Вече го продадох фонда в Tangerine и прехвърлих RRSP сметката аз да си я управлявам в RBC Direct Investment. +5% през последния месец са отлично за фонд, но мисля че мога да го управлявам и по-добре понеже инвестираното в нефта в момента тегли фонда надолу и растежа е с по-малки темпове от максимално възможните. За същия период инвестиционната ми сметка направи близо 8% без много да съм се вживявал. Ако се понапъна повече може и да ги стигна тези 10% месечно за които говорят, но изглежда няма да имам толкова свободно време.Kpetrov написа:Ако всичко върви нормално, може да продам фонда и да взема и някоя друга банка, като TD и RY, като дълги позиции.
Дребни инвестиции
Re: Дребни инвестиции
Последно промяна от yahoo на Пет Фев 20, 2015 11:24 am, променено общо 1 път.
Интересно. За експеримента, я пусни няколко символа, които мислиш че след 1 месец ще са 10% нагоре и на 20 март ще погледнем пак.yahoo написа:Ако се понапъна повече може и да ги стигна тези 10% месечно за които говорят, но изглежда няма да имам толкова свободно време.
Така погледнато може и да не стигнат повечето 10% за месец. Аз залагам само преценени за достатъчно сигурни нарастъци от по няколко дена които сумарно правят двойно и повече нарастъка за големия период. Например при месечен растеж от 5% на акция ако съм я купил и продал няколко пъти през месеца когато е било удачно мога да направя доста повече от 10% като резултат. Много акции имат 1-3% растеж на ден въпреки че правят само най-много 5% месечно. Обаче някои погрешни решения които като начинаещ са неизбежни винаги ще теглят средното по-надолу.miteto написа:Интересно. За експеримента, я пусни няколко символа, които мислиш че след 1 месец ще са 10% нагоре и на 20 март ще погледнем пак.
Ето пример:
NVAX - 13-18 февруари ми направи 5.6%
ROG - само на 18 февруари от същите пари ги направи +3.1%
CREE - купени на 18 февруари днес вече са +2.8% и смятам да ги задържа още. Дотук тази партида направи 11.5%. Разбира се другите направиха по-малко и тотала е 8% засега.
Няма значение, тогава пусни няколко акции които ще купуваш и продаваш през следващия месец и отбелязвай всяка покупка и продажба. Накрая пак ще се види за един месец, примерно има 5%, 10% или -2% печалба.yahoo написа:Така погледнато може и да не стигнат повечето 10% за месец. Аз залагам само преценени за достатъчно сигурни нарастъци от по няколко дена които сумарно правят двойно и повече нарастъка за големия период. Например при месечен растеж от 5% на акция ако съм я купил и продал няколко пъти през месеца когато е било удачно мога да направя доста повече от 10% като резултат. Много акции имат 1-3% растеж на ден въпреки че правят само най-много 5% месечно. Обаче някои погрешни решения които като начинаещ са неизбежни винаги ще теглят средното по-надолу.miteto написа:Интересно. За експеримента, я пусни няколко символа, които мислиш че след 1 месец ще са 10% нагоре и на 20 март ще погледнем пак.
Тези проценти печалба, включваш ли двете комисионни за покупка и продажда, в изчисленията?
Разбира се. Направил съм си програма да смята чистата печалба до момента и не продавам докато нямам поне 2% чисто. Работя с по-големи суми и тези $19.90 сумарно за пълна транзакция не се отразяват съществено и не ме бъркат. Обаче който ще го прави с по-малко пари трябва да отиде при Questrade за да спести повече.miteto написа:Тези проценти печалба, включваш ли двете комисионни за покупка и продажда, в изчисленията?
Ок, значи чакаш да получиш сигнал за поне 2-3% чиста печалба. Тогава на колко всъщност решаваш да продадеш - на 2%, на 5%, на 10%? И защо мислиш, че ще можеш месец след месец да правиш по 10%+? Ако е имало "силни" дни за определени акции последните месеци, това не означава че ще продължава с години?
Просто съм любопитен, защо мислиш че можеш да изкараш драстично по-добри резултати от фондовите мениджъри - те също биха правили 10%+ на месец за клиентите си, ако можеха? Повечето активни фондове имат 2-3% MER, но клиентите не би ги бъркало да плащат и 5% MER ако някой можеше да дори да се доближи до въпросните 10% на месец?
Просто съм любопитен, защо мислиш че можеш да изкараш драстично по-добри резултати от фондовите мениджъри - те също биха правили 10%+ на месец за клиентите си, ако можеха? Повечето активни фондове имат 2-3% MER, но клиентите не би ги бъркало да плащат и 5% MER ако някой можеше да дори да се доближи до въпросните 10% на месец?
- Kpetrov
- .
- Обратна връзка:
Някъде прочетох, че STOP транзакциите не са позволени на кандските борси. Вярно ли е?yahoo написа:Дори и с малко пари да играеш в такива рискови акции добра идея е да слагаш периодично stop-loss транзакции за максимума време който ти позволява брокера
И един въпрос, ако LIMIT транзакция я модифицираш или каселираш има ли такси?
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
- Kpetrov
- .
- Обратна връзка:
Чакай, чакай, процентите от отделните инвестиции не можеш да ги събираш така, трябва да ги осредниш - партидата е направила 11.5/3 = 3.8% обща печалба.yahoo написа:Ето пример:miteto написа:Интересно. За експеримента, я пусни няколко символа, които мислиш че след 1 месец ще са 10% нагоре и на 20 март ще погледнем пак.
NVAX - 13-18 февруари ми направи 5.6%
ROG - само на 18 февруари от същите пари ги направи +3.1%
CREE - купени на 18 февруари днес вече са +2.8% и смятам да ги задържа още. Дотук тази партида направи 11.5%. Разбира се другите направиха по-малко и тотала е 8% засега.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Не следиш за какво говорим. Това са нарастъци върху едни и същи пари с които последователно през месеца оперирам. Ако въднъж от тях съм спечелил 5% и после още 5% според теб 2.5% ли общо съм спечелил? Естествено че 10% дори и повече защото вторите 5% са били печалба върху първата сума + 5%.Kpetrov написа:Чакай, чакай, процентите не се събират така, а се осредняват 11.5/3 = 3.8% обща печалба.
За канадската борса не знам, но мисля че ограничението беше само за всичко или нищо опцията. Лимит или стоп можеш да я канселираш по всяко време и не струва нищо при RBC, при теб трябва да провериш.Kpetrov написа:Някъде прочетох, че STOP транзакциите не са позволени на кандските борси. Вярно ли е?
И един въпрос, ако LIMIT транзакция я модифицираш или каселираш има ли такси?
- Kpetrov
- .
- Обратна връзка:
Ааа ясно не съм разбрал.
, но ще трябва да намалят коката
.
Търсят златната среда.
Еее... те могат да направят 10% на месецmiteto написа:Просто съм любопитен, защо мислиш че можеш да изкараш драстично по-добри резултати от фондовите мениджъри - те също биха правили 10%+ на месец за клиентите си, ако можеха?

Търсят златната среда.

Последно промяна от Kpetrov на Пет Фев 20, 2015 1:16 pm, променено общо 1 път.
Това е дълга тема, а времето ми струва много пари в моментаmiteto написа:Ок, значи чакаш да получиш сигнал за поне 2-3% чиста печалба. Тогава на колко всъщност решаваш да продадеш - на 2%, на 5%, на 10%? И защо мислиш, че ще можеш месец след месец да правиш по 10%+? Ако е имало "силни" дни за определени акции последните месеци, това не означава че ще продължава с години?

Тези от фонда не могат току така да изтеглят няколко милиарда и да ги прехвърлят по цял ден по печелившите акции. Представи си какво ще стане ако някой купи или продаде милион акции наведнъж. Ако се съберат дори само няколко такива клиента цената ще скача от едната крайност в другата. С далеч по-малки суми аз мога да го правя без да променям нивото.
yahoo, май не говорим за едно и също нещо. Аз не говоря за фондове, където се прави ребалансиране веднъж на 6 или 12 месеца, а за по-активно управлявани. Отделно повечето канадски фондове са около 100-500 милиона (нямат дори 1 милиард) а и не виждам защо бих тръгнали да наливат целия фонд в 1 или 2 акции? Какъв е проблема да правят това дето ти го правиш, просто в малко по-голям размер?
За едно и също говорим, но аз нямах предвид само канадските фондове, защото те са твърде малко и с по-малко пари. Нарастъците или спадовете в цената се обуславят от моментно неравновесие между търсенето и предлагането. Ако се намесят голямо количество големи играчи сътресенията ще са огромни и няма да е ясен резултата в чия полза ще е. Като купят цената ще хвръкне нагоре, но като продават ще падне рязко и ще спечели само този който купи първи и първи успее да продаде, т.е. ще е лудо надпреварване за купуване и продаване.miteto написа:Какъв е проблема да правят това дето ти го правиш, просто в малко по-голям размер?
Това вече го има, прочети за High-frequency trading. Затова мисля, че който и да е day-trader (особено не-професионалист) няма никакви шансове за такива печалби месеци наред.yahoo написа:ще спечели само този който купи първи и първи успее да продаде, т.е. ще е лудо надпреварване за купуване и продаване.
И аз това си мислех в началото, но "успеха" може би се крие в големината на захапката. Ако го правя навреме и с много по-малки хапки отколкото големите играчи и навреме напускам позицията преди още да е започнала да спада всичко е ок. Няма никакви гаранции че всяка транзакция ще е успешна, особено пък за години напред. Засега мойто месечно ниво е за 30 транзакции 24 успешни и 6 с минимална загуба 2-5% в зависимост къде съм сложил стоп-лос нивото.miteto написа:Това вече го има, прочети за High-frequency trading. Затова мисля, че който и да е day-trader (особено не-професионалист) няма никакви шансове за такива печалби месеци наред.
Клисуров се покри някъде или е отишъл да прави пачки, а ние тук се мъчим да му поддържаме темата жива