю Ла Рю. Не съм си предсатвял че ще е толкоз лесно. Голям майтапчия е ама следи всичко под лупа.
Ето как премина всичко плюс какви хитринки минават при него. Аз съм самостоятелен кандидат без познати и роднини в Квебек и с посредствен френски. Щом аз прескочих трапа значи всеки средно интелегентен човек ще успее. В документите си биях писал ниво на френски 7/7 а в сертификата имам "ф" т.е. май сум го защитил (да се чуди човек как

)
Започнахме към 9:10 и излязох със ценните хартийки към 9:40. Препуснахме по документите за 5 мин. Като отговарях само с да или с не. После изведнъж пе запита на чист английски на какъв език говоря с шефа си (след като стана ясно че той е немец) и тук го замаях с безупречния си английски така яко че веднага се върна на франсето а аз към моето "уи" и "но"
На вапроса "какво занете за Квебек" тръгнах с тривиалното "Ами това е най-голямата провинция в Канада..." при което той грубо ме прекъсна и заяви че иска да чуе нещо интересно. Аз изпърхах с мигли и заявих че 1/6 от световните запаси от сладка вода се намират именно там (това го изрових от един френски речник-енциклопедия и не знам как ми се беше набило в главата)

. Мосюто на свой ред даде на заето и ухилено каза "Е те това и азе го не знаех". През цялото време преводачката кимаше окуражително ту към мен ту към него като чат пат повтаряше някоя моя дума така че той и дой да я разбере

. После ме пита какъв че го дирим аз пустите квебекски равнини а аз гордо заявих "как какъв бе? Индженерин". Това май му хареса щото следващия въпрос беше гледам ли и слушам ли френски радио и ТВ. "Ама разбира се" викам му аз "то това МСМ, М6, РФИ и т.н. съм ги научил на изуст". А той ме контрира "А РС имаш ли си?". "Оооо уиии мосю" реагирах светкавично "по цял ден си браузвам из сайта на Квебек". Май и това го изкефи щото каза на преводачката да дава папките с помощните материали за одобрените и взе печата сертификатите. Е зададе още няколко странични въпроса ама явно съм ги забравил. Значи не са били нещо особено. В цялото интервю имаше два инфарктни момента. Първо когато ми поиска доказателства че все още съм на работа, щото това ми е единствения стаж по специалността а съм започнал едва през октомври миналата година, а аз разбирасе бях забравил да си извадя скорощни служебни бележки. Тук преводачката ми спаси кожата като ме попита дали случайно нямам някаква служебна карта у себеси. Аз разбирасе я размахах веднага и с гордост показах емблемата на милата фирма и оцълената си снимка до нея

Втория гаф беше когато ме смъмри за тривиалностите дето му говоря за Квебек. Тук благодарностите ми са за учителката ми по френски (Жана супер си!), която ми даде жапросния речник-енциклопедия.
Финални съвети за тези които ще срещнат врага тази сесия:
ХОРА, не се плашете, звяра е без зъби и в същност е много мил човек,който се усмихва и пуска бъзици (жалко само че повечето изобшо не ги разбрах ама се хилех като варена тикава

). Бъдете уверени, но не надменни; Усмихнати но не ухилени; Смирени, но не сервилни. Просто се дръжте естествено и покажете най-доброто от себеси. И нещо много важно! Когато си лафите с мосюто, старайте се да го гледате в очите. Чух четки по мои адрес именно по този повод когато ставах да си ходя и мосюто с преводачката си шушнеха нещо.
Желая късмет на всички!!!
Аз отив да пийна нещо

[/code]