Защо България не е добро място за живеене

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Kan_Tangra

Re: Защо България не е добро място за живеене

Мнение от Kan_Tangra »

pumpy написа:
Kan_Tangra написа:Пумпито пак супер йезуитски ги извърта нещата, като слон в стъкларски магазин.
В Канада ходел бил 3 пъти на седмица на ресторант, и в Бг правел сметки по 150-200лв.

А другите бг-канад емигранти по колко пъти ядат на ресторант!?
3 пъти НА ГОДИНА ще е постижение!

Ако в Бг сметката ти е 200лв, то в Канада, за същото ниво ресторант и количества сметката ти трябва да е 2000$.

От една страна мери пенсионери в Бг, само с пенсията, без да споменава 5 ренти, но не мери как биха живели в Канада.
От друга мери ЗЪБОЛЕКАР в Канада, и какво той си позволява.
А защо не мери ЗЪБОЛЕКАР В БЪЛГАРИЯ!?!?!?!?!?!?!?
Ми един зъболекар от Бг, може по 5 пъти на ден да ходи на Хепи, и пак бълха ще го ухапе.

Ябълки с ябълки трябва да се мерят. А не общаци на минимална в София, срещу 1% топ специалисти в Канада.
Отделно забрави да сметнеш билета до Бг, срещу варианта да си живееш в Бг и да не пътуваш със самолет.
Отделно 2дена загуба в път. Ако щеш в пари го смятай последното.

Грам няма адекватност и конгурентност.
Тангра, аз не се сравнявам с никого. Просто казвам, че 2000 в София са мизерия.
От друга страна си бях през ноември там и една от одбрите зъболекарки в София плаща на зъболякаря, който работи за нея около 4-5к на месец. Сори, но и това е мизерия, ако ще сравняваме зъболекари със зъболекари. Преди да замина през 2004 съм правил подобни пари в Радомир. Няма да коментирам, колко прави днес зъболекар в Канада или Сащ, за да ги сравняваме с 4-5к в София.
И изобщо не разбирам защо се занимавате с мен. Живейте ти в добре изолираните апартаменти с по 350 кинта сметка за парно, кефете се на чайките и вълните и си вярвайте. Аз ако исках да живея в София, нищо не ми пречи да го направя, но не ИСКАМ, какво да се прави.
Пак йезуитизъм. Една зъболекарка правила 4-5.
Ти си правил 4-5 през 2004та!!!
Правиш извода, че и сега ще правиш толкова.
Да, ама не! Сега може да правиш по 2 и по3, т.е. по 10к.
Щото вече има много платежоспособни хора, които са готови да дават повече пари, за да им се направят зъбите както трябва.
Аз лично ходя при скъп зъболекар.

При пари от порядъка на 10к НЕТО, вече не е за пари въпроса къде живееш.
В София също БИ могъл, ако искаше, да си подредиш живота добре.
Така, че няма смисъл да изтъкваш парите, като фактор, че било мизерия.
Това е твое субективно виждане.
Мизерия, колко да е мизерия, като къщата ти може да е 2пъти по-голяма от американската и да я отопляваш 3 пъти по-добре. Нали беше казал, че семейството се оплаква че не се отоплява достатъчно.
Отделно пак можеш да си ходиш на почивки и в Бг и в чужбина.
Бтв, моят зъболекар работи към 4 часа на ден по програма. Работното му време започва в 1. И така винаги. И пак няма грам проблем с парите. Говорил ми е, трябва да съм луд вика, да емигрирам някъде.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
pumpy

Мнение от pumpy »

Kan_Tangra написа: Пак йезуитизъм. Една зъболекарка правила 4-5.
Ти си правил 4-5 през 2004та!!!
Правиш извода, че и сега ще правиш толкова.
Да, ама не! Сега може да правиш по 2 и по3, т.е. по 10к.
Щото вече има много платежоспособни хора, които са готови да дават повече пари, за да им се направят зъбите както трябва.
Аз лично ходя при скъп зъболекар.

При пари от порядъка на 10к НЕТО, вече не е за пари въпроса къде живееш.
Така, че няма смисъл да изтъкваш парите, като фактор, че било мизерия.
Това е твое субективно виждане.
Мизерия, колко да е мизерия, като къщата ти може да е 2пъти по-голяма от американската и да я отопляваш 3 пъти по-добре. Нали беше казал, че семейството се оплаква че не се отоплява достатъчно.
Бтв, моят зъболекар работи към 4 часа на ден по програма. Работното му време започва в 1. И така винаги. И пак няма грам проблем с парите. Говорил ми е, трябва да съм луд вика, да емигрирам някъде.
Тангра, много пъти съм ти казвал - няма пати, които да ме накарат да живея в България, просто няма. Ако нает зъболекар, при една от добрите клиники в София прави 4-5 на месец, колко ли правят масовите зъболекари в страната ?
Няма как къщата ми да е два пъти по-голяма от американската, защото и американската ми е вече ненужно голяма. Другата година, като отиде големия в Монреал, ще стане относително още по-голяма. Затова е и на пазара точно след 6 години и половина, когато и малкия отиде в Монреал в колеж.
Аз от къщи и имане нужда нямам. Имам нужа от нормален живот, и такъв в София не мога да намеря. Всеки луд с номера си, какво да се прави.
В тази тема някой твърдеше, че видиш ли 2000 кинта в София били пари ? Как пък не. И били повече от Макдоналдс в Албърта. Съмнително.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Kan_Tangra написа: При пари от порядъка на 10к НЕТО, вече не е за пари въпроса къде живееш.
...
Мизерия, колко да е мизерия, като къщата ти може да е 2пъти по-голяма от американската и да я отопляваш 3 пъти по-добре. ...
Не си прав, но няма как да го разбереш защото на тебе очевидно ти е добре в кочинка.
Мизерията не е в конретната къща и в конкретната заплата. За тях спор няма. Теоретично - може да са прекрасни.
Мизерията е като излезеш от прекрасната къща на улицата. Тогава виждаш че твойта къща може да е перла, ама тая перла плува в лайна. Работата ти - и тя може да е перла но докато идеш до нея и ти плуваш в лайна.
Хотел в Китен примерно, също може да е перла, но до него също се плува в лайна.
Като ти затрябва нещо от институциите/услугите - телефон, ток, парно, поща, полиция, здравната каса - също се гмуркаш. Ясно в какво.
За да се овардиш от мръсотията, трябва да живееш в заграден квартал или високо-заградена къща, да имаш хеликоптер и хеликоптерна площадка и да ходиш с него на работа (или поначало работата да е в къщи). А да - и някой друг да ти пазарува. За това трябва много пъти по 10к. Но да речем че ги имаш. Заслужава ли си да ги даваш в тая кочинка?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:
Kan_Tangra написа:Пумпито пак супер йезуитски ги извърта нещата, като слон в стъкларски магазин.
В Канада ходел бил 3 пъти на седмица на ресторант, и в Бг правел сметки по 150-200лв.

А другите бг-канад емигранти по колко пъти ядат на ресторант!?
3 пъти НА ГОДИНА ще е постижение!

Ако в Бг сметката ти е 200лв, то в Канада, за същото ниво ресторант и количества сметката ти трябва да е 2000$.

От една страна мери пенсионери в Бг, само с пенсията, без да споменава 5 ренти, но не мери как биха живели в Канада.
От друга мери ЗЪБОЛЕКАР в Канада, и какво той си позволява.
А защо не мери ЗЪБОЛЕКАР В БЪЛГАРИЯ!?!?!?!?!?!?!?
Ми един зъболекар от Бг, може по 5 пъти на ден да ходи на Хепи, и пак бълха ще го ухапе.

Ябълки с ябълки трябва да се мерят. А не общаци на минимална в София, срещу 1% топ специалисти в Канада.
Отделно забрави да сметнеш билета до Бг, срещу варианта да си живееш в Бг и да не пътуваш със самолет.
Отделно 2дена загуба в път. Ако щеш в пари го смятай последното.

Грам няма адекватност и конгурентност.
Тангра, аз не се сравнявам с никого. Просто казвам, че 2000 в София са мизерия.
От друга страна си бях през ноември там и една от одбрите зъболекарки в София плаща на зъболякаря, който работи за нея около 4-5к на месец. Сори, но и това е мизерия, ако ще сравняваме зъболекари със зъболекари. Преди да замина през 2004 съм правил подобни пари в Радомир. Няма да коментирам, колко прави днес зъболекар в Канада или Сащ, за да ги сравняваме с 4-5к в София.
Пумпи, нещо си противоречиш. Ако ти си правил 4к в Радомир през 2004-та, как така през 2018-та в София зъболекарите ще правят същите пари? Ако не друго, заплатите са се вдигнали многократно през последните 15 години в София. Този дето го даваш за пример, колко часа на седмица работи, кога е завършил и т.н.
Другият вариант е, че си бил някакъв невероятен бизнес гений през 2004-та и си изкарвал 2-3 пъти повече от зъболекарите в София и те чак сега стигат на твоето ниво от онези години.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Kan_Tangra написа:
roumensp написа:Не мога да разбера защо си преливате от пусто в празно и все същото от години. Да се сравняват доходи в най-бедната страна в ЕС и държава от Г7 е глупаво, смешно и безсмислено. Ако някой е работил квалифицирана работа в България същия не идва тук, за да продава в Макдоналдс, сравняват се хора, които се занимават със същото като преди. Средна, минимална, булшит ... хората трябва да ги интересува единствено какви са техните лични перспективи.
Има 3 слаби места в тезата ти.
1. Не сравняваме само доход, а доход срещу разходи, жизнен стандарт; също и факта, че си забучен на 8-9к км и имаш по няколко полета на година за тебе или родата + застраховки. Освен ако не искаш да си продадеш в къщата, ако не дай Боже сватята влезе в болница за нещо сериозно.
2. Ако някой е работил квалифицирана работа, чисто количествено, ужасно е малък %та, че ще работи и квалифицирана в Канада. Освен ако не е ИТ, и/или не учи нови 5г, докато навърта колосални заеми и вместо да купи жилище плаща наеми. А след това данъците така го порязват (ако изобщо успее да си намери работа по специалността), че инвестицията в университета я избива в следващите 10г и едва тогава е на 0ла. След 15г ЖИВОТ, пропиляни на географията у Г-ото.
3. Социализма в Канада.
Социализма в Канада се изразява в (но не само) усредняването на доходите между квалифицирани и неквалифицирани. Най-вече чрез данъци, но има и 100 други лоста. По-скъпи, а и обложени лукс услуги и тн.
Т.е. Ако си над средното ниво в Бг, доста е лесно да правиш по 3-5 ПЪТИ средната заплата. И горе долу това са хората, които ВИЕ ТВЪРДИТЕ емигрират в Канада!
Докато в Канада, да правиш, да правиш, 1 път средната, 1.5 пъти средната, пък ако си супер мега ванкувърски баровец, т.е. 1 на 1000 емигранта, да правиш 2 пъти средната.
Аз лично, в момента отивам около 10 пъти средната. И продължавам да раста.
Сега, това не са само 'цифри' (както му викат математически неграмотните)(числа, за по-грамотните), това директно означава, че като ида да ми правят колата, да се подстрижа, да ида на ресторант, да ида на сладкарница, да ида на почивка, да си поръчам консултант, ще ме обслужи някой, който вероятно му се плаща около 10 пъти по-малко от моята заплата, съответно цялостната услуга вероятно ще струва около 10 пъти по-малко за мен.
Пак към 3тата точка, точно тези с високите доходи и плащат супер ниски данъци в Бг. Т.е., едно е 5 или 10 пъти средната НЕТО, друго е в Канада бруто-то.

Та .. последна държава срещу Г7, ама това си е малко ала-бала. Видяхме го Г7цата какъв сатър те чака за всяко нещо. Развито, ама за негрите и ЛБ-тата. За обикновения бял образован мъж, си остава голото бачкане. И стригането.
Откъде ги измисляш тия ? Мен ме остави щото съм ИТ и ясно, че не е трябвало да уча тук, но жена ми не е ИТ и също не е учила в тукашен университет и плащала, единствено е държала изпити за лиценз (трудни са, да), изкарва 6-7 пъти над средната канадска и 20 пъти над българските си колеги. Може и да е изключение, но очевидно не е невъзможно, ако се потрудиш (както и в България нищо даром не сме получавали).
Не летя на 8-9 хиляди километра, защото не ходим в България, а в Америка, Пасифика и Карибите.
Разходите са според човека и възможностите, можеш да ядеш за 200, може и за 2000.
За социализма нищо не мога да направя, прибират много от изкараното, но в Западна Европа е още по-зле в това отношение. Не мисля, че и България ще продължи още задълго с плоския данък, в Европа има само още 2 държави с толкова нисък ДОД - Андора и Босна/Херцеговина.
Последно промяна от roumensp на Чет Дек 20, 2018 5:23 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

optics написа:
Kan_Tangra написа: При пари от порядъка на 10к НЕТО, вече не е за пари въпроса къде живееш.
...
Мизерия, колко да е мизерия, като къщата ти може да е 2пъти по-голяма от американската и да я отопляваш 3 пъти по-добре. ...
Не си прав, но няма как да го разбереш защото на тебе очевидно ти е добре в кочинка.
Мизерията не е в конретната къща и в конкретната заплата. За тях спор няма. Теоретично - може да са прекрасни.
Мизерията е като излезеш от прекрасната къща на улицата. Тогава виждаш че твойта къща може да е перла, ама тая перла плува в лайна. Работата ти - и тя може да е перла но докато идеш до нея и ти плуваш в лайна.
Като ти затрябва нещо от институциите/услугите - телефон, ток, парно, поща, полиция, здравната каса - също се гмуркаш. Ясно в какво.
За да се овардиш от мръсотията, трябва да живееш в заграден квартал или високо-заградена къща, да имаш хеликоптер и хеликоптерна площадка и да ходиш с него на работа (или поначало работата да е в къщи). А да - и някой друг да ти пазарува. За това трябва много пъти по 10к. Но да речем че ги имаш. Заслужава ли си да ги даваш в тая кочинка?
Е ти както го описа все едно говориш за Рио Де Жанейро, където могат да те отвлекат на всеки ъгъл и в гетата канализацията се излива на улиците или пък директо в океана :rofl: В Канада е доста по-чисто и по-подредено, ама София не е някаква страна от третия свят където по улиците се разхождат прокажени и хората се топлят горейки боклуци във варели по улиците :D
BTW - телефон, ток, парно, поща, здравна каса и прочее са 0 (нула) проблеми ако вадиш 5-10к на месец. Предполагам твоите спомени от институциите са от преди 15-20 години поне. Проблем е манталитета на хората (шофиране по улиците и тем подобни), което не може да се купи с пари.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Многократно, многократно, колко да е многократно. Я да видим положението с учителите.
Страна която не си уважава учителите е обречена на затъпение и затриване.

Изображение
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа: Пумпи, нещо си противоречиш. Ако ти си правил 4к в Радомир през 2004-та, как така през 2018-та в София зъболекарите ще правят същите пари? Ако не друго, заплатите са се вдигнали многократно през последните 15 години в София. Този дето го даваш за пример, колко часа на седмица работи, кога е завършил и т.н.
Другият вариант е, че си бил някакъв невероятен бизнес гений през 2004-та и си изкарвал 2-3 пъти повече от зъболекарите в София и те чак сега стигат на твоето ниво от онези години.
И що така реши ? Аз давам факти, не коментирам. Може да ме обвиниш, че лъжа и за двете цифри, но мен това не ме интересува. В Радомир навремето бяхме 8 зъболекаря общо, в София са под път и над път - мое же би там се крие разковничето. В кабинета ми на север, бяхме двама в града и следващия зъболекар беше на 4 часа път с кола. Не е нужно да си бизнес гений (аз определно не съм) за да правиш пари, там където има търсене и няма достатъчно предлагане.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

miteto написа: Предполагам твоите спомени от институциите са от преди 15-20 години поне. Проблем е манталитета на хората (шофиране по улиците и тем подобни), което не може да се купи с пари.
А твоите таз годишни ли са?
Майка ми питала полицай - Защо колите не спират на тази пешеходна пътека, ето онази жена е застанала а никой не спира, нали са длъжни.
Полицаят казал:
- Длъжни са госпожо, права сте, но това е положението.

Ти ми говориш за манталитет? И него също, но аз ти казвам че тия дето трябва да налагат законите са вдигнали ръце. Не е като в Рио, ама какво - да се радваме че не е ли?

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ivan1007 написа:
roumensp написа:Не мога да разбера защо си преливате от пусто в празно и все същото от години. Да се сравняват доходи в най-бедната страна в ЕС и държава от Г7 е глупаво, смешно и безсмислено. Ако някой е работил квалифицирана работа в България същия не идва тук, за да продава в Макдоналдс, сравняват се хора, които се занимават със същото като преди. Средна, минимална, булшит ... хората трябва да ги интересува единствено какви са техните лични перспективи.
Това е ясно.
Аз просто им обяснявах, че като се върнат в България като ИТ, им плащат колкото в Макдоналдс в Калгари, което е съвсем естествено.
Целия ИТ оутсорсинг в България съществува единствено, щото им плащат толкоз.
Ти сега и по ИТ ли стана големия специалист? Или си прочел 1-2 статии в нета и вече няма тайни за теб :D
2000-3000 лева се взимаха още през 2000-2002, сега е в пъти повече (за квалифициран специалист). Някой, който подменя хард-драйвс и инсталира Уиндос също го водят ИТ, но не говорим за такива.
Питай roumensp или MrGeek колко са взимали по ония години ако не вярваш на мен.
pumpy

Мнение от pumpy »

optics написа:
...
:y: :y: :y: :y: :y:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

optics написа:
miteto написа: Предполагам твоите спомени от институциите са от преди 15-20 години поне. Проблем е манталитета на хората (шофиране по улиците и тем подобни), което не може да се купи с пари.
А твоите таз годишни ли са?
Майка ми питала полицай - Защо колите не спират на тази пешеходна пътека, ето онази жена е застанала а никой не спира, нали са длъжни.
Полицаят казал:
- Длъжни са госпожо, права сте, но това е положението.

Ти ми говориш за манталитет? И него също, но аз ти казвам че тия дето трябва да налагат законите са вдигнали ръце. Не е като в Рио, ама какво - да се радваме че не е ли?
Моите са отпреди 2-3 години, когато трябваше да подменя лична карта и задграничен паспорт. Имаше си машинка с номерца като в Канада и нещата станаха бързо и лесно. Като си купувах сим-карта от МТел също стана за нула време и с нула проблеми. Даже не искаха да ми дърпат кредитното досие, както в Канада :D
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

optics написа:
...
Добре, ти нямаш конкретика, ще трябва аз да навлизам в детайлите.
Като цяло, Митето ти каза. Сравняваш от преди 20г.
Услугите са на светлинни години от тогава, и по-важното, те са по-напред и от канадските аналогични!!!
Всичко е електронно, всички фактури пристигат електронно на поща, също и можеш да се логнеш и да си ги гледаш. Всичко е автоматизирано. Електромерите са с интернет, водомерите са с уайърлес, и инкасатора като влезе в сградата, ги засича без да влиза.
Интернета ти е по 100-200 гигабита, безлимитен, с оптика до хола ти, и за 30ина лева, барабар с 200 канала.
За ток ли да давам примери, за мобилни оператори, за пощи ли, за куриерски услуги ли. Парното, нито в Канада съм имал, нито в България. Но като кажем "парно" ти разбираш "парно на 60годишна панелка"; аз разбирам "парно на 2-5г нова кооперация". Та .. дефинцииите ни изобщо не са изравнени. Ти сравняваш дъното на софийските работници със супер успели канадски такива, които са си купили нещо ново и прилично.
Ябълки с круши.
За здравната каса, не ми се подхваща, щото искам отделна тема да отворя. Защото каквото престъпно отношение съм видял в Канада, срещу уникално добро в България, никога не бих предположил, че е възможно.
Последно промяна от Kan_Tangra на Чет Дек 20, 2018 5:36 pm, променено общо 1 път.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола