Защо България не е добро място за живеене

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: Защо България не е добро място за живеене

Мнение от klisurov »

agent Ozo написа:А щом стоя в Канада, значи засега смятам, че тук мие по-добре, отколкото би ми било в България. То е пределно ясно. Но това не означава, че непременно трбва да плюя по родината си за щяло и нещяло и да хваля Канада, само защото живея тук.
Не съм от хората, които се заяждат, но аз лично нямам спомени да съм прочел, написано от теб, за нещо хубаво в Канада и/или лошо в България.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

A да си спомняш, Клисуров, да си прочел нещо лошо за Канада от мен?
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Vedren

Мнение от Vedren »

Той Линко по милиционерски не прави разлика между казване на факти, истина и позитивни практики в Канада. На него все плюване по БГ му се привижда.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Vedren написа:Той Линко по милиционерски не прави разлика между казване на факти, истина и позитивни практики в Канада. На него все плюване по БГ му се привижда.
Милиционер сигурно е бил баща ти, Хълка. Аз с милицията никога нищо общо не съм имал.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума

Мнение от Pyrelight »

agent Ozo написа:A да си спомняш, Клисуров, да си прочел нещо лошо за Канада от мен?
Да, всяка втора дума. Либерастите това, либерастите - онова. Джендърите това, джендърите - онова. Мигрантите това, мигрантите - онова. Наркомани, обратни, убийци, извратеняци, всичката измет на земята събрана тук и ти упорито твърдящ, че сред тях се чувствуваш отлично. :rofl: :D
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''
powered by pumpy
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Kan_Tangra написа:
Vedren написа:Тангра, ето пак не си запознат с бизнес условията в Канада ама си пишеш и сравняваш ли сравняваш. Казах ти говори ги тия неща на масата в София на хората които не са идвали в Канада.

Та клетки ( бизнес помещения ) по малки от затворническа килия да кажем 3 метра на 3 метра няма в Канада. Не съм виждал бизнес помещение в Канада по малко от 50 кв. м. Ела, наеми такова и ми го покажи. 10 000 долара ти давам ако ми покажеш такова. Моето в офиса в който съм от 15 години е 75 кв. метра. На 2-ма човека прави почти 38 кв.м на човек. Гарантирам ти че твоя офис е по малък от 38 кв. метра.
https://www.google.com/maps/uv?hl=bg&pb ... l4hifRF5GA"

Ей ти снимки на моя офис.
Поцъкай си на картинките. Като гледай да не пропуснеш кафенетата и заведенията, фитнеса, терасата, гледката и останалите места за почивка и активен релакс. Разбира се, всичко е безплатно.
Събират се към някоя хиладарка откъм квадрати.
А после пак си помисли, колко си успял.
:D
Браво!
Опитвате се да достигнете Макдоналдс не само по заплати, но и по интериор :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Не им е лесно на младите в България
Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си.
В България най-лесно можеш да се сдобиеш с жилище, ако кръстникът ти е като този на финансовия министър Владислав Горанов. Кръстник, който те пуска безвъзмездно в един от луксозните си имоти. Мнозинството млади българи обаче нямат такива кръстници. И са принудени да живеят с родителите си поне докато навършат 30 - и то не от любов към "мамината мусака".

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения. Според актуално изследване на европейската статистическа служба "Евростат", 2/3 от хората в България под 30 години живеят с майките и бащите си: близо 60% от младите жени и 80% от младите мъже.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината? Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща реодовно, а младите жени нерядко са подложени на сексистко отношение от страна на шефовете си.

Наскоро един приятел ми разказа следната случка. В Португалия попаднал в ресторант, където една от сервитьорките се оказала млада българка. На въпроса му добре ли се чувства тук, тя отговорила: "Да, плащат редовно и шефът не иска да спи с мен".

Младите хора от България и други източноевропейски страни осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

А родителите рядко могат да им помогнат. Защото много от тях нямат финансовата възможност.

"Шефе, ти си на 55… Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а аз стоя в тази зала (на парламента - б.а.) за 2000 лева и дните ми минават безсмислено." Това казал Горанов на Борисов преди време.* И си намерил кръстник. А други 30-годишни още си стоят при мусаката на мама
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Pavel M написа:сега имам още един въпрос за който предварително се извинявам за любопитството си след като жена ти е завършила ВИАС каква заплата получава в канада
знам,че за заплати в канада не е прието да се пита и може да не ми отговаряш,но моля те поне кажи ми някаква усреднена цифра за средна канаска заплата била тя и не съвсем точна а аз ще си я умножа по 6,7 както казваш за заплатата на жена ти и сам ще си получа цифрата.
Последните 5 години дохода й се движи между 280-380к, средна заплата в Канада е 55к за 2018. Ще уточня, че това не са типични доходи за специалността, освен ако не създадеш собствена фирма (повечето лицензирани канадци правят именно това). Новопристигнал българин може да очаква да почне с 25-30/час, докато го разберат дали става за нещо, след това си зависи от него ... В провинцията годишно се лицензират 10-ина човека, цялата провинциална асоциация е около 350.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Vedren написа:Прибирам се тази година в БГ, излизаме из София с един приятел и той казва карай ти колата. Питам го защо: Той казва изтекла ми е книжката а глобата е 50 - 100 лв за изтекла книжка. Питам защо не си я подновиш той казва защото трябва да взема един ден отпуска за да я подновя. Отнема цял ден. КАТ работи само от 9 до 17 часа от Понеделник до Петък. Винаги има адски много хора защото не разбраха за 29 години демокрация че един адрес на КАТ е недостатъчен за град като София. Виси се на едно гише да подадеш документи, после се чака на друго което гише е на някаква банка за да платиш такса подновяване. Към тази такса има и 2-3 лв. банкова такса за превод към КАТ нищо че са съседни гишета и неясно защо КАТ няма терминал за плащане с карти и не взима кеш а после се връщаш на първото гише и пак чакаш.

Като му казах как е в Отава че има няколко места в града където може да идеш, на всички има удобен парикинг ( за разлика от София ) че може да идеш в Четвъртък до 20 часа или в Събота от 9 до 15 часа и че ти пращат картичка с която ти напомнят че скоро ти изтича книжката човека гледаше, мигаше и не вярваше.
А капака бе като му казах че може и по интернет да я подновиш без да ходиш никъде а книжката ти я пращат в къщи по пощата.
При нас не знам да става по Интернет, но последния път я поднових в обедната почивка, отне ми 1 час заедно с пътя дотам и обратно до офиса. В метрополитена има поне 20 офиса за това. А за подновяване на застраховката са стотици. Застраховка за жилище подновявам 100% онлайн.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

roumensp написа:
Pavel M написа:сега имам още един въпрос за който предварително се извинявам за любопитството си след като жена ти е завършила ВИАС каква заплата получава в канада
знам,че за заплати в канада не е прието да се пита и може да не ми отговаряш,но моля те поне кажи ми някаква усреднена цифра за средна канаска заплата била тя и не съвсем точна а аз ще си я умножа по 6,7 както казваш за заплатата на жена ти и сам ще си получа цифрата.
Последните 5 години дохода й се движи между 280-380к, средна заплата в Канада е 55к за 2018. Ще уточня, че това не са типични доходи за специалността, освен ако не създадеш собствена фирма (повечето лицензирани канадци правят именно това). Новопристигнал българин може да очаква да почне с 25-30/час, докато го разберат дали става за нещо, след това си зависи от него ... В провинцията годишно се лицензират 10-ина човека, цялата провинциална асоциация е около 350.
Значи съпругата работи за себе.си, а не за някой, това променя всичко Румба :)

В Торонто един прост руфър, който работи за себе си си докарва годишно около 130 хилки кеш, без да се напъва
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

myhata II написа:
roumensp написа:
Значи съпругата работи за себе.си, а не за някой, това променя всичко Румба :)

В Торонто един прост руфър, който работи за себе си си докарва годишно около 130 хилки кеш, без да се напъва
Не Муха, фирмата е изцяло на боса й, затова казвам, че е необичайно. Просто боса е пич и шерва доста от печалбата си, защото му върши много работа. В тая фирма и "пчеличките" без специално образование дето бачкат навън изкарват добри пари.
Последно промяна от roumensp на Нед Дек 23, 2018 1:55 am, променено общо 2 пъти.
pumpy

Мнение от pumpy »

Pavel M написа: ама вие и по празниците и в почивните дни ли ремонтирате зъби
не сте ли си надвили толкова на масрафа да отделиш един уикенд да заведеш жената на ски или на разходка в планината
Батка, как да ти обясня, че аз си разбирам професията в интерес на пациентите ми. А и жена ми беше на коледен пазар, докато аз си видях пациента. Така и вълка сит и агнето цяло и няма разлика в банковата сметка щом и двамата бяхме свършили. Дойде да си ме вземе от офиса към 11.30 и до сряда сме си заедно насам натам празнично. После ще поработим три дни и в петък вечер пак заминаваме за една седмица почивка. Така че за мен и жена ми нямай грижа: всичко е тип топ
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Добре че не са си "надвили на масрафа" тукашните зъболекари, аз винаги водя детето в събота.
pumpy

Мнение от pumpy »

roumensp написа:Добре че не са си "надвили на масрафа" тукашните зъболекари, аз винаги водя детето в събота.
Във Ванкувър положението е жестоко: там има 1000 зъболекаря повече, отколкото средно на глава от населението във всяки един друг град в Държавата. И това е заради времето, а не по икономически причини. Преди години един колега след месеци търсене на работа си беше намерил като за начало за неделя след обяд само - просто не е истина как хората се навиват на такива условия.
Аз днес ходих да видя пациент на практиката от 1975. Паднала коронка, което трябваше да се смени: 75 минути работа от до, 36 кинта заплата на сестрата, останалото до 1300 да "компенсира" коледния пазар на жена ми. Пациента доволен и щастлив - има си зъб с коронка за празниците, аз доволен че имах малко свободно време в офиса да си погледна бумагите в края на годината, жената доволна, че не й мрънках на главата "не сме ли готови вече", сестрата доволен, че направи някой лев извънредно. Изобщо случка мечта. За такива пациенти бих работил всяка събота през лятото или през зимата когато не съм на ски. По-лесни пари от тези здраве му кажи... А и батката загрижен за "масрафа ми" - направо невероятен ден днес.
И между другото ходихем на кино днес "The Mule". Невероятен е този Клин Истууд. Особено края, където казва: "с пари можеш да си купиш много неща, но не можеш да си купиш време" По-горчина истина от тази здраве му кажи.....
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Vedren написа:...
Пак не позна.
А твоят познат не ти ли каза, че в Бг книжки се издават през 10 години, а не през 1, за да се ококориш ти в този случай?
Освен това е глупост, че отнемало цял ден. Имаш 1 час чакане, и после отиваш друг път да си я получиш.
Ако живееш и работиш в Люлин или Надежда, тогава може и да отидат още по 20 мин път в посока.

Каза ли ти също така, твоят приятел, че Бг книжка за 10 ГОДИНИ, струва 10 лева. А канадската е по 250$ всяка година.

Щото уж нищо пари, но 250$ за туй, 250$ за онуй, за книжка, за сняг, за трева, данък вода, данък училища, самолетни билети, се събират една купчина разходи, които изобщо не съществуват в България.
Не говорим да са по-малки, а да ги няма, или да са близки до 0та.

Чакаме снимките на офиса, и на паркинга. :D
pumpy написа: Във Ванкувър положението е жестоко: там има 1000 зъболекаря повече, отколкото средно на глава от населението във всяки един друг град в Държавата. И това е заради времето, а не по икономически причини. Преди години един колега след месеци търсене на работа си беше намерил като за начало за неделя след обяд само - просто не е истина как хората се навиват на такива условия.
Аз днес ходих да видя пациент на практиката от 1975. Паднала коронка, което трябваше да се смени: 75 минути работа от до, 36 кинта заплата на сестрата, останалото до 1300 да "компенсира" коледния пазар на жена ми. Пациента доволен и щастлив - има си зъб с коронка за празниците, аз доволен че имах малко свободно време в офиса да си погледна бумагите в края на годината, жената доволна, че не й мрънках на главата "не сме ли готови вече", сестрата доволен, че направи някой лев извънредно. Изобщо случка мечта. За такива пациенти бих работил всяка събота през лятото или през зимата когато не съм на ски. По-лесни пари от тези здраве му кажи... А и батката загрижен за "масрафа ми" - направо невероятен ден днес.
И между другото ходихем на кино днес "The Mule". Невероятен е този Клин Истууд. Особено края, където казва: "с пари можеш да си купиш много неща, но не можеш да си купиш време" По-горчина истина от тази здраве му кажи.....
Както винаги, разсъждаваш от твоята си гледна точка.

Значи във Ванкувър положението на зъболекарите било уникално зле, твои думи.
Като там са съсредоточени значителен % от зъболекарите в Канада. Това следва от казания от теб факт, че били много над средното. А и без това населението там е голямо.
Последно хубаво ли е или лошо да си зъболекар в Канада!?

Също така, за час работа си получавал едни лесни 1300$.
Да, но! Отново монетата има 2 страни.
Коронките не се покриват от 99% от застраховките.
Пациентът бил щастлив ... че си имал коронка. А дали нямаше да е по-малко щастлив, ако знаеше, че всъщност хубава коронка може да си сложи и за 200лв?

При 2-3-4к заплата на канадците, колко да е яко да дадеш 1300$ за коронка, за 1 час работа!?

Ето и Румбата, неговата жена е с 350к, но средната заплата била 50 ... !!!
Е, да направя и аз сметката на свинското със зеле, ако имаме 1 човек с 350, колко по 40к заплата трябва да има за да постигнем средна 50!?
Май излизат 30 човека по 40к брутна заплата.

При пумпито и там, той взима 1300, пациента дава 1300, служителката взима 30, идеално балансирана работа. Всички в Канада са преуспели.

И после в Бг имало големи разлики между заплатите. :D
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола