За или против социала отново

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
bateto

За или против социала отново

Мнение от bateto »

За да повдигна тази тема съм предизвикан от въпроса на мои новопристигнали приятели.Аз излагам моята позиция ,която съм споделял много пъти тук в публичното пространсство,но те ме контрират с примери.Не искат да почерпят от моя 3,5 годишен опит тук ,а ми цитират как например учатници в форума както Ботцо и някои други не са заангажирани в трудовия процес и в същото време са подпомагани материално от мощната канадска икономика което им дава възможност да разполагат с неограничено свободно време ,което да използват пълноценно в обикаляне на разни мероприятия ,както тук им викат актевитета и възпроизвеждане на много снимков материал ,както например ,тенис турниеи,концерти на различните общности ,каране на ролери и не на последно место редовно участие във форума което също си иска доста свободно време.
Чудят се хората кой път да хванат ,на лекия живот,безгрижието и безхаберието или да влязат в реалния живот с всичките му рискове които носи.
Моля помогнете им със съвети като изразите вашето мнение по този сериозен въпрос.По тоя начин може би ще бъдем полезни и на много други хора на този кръстопът.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

хе-хе, май и на тебе не ти се спи
я да раздухам огъня малко.

Представете си човек, който е учил фреснки/английски, вложил е 5-6 бона и се е надъхвал 2-3 години за обетованата земя, наречена Канада. Има няколко сценария за живота му тук.
1. Идва, мята се на дълбокото - започва да учи/работи или и двете и за 2-3 години си стъпва на краката. Чест и почитание, ако иска да си харчи парите за пиене, ако иска - за книги, ако иска - да инвестира обратно в БГ.
2. Каца тук и вследствие на културния шок не може да влезе бързо в час. Тогава т.нар. социал е добра възможност да поеме въздух, особено ако всеизвестните "готови пари" свършат бързо. Някои се адаптират, други - не. Понякога семейният партньор не може да преглътне тукашната действителност и тогава следват семейни драми.
3. Каца с идеята, че канадците са тъпи и няма да им работи за 10-15-20$/час, хваща социала за гушата, разнася преса или пици на черно, езика закво да го учи, нали мина интервюто, чете с жив интерес промоциите на Уолмарт и Канадската Гума, често си купува разни неща, които също толкова често връща. На такива им пожелавам най-искрено да ги изхващат данъчните и да им приложат каквото пише в канадските закони.

Моля, продължете сценариите. Възможни са естествено и смесени версии. В крайна сметка всеки човек е различен и като реши да иска помощ от държавата, застава срещу неин агент, който преценява историята. Системата работи, както спомена в друга тема KolioBalkanski (ставаше дума за едни нашенци дето бачкали на черно, ама обичали да си купят къща :-))
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Батка, кефиш много в последно време с тези теми. Ако пак решиш да дойдеш към Ван, от мен имаш доста бири. :wink: :beer: :beer:
Иначе аз за това животно социала не мога да кажа нищо - нито познавам такива хора тук, нито знам дали изобщо го има това чудо на канадската икономика по тези географски дължини. :lol:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

аз пък така и не разбрах колко е този социал- нито в Кебек , нито тука. Я ме светнете, явно доста лесно се взима и се живее добре с него
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
c200

Мнение от c200 »

дефиниция на foxxbatter
* социал - с. основна заплата в Канада с широка публична представеност сред имигрантите. По същество 500 долара на месец на калпак.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

бате,жена ти нещо да не те пуска в леглото,та пускаш такива еФтини теми?????????Ако нямаш какво да правиш,иди на нощен клуб,бар,или каквито равлечения имате с преизпълнения с живот Канада.Тук е скуката,а ти ми се тресеш от скука в тази Заветна Канада.беше свеж в някои изказвания,сега си като латерна.Само Боцо ти е пред очтите,може би те дразни,че ще си постригне мечтите по-бързо от теб,защото неговите са реални???????
Или може би се дразниш от хора,които си живеят безгрижно,като си вземат помощите,а ти въртиш геврека за същите пари???Признай сиче ти липсват тенис турнирите,пикниците,и т.н.Скъсваш си гъза за нищо,а???? :lol: :lol: :lol:
borsay

hi

Мнение от borsay »

Tъй като цял живот съм бил наемен работник е напълно естествено да съм за социала. Само човек дето не е бил без работа по една или друга причина може да пуска такива теми, и дай боже да не ти се налага :)
Аватар
Mani
Обратна връзка:

Re: hi

Мнение от Mani »

borsay написа:Tъй като цял живот съм бил наемен работник е напълно естествено да съм за социала. Само човек дето не е бил без работа по една или друга причина може да пуска такива теми, и дай боже да не ти се налага :)
Ти не се готви тука за социал че има много работа за тебе.
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Ако пак решиш да дойдеш към Ван, от мен имаш доста бири.
И що само за него бирите ето ме на аз дойдох а за мен бири никви.
Между другото с теб лично и жената ти се запознахме без да реално да се знаем от форума сещаш ли се ;)
Аватар
Mani
Обратна връзка:

Мнение от Mani »

Не.Подсети ме моля ти се кога беше това?
Аватар
Mani
Обратна връзка:

Мнение от Mani »

сори грешката е в мен
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

shnorhela написа:И що само за него бирите ето ме на аз дойдох а за мен бири никви.
Между другото с теб лично и жената ти се запознахме без да реално да се знаем от форума сещаш ли се ;)
Батката проявява сериозна еволюция в мисленето, та затова :lol:, а с теб винаги можем да ударим по няколко - само звънкай ;) :beer: :beer:
Botzo

Мнение от Botzo »

goliama mechka написа:...Или може би се дразниш от хора,които си живеят безгрижно,като си вземат помощите,а ти въртиш геврека за същите пари???......
4akai be mecho toi nali vurte6e gevreka za po 4000$ na sedmitsa i kane6e masovo v negovia biznes i be[e tolkowa obeditelen 4e vzeh da poraztursvam info i se okaza kakto vinagi 4e batkata mu e ubivala sedalkata i e slozil malko pove4e nuli. Pove4e ot 700 CAD 4isti na sedmitsa kato prost 6ofer NE SE IZKARVAT
Batka ne zabrawiai kakwi si gi prawil ti, dobre 4e be6e tuk EMIL da ti razkaze prostotiite 4e si mislihme 4e si geroia na foruma.
emil написа:......Аз лично возих една година и половина един от тук пишещите често участници -няма да спомена име-той сам ще се познае-та го водих в продължение на тази година и половина за да си купува цигари от индианците-да не дава пари за билети и да не ходи пеш по мостовете-като никога не ми е давал и един цент за бензин-и на мене когато ми се развали колата и трябваше да отида до един магазин за една част на близко разтояние-и го помолих-той не ми отказа ами ми каза да си платя бензина........
batka az to sega za pomo6t stotinka ne sum zel vupreki 4e mi e struwalo.
Godina i polovina si bil mizernik i nakraia si poiskal pari ot 4oweka koito ti e podal ruka. Ne sum kato teb da znae6. Taka 4e ne izpolzwai moito ime kogato ti skimne.
bateto

Мнение от bateto »

Ботзо и аз като теб досега за помощ и стотинка не съм взел,ако не вярваш питай Емил.
И никъде не съм писал ,че един прост шофьор изкарва по 4000 на седмица ,става дума за ден.
Botzo

Мнение от Botzo »

bateto написа:Ботзо и аз като теб досега за помощ и стотинка не съм взел,ако не вярваш питай Емил.
И никъде не съм писал ,че един прост шофьор изкарва по 4000 на седмица ,става дума за ден.
Bate ........ Emil ve4e kaza predostatu4no. I fantaziata deto si zivial na Jean-Talon 2 dni v mizeriata i vednaga si se iznesal v tsentura na 800$ naem i si4ki ti svaliahme 6apka i si vikahme GEROI. Godina i polovina Batka. Ti luzata za ni6to ia niama6 ......... kakto i tia deti im polzva6 uslugite. Posle te kato iskat, triabwa da si prigotviat $$$ za razlikata ot 700$ do 4000$ deto si misli6 4e ia izkarva6.
Sram, sram .......
Заключено