Ами колкото си заслужавал, толкова си изкарвал. Ако по цял ден си спал в тази лаборатория- какви пари искаш да получаваш?roumensp написа:
Аз също работех във ВИАС в началото на кариерата си като ръководител лаборатория, няма ли и на мен да обясниш как и колко много съм получавал ? Може би съм издавал книги ???
От Канада в България
Re: От Канада в България
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
- roumensp
Мен средната заплата не ме интересува. Аз и жена ми сме хвърлили усилия за образования, които в нормалните държави позволяват да се взима в пъти над нея. За съжаление не и в България (като изключим ИТ-тата).joro написа:В Канада средната заплата е много по-висока, никой не твърди обратното. Но всичко е относително.
Че то оставаше и да работя за толкова пари.joro написа:Ами колкото си заслужавал, толкова си изкарвал. Ако по цял ден си спал в тази лаборатория- какви пари искаш да получаваш?roumensp написа: Аз също работех във ВИАС в началото на кариерата си като ръководител лаборатория, няма ли и на мен да обясниш как и колко много съм получавал ? Може би съм издавал книги ???

Тогава що се оплаквате от заплатите в България ? Толкова заслужавате - толкова изкарвате. Да си ме видял аз да се оплаквам или да осведомявам живеещите в България как ще ги стигнем американците скоро ?

Последно промяна от roumensp на Пон Мар 14, 2016 6:19 pm, променено общо 1 път.
Другите държави от Източна Европа не стоят на едно място. Като сме изостанали навремето сега е трудно да наваксаме. Пък и сравненията с Чехия и Унгария са неуместни- те имат друго географско положение и история. Още при Тодор Живков те бяха много преди нас. Всъщност някой може ли да ми каже коя държава в Европа е била по-бедна от България по времето на социализма? Освен Албания за друга не се сещам.Koko написа:
Да, но дори и след това почти двойно увеличение заплатите в България остават най-ниските в ЕС.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Оплакват се мързеливите. Който иска да изкарва повече пари търси начин. Не стои и не хленчи. Има хора, дето работят на 2, 3 места, изкарват си допълнителни пари освен едната заплата. Или учат вечер езици, докато някои други гледат телевизия и си пият ракията.roumensp написа: Тогава що се оплаквате от заплатите в България ? Толкова заслужавате - толкова изкарвате.
Да работиш на минималната заплата също си има своите предимства- не ти трябва образование, чужди езици, не ти трябва да си напрягаш мозъка, само държиш една метла и нищо повече.
Те Чехия и Унгария (особено Чехия) са били много по-развити от България още преди Втората световна война, не само по бай Тошово време. България е била от най-изостаналите европейски държави поради куп причини, например тя е една от малкото европейски държави без колонии, но за мен основната причина е именно петвековното турско владичество.
Добре де, като работиш по 12 часа на ден, къде остават малките радости от живота, заради които Танграта живи оплака т. нар. бг канадци - кафенца, заведенийца, ресторанти с бели покривки.... Какво качество на живот е това, питам аз!
Последно промяна от silvestur на Пон Мар 14, 2016 6:36 pm, променено общо 1 път.
Жорка,joro написа:Навремето и аз взимах 100 000 лева заплата- 33 долара при курс 3000 лева за долар.roumensp написа: Жорка, това са глупости и ти сам го знаеш. Жена ми беше асистент / инженер катедра във ВИАС навремето ... срам ме е да споменавам заплатата.
Брато in law е най-младият професор във ВИАС и ако нямаше и частна фирма, професорската заплата едвам щеше да стига за изплащане на апартамент. Мислиш ли че на един професор в UBC или в Саймън Фрейзър във Ванкувър му се налага да има частна фирма, за да изкарва колкото един тираджия (примерно) ? И имаш ли идея колко години трябва да се блъска, да се публикуват статии в чужбина и да се бориш със старите номенклатурчици в бранша, за да станеш професор в БГ ? И всичко това за 1000 кинта професорска заплата ...
Навсякъде по света професорите си изкарват заплатите- от лекции, участия във форуми, писане на учебници, книги, публикуване на статии и т.н. Излезнете вече от комунизма, алооооо. Попитайте един професор, който е издал учебник колко пари е изкарал от него. Същото е и с учените от БАН. Същото е и в Канада- професорите получават лекторски, когато четат лекции, получават хонорари от писане на учебници, книги, статии. Тия неща си ги изяснете, преди да напишете неверни неща.
Ти наистина ли си работил 1997-ма?
Разсъжденията ти са като на двйсегодишно лапе, не като на 40+ годишен мъж.
Я ми го обясни туй за парите от учебници, щото аз преди няколко години спонсорирах мой бивш съученик от гимназията, понастоящем в БАН и доцент в един от софийските университети да си издаде учебника?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аз бих казал, че Чехия и Унгария са били по-развити сигурно още от 15-ти/16-ти век насам. Въпреки че ще се намерят такива (дори в този форум), които твърдят че 500 години турско владичество/робство/окупация/присъствие (кой какъвто термин му допада) не са имали никакво отрицателно влияние върху развитието на България.sunrise16 написа:Те Чехия и Унгария (особено Чехия) са били много по-развити от България още преди Втората световна война, не само по бай Тошово време. България е била от най-изостаналите европейски държави поради куп причини, например тя е една от малкото европейски държави без колонии, но за мен основната причина е именно петвековното турско владичество.
- roumensp
... и обикаляне по мандри, пчелини и свинарници из околните села.silvestur написа:Добре де, като работиш по 12 часа на ден, къде остават малките радости от живота, заради които Танграта живи оплака т. нар. бг канадци - кафенца, заведенийца, ресторанти с бели покривки....

Напълно съм съгласна.Аз бих казал, че Чехия и Унгария са били по-развити сигурно още от 15-ти/16-ти век насам. Въпреки че ще се намерят такива (дори в този форум), които твърдят че 500 години турско владичество/робство/окупация/присъствие (кой какъвто термин му допада) не са имали никакво отрицателно влияние върху развитието на България.
Румъния.joro написа:Другите държави от Източна Европа не стоят на едно място. Като сме изостанали навремето сега е трудно да наваксаме. Пък и сравненията с Чехия и Унгария са неуместни- те имат друго географско положение и история. Още при Тодор Живков те бяха много преди нас. Всъщност някой може ли да ми каже коя държава в Европа е била по-бедна от България по времето на социализма? Освен Албания за друга не се сещам.Koko написа:
Да, но дори и след това почти двойно увеличение заплатите в България остават най-ниските в ЕС.
Една колежка тук румънка още благославя българите благодарение на които не умряла от глад - Чаушеско ги беше докарал до просешка тояга.
На Румъния сега им лапате пепеля.
Кофти показател си си избрал да се фалиш - по него България също хич не е за завиждане
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... rowth_rate"
И доколкото го има този ръст той е благодарение главно на
-преразпределението на пари от богатите в ЕС към бедните като България
- парите дето пращат тия два милиона българи работещи извън България, дето били фантасмагория според теб.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Бих добавил към Румъния и трите Прибалтийски републики, които след разпада на СССР бяха по-зле от България, но успях да ни задминат че и в ЕС ги приеха преди нас.Ivan1007 написа:Румъния.joro написа:Другите държави от Източна Европа не стоят на едно място. Като сме изостанали навремето сега е трудно да наваксаме. Пък и сравненията с Чехия и Унгария са неуместни- те имат друго географско положение и история. Още при Тодор Живков те бяха много преди нас. Всъщност някой може ли да ми каже коя държава в Европа е била по-бедна от България по времето на социализма? Освен Албания за друга не се сещам.Koko написа:
Една колежка тук румънка още благославя българите благодарение на които не умряла от глад - Чаушеско ги беше докарал до просешка тояга.
На Румъния сега им лапате пепеля.
Кофти показател си си избрал да се фалиш - по него България също хич не е за завиждане
- парите дето пращат тия два милиона българи работещи извън България, дето били фантасмагория според теб.
Човек направо да се чуди на кого да вярва, едва ли има инститтуция в България която да може да посочи точна цифра за броя на Българите в чужбина, но все пак мисля че в данните на МВнР трябва да има някакви съществена доза достоверност. Всъщност данните в статията по-долу от миналият ноември не противоречат като цифри на изнесеното от НСИ, но като се има предвид че говорим за период от 25 години трайна емиграция, цифрата наистина става внушителна. Интересен и също въпроса къде попадат децата на българите родени в чужбина.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-poli ... as-205513/"В чужбина работят повече българи, отколкото у нас
Работещите в чужбина българи са 2,5 милиона, а работещите в България са 2,2 милиона, сочат данни на Института по икономика към БАН, цитирани от главния секретар на БТА Евелина Андреева по време на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина.
Още по темата
От кои страни идват най-големите емигрантски преводи в България?
Мигрантите в Европа са изпратили 109 млрд. долара в родините си през 2014 г.
Средствата, които българите са изпратили от чужбина, са 1,7 млрд. евро, предаде БТА.
Към днешна дата по данни на дипломатическите представителства на МВнР българите зад граница са 3 милиона, а според самите общности са много повече.
Между 13 и 24 хиляди българи ежегодно напускат страната през последните 4-5 години по данни на НСИ, като 55 процента от тези българи са между 20 и 29 г. Тези, които са се върнали, са само 230 хиляди за периода след 1980 г. до днешно време, посочи още Андреева.
В Единайсетата световна среща на българските медии участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че клипът "България е мястото" е бил представен пред 150 министри на туризма по време на туристическото изложение в Лондон.
Според Ангелкова една от целите на министерството през следващите години е да утвърди страната като дестинация за високоплатени туристи.
Всички петзвездни хотели в страната имат ръст и нямат отлив, а в повечето от тях вече са налице и резервации за лятото на 2016 година, посочи още тя.
Стратегията за реклама за следващото лято е предимно чрез големи туроператорски фирми в съчетание с дигиталния онлайн маркетинг и социалните мрежи, каза Ангелкова. През идната година за туристическа реклама са предвидени около 9 млн. лева.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
не ги знам аз тези които твърдят че робството е присъствие, но ако те твърдят това, излиза че Левски и Ботев са терористи като онеправдания кюрдски народ, само ще им кажа на тези същите че ако не бяха руснаците, сега щеще да ни пишат из журналите за поредния взрив във Анкараmiteto написа:Аз бих казал, че Чехия и Унгария са били по-развити сигурно още от 15-ти/16-ти век насам. Въпреки че ще се намерят такива (дори в този форум), които твърдят че 500 години турско владичество/робство/окупация/присъствие (кой какъвто термин му допада) не са имали никакво отрицателно влияние върху развитието на България.sunrise16 написа:Те Чехия и Унгария (особено Чехия) са били много по-развити от България още преди Втората световна война, не само по бай Тошово време. България е била от най-изостаналите европейски държави поради куп причини, например тя е една от малкото европейски държави без колонии, но за мен основната причина е именно петвековното турско владичество.
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Те са били, ама туй петвековно владичество нали уж свършило 1878-ма?sunrise16 написа:Те Чехия и Унгария (особено Чехия) са били много по-развити от България още преди Втората световна война, не само по бай Тошово време. България е била от най-изостаналите европейски държави поради куп причини, например тя е една от малкото европейски държави без колонии, но за мен основната причина е именно петвековното турско владичество.
Всъщност се оказало, че след него княжество България дръпнала назад икономически, както и Източна Румелия след Съединението.
И разликата не е от тогава - икономиките на Чехия и Унгария и на Полша са напълно разрушени след Втората Световна война. Чехия губи судетските немци, Унгария и Полша губят територии.Варшава и Будапеща са в развалини. България не губи територии, дори си връща Южна Добруджа. Разликата е в комунистическата партия - толкоз верни подлоги руснаците никога и никъде не са имали.
По време на турското робство на селяните не е била отнета земята, както при комунизма нито е бил забраняван частния бизнес както при комунизма. Е в това отношение България беше най-напред спрямо Полша, Унгария, Чехия и Словакия и резултатите са налице. В тези страни беше проведена декомунизация и лустрация и комунист е мръсна дума. Бълтария и в момента на власт са комунистите.
Това на графиката са само прогнози.Ivan1007 написа: Кофти показател си си избрал да се фалиш - по него България също хич не е за завиждане
За България увеличението на БВП през 2015 г. е 3%.
http://www.manager.bg/%D1%84%D0%B8%D0%B ... omobi=true"
На какво се дължи това увеличение- не ми се спори с “червени бабички“.
Последно промяна от joro на Пон Мар 14, 2016 7:32 pm, променено общо 1 път.