Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
joro

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

ivandaman написа:Е точно такива неадекватни включвания като на Ейблъда създават репутацията на вкиснали се имигранти зад граница ака Хейтъри.

Човека от "статията" ясно пояснява че зимните снимки са от Гугъл мапс.

Аз ходя всяко лято в БГ и ги виждам тези неща. България не е Канада и никога няма да бъде (Слава богу) но видимо подобрение в много отношения има и това просто няма как да се отрече.

ОК не всичко е перфектно, все още има кусури колкото искаш и аз не съм сляп и ги виждам и тях, но определено става за живот, не е деветият кръг на ада както някои се самоубеждават и в доста отношение по нищо вече не отстъпва на т. нар "Развити Страни"
Централните части на почти всеки окръжен град в България се ремонтират и реновират

София , Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Смолян, Благоевград, Велико Търново (предполагам и някои други градове в които не съм бил скоро) са си напълно нормални места за живеене. Същото е и с черноморските, зимните и планински курорти където пък развитието е неоспоримо.

Навсякъде където съм пътувал земеделската земя се обработва. Не знам от кой и как, но важното е че не пустее.

Аз като "аутсайдър" и турист виждам подобрението, и виждам че много от хората живеят добре и започват да го осъзнават.

Това лято срещнах доста завърнали се и чух доста интересни реплики като: "От тук по-добре няма" Защо да ходя "там като тук имам всичко от което имам нужда" Един познат който върти бизнеси от 20+ години, е доста заможен и пътува често, директно ми го каза. "От това което аз виждам из другите страни в Европа и го сравнявам с България, за мен тук е по-добре"

Сеа знам, има мутри, има чалга, все още някои хора се мръщят, ясно ми е и че има корупция в управлението правосъдието и т.н , но тези проблеми (без чалгата) определено не са запазена марка за България. Има ги навсякъде по света включително и в Канада.

За мен лично най-големият проблем за БГ в момента не е толкова икономически, колкото демографски. По-малките населени места се обезлюдяват и се наблюдава явна тенденция на циганизиране. И за съжаление села и градчета които кипяха от живот сега наподобяват малко на "Ghost towns" или на гета.
Причината за обезлюдяването на някои селища е, че не са имали възможността да се обезлюдяват преди 50-100 години, както в по-напредналите държави. Вземете която и да е дуржава с размери приблизително на България и ще видите една голяма столица и още 3-4 града, където живее повече от половината население. Урбанизацията е естествен процес, започнал по времето на индустриалната революция. В селата земеделската техника намалява търсенето на работна ръка, един трактор измества 100 селяни с мотики. В същото време в големите градове се развива индустрия, търговия, транспорт, които имат нужда от повече работещи. Затова преселването на хора от по-малки към по-големи населени места е естествен процес. И в Америка има изоставени градове, където още стоят къщите, улиците и светофарите, а не живее никой.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

joro написа:И къде в цитираните данни на НСИ, които показваш пише за дела на туризма в БВП?
Йоро, съжалявам, но не съм педагог в детската градина и нямам способностите да обяснявам по двадесет пъти като за малки деца. В таблицата на НСИ си пише достатъчно ясно кое какво е.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

joro написа: Причината за обезлюдяването на някои селища е, че не са имали възможността да се обезлюдяват преди 50-100 години, както в по-напредналите държави. Вземете която и да е дуржава с размери приблизително на България и ще видите една голяма столица и още 3-4 града, където живее повече от половината население. Урбанизацията е естествен процес, започнал по времето на индустриалната революция. В селата земеделската техника намалява търсенето на работна ръка, един трактор измества 100 селяни с мотики. В същото време в големите градове се развива индустрия, търговия, транспорт, които имат нужда от повече работещи. Затова преселването на хора от по-малки към по-големи населени места е естествен процес. И в Америка има изоставени градове, където още стоят къщите, улиците и светофарите, а не живее никой.
Холандия . Може би не е най-уместният пример, но за мен е държава за подръжание и еталон който да служи за пример почти във всяко отношение (с изключение на емигрантската политика)
Малките градчета/села са много по-приятни за живот от големите градове. Уредени, чисти, подредени в никакъв случай пустеещи.

Осъзнавам че територията на Холандия е почти 3 пъти по малка от тази на БГ а населението двойно повече, но пък в БГ има много планински райони които де факто правят голяма част от територията необитаема.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Пренаселена, колко да е пренаселена.
Аз пътувам 12 минути до работа и 12 наобратно в най-тежкия трафик. Имам си паркинг и не губя време да търся място за паркиране.
В монреал последно пътувах по 1 час в посока, прав в автобуса. След като съм чакал по 20 минути на -40 градуса.
А като имаше ремонти под Бонавантюр, автобусите откарваха по час и половина.
Моите бивши колеги пътуват и по 2 часа в посока, с влакове от западен Монреал.

Сега, друг е въпроса че един гараж вече струва 10-15 евра. За двойни чувам цени и от по 30к евра. В Кръстова Вада, например.
До преди година се намираха за по 5-7.
Наемите вярно се качват, особено в по-добрите райони. Ако си в някоя стара панелка около Сливница и северозапад може да намериш за 350-400 лв. Но в южните квартали, Гео Милев, Лозенец, Изток, Младост, студ град, за 3стаен ще отидат към 1000 лв.
А за едностаен може и 500. Особено в студентски град. Двустайните са средно 700-800, като също варират от 600 до 1000, в някои случаи.

На човек горе долу му остават няколко алтернативи. Или да си натиска парцалите в по-скромен квартал, и да работи или да учи, съответно да се бори за по-високоплатена работа, и да спестява за апартамент; или ако вече се е поиздигнал като работа/заплащане, да купи/наеме в по-добър квартал.

Принципно в почти всяка (развита) точка на Земята е така. И в Монреал, Торонто или Ван, не можеш да скочиш в най-добрия квартал и да очакваш, че с обикновена ниска заплата ще го покриваш. Нито пък да се надяваш, че там няма трафик и не е пренаселено.

А и всяко нещо си има 2 страни. Щом са високи наемите (според вас), давайте под наем. Щом са високи цените на имотите (според вас), продавайте.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
prace

Мнение от prace »

ivandaman написа:
joro написа: Причината за обезлюдяването на някои селища е, че не са имали възможността да се обезлюдяват преди 50-100 години, както в по-напредналите държави. Вземете която и да е дуржава с размери приблизително на България и ще видите една голяма столица и още 3-4 града, където живее повече от половината население. Урбанизацията е естествен процес, започнал по времето на индустриалната революция. В селата земеделската техника намалява търсенето на работна ръка, един трактор измества 100 селяни с мотики. В същото време в големите градове се развива индустрия, търговия, транспорт, които имат нужда от повече работещи. Затова преселването на хора от по-малки към по-големи населени места е естествен процес. И в Америка има изоставени градове, където още стоят къщите, улиците и светофарите, а не живее никой.
Холандия . Може би не е най-уместният пример, но за мен е държава за подръжание и еталон който да служи за пример почти във всяко отношение (с изключение на емигрантската политика)
Малките градчета/села са много по-приятни за живот от големите градове. Уредени, чисти, подредени в никакъв случай пустеещи.
.
Осъзнавам че територията на Холандия е почти 3 пъти по малка от тази на БГ а населението двойно повече, но пък в БГ има много планински райони които де факто правят голяма част от територията необитаема.
Няма как Холандия да се дава като пример. Най-гъсто населената държава в Европа е все пак. 16 млн на територия три пъти по-малка от България и пълна с канали и води. То къде да има пусти села? Те живеят във водата на лодки, па камо ли, ако има суша да я оставят празна. Най-лошото на Холандия, както ти каза е емигрантската политика и политиката на хората над 40 години.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Kan_Tangra написа: В монреал последно пътувах по 1 час в посока, прав в автобуса. След като съм чакал по 20 минути на -40 градуса.
Явно си изключително къспопаметен. Предишната ти работа беше беше на "10 минути от врата до врата" , а преди това " на 7-8 минути с кола'.

Сега когато си в режим хейтване на Канада си спомняш само най-далечната и висенето на спирките при -40. Сякаш се е случвало повече от веднъж.
Последно промяна от ablood на Чет Ное 02, 2017 8:14 am, променено общо 1 път.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
joro

Мнение от joro »

София, Пловдив, Варна, Бургас- това са големите градове на България. Другото е дълбоката провинция. Разбира се и там има хора, даже в последно време много възрастни хора след като се пенсионират се преместват да живеят от София в провинцията. За пенсионерите е добре в някое село или малък град да си карат старините на спокойствие, докато младитв предпочитат да учат и работят в София. В днешно време с развитието на инфраструктурата хората стават все по- мобилни, могат да живеят в един град, а да ходят на работа в съседния. Има хора от Перник, Своге, Радомир, които работят в София. Но и да пътуваш всеки ден до работата и обратно не е лесно.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
ivandaman написа:Е точно такива неадекватни включвания като на Ейблъда създават репутацията на вкиснали се имигранти зад граница ака Хейтъри.

Човека от "статията" ясно пояснява че зимните снимки са от Гугъл мапс.

Аз ходя всяко лято в БГ и ги виждам тези неща. България не е Канада и никога няма да бъде (Слава богу) но видимо подобрение в много отношения има и това просто няма как да се отрече.

ОК не всичко е перфектно, все още има кусури колкото искаш и аз не съм сляп и ги виждам и тях, но определено става за живот, не е деветият кръг на ада както някои се самоубеждават и в доста отношение по нищо вече не отстъпва на т. нар "Развити Страни"
Централните части на почти всеки окръжен град в България се ремонтират и реновират

София , Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Смолян, Благоевград, Велико Търново (предполагам и някои други градове в които не съм бил скоро) са си напълно нормални места за живеене. Същото е и с черноморските, зимните и планински курорти където пък развитието е неоспоримо.

Навсякъде където съм пътувал земеделската земя се обработва. Не знам от кой и как, но важното е че не пустее.

Аз като "аутсайдър" и турист виждам подобрението, и виждам че много от хората живеят добре и започват да го осъзнават.

Това лято срещнах доста завърнали се и чух доста интересни реплики като: "От тук по-добре няма" Защо да ходя "там като тук имам всичко от което имам нужда" Един познат който върти бизнеси от 20+ години, е доста заможен и пътува често, директно ми го каза. "От това което аз виждам из другите страни в Европа и го сравнявам с България, за мен тук е по-добре"

Сеа знам, има мутри, има чалга, все още някои хора се мръщят, ясно ми е и че има корупция в управлението правосъдието и т.н , но тези проблеми (без чалгата) определено не са запазена марка за България. Има ги навсякъде по света включително и в Канада.

За мен лично най-големият проблем за БГ в момента не е толкова икономически, колкото демографски. По-малките населени места се обезлюдяват и се наблюдава явна тенденция на циганизиране. И за съжаление села и градчета които кипяха от живот сега наподобяват малко на "Ghost towns" или на гета.
Причината за обезлюдяването на някои селища е, че не са имали възможността да се обезлюдяват преди 50-100 години, както в по-напредналите държави. Вземете която и да е дуржава с размери приблизително на България и ще видите една голяма столица и още 3-4 града, където живее повече от половината население. Урбанизацията е естествен процес, започнал по времето на индустриалната революция. В селата земеделската техника намалява търсенето на работна ръка, един трактор измества 100 селяни с мотики. В същото време в големите градове се развива индустрия, търговия, транспорт, които имат нужда от повече работещи. Затова преселването на хора от по-малки към по-големи населени места е естествен процес. И в Америка има изоставени градове, където още стоят къщите, улиците и светофарите, а не живее никой.
Йорко, не мой да дрънкаш глупости.
Обезлюдяването на българските села и миграцията към градовете беше факт преди 50 години.
Факт е , че България е на четвърто място по отрицателен прираст в света след Сирия и две островни територии дето не съм ги и чувал и преди Украйна при това без да има гражданска война. Това за 2014 та година в периода на най-голямото 'усвояване " на средства от ЕС.
Какво ще стане след 2020 когато спре кранчето може само да си представяме
Причината е мутренската икономика и управление на бившите комунисти от ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и подобни патрЕоти и подобни идиоти дето си ги избирате.
Такова обезлюдяване го няма никъде в Европа.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

ablood написа:
Kan_Tangra написа: В монреал последно пътувах по 1 час в посока, прав в автобуса. След като съм чакал по 20 минути на -40 градуса.
Явно си изключително къспопаметен. Предишната ти работа беше беше на "10 минути от врата до врата" , а преди това " на 7-8 минути с кола'.

Сега когато си в режим хейтване на Канада си спомняш само най-далечната и висенето на спирките при -40. Сякаш се е случвало повече от веднъж.
Елементарно, Уотсън!
Когато пътувах по 10 мин, рентвах за 1000 и кусур на месец. Съответно изхарчвах всичко, което изкарвам, и то без особени луксове.
Ако искаш да спестяваш нещо, си купуваш жилище, там, където можеш да си позволиш.
Т.е. ако искаш да е под 500к, трябва да е в квартал, подобен на този, където живях последната година, или по-далечен.
Затова го давам него за пример. Ти колко българи познаваш имат собствено жилище близо до центъра?
А колко са в Лавал, бросард, монреал Ноар, монреал уест, монреал Ийст!?
Аз бих заложил на 99% от българите в Монреал!
Повтарям се, не омесвай рентване със собственост.

Тук е моментът да ни открехнеш, ти колко би пътувал от Лавал до примерно кръстовището на Пийл и Мезоньов, ежедневно, ако чисто хипотетично работиш в софтуерна фирма в района?
И колко би пътувал наобратно.
Може и да ни светнеш, защо си избрал да живееш чак в Лавал.
Предполагам няма грам връзка с това дали е пренаселен или не Монреал, от какъв цвят е пренаселването, колко се пътува и колко струват недвижимостите.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола