Това беше България преди няколко десетки години!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Ivan1007

Re: Това беше България преди няколко десетки години!

Мнение от Ivan1007 »

Koko написа:
спиро написа:Изображение
Това за коя година се отнася и какви са били заплатите по това време?
Съдейки по цената на трамвайния билет - след 1980.
Средна заплата около 250 лева.
Слънце бяха без филтър, масовите цигари с филтър бяха от 60 ст (Арда) до 1.20 ( БТ кутия)
Цветен телевизор 1050 лева със записване и чакане седмици с проверка на списъците на всеки няколко часа. Няма ли те вън от списъка. :D
Общо взето хората купуваха нещата изброени по-горе.
Недостиг по магазините имаше на почти всичко останало.
Най -дефицитната стока - капачки за буркани тип Омния :D
Най-внимателно отваряхме бурканите, за да можем да ги уптребим втори път.
След втория път ги давахме за рециклиране - подвиваха им отново краищата за да се употребят трети път :D
Домашното консервиране беше национален спорт и начин за преживяване.
В градовете бабите осъмваха в 6 пред магазина на "Булгарплод" и като докарат към обяд плодове и зеленчуци са в челото на опашка от 50-100 човека. Пълнят чантите с плодове и зеленчуци и отиват да правят компоти и туршии.
Идилия :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Koko написа:
спиро написа:Изображение
Това за коя година се отнася и какви са били заплатите по това време?
Съдейки по цената на трамвайния билет - след 1980.
Средна заплата около 250 лева.
Слънце бяха без филтър, масовите цигари с филтър бяха от 60 ст (Арда) до 1.20 ( БТ кутия)
Цветен телевизор 1050 лева със записване и чакане седмици с проверка на списъците на всеки няколко часа. Няма ли те вън от списъка. :D
Общо взето хората купуваха нещата изброени по-горе.
Недостиг по магазините имаше на почти всичко останало.
Най -дефицитната стока - капачки за буркани тип Омния :D
Най-внимателно отваряхме бурканите, за да можем да ги уптребим втори път.
След втория път ги давахме за рециклиране - подвиваха им отново краищата за да се употребят трети път :D
Домашното консервиране беше национален спорт и начин за преживяване.
В градовете бабите осъмваха в 6 пред магазина на "Булгарплод" и като докарат към обяд плодове и зеленчуци са в челото на опашка от 50-100 човека. Пълнят чантите с плодове и зеленчуци и отиват да правят компоти и туршии.
Идилия :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
eva-vet-eva

Мнение от eva-vet-eva »

Венъж (някъде по тези години ще да е било 80-81, на 5-6 да съм била), майка ми ме взе с нея да купим банани и портокали за Нова година от „Показния магазин„(егати и името) в Пловдив. Опашката в 3-4 реда се виеше до Римския стадион-пукнах от студ, от тогава не обичам никак банани.
Ех, че хубаво живеехме.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

eva-vet-eva написа:Венъж (някъде по тези години ще да е било 80-81, на 5-6 да съм била), майка ми ме взе с нея да купим банани и портокали за Нова година от „Показния магазин„(егати и името) в Пловдив. Опашката в 3-4 реда се виеше до Римския стадион-пукнах от студ, от тогава не обичам никак банани.
Ех, че хубаво живеехме.
:D
Майка ти ако е била тарикат нямаше да се реди на главната а щеше да си ходи в същия такъв магазин на ул.ген. Заимов или на Руски до Ген Д.Николаев ;)
А сега като си рекла за главната, що не си сложиш ръка на сърцето и си кажеш че по задушевна атмосфера от главната улица на Пловдив не си виждала ! :rock:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

myhata II написа: :D
Майка ти ако е била тарикат нямаше да се реди на главната а щеше да си ходи в същия такъв магазин на ул.ген. Заимов или на Руски до Ген Д.Николаев ;)
А сега като си рекла за главната, що не си сложиш ръка на сърцето и си кажеш че по задушевна атмосфера от главната улица на Пловдив не си виждала ! :rock:
Много олющени сгради и празни дюкяни видях миналото лято. :D
Преди това не си бях правила труда да ходя дотам, аз съм столичанка. :P
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Bistra написа:
myhata II написа: :D
Много олющени сгради и празни дюкяни видях миналото лято. :D
Преди това не си бях правила труда да ходя дотам, аз съм столичанка. :P
Видяла си защото поминъка на града е търговия, а от 2008 кризата затвори много търговски обекти, но атмосферата си остава ! :rock:
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

myhata II написа: Видяла си защото поминъка на града е търговия, а от 2008 кризата затвори много търговски обекти, но атмосферата си остава ! :rock:
Щерю каза, че помнел Пловдив още от соц. времето на панаира и оттогава Главната не била мръднала ни на йота. :tmi: За атмосферата не мога да се произнеса, не съм живяла там, ама да не се окаже като тази от клипчето с розово масло...Не били компютри, ами компоти. :rofl:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Bistra написа:
myhata II написа: Видяла си защото поминъка на града е търговия, а от 2008 кризата затвори много търговски обекти, но атмосферата си остава ! :rock:
Щерю каза, че помнел Пловдив още от соц. времето на панаира и оттогава Главната не била мръднала ни на йота. :tmi: За атмосферата не мога да се произнеса, не съм живяла там, ама да не се окаже като тази от клипчето с розово масло...Не били компютри, ами компоти. :rofl:
Е, все едно аз да обяснявам за София какво било, при положение че съм го посещавал 100 пъти повече от теб, а че в крайните квартали си е пълна селяния никой не го отрича де ! ;) :lol:
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Мухич, не ме засягаш на град. Аз в София всичко разпродадох и нямам никакво желание да се връщам там, камо ли да инвестирам в празни дюкяни.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Bistra написа:Мухич, не ме засягаш на град. Аз в София всичко разпродадох и нямам никакво желание да се връщам там, камо ли да инвестирам в празни дюкяни.
Ти никога нищо не си имала,то е било на майка ти и баща ти ;) :*
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

myhata II написа: Ти никога нищо не си имала,то е било на майка ти и баща ти ;) :*
Дам, само дето баща ми си продаде преди години имотите, защото му трябваха свободни пари за инвестиции в Канада.
Миналата година Щерю продаде нашият и то доста изгодно. Нямаше все още банкова криза. ;)
Доколкото ми е известно майките ни са все още имотни.
Ееех, Мухич, не съди по себе си за другите! Аз с чужда пита помен не правя. 8)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Bistra написа:
myhata II написа: Ти никога нищо не си имала,то е било на майка ти и баща ти ;) :*
Дам, само дето баща ми си продаде преди години имотите, защото му трябваха свободни пари за инвестиции в Канада.
Миналата година Щерю продаде нашият и то доста изгодно. Нямаше все още банкова криза. ;)
Доколкото ми е известно майките ни са все още имотни.
Ееех, Мухич, не съди по себе си за другите! Аз с чужда пита помен не правя. 8)
:*
Тия ги разправяй на местните цървули ! ;)
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

myhata II написа: :*
Е, па ти си ми почти градски...Ей го, къде е Торонто!...Та викаш колко контейнера безплатна помощ ще предоставиш на бедстващите? Или да питам Оптика? :^)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Bistra написа:
myhata II написа: :*
Е, па ти си ми почти градски...Ей го, къде е Торонто!...Та викаш колко контейнера безплатна помощ ще предоставиш на бедстващите? Или да питам Оптика? :^)
Аз вече преведох пари на БЧК, от всичките пари и 2 лева да стигнат до хорицата все ще съм бил полезен с нещо, а теб хората те разбраха колко стинки струваш скъпа, пожелавам ти лек ден и успешно плащане на моргиджа за бараката която мислиш че по скъпа от човешки живот !!!
Помниш ли какво ти казах за "ЗОМБИТАТА" ?!? 8) :^) :tmi: :puke:
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Няма да ти падам до селското ниво, да знаеш! Не смятам, че бараката е по-скъпа от човешки живот, но за мен има няколко живота, представляващи ценност на този свят. Тях ги пазя като зеницата на окото си...Е, останалите....Жалко! Съчувствувам им, но съм далече, далече! ;(
Не съм слънце да огрея навсякъде! Не гледай толкова филми на ужасите. Не е полезно за здравето. Ще вземеш да се луднеш. :!:
Публикувай отговор